Dodaj do ulubionych

Bombardowanie Dresden

13.02.14, 14:41
Wlasciwie to byla jedna z najwiekszych zbrodni wojennych:
13.02.1945 Lotnictwo alianckie rozpoczelo i zniszczyło nalotami dywanowymi Drezno; zginęło około 35 tysięcy osób.
Niektore zrodla podawajom, ze zginelo kolo 300 000 osob, a najwiecej Slazakow, bo miasto bylo przepelnione uciekinierami ze Slaska.
Miedzy innym w Dreznie zginal Graf Nikolaus Ballestrem z 3 dziecmi i jego brata Friedricha Leopolda.

Jednego syna ale znod:
" Als ich nach Herbstein kam, habe ich dann noch 3, 4 Jahre Korrespondenzen gehabt mit dem Suchdienst. 1964 kam dann eine Heftbildfolge vom Roten Kreuz, da war ein gutes, echtes Bild von meinem jüngsten Sohn Siegfried zu sehen. Da habe ich mich mit dem Bildsuchdienst in Hamburg in Verbindung gesetzt. Die Verbindung hat 1 Jahr gedauert. Der Suchdienst hat gesagt, ich muss erst mal Blutserum abgeben, um festzustellen, ob Siegfried tatsächlich mein Sohn ist. Danach bekam ich die Adresse, die Familie wohnte in Bitterfeld. Wir sind dann mit dem Zug nach Bitterfeld gefahren. Da sah ich etwas von weitem, ein großer Junge, das war Siegfried, er kam angelaufen und da habe ich ihn gleich umarmt. Es hat sehr lange gedauert, bis wir Siegfried mit nach Hause nehmen durften, weil die Behörden in der DDR uns Schwierigkeiten gemacht hat und nie bewilligt hat, dass Siegfried zu uns zurückkehrt. Einmal bin ich nach Bitterfeld gefahren, um zu sehen, ob ich nicht vielleicht persönlich mit dem Rat des Kreises sprechen könnte. Wir saßen uns am Tisch gegenüber und jeder hatte ein knallrotes Gesicht. Wir waren beide sehr steif. Endlich Anfang Dezember 1964 kam dann die Genehmigung, dass ich meinen Sohn Siegfried zurückholen kann. "

www.taubenschlag.de/html/ssh/1159.html

https://www.politaia.org/wp-content/uploads/2012/02/hamburg_hamm-nord.jpg
Obserwuj wątek
    • kris.tofus współczuję szczerze... 13.02.14, 18:14
      Miedzy innym w Dreznie zginal Graf Nikolaus Ballestrem z 3 dziecmi i jego brata Friedricha Leopolda.

...teraz nie dziwię się twej nienawiści względem Polaków.
      Co by nie mówić,gdyby nie Polacy dziadek twój nadal byłby "Ślązakiem",no ale tak spytam,skoro on Ślązak był to czemuż to tak szybko uciekł ze Śląska,przecież chyba nie był jasnowidzem,i nie mógł przewidzieć,że Polak go będzie chciał zamordować.
      Coś mi się wydaje,że miał nieczyste sumienie ten twój dziadek i przestraszył się strasznie ruskiego niedźwiadka,że dał drapaka.
      Oj,biedny ten twój dziadek,nie pomyślał,że coś może spaść z amerykańskiego nieba.
      No cóż,ale koniec końców wszystkiemu winni Polacy.
      • kris.tofus c.d. 13.02.14, 18:27
        www.glogow.pl/okolice/podstrony/lubinski/radomiolow.htm
        Jako,że powiązany jesteś rodzinnie to może ci wiadomo,czemuż to ci niemieccy eSSemani spalili twój radomilski majątek po opuszczeniu go przez twego dziadka.
        • kris.tofus post scriptum... 13.02.14, 18:36
          ...coś mi się wydaje,że na imię ci Zygfryd.
          • nazwiskiewicz Re: post scriptum... 13.02.14, 18:45
            No coś takiego.Lotnictwo brytyjskie i amerykańskie czyli germańskie zamordowało niewinnych Niemców którzy nigdy nie mordowali cywili i nie przerabiali ich w obozach śmierci na mydło.Szczerze współczuję.

Balleście,wypowiedzcie Aliantom wojnę i pomścijcie krzywdy waszych dziadków,Czyżby duch niemiecki zagasł?Przecież możecie nas Polaków zaatakować i z powrotem zabrać sobie Śląsk i resztę ziem.Zapewniam Cię nikt by nam Polakom nie pomógł.Do dzieła chłopaki.Czekamy na was nad Wisłą:)
            • heli34 Re: post scriptum... 13.02.14, 19:39
              nazwiskiewicz napisał(a):

> No coś takiego.Lotnictwo brytyjskie i amerykańskie czyli germańskie zamordowało
              > niewinnych Niemców którzy nigdy nie mordowali cywili i nie przerabiali ich w o
              > bozach śmierci na mydło.Szczerze współczuję.
              >
              > Balleście,wypowiedzcie Aliantom wojnę i pomścijcie krzywdy waszych dziadków,Czy
              > żby duch niemiecki zagasł?Przecież możecie nas Polaków zaatakować i z powrotem
              > zabrać sobie Śląsk i resztę ziem.Zapewniam Cię nikt by nam Polakom nie pomógł.D
              > o dzieła chłopaki.Czekamy na was nad Wisłą:)
              ##################
              Nie bądź taki chojrak. Już nie ma granicy z Rumunią gdzie byś mógł spieprzać -imediat după generalii.
              • nazwiskiewicz Re: post scriptum... 13.02.14, 19:53
                Mój dziadek nie spieprzał.Został wzięty do niewoli pod Kockiem.Potem był w obozie jenieckim w Dachau.Były tam podobno wyśmienite warunki,prawie wczasy dla podludzi słowiańskich.
                • heli34 Re: post scriptum... 13.02.14, 20:09

> Mój dziadek nie spieprzał.Został wzięty do niewoli pod Kockiem.Potem był w oboz
                  > ie jenieckim w Dachau.Były tam podobno wyśmienite warunki,prawie wczasy dla pod
                  > ludzi słowiańskich.
                  #############
                  Pomijając to,ze ci się trochę obozy pieprzą to w jenieckich nie ma bohaterów. Zresztą nie czaruj tu swoim dziadkiem bo nie on jeden walczył jednym karabinem na trzech albo jednym pistoletem na drużynę i to schowanym w kaburze sierżanta bo już amunicji zabrakło.

• nazwiskiewicz Re: post scriptum... 13.02.14, 20:21
                    Dokładnie nie wiem w jakim był obozie.Podobno w Dachau?Opowiadał,że było tam bardzo źle,słabe jedzenie,bród i smród.Ale potem pracował u bora w Bawarii na gospodarstwie.Podobno rodzina tego rolnika była dobra.Dobrze Polaków traktowali,dawali im nawet w obiad piwo.Później zachorował na wyrostek.I prawdopodobnie w końcu 1943 r.wrócił do Polski .Tu od razu wstąpił do partyzantki BCH.Jak to było w partyzantce?Za dnia nic się nie działo.Niemcy rządzili.Nocą natomiast brali karabiny z kryjówek i szli się bić w Puszczy Kozienickiej.I tak aż do przyjścia Ruskich.Mój dziadek z rodziną mieszkali na lewym brzegu Wisły.Tam się okopali też niemieccy żołnierze.Byli oni zupełnie załamani sytuacją na froncie.Jeden np.dostał list.Siedział i płakał.Spytali się go dlaczego tak rozpacza?A on na to,że 6 -sty jego brat zginął i on 1 został.Ruscy walili w naszą stronę ostro z dział.A Niemcy beczeli jak bobry.
                    • 1fatum Re: post scriptum... 13.02.14, 20:32

> Dokładnie nie wiem w jakim był obozie.Podobno w Dachau?

Podobno są ludzie i "parapety". Jak myślisz - kim jesteś?

Czemu w tobie tyle nienawiści i podłości do ludzi, których jedyna wina jest miejsce urodzenia i narodowość?
                      Co złego tobie uczynili, ze jesteś wobec nich kanalią?

Może zastanowisz się i przeprosisz.
                      • nazwiskiewicz Re: post scriptum... 13.02.14, 20:37
                        Człowieku jesteś śmieszny?To forum jest jaskrawo antypolskie.Wyśmiewają nas,poniżają na każdym kroku.Kogo mam przepraszać?Faszaystów?Nie jestem idiotą.
                        Niemcy sami postarali się o to,że inni zrobili na nich odwet.Zemścili się w ten sposób.Ale to naród niemiecki pierwszy zaczął mordować.Przecież to Niemcy stosowali ludobójstwo na wielką skalę.
                        Za co mam zbrodniarzy przepraszać?
                        • keniata Re: post scriptum... 13.02.14, 20:54
                          W jednym sie mylisz.Jestes idiota.Nieuleczalnym zawistnym pelnym kompleksow i zaklamania idiota.Malo kiedy wlaczam sie tu do dyskusji , ale tym razem jestem pewny tego co mowie.Czy to forum jest propolskie czy antypolskie , to rozmowy sa tu rzeczowe.Kazdy broni swojej racji.Ty natomiast w swej glupocie siejesz zamet i probujesz siac nienawisc.
                        • 1fatum Re: post scriptum... 13.02.14, 21:27

> Człowieku jesteś śmieszny?To forum jest jaskrawo antypolskie.Wyśmiewają nas,pon
                          > iżają na każdym kroku.Kogo mam przepraszać?Faszaystów?Nie jestem idiotą.
                          > Niemcy sami postarali się o to,że inni zrobili na nich odwet.Zemścili się w ten
                          > sposób.Ale to naród niemiecki pierwszy zaczął mordować.Przecież to Niemcy stos
                          > owali ludobójstwo na wielką skalę.
                          > Za co mam zbrodniarzy przepraszać?

Pierwszy odruch - skasować wpis.

Po zastanowieniu się, zmieniłem, zdanie, bo to ty sam się ośmieszasz.

Forum nie jest antypolskie. Forum ujawnia, pokazuje, czy nagłaśnia historyczne zaszłości, których Polacy się wstydzą. Wstydzą, choć były dziełem ludzi z komunistycznego nadania. Taka zbieranina "Pawków Morozów" gotowych donosić nawet na rodziców.

Obrażasz nazywając użytkowników forum faszystami, choć nie uczynili niczego co można do faszyzmu zakwalifikować.

Piszesz:
                          Niemcy sami postarali się o to,że inni zrobili na nich odwet.Zemścili się w ten sposób.Ale to naród niemiecki pierwszy zaczął mordować.Przecież to Niemcy stosowali ludobójstwo na wielką skalę. Za co mam zbrodniarzy przepraszać?

Piszesz Niemcy, ale to nie Niemcy, tylko konkretni ludzie. Jeżeli ktoś pisze, że Polak jest pijakiem i złodziejem, to się obrażasz. Masz do tego prawo, bo nie każdy Polak jest pijakiem i złodziejem, tak jak nie każdy Niemiec był faszystą, czy zbrodniarzem.

Naród nie mordował, bo to "naród" pierwszy zasiedlił Dachau, tak jak twój naród zasiedlił Kartuska Berezę.

Zwykli ludzie nie są niczego winni. Tak samo jak ty nie miałeś wpływu na wysłania polskich okupantów do Iraku, czy Afganistanu.

Zrozum wreszcie, że dyskutujesz z wnukami tych, którzy musieli iść z Wehrmachtem. Oni nie mieli wyboru.
                          Ty masz wybór - być człowiekiem, czy mendą.

Człowiek traktuje innych ja ludzi.
                          • nazwiskiewicz Re: post scriptum... 13.02.14, 21:55
                            Piszesz nieprawdę.Naród niemiecki w większości poparł Hitlera.Wystarczy popatrzeć na filmy z tamtych lat.Tłumy wiwatujących na cześć wodza.Wasi przodkowie byli mordercami.Jesteście potomkami zbrodniarzy.Tak,wasze miłe dziadzie to zbrodniarze.

• 1fatum Re: post scriptum... 13.02.14, 21:59
                              Kardynał Richelieu mawiał "Jeżeli dasz mi sześć linijek napisanych przez najbardziej uczciwego człowieka i tak znajdę w nich przyczynę do powieszenia go."

Ty przewyższasz kardynała. możesz tylko żałować, że za późno się urodziłeś.
                            • 1fatum Re: post scriptum... 13.02.14, 22:02

> Piszesz nieprawdę.Naród niemiecki w większości poparł Hitlera.Wystarczy popatrz
                              > eć na filmy z tamtych lat.Tłumy wiwatujących na cześć wodza.Wasi przodkowie byl
                              > i mordercami.Jesteście potomkami zbrodniarzy.Tak,wasze miłe dziadzie to zbrodni
                              > arze.
                              >

To śą twoi dziadzie:

Pokaż czym się moi od twoich różnią?
                              • kris.tofus Re: post scriptum... 14.02.14, 07:30
                                1fatum napisał:

> Pokaż czym się moi od twoich różnią?

- a no,różnica jest zasadnicza.
                                Nie poszli na podbój Świata.
                                • kris.tofus p.s. 14.02.14, 07:32
                                  ...tylko nie jestem pewien czy ty rozumiesz taki niewielki NIUANS.
                                • ballest Re: post scriptum... 14.02.14, 08:42
                                  kris.tofus napisał:

> 1fatum napisał:
                                  >
                                  > > Pokaż czym się moi od twoich różnią?

>
                                  > - a no,różnica jest zasadnicza.
                                  > Nie poszli na podbój Świata.

Oj, to nie znasz historii wlasnego narodu, Polska to jedyny Kraj na calym Swiecie, ktory prowadzil wojny lub zbrojne konflikty i to w okresie tylko paru lat, ze wszystkimi swoimi sasiadami.
                                  • kris.tofus [...] 14.02.14, 13:48
                                    Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                                  • kris.tofus Re: post scriptum... 14.02.14, 16:04
                                    ballest napisał:

> Oj, to nie znasz historii wlasnego narodu, Polska to jedyny Kraj na calym Sw
                                    > iecie, ktory prowadzil wojny lub zbrojne konflikty i to w okresie tylko paru la
                                    > t, ze wszystkimi swoimi sasiadami.

-odzyskiwanie własnej własności z rąk bandyckich złodziei nazywasz wojną , nie ośmieszaj się ballest.
                                    Ty mnie masz zamiar uczyć mojej historii, pilnuj swojej.
                                    • ballest Re: post scriptum... 14.02.14, 17:10
                                      Jakiej wlasnosci ??
                                      - bylo Pomorze polskom wlasnosciom, byl Slask polskom wlasnosciom, nawet w Hymnie tych terenow nie wspominacie.
                                      Co Polska sama stworzyla na dzisiejszych polskich ziemiach co ?

Zobacz jak Zabory rozwinely Polske:

https://www.bazakolejowa.pl/mapy/1/1088025256.png
                          • kris.tofus tak fatum... 14.02.14, 07:25
                            ...zawsze się z tobą zgadzam,masz świętą rację,tylko dlaczego ty i nie tylko ty ale wszyscy twoi kamraci,jednym polskim obozem berezkim,który był zwykłym wiezieniem dla wrogów prawdziwych i domniemanych,oraz miejscem odosobnienia przeciwników politycznych ówczesnej Polski,pragniesz przykryć wszystkie swoje obozy,które służyły eksterminacji nie tylko twojego narodu,bo w w przypadku Niemców nie o naród niemiecki chodziło,a o wykolejeńców lub jakichś zboczeńców.
                            Jednakże co do innych te twoje obozy służyły do likwidacji NARODÓW,weź tylko Żydów pod uwagę,o innych nie będę wspominał.
                            Zatem nie zrównuj mrówki ze słoniem.

A tak robicie kamraci drodzy tu na tym podobno polskim forum,które z polskością tyle ma wspólnego co mrówka ze słoniem.
        • ballest Re: c.d. 13.02.14, 22:13
          Ballestremowie to nie moja rodzina, tylko mialem prywatny kontakt z Grafem Valentinem do jego smierci.
          A tu link do jego ojca Nikolausa on nie byl Hitlerowcem, to jest tylko Wasza wyobraznia:

de.wikipedia.org/wiki/Nikolaus_von_Ballestrem
          a Brat Nikolausa prawie zmarl:

Die Malteser im Bistum Fulda und mit ihnen die Malteser im Bistum Mainz trauern um Friedrich-Leopold Graf von Ballestrem, der in der vergangenen Woche wenige Tage vor seinem 105. Geburtstag gestorben ist. www.malteser.de/aktuelles/newsdetails/article/16229.html
          • socer-schlesier Re: c.d. 13.02.14, 22:57
            Cos do tych zakompleksionych nazwiskiewiczow i kristofusow, boroczkow. A.Krzeminski.
            www.dw.de/sz-wielkopolska-europa-co-zrobi%C4%87-je%C5%9Bli-nie-podoba-si%C4%99-w%C5%82asna-historia/a-17428251
            • 1fatum Re: c.d. 13.02.14, 23:19
              socer-schlesier napisał:

> Cos do tych zakompleksionych nazwiskiewiczow i kristofusow, boroczkow. A.Krzem
              > inski.
              > www.dw.de/sz-wielkopolska-europa-co-zrobi%C4%87-je%C5%9Bli-nie-podoba-si%C4%99-w%C5%82asna-historia/a-17428251

Ktoś niedouczony, lub wychowany na fabularnych filmach posiada niedostatki wiedzy i nie ma się czemu dziwić, że wypisuje herezje.
            • kris.tofus Re: c.d. 14.02.14, 07:06
              Słuchaj szlezier,spytaj się tego Krzemińskiego,co on by zrobił dzisiaj,gdyby mu niemiecki prezes gazety do której onże swe artykuły pisze powiedział:

polaczku drogi,od dzisiaj ty juz nie piszesz,możesz jedynie podłogę myć i zmiatać kurz z mojego biurka jeśli pragniesz Polakiem być nadal.

A takie to były czasy wówczas.
              Dziś się może wymądrzać każdy idiota,bo nic nie musi wybierać,co najwyżej swych przodków zdradzić,bo przodki leżą w ziemi i nic dla idioty nie mogą zrobić.

Zatem młodzi dzisiaj Bogu winni dziękować,że nie muszą czynić takich wyborów,co nie oznacza,że pamięć o czynach swych przodków mają wysłać w niepamięć.
              Nie wolno zapomnieć,że historia często lubi się powtarzać.
              A wówczas nawet i idiota będzie musiał uruchomić swe szare komórki,czyli poczynić stosowny wybór.
              Jak myślisz szlezier,po czyjej stronie stanie wówczas taki "polski" dziennikarz,gdy mu zaproponują zamiatać korytarz ?
              A jaką otrzyma ode mnie odpowiedź ?
          • kris.tofus Re: c.d. 14.02.14, 06:28
            ballest napisał:

> Ballestremowie to nie moja rodzina, tylko mialem prywatny kontakt z Grafem Val
            > entinem do jego smierci.
            > A tu link do jego ojca Nikolausa on nie byl Hitlerowcem, to jest tylko Wasza wy
            > obraznia:

> a Brat Nikolausa prawie zmarl:

- no dobra,dobra,nie targujmy się nad trumną,każdy wie kim był i na co zasłużył,zwłaszcza ten leżący w trumnie.
            Nie ja będę ich sądził.
            Polscy UB-ecy też byli przekonani święcie,że wszystko robią w dobrej intencji.
            A gdyby jedynie świętej zasady człowiek przestrzegał:
            NIE RÓB DRUGIEMU CO TOBIE MIŁYM NIE JEST
            nie byłoby zadnych niemieckich hitlerowców,sowieckich NKWD-zistów czy tych polskich UB-eków.
            No ale,skoro życie jest jakie jest,a jakie jest to dobrze widać,więc spytam,nie dlatego,żebym chciał twierdzić,że tamten twój Ballest był hitlerowcem,bo mało to jest istotne,tylko dlaczego onże zabrawszy całą rodzinę i w środku zimy postanowił uciekać w nieprzewidywalną przyszłość,któż go z tego Śląska wówczas wypędzał,że postanowił z niedobitkami hitlerowskimi uciekać w niewiadome z narażeniem swego i rodziny swej życia.

• nazwiskiewicz [...] 14.02.14, 09:04
              • keniata Re: Niemieckim zbrodniarzom darowano 14.02.14, 09:22
                W dalszym ciagu nie zmienilem opini o tobie.Oprocz idioty jestes prowokatorem kopiacym na oslep wokol siebie.Masz jakis problem ze soba samym?Sprobuj jakas terapie zastosowac.Najlepiej na oddziale zamknietym.
                • nazwiskiewicz [...] 14.02.14, 10:18
                • cirano Re: Niemieckim zbrodniarzom darowano 14.02.14, 11:18
                  ...Polskim i to wielu też.
                  • socer-schlesier Bombardowanie Drezna. 14.02.14, 22:17
                    Tu tysz cos o tym:
                    www.dziennikzachodni.pl/artykul/3333091,bombardowanie-drezna-1945-cale-miasto-w-bombach-bezradne-i-bezsilne-historia-dz,id,t.html
                    • kris.tofus pomódlmy się za ofiary nalotów wszelakich 15.02.14, 07:04
                      socer-schlesier napisał:

> Tu tysz cos o tym:

- a tu cytat stamtąd:

Dreznem, leżącym 170 km od Berlina, dotąd nie interesowali się alianci. Pierwszy nalot przeprowadzili tu 7 października 1944 roku na przemysłowe przedmieścia.
                      Bombardowania okazały się taką sensacją, że właściciele autobusów organizowali wycieczki w rejon zniszczonego od bomb miasta.

- widzisz szlezier, Niemcy sobie robili wycieczki, aby obejrzeć zbombardowanych swych biednych ziomków.
                      Jak sądzisz,co oni wówczas myśleli w duchu ?
                      Nienawiść czy strach,czy litość.
                      Bo ja sądzę, że jedynie nienawiść te bombardowania w nich się wzmogła do potęgi niepojętej, bo gdyby strach z litością się odezwał w sercach tych Niemców, to nie byłoby tego bombardowania następnego , tak tragicznego w skutkach.
                      Przecież trzeba być wariatem albo całkowicie otumanionym nacjonalistą,aby w takiej sytuacji jakiej byli Niemcy,nie złapać Hitlera i wszystkich innych hitlerków i gebelsów różnej maści i nie powiesić ich za jajca na lampach lub drzewach przydrożnych.
                      A oni co robią ?
                      No, stoją murem przy tym nacjonalistycznym bandycie.
                      Zatem dziś nie ma powodu nad Lipskiem płakać, a jedynie modlić się o spokój tych lipskich duszyczek.
                      Gdyby ci twoi nacjonalistyczni ziomkowie zrobili powstanie antynacjonalistyczne, nawet u schyłku tegoż Hitlera,to przynajmniej częściowo zmyli by hańbę ze swego NARODU,a tak hańba za wami będzie się wlokła przez następne pokolenia.
                      Nikt normalny nad ofiarami Lipska ,Berlina i wszystkimi innymi nie zapłacze , jedynie modły wznieść może do Boga, jeśli w Boga wierzy.
                      • kris.tofus a tu masz jeszcze ciekawostkę,szlezier 15.02.14, 07:18
                        cytat stamtąd takżę:

Nie chce rozmawiać o moralnej stronie tych ataków. - Nie nam, żołnierzom, było to oceniać. Rozkaz to rozkaz, trzeba wykonać i bezpiecznie wrócić do bazy. Nie chcę przez to powiedzieć, że było nam obojętne, czy giną kobiety i dzieci - dodaje i przypomina, że trzy polskie załogi odmówiły lotów nad Drezno, kiedy usłyszały, że tym bombardowaniem mają wesprzeć Armię Czerwoną na wschodnim froncie.
    • chrisraf Re: Dla wszystkich cynikow... 14.02.14, 22:37
      www.bombenkrieg.net/
      ++++++ Czesc ich pamieci...+++++++
      • ballest Re: Dla wszystkich cynikow... 14.02.14, 23:09
        Blicharski :
        "Nie chce rozmawiać o moralnej stronie tych ataków. - Nie nam, żołnierzom, było to oceniać. Rozkaz to rozkaz, trzeba wykonać i bezpiecznie wrócić do bazy"

a za to Polacy potepiaja Niemcow, ale jaja !
      • kris.tofus cynikiem to ty jesteś najwiekszym 15.02.14, 07:27
        chrisraf napisał:

Cześć ich pamięci.

- tak się nie mówi nad ich grobami, bo do czegoś takiego prawo ma jedynie szlachetny bohater.

Jedynie tak możesz westchnąć

Spokój ich duszom
        • chrisraf Re: Geniuszu etyki 15.02.14, 12:29
          Wytlumacz mi co to jest "bohaterska" smierc dzieci, matek, starcow?

Jaka jest roznica miedzy zagazowanymi w obozach, a spalonymi w Dreznie?

Obydwie zbrodnie byly wycelowane tylko i wylacznie w cywili. Obydwie zbrodnie byly sterowane centralnie za przytaknieciem najwyzszych wladz wojskowych i panstwowych.

Jaka jest roznica bolu ojca Niemca, Polaka, Rosjanina przy utracie swoich dzieci???

Ktos kto robi roznice miedzy ofiarami jest nie tylko bezdennie glupi, lecz posiada tez bezdennie podly charakter.
          • 1fatum Re: Geniuszu etyki 15.02.14, 13:07
            chrisraf napisał:

> Wytlumacz mi co to jest "bohaterska" smierc dzieci, matek, starcow?
            >
            > Jaka jest roznica miedzy zagazowanymi w obozach, a spalonymi w Dreznie?
            >
            > Obydwie zbrodnie byly wycelowane tylko i wylacznie w cywili. Obydwie zbrodnie b
            > yly sterowane centralnie za przytaknieciem najwyzszych wladz wojskowych i panst
            > wowych.
            >
            > Jaka jest roznica bolu ojca Niemca, Polaka, Rosjanina przy utracie swoich dziec
            > i???
            >
            > Ktos kto robi roznice miedzy ofiarami jest nie tylko bezdennie glupi, lecz posi
            > ada tez bezdennie podly charakter.

Trafna odpowiedź. Problem w tym, że więcej niż pewne nie dotrze do pewnych umysłów. Ją istoty uważające, że wszystko co czynią jest dobre, a zło popełniają inni i zło jakie ich dotyka jest karą.
            Oni sami z racji swego wydumanego mesjanizmu pozostają poza osądami i poza karą.

Osądzają i karzą za wykonywanie rozkazów przez innych, ale sami rozkazy wykonują. Naloty na Warszawę były zbrodnicze, choć Warszawa została określona twierdzą i trwały walki uliczne. Drezno było miastem otwartym bez militarnego znaczenia, bez przeciwlotniczej ochrony i bez przemysłu militarnego, a jedynak zostało doszczętnie spalone wraz z mieszkańcami.
            Podobnie jak zniszczenie japońskich miast bombą atomową.

Wniosek nasuwa się jeden, że o tym, czy nalot był zbrodnią wojenną, zależy od strony, która wygrała wojnę.
            • kris.tofus fatum,gdy przychodzi pora... 15.02.14, 15:58
              ...iż zbrodniarz, nie chce się poddać terapii,aby mu rozum przywróciła,wyjścia innego nie ma jak obciąć bandyckie łapy, albo o głowę skrócić bandytę.
              Cóż,przykro to mówić, ale czasami nie udaje się uratować zakładników,których wielu było,a wielu z nich na własne życzenie.
              • 1fatum Re: fatum,gdy przychodzi pora... 15.02.14, 16:17
                Poziom dyskusji zaczyna być poniżej piwnicznej posadzki. Dalsze jej prowadzenie z tym osobnikiem nie ma sensu, bo żadne argumenty do niego nie docierają. Dyskusja z nim przypomina dyskusję z pozytywką.
                • kris.tofus no wiesz fatum... 17.02.14, 06:55
                  1fatum napisał:

> Poziom dyskusji zaczyna być poniżej piwnicznej posadzki. Dalsze jej prowadzenie
                  > z tym osobnikiem nie ma sensu, bo żadne argumenty do niego nie docierają. Dysk
                  > usja z nim przypomina dyskusję z pozytywką.

...czyżbyś uważał inaczej,wszak zbrodnię należy ukarać, i różne są tej kary sposoby.
                  Chyba wiadomo ci o szweckiej karze rąk obcinaniu za najzwyklejszą kradzierz,i dziś możesz sobie na dworcu sztokholmskich walizkę postawić nawet na rok i po roku po nią wrócić w to samo miejsce, a o Australii też chyba wiesz jak to się złodzieje i prostytutki zresocjalizowali i jakie są dziś rej resocjalizacji skutki.
                  Zatem mniemam, że nie zamierzasz znieść kar dla różnej maści zbrodniarzy.
                  Ja gdybym był panem polskim premierem to bym od dziś wprowadził rąk obcinanie dla polskich złodziei, wreszcie byłby spokój z tymi poniemieckimi złomami na polskich autostradach.
          • kris.tofus Re: Geniuszu etyki 15.02.14, 15:43
            chrisraf napisał:

> Wytlumacz mi co to jest "bohaterska" smierc dzieci, matek, starcow?

Cześć ich pamięci - odnosi się do zmarłych, najczęściej śmiercią nagłą w walce o cele szlachetne, o których w przypadku śmierci w lipskich zgliszczach mówić nie sposób.
            Można by o czymś takim powiedzieć w przypadku, gdyby ci biedni mieszkańcy Lipska powstanie antyhitlerowskie wywołali, a bomby zrzuciłaby niemiecka Luftwaffe.
            A tak to możemy się modlić wspólnie albo oddzielnie, jak wolisz o dusz spokój, winnych i niewinnych ofiar.
            Ciekawe, gdzie rozum mieli twoi Ojcowie, twoje Matki,kiedy ruszyli na podbój Europy, oh żeby tylko, im się Świat cały marzył u stóp swoich.
            Dziś jedynie możesz się pomodlić nad nimi i gorzko zapłakać, nad losem swych przodków, którym nienawiść i chciwość rozum odebrały.

Tyś wojak to pewnie ci to nie nowina,ale warto sobie przypomnieć,żeby nie zapomniał:
            www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eydKAOLu9LY
            • kris.tofus [...] 15.02.14, 16:23
            • chrisraf Re: kris.tofus 16.02.14, 12:37
              " odnosi się do zmarłych, najczęściej śmiercią nagłą w walce o cele szlachetne, o których w przypadku śmierci w lipskich zgliszczach mówić nie sposób."

Mysle, ze tutaj musimy zaczac u "Ali i Asa". Nalezy wiedziec jaka jest definicja wojny: "Wojna jest niczym innym, jak dalszym ciągiem polityki przy użyciu innych środków" (Clausewitz w "O wojnie"). Polityka nigdy nie formulowala czegos takiego jak "szlachetne cele" i nigdy nie bedzie tego robila. Konia z rzedem dla tego kto bedzie potrafil mi wskazac taki przypadek.

I jeszcze jedno, Lipsk ucierpial tez bardzo podczas bombardowan. Mozesz dzisiaj "podziwiac" "cala robote" jaka odwalili alianccy piloci w postaci dwoch gor w...miescie. Obydwie sa gorymi gruzu, dzisiaj porosle zielenia. Chodzi tu o Scherbelberg 131 m. n.p.m i Fockeberg 153 m. n.p.m.

"> Można by o czymś takim powiedzieć w przypadku, gdyby ci biedni mieszkańcy Lipsk
              > a powstanie antyhitlerowskie wywołali, a bomby zrzuciłaby niemiecka Luftwaffe.
              > A tak to możemy się modlić wspólnie albo oddzielnie, jak wolisz o dusz spokój,
              > winnych i niewinnych ofiar."

Byly to ofiary polityki, czyli interesow ekonomiczno-ideologicznych.

> Ciekawe, gdzie rozum mieli twoi Ojcowie, twoje Matki,kiedy ruszyli na po
              > dbój Europy, oh żeby tylko, im się Świat cały marzył u stóp swoich.

Jak widze, nie znasz podstawowych elementow dotyczacych rospetywania dzialan wojennych i nie znasz historii tego konfliktu. Czegos powyzszego nie bylo. Mozesz to sprawdzic, poslugujac sie kalendarzem wydarzen.

> Dziś jedynie możesz się pomodlić nad nimi i gorzko zapłakać, nad losem swych pr
              > zodków, którym nienawiść i chciwość rozum odebrały.

To mozemy zrobic tak czy inaczej, poniewaz politycznych swirow nie brak. Nie mam tutaj na mysli stosunkowo "malo-szkodliwych" fanatykow religijnych, lecz wielkich zbrodniarzy siedzacych za Atlantykiem.

Przytoczony film doskonale prezentuje powody kokfliktu 1939-1945, czyli wznowienia dzialan wojennych z okresu 1914-1918.

Glückauf!
              • 1fatum Re: kris.tofus 16.02.14, 20:54
                chrisraf,

Czy masz cień nadziei, że będziesz zrozumiany?

Ja mam pewność, że nie. To są niereformowalne typy.

Gdyby się okazały humanitarne, to bym był zaskoczony.
                • kris.tofus rozumiem fatum,rozumiem... 17.02.14, 06:41
                  1fatum napisał:

> chrisraf,
                  >
                  > Czy masz cień nadziei, że będziesz zrozumiany?
                  >
                  > Ja mam pewność, że nie. To są niereformowalne typy.
                  >
                  > Gdyby się okazały humanitarne, to bym był zaskoczony.

...wszyscy są równo winni ,więc niech się mnożą i rozwijają różne trynkiewicze i hitlerki,dajmy im spokój,cześć ich pamięci.
                  A dzieci niewinne też równo niech w grobie spokojnie leżą.
              • kris.tofus Re: kris.tofus 17.02.14, 15:37
                chrisraf napisał:

> To mozemy zrobic tak czy inaczej, poniewaz politycznych swirow nie brak. Nie ma
                > m tutaj na mysli stosunkowo "malo-szkodliwych" fanatykow religijnych, lecz wiel
                > kich zbrodniarzy siedzacych za Atlantykiem.
                >
                > Przytoczony film doskonale prezentuje powody kokfliktu 1939-1945, czyli wznowie
                > nia dzialan wojennych z okresu 1914-1918.
                >
                > Glückauf!
                >

- gdybym był takim cynikiem jak ty, to mógłbym ci dowieść, że ten zbrodniarz europejski i ten zaatlantycki, to bracia syjamscy są, pochodzący od jednej MATKI.
                Co by nie mówić, albo nie myśleć, ponad 30 % ich nacji amerykańskiej korzenie posiada germańskie.
                No i rządzą Światem całym, a jakiś tam Murzyn, Mulat lub inny Słowianin dla nich niewiele znaczy i przeszkody nie stanowi żadnej.
    • herbjelita Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 15.02.14, 15:25
      Jak pięknie został odbudowany dzięki RFN-u. DDR to boła biedota.

blogi.dziennikzachodni.pl/dziwnytenswiat/2014/02/14/naloty-na-drezno-zniszczyly-wiekszosc-zabytkow-odbudowano-je-od-zera/
      • kris.tofus Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 15.02.14, 16:02
        A Wrocław,Warszawę i resztę Polski wypalonej wojenną pożogą odbudowały krasnoludki.
        • herbjelita Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 15.02.14, 16:12
          Może nie zauważyłeś, ale tematem jest Drezno (Dresden) na terenie Niemiec.
          Zaś co do wymienionych przez ciebie miast to Wrocław nie został odbudowany w sęsie historycznym. We Wrocławie Polacy postawili bloki betonowe, gdyż niemiecka cegła musiała być transportowana na odbudowę Warszawy. W Warszawie prawie każdy kamień myśli po niemiecku i po śląsku, bo z Wrocławia pochodzą cegły a ze Sląska FOS.
        • 1fatum Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 15.02.14, 16:26
          Kristofus, piszesz nie na temat!
          • berncik Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 15.02.14, 18:03
            Kazdy rozsadny Polak wie ze to byla zbrodnia i nie tylko Anglicy i Angielska Krolowa przywiozla na otwarcie Frauekiche Zloty krzyz ktory stoi na szczycie kopuly kosciola na znak przeprosin Od Angielskiej ludnosci.
            kiris tylko ty durniu i twoi kumle w swojej nienawisci nie widzicie ze to byl akt zbrodni przeciwko ludnosci cywilnej .Tz. Przeciwko kobietom ,Dzieciom i dziadkom .Nie bylo tam wojska ani fabryk i to bylo na 2 miesiace przed koncem wojny.Anglicy do dzis sie bronia,ze nie uzywali napalmu . Naoczni Swiadkowie mowia co innego .
            • 1fatum Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 15.02.14, 18:25
              Wszystkie wojny były i są złe.

Należy pamiętać, że nie wolno wzajemnie się zabijać, bo wszyscy jesteśmy ludźmi. Nie ma przyzwolenia dla nienawiści.
              Jeżeli dziś nie zniknie nienawiść, to wkrótce matki będą opłakiwać synów.
              Nienawiść podsycają tacy jak nasi rozmówcy.
              Wierzę głęboko, że potrafią zrozumieć, że kiedy wywołają wojnę, to łzy i ból będą po obu stronach konfliktu, a nikt nie będzie zwycięzcą.
              • kris.tofus masz moje głębokie poparcie... 16.02.14, 06:37
                w tym co twierdzisz poniżej,1fatum:

> Wszystkie wojny były i są złe.
                >
                > Należy pamiętać, że nie wolno wzajemnie się zabijać, bo wszyscy jesteśmy ludźmi
                > . Nie ma przyzwolenia dla nienawiści.
                > Jeżeli dziś nie zniknie nienawiść, to wkrótce matki będą opłakiwać synów.
                > Nienawiść podsycają tacy jak nasi rozmówcy.
                > Wierzę głęboko, że potrafią zrozumieć, że kiedy wywołają wojnę, to łzy i ból bę
                > dą po obu stronach konfliktu, a nikt nie będzie zwycięzcą.

- dlatego tak ty jak ja nigdy nie mamy prawa zapomnieć, kto był ofiarą a kto mordercą.
                Zatem nieuprawnione jest przykładowo zrównanie ofiar Lipska, Berlina jak również innych w Niemczech z tymi w Warszawie czy wielu innych miejscach do niej podobnych.
                Zapamiętaj sobie fatum, że pamięć nic nie ma wspólnego z nienawiścią,a jeśli ty pragniesz pamięć z nienawiścią zrównać to tak jakbyś zamierzał równać zbrodniarza z jego ofiarą.
                A na to przecież nie może nikt się zgodzić jeśli jest zdrowy na umyśle.
                Mam nadzieję, że potwierdzisz mój pogląd i zgodzisz się ze mną, a tego com napisał nie wymażesz gumką.
                • kris.tofus cieszę się fatum... 17.02.14, 07:05
                  ...że się zgadzasz ze mną w powyższej kwestii , skoro nie zaprzeczasz mojemu poglądowi.
                  Jak widzisz, należy dyskutować ze sobą aby konsensus uzyskać.
            • herbjelita Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 15.02.14, 18:26
              Nasz największy literat Gerhard Hauptmann (noblista) przeżył jako naoczny świadek bombardowanie Drezna. Przebywał w tym czasie jako pacjent w drezdeńskim szpitalu ulokowanym na wzgórzach poza miastem. Opisał to Horst Bieniek, ale czy Hauptmann coś na ten temat pisał tego nie wiem.
              • herbjelita Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 15.02.14, 18:28
                www.politikforen.net/showthread.php?106254-quot-Wer-das-Weinen-verlernt-hat-der-lernt-es-wieder-beim-Untergang-Dresdens-quot
                • cirano Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 16.02.14, 07:58
                  Dresden, przez wielu najpiękniejszym miastem Europy zwane, było solą w oku Angoli. Z Zazdrością je odwiedzali, podziwiali, byli źli, że nie stoi u nich, że ich Londyn stoi dopiero na którymśtam miejscu, pomiżo że setki lat w niego zrabowane w całym świecie skarby pakują...
                  Nadarzyła się okazja Dresden zniszczyć, noto..
                  To byli nojgorsze bandziory tego świata, setki lot. Ani Spaniole jym niy dorównali
              • ballest Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 18.02.14, 08:29
                herbjelita napisał:

> Nasz największy literat Gerhard Hauptmann (noblista) przeżył jako naoczny świad
                > ek bombardowanie Drezna. Przebywał w tym czasie jako pacjent w drezdeńskim szpi
                > talu ulokowanym na wzgórzach poza miastem. Opisał to Horst Bieniek, ale czy Hau
                > ptmann coś na ten temat pisał tego nie wiem.

"Während des Luftangriffs auf Dresden weilte Hauptmann in einem Dresdner Sanatorium, weil er eine schwere Lungenentzündung auskurieren musste. Über das Inferno sagte er: „Wer das Weinen verlernt hat, lernt es wieder beim Untergang Dresdens. Ich stehe am Ausgangstor meines Lebens und beneide meine toten Geisteskameraden, denen dieses Erlebnis erspart geblieben ist.“ Hauptmann erlebte das Kriegsende in seinem Haus „Wiesenstein“. Nach dem Krieg wurde Schlesien polnisch und das Verbleiben Hauptmanns durch einen Schutzbrief vorübergehend ermöglicht. Am 7. April 1946 wurde Hauptmann von sowjetischer Seite mitgeteilt, dass die polnische Regierung nun auch auf seiner Aussiedlung bestehe. Vor einer allfälligen Vertreibung erkrankte er jedoch schwer."
                • ballest Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 18.02.14, 08:33
                  " Wer das Weinen verlernt hat, der lernt es wieder beim Untergang Dresdens. Dieser heitere Morgenstern
                  der Jugend hat bisher der Welt geleuchtet. Ich weiß, daß in England und Amerika gute Geister genug vorhanden sind, denen das göttliche Licht der Sixtinischen Madonna nicht fremd war und die von dem Erlöschen dieses Sternes allertiefst getroffen weinen. Und ich habe den Untergang Dresdens unter den
                  Sodom- und Gomorrha-Höllen der englischen und amerikanischen Flugzeuge persönlich erlebt.
                  Wenn ich das Wort “erlebt” einfüge, so ist mir das noch wie ein Wunder. Ich nehme mich nicht wichtig genug, um zu glauben, das Fatum habe mir dieses Entsetzen gerade an dieser Stelle in dem fast liebsten Teil
                  meiner Welt ausdrücklich vorbehalten.

Ich stehe an Ausgangstor meines Lebens und beneide alle meine toten Geisteskameraden,
                  denen dieses Erlebnis erspart geblieben ist.

Ich weine. Man stoße sich nicht an das Wort “Weinen”: die größten Helden des Altertums, darunter
                  Perikles und andere haben sich seiner nicht geschämt. Von Dresden aus, von seiner köstlich-gleichmäßigen Kunstpflege sind herrliche Ströme durch die Welt geflossen, und auch England und Amerika haben
                  durstig davon getrunken. Haben Sie das vergessen?

Ich bin nahezu dreiundachzig Jahre alt und stehe mit meinem Vermächtnis vor Gott, das leider machtlos ist und nur aus dem Herzen kommt: es ist die Bitte, Gott möge die Menschen mehr lieben, läutern und
                  klären zu ihrem Heil als bisher.”

www.dresdner-stadtteile.de/Nordost/Wachwitz/Strassen_Wachwitz/Weidners_Sanatorium/Dresden_1945/dresden_1945.html
                  • herbjelita Re: Balles wyprzedził Dziennik Zachodni 19.02.14, 20:52
                    Ballest, dziękuja. Jo wiedziu, że dzwoniom, ale nie we ftórym kościele. Jo jeszcze nie je 83 ale se moga wyobrazić jak uon to widziou co se na dole działo, na jego stare lata to idzie zwontpić. Zaswsze ale przichodzi ta myśl, że tymu wszystkemu bou winien tyn pieroński Adolf Hitler. Bombardowou London i ludzie tam umierali. Nie wspomna o innych miastach jak Roterdam i Warszawa. Bouech we Roterdamie kiedyś i nie znaloz ech ta starówka. Spytou ech se takie starsze małżyństwo kaj tu se idzie do starówki. Wyobraź sobie, że oni mi odpowiedziedli, że tej starówki już nie ma. Niemcy ją zbombardowali. Jo ze zażynowaniem pedzioł: Endschuldigung. A coch miou pedzieć?.
    • hordol gdyby niemcy nie rozpętali drugiej wojny światowej 19.02.14, 19:28
      to nikt by im tego dresden nie bombardował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka