Dodaj do ulubionych

Slonska godka se uobudzioua.

02.10.12, 07:19
"Obudz sie Polsko". W zeszuo sobota ta Polska se nie obudzioua. Za to obudzioua se nasza slonsko godka:

www.dziennikzachodni.pl/artykul/668279,tabliczki-godomy-po-slasku-niebawem-w-firmach-sklepach-i,id,t.html
Tera se juz na Slunsku po naszymu godac se nie momy co wstydzic.
Jak puda do aptyki to powia "Dejcie mi kamelkow" i nie wypowia tego hadziajskego "Prosze pani" jeno powia "Kobieto, abo wyscie"
Obserwuj wątek
    • socer-schlesier Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 07:27
      "- Śląski był przez lata spychany na margines. Ktoś, kto się nim posługiwał poza domem, uchodził za kogoś, komu brakuje kultury czy wykształcenia."
      -----------------------------------------------------------------------

Nadszed czas by zamknonc ta karta historii.Od dzisiej w jaki aptyce czy sklepie tabliczka "godomy po slonsku" se pojawi to yno tam zakupy byda robic.
    • 1fatum Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 10:41
      herbjelita napisał:

> "Obudz sie Polsko".

Marsze z pochodniami i hasło "Obudź się Polsko" są nieudolną kalką z lat `30. Nawet są faszyzujące ugrupowania polityczne i "oddziały szturmowe" znane jako ONR, Młodzież weszpolska" i wiele innych, którzy podnoszą w górę łapki, zbierają się pod swastyką.

Tylko patrzeć jak do dawnej muzyki dorobią polskie słowa:

www.youtube.com/watch?v=XhXnzeB8SAo
      Może im w tym pomożemy i napiszemy nowe słowa do pieśni "Polen Erwache".
      • ballest Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 11:45
        https://d.polskatimes.pl/k/r/4/82/7a/506999f36ccab_k1.jpg?1349098103

te kryseczki mi se ale dali nie podobajom.
        • ballest Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 11:47
          sama idea z tym szyldym jest ale dobrou.
          • berncik Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 12:13
            Jakis miesionc tymu bouzech na Slonsku i godou tak jak teraz pisza.Zauwzou zech ze sprzedowaczki godali czysto po Polskymu, jak jo zaczon zniemi poslonsku godac to One mi poslonsku zaroz odpowiadali,.To mie se podobauo.My momy jedna Hadziajka w rodzinie Mieszko w Laband od 40 lot Ona godo lepi po Slonsku jak my .TZ jak ftos chce to se nauczy ,czas zeby Gorolstwo tysz zaczuo po naszymu godac.Übrigens : ballest te kreseczki tysz mi idom na nerwy.
            • ballest Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 14:00
              Kobieto se do kogos zwrocac, to przeca nie jest fajnie w caly biblii ani razu nie uzyro tego zwrotum jak juz to Pani, Frau, babo, bialoglowou, albo niewiasto bo etymologia slowa kobieta jest wiyncy jak niefajnou.
              • herbjelita Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 15:08
                Nie probuj mi tu wmowiac, ze "Pani" to je po slonsku.
                Abo bydymy godac jak nasze Opy i Omy abo wcale. W moich uszach "kobiyto" suysza nawet wzniosle. "Kobiytko jakos ty fajno", "Kobiytko jak jo ci pszaja"
                Zas do cudzei mozesz pedziec "wiecie jek zescie som szumni"
                • heli34 Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 18:07
                  herbjelita napisał:

> Nie probuj mi tu wmowiac, ze "Pani" to je po slonsku.
                  > Abo bydymy godac jak nasze Opy i Omy abo wcale. W moich uszach "kobiyto" suysza
                  > nawet wzniosle. "Kobiytko jakos ty fajno", "Kobiytko jak jo ci pszaja"
                  > Zas do cudzei mozesz pedziec "wiecie jek zescie som szumni"

Die Opas und Omas godali dziouszko,frelko,paniczko,Herbjelitko oder per Wy,bzw.Oni.
                  Dejcie mi,-dajom mi poł fonta wosztu i tytka(paketek) tyju z kamelkow a fefermince .
                • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 18:30
                  godo sie tysz "panoczek" ale tak normalnie to sie pado "wy" abo "oni"
                  • herbjelita Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 18:42
                    Ale nigdy we formie zwracającej. Panouczek to było pewnego rodzaju przezwisko na elegantnego chopa. Taki panoczek. W śląskiej potocznej gwarz nie byłp formy "pan", "pani". Panienka, to tyż pewna przenośnia. Po naszymu "dziołcha, abo dziouszka"
                    • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 18:52
                      ja mosz recht z tym panoczkym i w tym synsie ponym
                • ballest Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 18:57
                  herbjelita napisał:

> Nie probuj mi tu wmowiac, ze "Pani" to je po slonsku.
                  > Abo bydymy godac jak nasze Opy i Omy abo wcale. W moich uszach "kobiyto" suysza
                  > nawet wzniosle. "Kobiytko jakos ty fajno", "Kobiytko jak jo ci pszaja"
                  > Zas do cudzei mozesz pedziec "wiecie jek zescie som szumni"

Ach Herbjelito, jo nikomu nic nie wmawiom a juz wcale nie ze Kobieta to slonski ausdruck kau ues to wyczytou??

"Słowo „kobieta” pojawia się w literaturze polskiej dopiero w XVI wieku, dokładnie około roku 1550, kiedy niejaki Marcin Bielski w swym Sejmie niewieścim pisze w ten sposób:

„Mogąć męże przezywać żony kobietami, aleć też nie do końca mają rozum sami… Męże nas zowią białogłowy, prządki, ku większemu zelżeniu kobietami zowią”[4]

Bielski wyraźnie zaznacza, iż określenie „kobieta” ma charakter obelżywy- Bruckner podkreśla, iż słowo to pojawiało się w literaturze tylko w takim właśnie znaczeniu, używane było jako wyzwisko. Jeszcze w XVII wieku wyraz ów posiadał wydźwięk negatywny i używany był jako pogardliwe określenie zwłaszcza w środowisku mieszczańskim. Zamiast słowa „kobieta” lepiej było stosować określenie ‘niewiasta’, ‘mężyna’, ‘białogłowa’ jako zdecydowanie mniej niepochlebne, bowiem wyraz „kobieta” był wręcz nieprzyzwoity."

Tu mosz etymologia slow a Kobieta:

www.slowairzeczy.pl/434/bylo-sobie-slowo-kobieta/
                  Poczytejcie bo warto!
                  • herbjelita Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 19:58
                    ballest napisał:

"Słowo „kobieta” pojawia się w literaturze polskiej dopiero w XVI wieku, dokładnie około roku 1550, kiedy niejaki Marcin Bielski w swym Sejmie niewieścim pisze w ten sposób:

ballest, pierona przeca jo pisza o o ślonkich zwyczajach zwrotowych a nie o polskich.
                    Mie to w d...ie jedno jak Poloki godali, jo ci napisou jak to u nos przed wojnom godali.
                    Spytej se Ukrainców abo Rusuw co uoni myślom o tych polskich paniach i panach.
                    Dlo nos Slonzoków jest to synonim polskości. W Polsce wszyske som pany eli śmierdzom abo nie.
      • rico-chorzow Re: Slonska godka se uobudzioua. 03.10.12, 15:08
        Fatum,w tej - muzyce - bardzo dobrze widać(przyjrzyj się dokładnie) Heinricha Himmlera,nie chcę tej - muzyki -,pytam się zawsze:
        gdzie są plemiona śląskie?

www.youtube.com/watch?v=XhXnzeB8SAo
    • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 16:31
      to mi sie pszipomino jak sam firma Golly z wusztym pszijyzdzo

te chopy co u niego sprzedowajom to som niykere dobre = psziuazi ktos kto do nich godo po niymiecku to oni po niymiecku odpowiadajom, psziuazi ktos kto po polsku to oni po polsku odppowiadajom, a jak jo np psziuaza to ino po slonsku sie godo;)

jo w gliwicach po slonsku probowou godac do przedowaczek to moja mie po nogach kopaua nojwiyncyj ;)

ps

niyrozumia poczamu ani roz zech u Golly baba sprzedowac niy widziou ... (?)
      • ballest Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 19:08
        Laband, jo tylko po slonsku w sklepach w Glywicach rzondzam!
        • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 02.10.12, 19:11
          jo we Laband wiedziou do kerj sprzedowaczki jak godac, ale we Glywicach juz niy:(
          • szwager_z_laband ps 02.10.12, 19:17
            moja mama niydowno opowiadaua jak boua mauo i odniyj mama jom Zakanauym do sklepu posuaua i pado "kup pou funta Braunschweiger"
            • szwager_z_laband Re: ps/ps 02.10.12, 19:31
              peklimar.kylos.pl/infracms/uploads/metkaBrunszwicka8G_rgb_thumb1.jpg
              ta polsko mowa to je tak richtik i historycznie dialekt kery sie ursprunglich wzion ze slonskyj godki, pszikuady wyrazow jak metka abo sztachety, abo setki jak niy tysionce inkszych wyrazow wymiyniac to ino kwestia czasu:)
              • ballest Re: ps/ps 02.10.12, 20:00
                Laband, u nos se tysz w doma Braunschweiger godauo.
                • herbjelita Re: ps/ps 02.10.12, 20:04
                  A u nos metka!
                  To właśnie jest nasz kochany Sląsk!
              • herbjelita Re: ps/ps 02.10.12, 20:03
                My zawsze metka godali. Brauschweiger to we Niemcach. Uojciec nasz, masorz tysz robiou metka. To boua robota, tyn Mett trza bouo nożym rozcierać i trocha papryki do tego dować i trocha pomielonyj wyndzonki. Pierona bouo to dobre.
                • anton_28 Re: ps/ps 02.10.12, 20:39
                  jak w lipcu bouch w Laband to u Sw Anki pod budoma ganz normal zech po sloonsku rzondziou, bo chop bou nasz...

fajne sloonske dialogi: wciepcie mie dwiesta grammow makronow do tytki, zdziebko kartofli ku tymu i te bioue tam s tymi koukosraszplooma :)

gorole stouli i se dziwowali - w Laband goudajom po sloonsku

w Glywicach i Pyskowicach tysz znom poura gyszeftoow kaj naszom godkom rzondzom
                  • pitero70 Re: ps/ps 02.10.12, 20:54
                    mie zawsze uczyli ze ze do starszych cza sie zwrocac za dwoje ,teraz iuz tego mało sie uzywo a szkoda
                    • anton_28 Re: ps/ps 02.10.12, 21:03
                      pitero70 napisał:

mie zawsze uczyli ze ze do starszych cza sie zwrocac za dwoje ,teraz iuz tego mało sie uzywo a szkoda

jo tak do dzisiej godom do starszych - ale yno do obcych - w rodzinie my som na ty

in Bayern suysza niykedy, co do starszych za troje godajom!!! niy wissen sie yno wisst ihr !!!

na Sloonsku to jusz downo wymaruo za troje godac.
                      • heli34 Re: ps/ps 03.10.12, 14:24
                        anton_28 napisał:

> pitero70 napisał:
                        >
                        > mie zawsze uczyli ze ze do starszych cza sie zwrocac za dwoje ,teraz iuz tego m
                        > ało sie uzywo a szkoda

>
                        > jo tak do dzisiej godom do starszych - ale yno do obcych - w rodzinie my som na
                        > ty
                        >
                        > in Bayern suysza niykedy, co do starszych za troje godajom!!! niy wissen sie yn
                        > o wisst ihr !!!
                        >
                        > na Sloonsku to jusz downo wymaruo za troje godac.
                        >

Toż jak pomyślisż Anton to i spokopisz,że je blank na opak!

Pluralis: Wir-I pers.,Ihr-II p.,Sie-III p.
                        • anton_28 Re: ps/ps 03.10.12, 15:23
                          heli34 napisał:
                          Toż jak pomyślisż Anton to i spokopisz,że je blank na opak!

Pluralis: Wir-I pers.,Ihr-II p.,Sie-III p.

Ip - wir wissen (co do osoby godosz ale - du weisst - ty wiysz)
                          IIp - ihr wisset - wy wiycie
                          IIIp - sie wissen - oni wiedzoom
                          • heli34 Re: ps/ps 03.10.12, 17:02
                            anton_28 napisał:

> heli34 napisał:
                            > Toż jak pomyślisż Anton to i spokopisz,że je blank na opak!
                            >
                            > Pluralis: Wir-I pers.,Ihr-II p.,Sie-III p.

>
                            > Ip - wir wissen (co do osoby godosz ale - du weisst - ty wiysz)
                            > IIp - ihr wisset - wy wiycie
                            > IIIp - sie wissen - oni wiedzoom
                            >

Und nun das selbe mit dem Verb geben( Infinitiv-geben).

Ip kommt nicht in frage." Za jedno(godać)" wird immer mit dem Singular bedient: ty -du.

IIp- ihr gibt mir bitte zwei Brötchen. Gebräuchlich: -giebt mir bitte usw.
                            IIIp- sie geben mir usw. geben sie mir bitte usw.

Deutsche Personalpronomen haben außer dem Numerus(Singular,Plural) noch eine Höflichkeitsform deren Nominativ (1.Fall)- Sie lautet.
                            Im Polnischen(Schlesischen) gibt es aber diese Form nicht und man bedient sich mit
                            dem Nominativ im Plural( 1. erste Person(Ip) wie oben angedeutet).
                            2. Person: ihr -wy; Dejcie (Wy) mi dwie żymły.Uproszczone Dejcie mi itd.
                            3.Person: sie- oni: Dajom mi (Oni) dwie żymły). Dajom mi dwie żymły.

Jak widać dobro godka nie je tako ajnfachowo a to rownie po nimiecku,polsku jak i po ślonsku.

• anton_28 Re: ps/ps 03.10.12, 18:26
                              ach!! jetzt kapiere ich's !!

Danke Heli für die tatkräftige Unterstützung !! Grammatik und Mathe - da hatte ich immer Nachholbedarf!

ps: bist Du etwa Lehrer??
                    • heli34 Re: ps/ps 03.10.12, 14:16
                      pitero70 napisał:

> mie zawsze uczyli ze ze do starszych cza sie zwrocac za dwoje ,teraz iuz tego m
                      > ało sie uzywo a szkoda

Przeca wciepcie mi,to je za dwoje. Wy -pluralis II osoba.
                      Wciepnom mi,by było za troje. Oni mi wciepnom font szwestek do tytki.
                      • herbjelita Re: ps/ps 03.10.12, 18:34
                        Wtoś tu napisou, że to już wymarło.
                        Moja kobieta do swoiej mamy zwacała się per "wiecie Mamo" a dzisio moje Neffy ze Pfalz godajom do mnie "wiecie ujku" a jo ich za to opierdalam.
                        • heli34 Re: ps/ps 04.10.12, 19:22
                          herbjelita napisał:

> Wtoś tu napisou, że to już wymarło.
                          > Moja kobieta do swoiej mamy zwacała się per "wiecie Mamo" a dzisio moje Neffy z
                          > e Pfalz godajom do mnie "wiecie ujku" a jo ich za to opierdalam.

Durch den Numerus der Personalpronomen (persönlichen Fürwörter) wurden die Grade der
                          Verwandszaft und die Generationen unterstrichen.
                          1.Generation. Die Kinder und Kinder zwischen einander wurden im Singular 2 Person angesprochen. Du=Ty
                          2. und 3. Gen.Die Eltern und Großeltern mit Plural 2 Person. Ihr-euer-euch-euch = wy -wasze(brele)-wom(dać)-was(widzieć)
                          4. Gen.Die Urgroßeltern mit Plural 3 Person. Sie-ihrer-ihnen-sie = oni-onych abo jejich(brele),
                          a po labandzku,gramatycznie źle,od nich (czopka ) -onym(pszoć)-onych (potkać,widzieć)

Beispiele-przikłady:
                          Ad 2.)Vater, przidźcie sam na chwila. Starziku, kaj mocie Wasza fajfka?
                          Ad 3.) Staroszku(starziczku)weznom se (oni) brele do kościoła.

Ale podobnie do osób szanowanych.
                          Ksiynżoszku,- Oni to mie dziepro rychtych wyspowiadali.

Tak zagodoł jedyn z nejstarszych miyszkańcow Panny Marii(Teksas) do Arcybiskupa Nosola
                          jak sie wyspowiadoł po opolsku.

Teraz ale króluje wobec wszystkich Du -Ty i jest niemondrym naśladownictwym.
                          In Englisch ist die 2.Person Singular gleich der 2.Person Plural und klingt You-You.
                          Eine Person wird also per You angesprochen und man versteht es als du oder sie.
                          So ist es nur in Englisch aber Englisch ist modern! Darum gilt auch das "Duzen"als modern.

• ballest Re: ps/ps 02.10.12, 21:10
                  a u nos w Hessen se godou z.B. Grobe Mettwurst a nie Braunschweiger !
                  Braunschweiger to nic innego jak Streichwurst
                  • anton_28 Re: ps/ps 02.10.12, 21:18
                    ballest napisał:

a u nos w Hessen se godou z.B. Grobe Mettwurst a nie Braunschweiger !

in Bayern tysz je grobe und feine mettwurst - brauschweiger je tysz ale w paketku also niy z Bayern
                    • szwager_z_laband Re: ps/ps 02.10.12, 21:24
                      pszeca metko je tysz rubo i fajno
                      • anton_28 Re: ps/ps 02.10.12, 21:29
                        ja, jo bardzo lubia zwiebelmettwurst

a feine Mettwurst to se w Polsce nazywo "metka uososiowo"
                        • szwager_z_laband Re: ps/ps 02.10.12, 21:31
                          ja ta tysz znom - dobro je:)

• hanys_hans Re: Slonska godka se uobudzioua. 03.10.12, 08:43
        szwager_z_laband napisał:

> niyrozumia poczamu ani roz zech u Golly baba sprzedowac niy widziou ... (?)

Golly's Spezialitäten Münster

https://www.gollys.de/images/shops_full/Muenster_4.JPG

Golly's Spezialitäten Unna

https://www.gollys.de/images/shops_full/Unna.jpg

Golly's Spezialitäten Dortmund

https://www.gollys.de/images/shops_full/Dortmund.jpg
        • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 03.10.12, 08:53
          ja, mosz recht:)

jo kupuja zawsze w tych autach co jezdzom:)
    • broneknotgeld Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 14:51
      Czas pylo do przodka!
      -A kaj ślōnsko godka?

Kaj pylo ślōnsko godka?
      Pamiyntōm dobrze kōniec czyrwca 2008 roku. Pamiyntōm wielko kōnferyncyjo we sali Sejmu Ślōnskego, tyczōnco łodpowiedzi na take pytanie. Wtedy łodbyło sie to wszysko dziynki świynty pamiyńci pani marszałek Synatu Krystynie Bochenek.
      Anō, bōł żech tam, mōg żech se posłuchać tych naszych roztomajtych filologōw, kierzy ło tym godali. Mōg żech sōm ze mōwnicy cosik łod siebie pedzieć po naszymu, jako tyż pogodać krōtko ze paniōm marszałek. To łostatnie już niy bydzie mi dane, dyć wtedy ofyn godało sie tyż ło nastympny kōnferyncyji, a jakosik do niej niy doszło. Przeca to co zrychtowała potym jakosik małopolsko ferajna niy miało nic wspōlnego ze idejōm kero prziświycała ty piyrszy konferyncyji.
      forum.gazeta.pl/forum/w,28940,81590888,,Slasko_godka_to_gwara_czy_juz_jezyk_.html?v=2
      Na bezrok zaś przidzie czyrwiec, a z niym prawie piōnto rocznica tego co już za nami – „Czas pylo do przodka”. Dyć niy mogymy przepomnieć, niy mogymy pociepnōńć ideji kero prziświycała pani Krystynie Bochenek, jako tyż wiynkszości tych kierzy sie wtedy we Sejmie Ślōnskim trefili. Trza nōm już terozki prawie ło tym medykować. Ło II Konferyncyji Ślōnski Godki, kero pokozałaby ofyn, co tego czasu my jednak cołkym niy przekimali, co idymy do przodka choć bergōw na ty sztrasie ciyngym zdo sie za wiela. Przeca przez te piyńć rokow jednak niy stoli my we miejscu, a tym bardzi niy cofnyli, yno prawie choć kōnszczyczek poszli do przodka.
      Idzie sie poasić tym, co mōmy już zrychtowany porzōndny, a przi tym prosty i klarowny muster zapisu (podparty autorytetym naukowcōw Uniwersytetu Ślōnskego), kery przydatny jest przi wszyskich dialektach naszy godki.
      Mnożōm sie nōm już tyż „jak grziby po deszczu” kolejne „ślabikorze” i ze tego mogymy być richtig radzi. Zdo sie co pokoże ich jeszcze wiyncy i kej już potrza ich bydzie szkolorzōm, to rechtory bydōm mieli we czym przebierać i wybierōm najlepsze. Niy zdziwiyłoby mie, jakby za pora rokōw kożdy ślōnski dialekt mioł swōj ”ślabikorz”, a możno nawet pora – „łod przibytku gowa niy boli”.
      Rozkwito nōm poleku ślōnsko literatura piykno, co mie prawie cieszy i zowdy przi tymu we gowie sie telepiōm walijske konkursy poezyji, dziynki kerym tyn jynzyk prawie terozki na powrōt rozkwito. A przeca już terozki wydowane sōm tōmiki ze ślōnskimi wierszami, nasze tragikomedyje, sōm kōnkursy ślōnskich fraszek, limerykōw, szpasek. Wiela taki literatury stoji we raji coby yno je wydać. Jest sie richtig czym poasić.
      Ja, tych bergōw tyż niy brakuje. Starania ło zrōwnanie naszy godki ze kaszubskōm ciyngym sie ślimaczōm. Zdo sie co prawie miyndzy naszymi ślōnskimi politykami durś błōnko sie jakesik widmo, widmo ty ślōnski „dupowatości” – tako pedziołby pewnikom synator Kutz. Przeca jakosik ciyngym niy poradzōm cuzamyn ty naszy godki wspierać, choć zdo sie co wszyscy chcōm, yno ”chcōm inaczy”. Niy darmo zreszytōm idzie pedzieć – „Kej trefi sie dwōch Polokōw to sōm trzi roztomajte zdania, a kej dwōch Ślōnzokōw to zdaniōw jest piyńć”. Ano, widać czasym ofyn jako te nasze polityki zamiost sie w sprawie ślōnski godki dogodać, to prawie na łodwyrtka – starajōm sie bulić to co inszy bajstluje.
      No, dyć przeca i ze tym ździybko my sōm dali, niż prawie piyńć rokōw nazad. Łostatnio dowiedzieli my sie, co ta„wyndka” kero erbli by my ze naszych podatkōw nazad do regiōnu, to cosik wele pōł miljarda złotkōw rocznie. Tela wyszło ze porōwnania do Kaszubōw, kierzy bierom 76 miljonow, a nos jest przeca ło wiela wiyncy.
      Pierōmbōl – ale by bōło!
      No, zdo mi sie co jakby my chyciyli szwōngu, jakby my zaczli tōm „wyndkom” za wiela łowić, to Polska juzaś i na tym bōłaby możno we proficie. Rechtorōw we szkołach by u nos myni zwolniali, kej uczyliby nowego przedmiotu za budżetowo subwyncyjo – a to dałoby myńsze bezrobocie, czego sie ciyngym wszyscy łod rzōndu we Warszawie dōmogōmy. A że trzaby podryncznikōw, lekturōw, inszych pomocy szkōlnych, to łopodatkowany gyszeft by ruszōł ze kopyta. Wiyncy roboty – myńsze bezrobocie. Przi tymu ślōnsko literatura nogle mōgłaby sie stać tyż toworym eksportowym – dociyrałaby możno tyż do naszy roztoliczny diaspory. Zdo sie co trzaby jakiegoś ekōnōmisty, kery wyrachowałby wszyske profity ty „wyndki” i dlo Ślōnzokōw, i dlo państwa polskiego. A możno lepi niy – po jakimś czasie mōgłoby sie richtig łokozać, co budżet zaś mo ze tego wiyncyj niż nōm dowo. Jednak na dzisiaj niy ma co sie już tym tropić na forant.
      A kej już bydzie ta II Konferyncyjo Ślōnski Godki, ło co apeluja do ślōnskich ferajnōw , beamtrōw wojewōdzkich i naukowcōw, to trza tyż prawie tam szyroko pokozać ta sztrasa kero jest ciyngym przed nami. Jo łosobiście już terozki prawie chca wspōmnieć ło tym, co ciyngym niy mōmy „ślōnskoetniczny nagrody literacki”. A przeca tych naszych ślōnskich twōrcōw, jejich kunszt we prozie i poezyji po naszymu (niy jakesik tuplowania literatury niemiecki, czy polski), trza nom ciyngym wspiyrać, trza nagrodzać, trza „chuchać i dmuchać”, podlywać coby ciyngym rozkwitoł. Możno ze tōm nagrodōm dałoby sie zrychtować prawie tako, coby świynty pamiyńci pani marszałek Krystyna Bochenek jyj patrōnowała.
      Tōż jako? „Chce nōm i wōm sie chcieć”?

Szczyńść Boże
      • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 15:01
        slabikorz to jedno ale bez Biblii ani rusz.

Jak dugo kapelonki sie za to niy weznom to jeszcze ani poua cesty za nami niyma - i to niy zalezy ani od "eli" ani od 5 abo 10 abo i 20 lot

a my som narod wiynksz od Kaszebow no to i wiynksze cyle miec poradzymy.

• heli34 Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 16:55

> slabikorz to jedno ale bez Biblii ani rusz.
          >
          > Jak dugo kapelonki sie za to niy weznom to jeszcze ani poua cesty za nami niyma
          > - i to niy zalezy ani od "eli" ani od 5 abo 10 abo i 20 lot
          >
          > a my som narod wiynksz od Kaszebow no to i wiynksze cyle miec poradzymy.

Biblie nie pisze przeca kapelonek !
          A je i zarozki pytanie czy mo być napisano we godce od Ojgyna z Pniokow abo od ricochorzow ?
          Nejlepszy pogodej w te sprawie z 1fatum,on je przeca badacz Pisma Świyntego i napisoł by ci blank nowe ujyncie,echt ślonske.
          No możno sam,jedynymu Antonowi by sie nie spodobało a rest i tak mo to za gorami za lasami.
          Ślonski też mo jak sie godo w jednym palcu ale nie wiym bysztimt we kerym to,eli w tym małym abo tym srogim.
          • anton_28 Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 17:42
            heli34 napisał:
            No możno sam,jedynymu Antonowi by sie nie spodobało

co by mie se sam niy spodobauo, bo do konca niy rozumia ;) ?

Ślonski też mo jak sie godo w jednym palcu ale nie wiym bysztimt we kerym to,eli w tym małym abo tym srogim.

idzie sam o mie?
            • heli34 Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 18:48
              anton_28 napisał:

> heli34 napisał:
              > No możno sam,jedynymu Antonowi by sie nie spodobało

>
              > co by mie se sam niy spodobauo, bo do konca niy rozumia ;) ?
              >
              >
              > Ślonski też mo jak sie godo w jednym palcu ale nie wiym bysztimt we kerym to,el
              > i w tym małym abo tym srogim.

>
              > idzie sam o mie?
              >

Ich hatte nichts beleidigendes im Sinn.
              War nur ein kleiner Witz.
              Es geht um die Bibel die fatum ewentuel auf Schlesisch verfassen sollte.

Ich dachte mir dass Du der einzige bist dem dies nicht gefallen würde.
              • anton_28 Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 19:04
                Kein Thema Heli - habe Dich wohl mißverstanden - ich weiß dass Du OK bist ;)

Gegen eine schlesische Verfassung der Bibel habe ich persönlich nichts - solange dies im ernsthaften Sinne gemeint ist und die Heilige Schrift nicht als ein Märchenbuch dargestellt wird:
                Im Klartext soll die Lektüre keine versteckten Lachattacken hervorrufen sondern den Leser zum Nachdenken bringen.

Ob Fatum über so gute schlesisch Kenntnisse verfügt, das weiß ich nicht - man muß ihn direkt fragen !
          • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 17:55
            Mysla ze nojwiynkszych szpecow od Biblie jednak znondziesz wsrod "kapelonkow" - ale niymom nic pszeciwko zeba jakis inkszy(niy duchowny/ szpec od Biblie za to sie fachowo(!) chyciou - jo wprowdzie trocha sie znom na Biblii ale niy na tela zeby jo couke to, tak jak jo se suowo "odpowiedzialnie" rozumia, tukej zrobiou - moje poranoscie czynsci Starego Testamyntu zrobuiouech narazie ino po to coby pokozac ze to idzie.

(Mom wrazynie ze ogarnouo cie zgorzkniynie na tym forum i twoj jakis cynizm kery starom sie tysz zrozumiec ino ale na tela na wiela mie stoc na to;)
            • heli34 Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 19:08

> Mysla ze nojwiynkszych szpecow od Biblie jednak znondziesz wsrod "kapelonkow" -
              > ale niymom nic pszeciwko zeba jakis inkszy(niy duchowny/ szpec od Biblie za to
              > sie fachowo(!) chyciou - jo wprowdzie trocha sie znom na Biblii ale niy na tel
              > a zeby jo couke to, tak jak jo se suowo "odpowiedzialnie" rozumia, tukej zrobio

Jo cołko sprawa potraktowoł jak dobry wic i wcalech Ci nie chcioł robić przikrości.

Moj sarkazm sie biere z tego,że nie zdowosz se sprawy co to je edycja oficjalnej Biblii
              dlo Kościoła Katolickego.
              Do takigo Tuplikowanio musi zostać powołane przez synod biskupi specjalne kolegium fachowcow nejprzod do tłumaczynio. Jak to zostanie zaakceptowanea a analizuje sie kożde słowo na zgodność z trzema jynzykami kanonicznymi, hebrajskim,greckim i aramejskim.
              Dziepro po tyn zbiyro sie wyznaczone kolegium redakcyjne,kiere koryguje wszystke nieścisłości gramatyczne.
              Powiym jedynie,że prace nad polskom Bibliom Tysiąclecia trwały od 1958 do 1965 przi zaangażowaniu kilkudziesiyńciu tłumaczy w okresie wstympnym.
              Założynia jynzykowe były już prawoidłowe w poprzednich edycjach a szło jedynie o dostosowanie słownictwa do wspołczesnego jynzyka.
              • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 19:29
                mie przikrosci niy zrobisz - sam zech juz je wycwiczony w potyczkach z wszechpolokami & Co

piyrszo polsko Biblia ( a z inkszymi narodami tysz tak bouo) zodno komisja niy tuplikowaua, ale niymom nic przeciwko zespouowi kere sie za to weznie - mysla ze taki zespou ale moge do pomocy sie wzionc i kedys piyrsze tuplikowanie o pojedynczego autora.

to ze najlepiyj je tuplikowac z poru jynzykow to zech sie pszekonou = jo to tuplikowou tysz z roztomaitych i roznojynzycznych godek i wydan w kerych niykedy wincyj zajmowauo tuplikowanie synsu itp niz same tuplikowanie z jednyj godki na drugo(bezto wiym co godom), jak sie to ale(na co licza) ukorze drukym to sie i to tam bydzie szuo wyczytac czym zech sie richtowou.

na synod narazie bych niyliczou, bo slonskego synodu niyma
            • herbjelita Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 19:15
              Szwager, mosz recht, ta Biblio cza przuożyć na nasze, Jo tego nie poradza, bo jo tym klerusom nie wierza ani za piyńć groszy. Uod kościelnego dupka se tego spodziywać nie mogymy.
              U nos na Slonsku kościou zawsze robiou tro co te Poloki chcieli. Stwierdzam oficjalnie, że
              kościou na Sląsku nas wszelkich Slonzoków po prostu zdradziou. Kożciou ślonski dostowo wytyczne z Warszawy i nic go nie obchodzom poglondy jego wiernych. Kościou to je polsko mafia i nic wiency. Słyszoueś tego katowickiego biskupa na temat ślonskości. Mie to stykuo.
              Notabene - fajny tyn ślonski wpis o naszyj godce.
              • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 19:32
                ja slonski kosciou tysz poczebuje slonskosci - to fakt niy do ukrycia
            • heli34 Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 19:16
              Jak idzie o Twoje pytanie w tej sprawie do Herr Gorzelika to było one o tela istotne,że zwroci mu uwaga iże bez akceptacji kościoła żodno szyrszo inicjatywa polityczno na Slonsku sie nie powiedzie.
              • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 19:39
                uonymu to je klar, ale on wiy ze kosciou sie niy wychyli - idzie liczyc ino na inicjatywy Slonzokow w sutannach

pszinajmiyj na poczontek

piyrszy, abo jedyn z piyrszych kery oficjalnie zarzondou w papiorach slonsko narodowosc tysz bou "kapelonek"
                • herbjelita Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 20:11
                  Tak myśla o biskupie Nossolu! Uon jusz je na emeryturze w Kamieniu Sląskim i jemu bliżyj bouo do miejszości niemieckiej na Sląsku, jak do samych Slonzoków. Mie se zdo, że uon se do tej renesancji ślonskej nie odzywo. Jo tam niedowno bou tym Sebatianerum i tak bardzo chciouech z nim godać, ale niestety nie bouo go. Przigotowou ech se pora pytań, ale co se odwlecze to nie uciecze. Nossol to je Persona na Sląsku, wturemu żoudyn Polok nie podskoczy.
                  • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 20:15
                    On ale wiyncyj sie angazuje do miyjszosci niymieckyj (to tysz je poczebne) i mysla ze idzie na dystans do slonzakowskich ruchow ino skuli tego coby myjszosc niymiecko niy skurczoua sie jeszcze wiyncyj/przinajmiyj tak to niykeredy idzie zrozumiec

abo?
                    • herbjelita Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 20:20
                      Mosz recht. To jo chciou pedzieć.
                      Szwager, my som na jednej linji, my se rozumiemy.
                      • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 20:23
                        a jo chciou pedziec ze ciekawy bych bou z nim tysz pogodac

jo by sie go spytou otwarcie czi sie czuje wiyncyj Slonzokym czi Niymcym
                        • herbjelita Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 20:27
                          Przeca uon je Slonzokem, abo nie?
                          • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 20:29
                            do mie ja, i jo niy robia granic miyndzy Slonzokami, ale ciekawi mie jak on to gynau widzi
    • herbjelita Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 20:29
      Ale tyn piroński polski kościou i jego rola na Sąsku.
      • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 07.10.12, 20:36
        im wszyskim cza to odwaznie godac ze Slonzok to niy Polok, bo inaczyj som my stracone

jo sam niydowno tysz jednym musiou to padac bo chcieli mi wgodac ze to to samo - byli to Poloki kere sie straciyli i jo najpszod niy wiedziou ze to Poloki no i starouch sie im jako Anglikom abo Holyndrom(niy bouech se zicher) pomoc. Jak zech usuyszou ze godajom se po polsku miyndzy sobom to zech im sie tysz po polsku odezwou. Tyn sie mie pyto czi jo je Polok a jo mu ze niy - ze jo je Slonzok, a on mi ze to pszeca o samo

jo mu na to ze niy, no i godka sie skonczoua ...
    • szwager_z_laband Re: Slonska godka se uobudzioua. 11.10.12, 18:15
      Rada Gminy Cisek jako pierwsza w woj. opolskim przyjęła apel poparcia dla starań posła Marka Plury uczynienia z śląskiego drugiego języka regionalnego obok kaszubskiego w RP.

Radni z Ruchu Autonomii Śląska, Mniejszości Niemieckiej i PSL poparli jednogłośnie następujący projekt uchwały:

§1. Popiera się starania społeczności śląskiej, znajdujące odzwierciedlenie w złożonym 30 marca

br. projekcie ustawy w przedmiocie uznania śląskiej mowy, jako języka regionalnego, w myśl ustawy o mniejszościach narodowych, etnicznych i języku regionalnym.

§ 2. Uchwała podlega przekazaniu Prezydentowi RP, Marszałkom Sejmu i Senatu RP oraz

Prezesowi Rady Ministrów, Przewodniczącemu Sejmowej Komisji Mniejszości Narodowych

i Etnicznych Sejmu RP, Posłom i Senatorom Województwa Śląskiego

§ 3. Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Rady Gminy Cisek

§ 4. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

W woj. śląskim już kilkanaście samorządów podjęło analogiczne uchwały.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka