Dodaj do ulubionych

Było Powstanie w Getto

19.04.18, 16:30
Jedyne zresztą na polskiej ziemi rozpoczęte z sensem i w którym z góry nikt sobie nie marzył że zakończy się sukcesem. Żydzi polscy przegrali co i od początku wiedzieli. To był krzyk rozpaczy i krok dla uratowania honoru narodu, by nie nazywało się, że "szli na rzeź jak barany". Co mieli użyli do obrony. Broń która od Polaków za drogie pieniądze kupili, była często bezużyteczna lub bez amunicji. Pozostało parę granatów i mołotowkoktaili.
To nazwię bezprzykładnym bohaterstwem
Obserwuj wątek
    • iksis Re: Było Powstanie w Getto 19.04.18, 20:39
      Pogromy Polaków na kresach wschodnich! Sowieci z Żydami mordowali Polaków! Gdzie jest IPN? Kiedy ekshumacje?

Wymordowanie polskich policjantów w Sarnach
      Profesor Ryszard Szawłowski zamieścił w swej dwutomowej monografii wojny polsko-sowieckiej 1939 roku relację pani J.R. z Wołynia o mordzie na polskich policjantach w Sarnach, wkrótce po wkroczeniu Sowietów do tego miasta. Pani J.R. pisała: „Żydzi z bronią krótką w ręku wraz z kilkoma żołnierzami radzieckimi prowadzili polską policję granatową, plując na nich, krzycząc „przepuścić tych psów”. Policja szła bez pasów, z rękami w górze, szli na śmierć. Szli w pięciu grupach, około 300 osób. Szli w stronę mostu na rzece Słucz w las.
      Przez te ciężkie lata nigdy żadna wzmianka o ich losie, grobach, nie przywróciła ich pamięci. Więcej w tej sprawie nie mogę powiedzieć, ponieważ musieliśmy uciekać w stronę Lwowa na Przemyśl (…) Cześć ich pamięci! Chyba w tej sprawie znajdą się inni Polacy, co widzieli”. (Cyt. za : R. Szawłowski : op.cit.,t.1,s.390)

Gen. Stanisław Sosabowski (wspomnienia "Droga wiodła ugorem"):
      "Gdy się zjawiłem na ul. Halickiej, starsza siostra żony i ciotka - rodzice bowiem już nie żyli - zachowały się tak, jakbym był duchem.
      - Na miły Bóg - mówiły - uciekaj stąd, tu się dzieją straszne rzeczy - zaczęły wyliczać, kto został aresztowany, kto już rozstrzelany. - Miejscowi nacjonaliści ukraińscy, Żydzi denuncjują wszystkie byłe wybitniejsze osobistości."
      • cirano Re: Było Powstanie w Getto 20.04.18, 06:39
        Oprawcami byli nie Żydzi a Sowieci, a ci mieli "z niewiadomych przyczyn" ostry ząb na Polaków
        • 1fatum Re: Było Powstanie w Getto 21.04.18, 06:31
          Na tle powstania i bohaterstwa Żydów zaczęły się pojawiać takie antysemickie teksty:

Ibrahim Ibn Jakub said - Poniżej kilka cytatów z Talmud:

Talmud jest podstawowym źródłem żydowskiej religii, i najważniejszym materiałem do nauczania w rabinowskich seminariach. Każdy Żyd czerpie z tej świętej księgi pogląd moralny i na świat. Talmud jest wytycznymi i drogowskazem wg. których Żydzi mają kierować się przez całe swoje życie. Poniżej kilka cytatów wraz ze źródłami z tej „świętej książki”.

Gdy nie żyd zajmuje się z Torą, wtedy zasługuje na śmierć.“ (Synhedrin 59)

„Gdy nie Żydowi nasze religijne sprawy zostaną ujawnione, wtedy będzie to jednoznaczne z wymordowaniem wszystkich Zydów, ponieważ Gojim dowiedziałby się co o nim uczymy, wtedy bezceremonialnie wymordowałby nas.“ (Libbre David 37)

”Jak można wytłumaczyć słowo rabunek? Gojowi jest zabronione ukraść, zrabować, brać kobiety i niewolników do siebie. Żyd może robić to wszystko także w odniesieniu do Goji.” (Tosefta Aboda Zara VIII)

Bóg dał Żydom władzę nad dobrami i krwią wszystkich narodów.” (22. Seph. Jp., 92, 1)

„Gdy Goj jest winien Żydowi, inny Żyd może przyjść do niego, aby wymienić należność pieniężną na inną rzecz. W ten sposób Goj jest doprowadzany do bankructwa, ponieważ Żyd przejmie jego majątek.“ (23. Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat 156)

„Gdy Goj zamorduje innego Goja lub żyda, musi natychmiast ponieść karę, ale gdy Żyd zamorduje Goja, wtedy nie ponosi żadnej odpowidzialności.“ (Tosefta Aboda Zara B5)

“Żydom jest dozwolone mordować każdego objawiciela, nawet gdy jeszcze nie zacznie się objawiać.” (Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat 388)

„Siedziba wszystkich narodów należy do nacji żydowskiej, i oni maja prawo bez żadnego wstydu używać ich.“ (Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat 388)

„Dobra nieżydów są równoznaczne z pustynią są własnością niczyją, a każdy kto je pierwszy posiądzie, nabywa je.“ (Choschen hamischpath 156, Choschen hamischpath 271, Baba bathra 54 b)

„Jehova stworzył nieżydów do tego, aby ci służyli Żydom dzień i noc. Są to zwierzęta w ludzkiej formie. (Choschen hamischpath 156, Choschen hamischpath 271, Baba bathra 54 b)

„Jeżeli dziewczynka Goji ukońcyzła 3 lata, wtedy można ją zgwałcić.“ (Aboda Sarah 37a)

„Stosunki seksualne z dziewczynką powżej 3 lat są dozwolone“ (Yebhamoth 11b)

„Dziewczynka w wieku 3 lat i jednego dnia nadaje się do stosunku seksualnego.“
          Niddaa 71 a, Kethuboth 6 a, Jabmuth 57 a und 60 a, Kidduschin 10 a, Aboda zara 37 a

„Żyd może odywać stosunek płciowy z nie żydowską dziewczynką, ale nie może jej poślubić“ (Gad. Shas. 22)

„Gdy ktoś widzi, że zło go ogarnia, wtedy idzie do miejsca, w którym go nie znają owija się na czarno i podąża za głosem swojego serca.“ (Mo´ed katan 17 a, Hagiga 16 a, Kidduschin 40 a)

„Sprawca cierpienia nie musi płacić odszkodowania, ponieważ dziewczyna będzie cierpieć razem z mężem.“ (Baba kamma 59 a)

„Żyd może skłamać, jeśli zostanie zapytany przez Goja, czy w jego księgach jest napisane coś przeciwko nim.“ (Szaaloth-Utszabot, The Book Of Jore Dia 17)

„Żydzi – są ludzkimi stworzeniami, a inne nacje świata są nieludźmi, to są zwierzęta.“ (Baba Necia 114,6)

„Gdy nadejdzie mesjasz, wtedy żydzi będą mieli 2800 niewolników.“ (Simeon Haddarsen, fol. 56-D)

„Jeżeli zostanie udowodnione, że ktoś dał Gojowi żydowskie pieniądze, trzeba znaleźć sposób, aby strata została spłacona w całości, a sprawca został usunięty z ziemi.“ (Choschen Hamm 388,15)

„Żyd może mieć wszystkie dobre należące do Goja, kiedy tylko chce. Ten, który zwróci Gojoiwi jego majątek, wtedy złamie zasadę.“ (Choschen Hamm 266,1)

„Dobra nieżydów równają się pustyni, są to bezpańskie dobra, i każdy kto wejdzie pierwszy w ich posiadanie, uzyskuje je.“ (Choschen hamischpath 156, Choschen hamischpath 271, Baba bathra 54 b)

„Nieżydzi nie mogą okraść, ograbić pięknej kobiety żydówki, ale Izraelici mogą to zrobić dla Gojów. Nieżydzi nie mogą zaatkować Izraelitów,ale żydzi Gojów tak. Zydzi mogą wstrzymać wypłacanie pieniędzy nie żydom, ale Gojom takie praktyki w stosunku do żydów są zabronione.“ (Synhedrin 57 a)

“Żyd Żyda nie może obrabować, ale Goja tak, ponieważ w Lev 19, 13 jest wyraźnie napisane: „Nie możesz czynić krzywdy swojemu bratu!”, wg. Jehudy te słowa nie mają żadnego odniesienia do Goji, który nie jest Twoim bratem.” (Baba mezia 61 a)

“Gdy Żydowi jest dana możliwość głoszenia nauk Rabina, ma głosić zakłamane wyjaśnienia, a ten kto łamie te prawo, jest mordowany.” (Libbre David 37)

„Aby usprawiedliwić siebie, żyd może dać zakłamane (puste) obietnice.“ (Schabouth Hag 6d)

„Jest zabronione ratowanie Goja w niebezpiecznych lub śmeirtelnych sytuacjach.“ (Hikkoth Akum X1

„Nie okazywać Gojom miłosierdzia.“ (Hikkoth Akum X1)

“Zamordowanie Goja (nieżyda) jest podobne do zabicia dziekiego zwierzęcia.” (Sanhedrin 59a)

„Najlepszych Goji (nieżydów) pownno się zabijać.“ (Aboda Zara 26b, Jad chasaka 49 b, Kidduschin 40 b, u 82 a, Mechita 11 a, Sophrim XV 10)

„Goj, który zajrzał do księgi (Talmud) jest zamordowany i musi zostać zamordowany.“ (Sanhedrin 59a)

“Ten, który chciałby, anulować swoje ślubowania/obietnice na cały rok, powinien wstać na początku roku i powiedzieć: „wszystkie moje obietnice/ każde ślubowanie, które złożyłem jest przeze mnie anulowane/ nieważne. Wtedy, trzeba myśleć tylko o pochwałach.” (Nedarim 23b)
          • cirano Re: Było Powstanie w Getto 21.04.18, 06:53
            Z wiary w "prawdy" talmudu pozostało do dziś niewiele w umysłach dzisiejszych "starotestamentowych". To stary, fanatyczny cykl prawd i nakazów w większości (podobnie jak w chrześcijaństwie) dziś poza użyciem i samym życiem.
            Są tam ale i rzeczy, które mogą się podobać jak np. zawołanie do jedności narodu, do wspólnego "frontu" przeciw różnym, wrogim Israelowi Gojom... Każda nacja ma swoich wrogów trza umieć się do tego problemu ustawić. Żydzi mają niestety samych wrogów w świecie, a szczególnie w nacjach fanatycznych wyznawców Boga. Ich Boga.
            nie znam stosunku Buddystów do Żydów, ale ci są z pewnością im przyjacielsko nastawieni, jak zresztą do prawie wszystkich za wyjątkiem (agresywnych) Moslemów
    • mirki27 Re: Było Powstanie w Getto 20.04.18, 13:31
      A słyszeliście o Sobiborze? Niedługo film o ucieczce żydów z tego obozu. Bohaterstwo tamtych ludzi też zasługuje na pochwałę.
    • iksis Re: Było Powstanie w Getto 22.04.18, 08:09
      A jak wybuchła wojna?

- Jak wojna wybuchła przyszli Niemcy. Przyjechali i pojechali. Weszli Sowieci. To był 1939 rok. Przyszli w październiku. I Żydzi wtedy zaczęli rządzić. Wszystko wzięli w swoje ręce. Współpracowali z Sowietami, zsyłali na Rosję. O tu, obok naszego domu stała taka drewniana chałupa. Pamiętam taki dzień. Była szarówka, jak usłyszeliśmy: "Ludzie ratunku!". Ojciec zerwał się. Zaszedł do sąsiadów. A tam już Żydzi ładowali ich na samochód. Kierunek Rosja. My wszyscy na nogi i kto co miał, jakąś słoninę, mąkę, chleb to wszystko wrzucaliśmy na ten samochód. Był u nas ksiądz Radwański. To on budował plebanię i szkołę. Niemcy przyszli i zabrali go do Ełku, ale na krótko. Wrócił. Niemcy powiedzieli do niego, że jak przyjdą Sowieci, to cię wykończą, my nie musimy. I tak się stało. Sowieci go aresztowali. Trafił do Mińska do więzienia. A jego matkę wyrzucili z plebanii i mieszkała tutaj obok nas. Miała wtedy z 80 lat. Ona była dla mnie takim wzorem. Ja powiedziałam, że jak będę stara, to będę jak pani Radwańska układać pasjansa i papierosy palić i kawę pić. Jak ją na ten samochód wsadzali, jak przyszło do wywózki, to Sowietów było może czterech, reszta to byli Żydzi. Ja do dziś słyszę ten głos pani Radwańskiej: "Precz Żydzie. Ja sama", a on ją jeszcze popychał. To był ostatni transport do Rosji. Pani Radwańska miała gospodynię. Olesia się nazywała. Po tym jak zabrali panią zaszłam do niej na podwórko, a ona kury zapędza do kurnika i pakuje toboły. Pytam: "A gdzie Olesia idzie?", a ona: "Idę za swoją panią". Poszła pieszo do Grajewa i w ostatniej chwili ją wepchnęli do tego wagonu. Pojechała ze swoją panią. W Rosji ją dochowała.

Dlaczego?

- Bo Żydzi katowali jej rodzinę. Pod przysięgą mogę powiedzieć jak to było. Niedziela rano. Widzę, że z miasta leci brat tej Surowskiej. Biegł w stronę domu. Za chwilę jechało trzech, czy czterech kozaków na koniach. I masa Żydów biegła za nimi. Oni szukali tego brata Surowskiej. Znaleźli rodziców tego chłopaka i chcieli się dowiedzieć, gdzie on jest. Rodzice szli w zaparte i nie powiedzieli. Wtedy ci Żydzi ich normalnie krzyżowali, drutowali, bili, naftę do nosa wlewali, do ust, żeby tylko powiedzieli, gdzie ten chłopak jest. Nie powiedzieli. No to ci bagnetami w stodole szukali. Wbijali je na oślep w siano. Znaleźli. Wyciągnęli bagnet we krwi. Przywieźli go do szpitala, który był na plebanii i zabrali do Mińska do więzienia. Wtedy na tym rynku tej Surowskiej nerwy puściły, dostała szału i biła. Długo biła. Ona była z porządnej dobrej rodziny i to był jej jedyny wyskok. Ona miała za co ich pobić.
      • berncik Re: Było Powstanie w Getto 22.04.18, 09:39
        Ixsis. Nie napisałaś dlaczego Żydzi z Kozackimi policjantami tego syna szukali tak zaciekle. Ile Żydów zabił ten poszukiwany młodzik? Którego jak każda matka i ojciec próbowali przed sprawiedliwością ochronić. Gdyby było inaczej to by tych starych zamordowali i poszli.Zydzi nawet tego rannego do szpitala zawiezli.
      • 1fatum Jak wybuchła wojna, ... 22.04.18, 12:32
        Iksis martwi się wojną sprzed 3/4 wieku nie dostrzegając tego, co ma pod nosem. Nie widzi, albo nie chce wiedzieć realnego zagrożenia dla Polski i podobnego osamotnienia jak w 1939 r. Wierzy w egzotyczne sojusze i przeżywa dawne wojny.
        Tamte wojny są tylko historią, a większość jej uczestników jest już martwa.

Zapomina, ze wojna nr 2 była inna od nr 1. Nadchodząca też będzie inna. Przebąkuje się o autonomicznych maszynach do zabijania wyposażonych w sztuczną inteligencje. Inteligencję, która zaczyna zagrażać ludziom.

Tekst linka

Już nie będzie partyzantki i biegania po lasach. To maszyny nas unicestwią. Być może nawet stworzą nową - maszynową - cywilizację.
      • 1fatum Re: Było Powstanie w Getto 22.04.18, 20:36
        Iksisowi w odpowiedzi:

"...Ciekawy wydaje się w tym kontekście sposób, w jaki opisywano w prasie konspiracyjnej proceder "szmalcownictwa". Zajęto się nim późno, bo w 1943 roku. Tymczasem np. w Warszawie większość przebywających w getcie Żydów została wywieziona i zginęła w Treblince latem 1942 roku. Ci, którzy wtedy uciekali z getta, prawie zawsze natrafiali na szmalcowników i musieli wykupywać swoich bliskich lub zmieniać kryjówki. Jednym z takich miejsc w Warszawie, gdzie grasowali wtedy szmalcownicy, była ulica Biała na tyłach gmachu Sądu Okręgowego przy Lesznie (dziś al. Solidarności) - z relacji żydowskich wynika, że mało komu udawało się tamtędy przejść bez bycia zaciągniętym do bramy. O tym, jak duża była plaga szmalcownictwa, świadczy chociażby fakt, że w maju 1943 roku w dodatku do "Biuletynu Informacyjnego" pisano wręcz "o manii węszenia wszędzie za Żydami"....".

Tekst linka
        • iksis Re: Było Powstanie w Getto 23.04.18, 18:39
          W domu panował nastrój przygnębiający. Matka płacząc opowiadała mi, jak policja żydowska z czwartku na piątek przyszła z karabinami do Mańki i zabrali Jadzię z dziećmi na wywóz.

Transport był bardzo duży, bo wywozili ludzi nie tylko z Radziłowa, ale i z każdej wsi brali po kilka rodzin. Wywozili furmankami. Konwój prowadzili bolszewicy z N.K.W.D. po dwóch na furze. Ludność pytała ich, za co wy nas wywozicie do Rosji, a oni odpowiedzieli: "My nie wiemy, co wy za jedni. My z Rosji psów nie przywieźliśmy do Was. To wasze psy wydali nam was, na wywóz". Tak, to tutejsi wydali ludzi na wywóz. Wydał Tymczasowy Komitet, który sprawowali żydzi. Cały transport zawieziony został do Łomży. W Łomży oddzielono od transportu wszystkich mężczyzn i osadzono ich w więzieniu, a kobiety z dziećmi załadowano do wagonów. Ludność łomżyńska przynosiła żywność i podawała oknami do wagonów dla ludzi. Cały dzień i noc przesiedziałem ze swą matką na rozmowie i płaczu po moich najdroższych mi osobach. Na drugi dzień z Zagrobli poszedłem do rynku, by tam z naocznymi świadkami porozmawiać o tym, co się działo tu, gdy byłem w Żychlinie. Ludzie opowiadali mi, że bolszewicy sami nie decydowali i nie rządzili. Tu rządy sprawował Tymczasowy Komitet, składający się z żydów. Wynik ich pracy był, masowy wywóz Polaków do Rosji. Opowiadał mi jeden gospodarz, że przyjechała policja żydowska z karabinami po jedną rodzinę z dziećmi. Rodzice zdołali uciec. Policja już miała opuścić to mieszkanie, ale jeden policjant żydowski mówi. Trzeba zabrać te szczenięta to suka sama po nie przyjdzie. Zabrali małe dzieci i zaprowadzili na furmankę. Widząc to rodzice, wyszli z ukrycia i razem wywieziono ich.

Inny radziłowiak opowiadał, że tego dnia wracał rowerem z Łomży do Radziłowa. Przejechał wieś Jeziorko i w lesie natknął się na transport. Nie wiedział, co to za transport. Bojąc się by go nie wcielili do tego transportu, uciekł w las z drogi i z daleka obserwował ten konwój, ciągnący od Jeziorka, aż po Kownaty, czyli 7 kilometrów długości, fura za furą, a na furach placz i krzyki dzieci i matek, wzywających Boga o pomstę za wyrządzoną im krzywdę.

Zabrano ich niewinnych z pieleszy domowych, z Polski ukochanej i wieziono w nieznane.

Echo leśne niosło ich prośby przed tron Boga Najwyższego. Chłop lasem przedzierał się w stronę Radziłowa, a transport w odwrotnym kierunku, do Łomży. Jak minął transport, wtedy wyszedł na szosę i przyjechał do Radziłowa. Tu dopiero dowiedział, że to był wywóz ludzi do Rosji. Znam historię Polski i wiem, że po powstaniu, car kazał wywozić polskich patriotów na Syberię, ale to była walka z bronią w ręku. Polacy bili się z wojskami cara, a tu wyciągnięto matki i niemowlęta z ciepłych łóżek i wywożono na Syberię, to przechodzi ludzkie pojęcie. Przecież ci ludzie i dzieci, nic złego nikomu nie zrobili.

Sam lucyper z piekła, nie wynalazł by większej zbrodni, niż wynaleźli żydzi nad Polakami.
          • cirano Re: Było Powstanie w Getto 26.04.18, 14:32
            To już było iksis, nie raz i tej polskiej nazi prawdy o "zawsze złych dla Polaków Żydach" mamy serdecznie dość. To jest zaprzeczenie ogólnej wiedzy o tamtych czasach, wykręcone z prawdy a napuszczone brudną wodą. Prawda ta skutkuje jeszcze tyko u najgłubszych i naiwnych smarkaczy, łysych osiłków z rozumkiem w spodniach
            • cirano Re: Było Powstanie w Getto 26.04.18, 14:58
              'WSZYSCY JESTEŚMY ŻYDAMI" wołają dziś Niemcy w odpowiedzi na atak arabskiego antysemity na niby Żyda w Berlinie. Zakładają kippa i chwalą się, jak im w niej dobrze.
              Głupcy, co Iksis?
              Głupimi są ci tacy Araby, bo cywilizowanych Niemców już dziś nikt na to gów.o nie złapie. Zmądrzeli
              • iksis Re: Było Powstanie w Getto 26.04.18, 16:56
                Poseł Kukiz’15 Marek Jakubiak stwierdził, że Żydzi nie ratowali Polaków podczas sowieckiej okupacji

Pokażcie mi choć jednego Polaka uratowanego przez Żyda – powiedział Marek Jakubiak z Kukiz‘15 na antenie Polskiego Radia 24.
                Poseł Kukiz‘15 odniósł się do zachowania spoleczności żydowskiej w momencie wejścia Armii Czerwonej:
                17 września 1939 r. napadł na nas odwieczny wróg wschodni – sowiecka Rosja, a Żydzi witali ich kwiatami. Pytam, gdzie byli Żydzi kiedy 500 tys. Polaków w ciągu roku wymordowano na ich oczach? 2 miliony Polaków wsadzono do wagonów śmierci i wywieziono na Syberię. Czy jest choć jeden Polak uratowany przez Żydów? A to oni stanowili władzę na tamtych terenach – powiedział poseł.
                Pokażcie mi choć jednego Polaka uratowanego przez Żyda – kontynuował Jakubiak.
                Według posła Jakubiaka, Polacy wycierpieli nie mniej niż Żydzi.
                Polski Holokaust wcale nie był mniejszy od żydowskiego. Wręcz przeciwnie. 3 miliony Polaków było mordowanych gdzie popadło i czym popadło. W obozach śmierci razem z Żydami umierali Polacy. Ja nie rozumiem dzisiejszej narracji Izraela. Mamy wyciągać te wszystkie sprawy czy też nie? – dodał Marek Jakubiak
                Na zakończenie posel stwierdził, że „jak zwykle Polska jest europejskim chłopcem do bicia. Nie możemy się dać.”.
                • cirano Re: Było Powstanie w Getto 27.04.18, 07:14
                  Nikt nie pyta, czy Polacy chcą "się dać" być tym chłopcem do bicia.
                  Sie wali i już, bo i jest za co
                  • 1fatum Re: Było Powstanie w Getto 27.04.18, 07:30
                    Najciekawsze jest to, że najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy nawet jeszcze ojcu z jajka na jajko nie przeskakiwali, bo i ojcowie za młodzi byli.

Innym ewenementem są ciągoty do bycia dyżurną ofiarą wszelkich systemów. Nawet pamięć mają krótką, bo powinni dołączyć jeszcze wojska Słowackie, które wsparły Niemców, atakując od zaplecza.

Nie mam wiedzy, jakie były przyczyny całokształtu wydarzeń, jednak odnoszę wrażenie, że i obecnie przyjaciół trudno dostrzec, a i sojusze są równie odległe, co egzotyczne jak przed wojną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka