socer-schlesier 04.11.18, 09:21 www.dw.com/pl/die-welt-bezdomna-polka-zmar%C5%82a-w-hamburgu-z-wych%C5%82odzenia/a-46082670 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hans-jurgen Re: erka tu jest cos do Ciebie. 04.11.18, 10:53 socer-schlesier napisał: > www.dw.com/pl/die-welt-bezdomna-polka-zmar%C5%82a-w-hamburgu-z-wych%C5%82odzenia/a-46082670 > --------------------------------------------------------- Socer mozesz wyjasnic co chcesz nam przekazac podajac tego News´a ? Jo mom dlo Ciebie tyz News´a: Rücklage für »Flüchtlinge« wächst auf 30 Milliarden Euro Für deutsche Bedürftige ist angeblich kein Geld da " Die Kinder der alleinerziehenden Chantal aus Berlin-Marzahn haben keinen dunklen Teint, keinen Lockenkopf und keine großen, braunen Kulleraugen. Die Alte, die durch die Straßen der Stadt wandert und in den Abfallkörben nach Leergut sucht, ist nicht von dubiosen selbsternannten Seenotrettern unmittelbar an der libyischen Küste in Empfang genommen und per Express in die EU eingeschleust worden. Holger und Ulrike aus Köln gehen jeder zwei Jobs nach, damit am Ende des Geldes nicht mehr so viel Monat übrig ist und sie die Miete zusammen bekommen. Mohammed, Mustafa und Mahmud aus Nord- oder Zentralafrika kennen derlei Sorgen nicht. Sie werden vom Amt rundum versorgt. Johanna aus Hamburg starb auf einer Parkbank den Kältetod. Für sie und die anderen Obdachlosen gibt es keinen mit 30 Milliarden Euro gefüllten Geldtopf. Den gibt es nur für die von Merkel protegierten »Flüchtlinge« und die daran hängende Flüchtlingsindustrie samt Helfern, Verbänden, Vereinen und anderen Profiteuren. " www.freiewelt.net/nachricht/ruecklage-fuer-fluechtlinge-waechst-auf-30-milliarden-euro-10076132/ NIECIERPLIWIE CZEKOM NA TWOJA ODPOWIEDZ. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: erka tu jest cos do Ciebie. 04.11.18, 17:58 hans-jurgen 04.11.18, 10:53 NIECIERPLIWIE CZEKOM NA TWOJA ODPOWIEDZ. -- Tyn " News" niy jest do Ciebie.erka tam jusz wiy o co chodzi. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: erka tu jest cos do Ciebie. 04.11.18, 18:44 Widzisz Socer jak bys przeczytol to co jo podol, to bys wiedziol, ze ta bezdomno Johanna o kieryj pisza w tym artykule to jest ta sama osoba o ktorej pisze Erka. Ty sie zawsze tak zachwycosz niemiecka potyngom, a tu tako " plama na niemieckim honorze ": " Johanna aus Hamburg starb auf einer Parkbank den Kältetod. Für sie und die anderen Obdachlosen gibt es keinen mit 30 Milliarden Euro gefüllten Geldtopf. " Odpowiedz Link
erka-4 chcieli to mają co chcieli 05.11.18, 15:31 No popatrz szlezier jakie te Niemcy są wredne,nie zaopiekowali się chorą i biedną kobietą w sposób odpowiedni i zgodny z prawami człowieka,pozostawili ją jak psa pod ławką na mrozie. Na muzułmańskich najeźdźców kasy nie żałują a biedaków na łaskę losu i zimy pozostawiają. A niech ich tak gwałcą te muzułmany,jakoś coraz mi mniej żal tych Niemców,Niemek właściwie. Wszak muzułmanin też człowiek i swoje prawa człowieka posiada,i ma prawo je egzekwować,no nie ? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: chcieli to mają co chcieli 05.11.18, 18:40 "Niemce" som winne bo baba z Polski brala tabletki zapijajonc gorzolom.erka cza miec niylekko pod sufitym.Czytosz czasami to co piszesz? -- "Kobieta była ciężko chora, brała lekarstwa przeciwbólowe i piła alkohol, co powodowało osłabienie organizmu. Robert zeznał, że feralnego dnia wieczorem wypili sporo alkoholu, po czym zasnęli na ławce." www.dw.com/pl/die-welt-bezdomna-polka-zmar%C5%82a-w-hamburgu-z-wych%C5%82odzenia/a-46082670 Odpowiedz Link
erka-4 Re: chcieli to mają co chcieli 06.11.18, 07:00 Swoim wpisem potwierdzasz,że mam rację w kwestii opinii o Niemcach w tym przypadku. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Polak potrafi, ja erki i inne 07.11.18, 05:54 Powinna byc kara smierci.Moze w tedy do iksisow by cos dotarlo. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Polak potrafi, ja erki i inne 07.11.18, 06:42 socer-schlesier napisał: > Powinna byc kara smierci.Moze w tedy do iksisow by cos dotarlo. > -------------------------------------------------------- " Biseksualny Reeves i jego zabójcy nocowali w 6-osobowym pokoju w jednym z hosteli w Berlinie. Jak podano w wyroku, muzyk zaproponował najpierw obu mężczyznom kontakt seksualny. " --------------------------------------------------------------- Socer czy mam rozumiec, ze popierasz pederastow??? Odpowiedz Link
erka-4 nie jest to tak całkowicie pewne,że to Polacy 07.11.18, 07:14 Tak wyszukujesz co złego czynią w Niemczech Polacy,nie mam pretensji ani zamiaru bronić zwyrodnialców,no ale w Niemczech większość tych Polaków to są Ślązacy,a zatem nie uważasz,że warto byłoby sprawdzić ich tożsamość,bo przecież wielu z nich nie uważa się za Polaków,a nawet wielu,a być może większość z tych Ślązaków twierdzi,że są Niemcami. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: nie jest to tak całkowicie pewne,że to Polacy 07.11.18, 07:45 HJ erka Ci zadol pytanie. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: nie jest to tak całkowicie pewne,że to Polacy 07.11.18, 10:19 socer-schlesier napisał: > HJ erka Ci zadol pytanie. > -------------------------------------------------- Socer chyba niy panujesz nad swoimi zmyslami? Kiedy i jakie pytanie zadol mi erka??? Odpowiedz Link
1fatum Polska prawda w żydowskim wydaniu 18.11.18, 19:38 Miałem nie oglądać. Jednak w prześmiewczym tonie wyłuszczał najszczerszą prawdę i tym sposobem dobrnąłem do końca. Zachęcam innych do tego samego. Spowiedź Urbana Odpowiedz Link
erka-4 nie nawijaj makaronu na uszy... 07.11.18, 17:11 ...i pisz konkretnie,i na temat poruszony w dyskusji. Wywołałeś temat więc gadaj na temat. socer-schlesier napisał: > HJ erka Ci zadol pytanie. > - póki co ani on,ani ja o nic nie pytaliśmy się wzajemnie. A zatem lepiej coś powiedz na temat tych Polaków,Ślązaków czy może Niemców raczej,masz pewność jaką nacje reprezentują ci polscy zwyrodnialcy tam w Niemczech ???,bo w wymianie zdań z tobą padło moje w tej kwestii pytanie do ciebie. Odpowiedz Link
erka-4 wypada przeprosić,a zatem przepraszam ciebie... 07.11.18, 17:20 ...szlezier,bo temat zwyrodnialców z Polski działających w Niemczech nie ty a fatum wywołał,ale skoroś wdał się w dyskusję więc odpowiadaj. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: wypada przeprosić,a zatem przepraszam ciebie. 19.11.18, 08:16 erka-4 co tam slychac z "Twoimi" autami na prond,dali wiszom te "obrazki" nad Twoim lozkym czy jusz cos moze jezdzi po polskich drogach? Germany jusz Ci po piyntach deptajom,abo? www.dw.com/pl/spos%C3%B3b-na-szybkie-pieni%C4%85dze-vw-stawia-na-e-mobilno%C5%9B%C4%87/a-46340580 Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: wypada przeprosić,a zatem przepraszam ciebie. 19.11.18, 08:54 Socer mozesz mi powiedziec czy to " elekrto - auto " to taki super wynalazek majacy sluzyc ochronie srodowiska ? Inaczej mowiac, czy spelni ono obietnice zielonych politykow, czy tylko nabije kasa do kieszeni lobyistow ? Odpowiedz Link
1fatum Re: wypada przeprosić,a zatem przepraszam ciebie. 19.11.18, 17:29 Wiele racji ma HJ. Przecież wyprodukowanie auta, akumulatorów, ich ładowanie, a wreszcie utylizacja pochłoną więcej energii, niż produkcja i eksploatacja aut klasycznych. Te "elektro" od standard różni jedynie miejsce powstawania zanieczyszczeń. Odpowiedz Link
cirano Re: wypada przeprosić,a zatem przepraszam ciebie. 20.11.18, 17:26 Fake news? Kochana przez prawie każdego Polaka Ameryka i takie o Polsce zdanie? plejada.pl/newsy/rafal-olbinski-w-ameryce-polak-to-synonim-glupka-tylko-u-nas/0lrb9tt ----------------------------- Co erka na to? Odpowiedz Link
1fatum Nie tylko Merkel 21.11.18, 23:52 Na iksisy i erki doczekały się takiego samego traktowania jak rodowici Niemcy. Musisz to wiedzieć (353) Nowy ukryty podatek od 2019 roku Odpowiedz Link
socer-schlesier Wystarczylo trocha pszimrozkow. 01.12.18, 13:48 erka-4 05.11.18, 15:31 No popatrz szlezier jakie te Niemcy są wredne,nie zaopiekowali się chorą i biedną kobietą w sposób odpowiedni i zgodny z prawami człowieka,pozostawili ją jak psa pod ławką na mrozie. -- Jak to skomyntujesz "erko"? www.fakt.pl/wydarzenia/polska/dzis-w-nocy-w-polsce-zamarzlo-piec-osob/jqn6zwz Odpowiedz Link
1fatum Kto wytłumaczy? 01.12.18, 20:41 Zapewne nawet erki i iksisy nie odpowiedzą, bo to niewygodny temat. youtu.be/h-VbQph9zp4" title="Musisz to wiedzieć(312) Pożyczamy pieniądze,aby sponsorować socjal w USA?! Media milczą."> Musisz to wiedzieć(312) Pożyczamy pieniądze,aby sponsorować socjal w USA?! Media milczą. Odpowiedz Link
erka-4 nie te czasy,każdy do życia ma prawo 02.12.18, 15:11 1fatum napisał: > Zapewne nawet erki i iksisy nie odpowiedzą, bo to niewygodny temat. - z pijakami i różnymi menelami jedynie Hitler sobie poradził,w Auschwitz ich obok Żydów,Polaków oraz wielu innych ludów umieścił. Odpowiedz Link
1fatum Re: Kto wytłumaczy? 09.12.18, 18:30 Erka napisał: "- z pijakami i różnymi menelami jedynie Hitler sobie poradził,w Auschwitz ich obok Żydów,Polaków oraz wielu innych ludów umieścił.". Może i tęskno mu za Auschwitz. Ja chcę pokazać los polskiego sadownika, nie menela i pijaka. Jego i innych zniszczyły polskie władze. Koniec sadownictwa.....!!!!??????Komunikat sadowniczy 107 z 4.12.2017 Paweł Kazana Odpowiedz Link
1fatum Re: Kto wytłumaczy? 09.12.18, 19:35 Jeszcze jeden film Borówka i Jej Owoce czeka to samo co sadownictwo ? Wysypane Jabłka Odpowiedz Link
erka-4 a co władzy do tego 12.12.18, 14:44 www.youtube.com/watch?v=z2ixz9PzLW4 - że ja zostałem sam z jabłkami. Odpowiedz Link
erka-4 w Polsce nie ma nadprodukcji jabłek dobrej jakości 12.12.18, 14:58 ...przyjrzyj się dokładnie tym jabłkom. - z twojego filmu. Odpowiedz Link
1fatum Erki i inne "gady" 30.12.18, 20:12 Postanowiłem wyjaśnić jak przysłowiowy chłop krowie na rowie. Może zmądrzeją i z Nowym rokiem zaakceptuję fakt, iż nie są pępkiem świata. Wojna dawno się skończyła i musimy żyć nie tyle obok siebie, ale we wspólnej Europie. To dzięki wspólnej Europie nie ma wojen i tylko nienawistni obskuranci sieją nienawiść. Przecież nasi rozmówcy obskurantami nie są, ani też nie przejawiają nienawiści. Są tylko inni i staramy się tą odmienność zaakceptować. Ot coś tak na podobieństwo akceptacji istnienia gejów. Są, bo są i za ich odmienność nikt ich nie bije, chyba, że bijącymi są obskuranci. Zatem Erki i inne "gady" zapraszam na krótki film. Niemcy w Polsce Odpowiedz Link
erka-4 Re: Erki i inne "gady" 31.12.18, 05:56 Życzę wszystkim Niemcom,Francuzom i wszystkim pozostałym nacjom europejskim wiele szczęścia i wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku,oby wszystkie rzeki w Państwach europejskich spływały miodem i mlekiem,a słońce świeciło z wielkim uśmiechem. Całemu Światu życzę tego samego. Odpowiedz Link
erka-4 post scriptum... 31.12.18, 06:09 ...w pełni cię popieram,fatum,żyć musimy razem i wspólnie obok siebie my Europejczycy w tej wspólnej Europie,ale pod jednym istotnym warunkiem,że nie nie może być ona bardziej wspólna dla jakichś narodów wybranych,bo takich nie ma,wszystkie są równe i muszą takimi pozostać. No,a co do tego filmiku mam uwagę,musisz podać jego adres bo się nie otwiera.Przynajmniej u mnie. Odpowiedz Link
erka-4 post scriptum ciąg dalszy... 31.12.18, 06:22 ...i tak z ciekawości spytam,na czyje zlecenie pracują ci hejterzy,może wiesz czasami ? cytat: Kłopot z hejterami polega zatem nie tylko na tym, że przesadzają, ale też na tym, że podają dane wyrwane z kontekstu. Szkopuł tkwi bowiem nie w jakości usług świadczonych przez polskiego przewoźnika, ale w polityce. Polskie Linie Lotnicze LOT są postrzegane jako jeden z symboli sukcesu obecnego rządu. Wyciągnięte z poważnych tarapatów stały się dziś poważnym graczem w naszej części Europy, przewożąc w mijającym roku 9 mln pasażerów (w 2013 – 4,6 mln) i skutecznie rywalizując na regionalnym rynku z czołowymi przewoźnikami, w tym przede wszystkim z grupą Lufthansy. Bo ja sądzę,że to im zlecił prezes niemieckiej Lufthansy,o co być może sam Tusk POprosił. No cóż,ja tak sobie myślę,a myśleć mam prawo,wszak miało wystarczyć lotnisko w Berlinie POlakom. wpolityce.pl/gospodarka/427569-lot-wygrywa-w-europie-wschodniej-komu-to-przeszkadza Odpowiedz Link
1fatum Re: Erki i inne "gady" 31.12.18, 09:25 To prawda, że się nie otwiera, lecz poniżej napisu "Film niedostępny" jest polecenie: "Obejrzyj ten film w YouTube". Wystarczy kliknąć na ten napis. Czasami w Internecie tak bywa. Przepraszam za utrudnienia. Odpowiedz Link
1fatum Erki i inne "gady" ważniejszy temat 31.12.18, 09:42 Pierwsza część dotycząca mieszkańców Polski. O tych wydarzeniach media głównego nurtu milczą. Jeżeli w niezbyt wielkich miastach są takie demonstracje, to co dopiero może być w Bandersztacie (fonetycznie pisana nazwa miasta znanego jako Wrocław), gdzie ostrożnie liczący uważają, że przybyszów jest nie mniej niż 25%. Poznań jeszcze nie ma nowej nazwy, bo nachodźców jest tylko 10%. Wszelkie tutaj toczone spory i antagonizmy bledną wobec realnego zagrożenia. Wypada zacytować sentencję z książki "Protokół Sigmy" - "Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem". Fragment wycięty z filmu gdzie odbywają się uroczystości ukraińskie, do hymnów UPA paradują Ukraińcy. z tłumu krzyk Pana do polskich kontrmanifestantów? "Jeszcze Polska nie zginęła, ale musi zginąć" - takie motto Przemyśl kontra banderowcy 26.06.2016 Słyszałem też inne powiedzenie: "Jeszcze Polska nie zginęła, kiedy Deutschland über alles". ******************************* Poniżej coś innego też fajne. Wchodzimy w Google wklejamy poniższy tekst pisany cyrylica Єврейські умань Następnie klikamy na "grafika" i zobaczymy foto z miasta na Ukrainie (Humań (ukr. Умань, Umań) – miasto na Ukrainie, w obwodzie czerkaskim, nad Umanką (dorzecze Bohu), siedziba administracyjna rejonu humańskiego. W razie trudności klikamy w ten link: Tekst linka Warto też kliknąć na zdjęcia aby zobaczy więcej. Odpowiedz Link
erka-4 Re: Erki i inne "gady" ważniejszy temat 31.12.18, 16:29 Żadna ciekawostka ten film dla mnie,fakty te znane są mi z autopsji,mam na Podkarpaciu rodzinę,niezbyt daleko od tego Przemyśla,a w roku 1944 gdy Niemcy odeszli a Ruscy jeszcze nie weszli,brat mojego wujka toczył zażarte boje z banderowcami i mało brakowało a byłby zginął,szczęśliwie z ran się wylizał. Odpowiedz Link
erka-4 Re: Erki i inne "gady" 31.12.18, 16:49 1fatum napisał: > To prawda, że się nie otwiera, lecz poniżej napisu "Film niedostępny" jest pole > cenie: "Obejrzyj ten film w YouTube". > > Wystarczy kliknąć na ten napis. > > Czasami w Internecie tak bywa. Przepraszam za utrudnienia. > - dzięki za informację,na napis nie zwróciłem uwagi,ale teraz kliknąłem i obejrzałem. I ujrzałem Niemców w Polsce,nic ciekawego,jestem z Opolszczyzny,żyłem z nimi od roku 1948 i pracowałem także lat przeszło trzydzieści,ale dawniej nic nie wskazywało na to,że są Niemcami,pili ze mną równo a nawet często więcej i razem śpiewaliśmy śląskie piosenki. Dużo by opowiadać bo miłe to były czasy,aż się łza w oku kreci. A potem przyszła wolność i większość z nich z niej skorzystała,dziś wielu powraca,bo mają lepsze warunki na emeryturach. Tacy to z nich są Niemcy. Odpowiedz Link
erka-4 no to gad się "zapytowywuje"... 02.01.19, 06:03 erka-4 napisał: Tacy to z nich są Niemcy. ...Ślązaków,jakie w końcu macie zdanie w sprawie tych polskich "Niemców" ? Jakiej oni są marki ? Odpowiedz Link
berncik Re: no to gad się "zapytowywuje"... 02.01.19, 11:30 Erka witom Cię w Nowym roku. Twoje pytanie jest dość głupie. Po pierwsze to nie są polscy "Niemcy" To są Niemieccy Ślązacy, a to jest zasadnicza różnica. Bo Ślązakom zabraliscie Śląsk. Czy słyszałeś kiedyś żeby jakiś Ślązak tęsknił za Polską albo polskim Śląskiem. Niemiecki Ślązak rencista na Śląsku, ma pieniędzy więcej jak każdy Polak rencista. Jak jest chory jedzie do Niemiec do pierwszego za granicą szpitala. W Polsce by to też miał, ale nie chce.Nie tylko Ślązacy jadą na starość do Polski, nie dlatego że to raj, ale dlatego że się opłaca . Bardzo dużo niemieckich rencistów kupują domy w Rumuni albo w Bulgari,przenoszą się np.do Hiszpani.To są renciści. Co Ty powiesz o " polskich" emigrantach ? MILIONY POLAKÓW. W wywiadach opowiadają jak to Polskę kochają? Jak tęsknią? A jak się ich spytaja kiedy wruca? To zaskoczeni odpowiadają A PO CO ? Od patriota. Odpowiedz Link
cirano Re: no to gad się "zapytowywuje"... 02.01.19, 16:00 Nie rozumie erki, tego całego "hura patriotyzmu". Każdy kto wyjedzie tęskni mniej czy więcej za swoją heimat, znajomymi itd. ale patriotyzm obudzi sie w człeku wtedy, gdy ten swój kraj się naprawdę pokocha, dobrze się w nim czuje, względnie dobrze mu się żyje. Co my Ślonzoki na ten temat możemy powiedzieć? Czy żyją w nas, patriotach swojej heimat, uczucia wyższe dla Polski?! Okłamani, oszukani, obrabowani, każdego dnia musieliśmy oglądać jak Polacy przerabiają naszą Heimat w chlew brudny i zakłamany... Skond wzionć wyższych uczuć do skorumpowanego i złodziejskiego bałaganiarza (często) za Brynicy? Odpowiedz Link
ballest Re: no to gad się "zapytowywuje"... 02.01.19, 19:26 Problemem Polokow jest to, ze oni nioe maja Heimatu, nawet nie wiedza co to jest ! Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 06:19 cirano napisał: > Nie rozumie erki, tego całego "hura patriotyzmu". Każdy kto wyjedzie tęskni mni > ej czy więcej za swoją heimat, znajomymi itd. ale patriotyzm obudzi sie w człek > u wtedy, gdy ten swój kraj się naprawdę pokocha, dobrze się w nim czuje, względ > nie dobrze mu się żyje. > Co my Ślonzoki na ten temat możemy powiedzieć? Czy żyją w nas, patriotach swoje > j heimat, uczucia wyższe dla Polski?! Okłamani, oszukani, obrabowani, każdego d > nia musieliśmy oglądać jak Polacy przerabiają naszą Heimat w chlew brudny i zak > łamany... > Skond wzionć wyższych uczuć do skorumpowanego i złodziejskiego bałaganiarza (cz > ęsto) za Brynicy? > - mieszasz komunistów z Polakami,a my Polacy w owych prawie beznadziejnych dla Was i dla nas czasach jechaliśmy na tym samym koniu.Tak to jest w Ojczyźnie kiedy obcy w niej swoje porządki wprowadza,dzieci głodują , ojciec pije,a matka ? no cóż w kącie siedzi i płacze. Nie daj Bóg,żeby dziś Niemcy w Polsce robili porządki,bo wyjdzie to samo co za Ruskich. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 06:59 erka-4 napisał: > Nie daj Bóg,żeby dziś Niemcy w Polsce robili porządki,bo wyjdzie to samo co za > Ruskich. --------------------------------------------------------- Erka mam dobra wiadomosc dla Ciebie, Niemcy nim zechca robic porzadki w Polsce musza najpierw zrobic porzadek u siebie, a to zajmie nam co najmniej kilka dziesiecioleci, tyle syfu narobila w Niemczech pani z domu Kazimierczak. Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 07:03 hans-jurgen napisał: > erka-4 napisał: > > > Nie daj Bóg,żeby dziś Niemcy w Polsce robili porządki,bo wyjdzie to samo > co za > > Ruskich. > --------------------------------------------------------- > Erka mam dobra wiadomosc dla Ciebie, Niemcy nim zechca robic porzadki w Polsce > musza najpierw zrobic porzadek u siebie, a to zajmie nam co najmniej kilka > dziesiecioleci, tyle syfu narobila w Niemczech pani z domu Kazimierczak. - oby Twoje słowa się spełniły daj Boże. Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 06:12 berncik napisał: > Erka witom Cię w Nowym roku. - ja także Cię witam,Bercik i szczęścia,zdrowia i wszystkiego czego życzysz sobie ja życzę Tobie w tym Nowym Roku. Twoje pytanie jest dość głupie. -głupie? A dlaczego ? Po zatem na głupie pytania się nie odpowiada,a Ty jakoś odpowiedziałeś na nie. Po pierwsze to ni > e są polscy "Niemcy" To są Niemieccy Ślązacy, a to jest zasadnicza różnica. Bo > Ślązakom zabraliscie Śląsk. - my jedynie odzyskaliśmy co Kazimierz głupio utracił,a Niemcy to potem sprytnie wykorzystali jak zwykle,oni to potrafią,dziś także kombinują,nie jestem ślepy. Czego siłą nie dokonał Hitler dziś chcą tego dokonać t.zw. "obroną demokracji i konstytucji" oraz kasą dla "polskiej kasty",po prostu oszustwem nie tylko Śląsk chcą" odzyskać",ale całą Polskę przygarnąć,żeby móc doić Polaków,wszak kasa potrzebna jest Niemcom na emerytury i na zasiłki dla emigrantów. Czy słyszałeś kiedyś żeby jakiś Ślązak tęsknił za > Polską albo polskim Śląskiem. -a to zależy.Prawdziwy syn tęskni za Ojcem. Niemiecki Ślązak rencista na Śląsku, ma pienię > dzy więcej jak każdy Polak rencista. Jak jest chory jedzie do Niemiec do pierws > zego za granicą szpitala. W Polsce by to też miał, ale nie chce.Nie tylko Śląza > cy jadą na starość do Polski, nie dlatego że to raj, ale dlatego że się opłac > a . Bardzo dużo niemieckich rencistów kupują domy w Rumuni albo w Bulgari, > przenoszą się np.do Hiszpani.To są renciści. Co Ty powiesz o " polskich" emigr > antach ? MILIONY POLAKÓW. W wywiadach opowiadają jak to Polskę kochają? Jak tę > sknią? A jak się ich spytaja kiedy wruca? To zaskoczeni odpowiadają A PO CO > ? Od patriota. - otóż to,many,many i wszystko jest jasne z tymi Niemcami w Polsce i w Niemczech także,i bardzo dobrze. Dziękuję Bercik za dogłębne wyjaśnienie sprawy tych niemców oraz za szczerość. Odpowiedz Link
cirano Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 07:56 Powinieneś wtedy, za komuny drogi erka powiedzieć głośno, że komuniści w Polsce to żadni Polacy. A brudy polskie to ich sprawa i wina Co złego to komuna a "MY, (dzisiejsi) ZAWSZE NIEWINNI I CZYŚCI BEZ JAKIEJKOLWIEK WINY"? Tego zdania żodyn niy zaakceptuje. Jes kłamliwe i głupie Odpowiedz Link
ballest Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 10:02 Erka napisou; "- my jedynie odzyskaliśmy co Kazimierz głupio utracił,a Niemcy to potem sprytnie wykorzystali jak zwykle,oni to potrafią,dziś także kombinują,nie jestem ślepy." Mylisz sie , Kazimierz go nie utracil, on go juz nie mial, Slask sie pozegnal z wtedy Wikingowskom Polskom z smiercia Krzywoustego, nie zapomnij o tym , ze Polska nigdy Slaska w KORONIE nie miala, - NIGDY!!!!! Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 11:11 erka ciesz se (jak jestys polskim patriotom) ze Niymcom "jeszcze se chce" w Polsce auta skladac choc z tym coroz gorzi.Chodzi o to zeby ludzie mieli robota i z czygos zyc. -- businessinsider.com.pl/motoryzacja/przemysl-motoryzacyjny-w-polsce-produkcja-aut-osobowych-w-2018/yk7vfc6 Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 15:27 socer-schlesier napisał: > erka ciesz se (jak jestys polskim patriotom) ze Niymcom "jeszcze se chce" w Pol > sce auta skladac choc z tym coroz gorzi.Chodzi o to zeby ludzie mieli robota i > z czygos zyc. > -- > businessinsider.com.pl/motoryzacja/przemysl-motoryzacyjny-w-polsce-produkcja-aut-osobowych-w-2018/yk7vfc6 > - interes jest wspólny,ale Niemcy lepiej na nim wychodzą toteż się nie martwię,szybko z niego nie wyjdą,a gdy zaczną wychodzić my już sobie stworzymy wyjście własne alternatywne.oczywiście pod jednym zasadniczym warunkiem,że w Polsce będą rządzić Polacy,bo nie daj Bóg gdyby PełO władzę przejęło to wszystko szlag trafi. Ten Nowy Rok będzie rokiem przełomowym,będziemy Polską polską,albo zostaniemy niemiecką kolonią w kraju nad Wisłą. Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 15:32 ballest napisał: > Erka napisou; > "- my jedynie odzyskaliśmy co Kazimierz głupio utracił,a Niemcy to potem sprytn > ie wykorzystali jak zwykle,oni to potrafią,dziś także kombinują,nie jestem ślep > y." > Mylisz sie , Kazimierz go nie utracil, on go juz nie mial, Slask sie pozegnal z > wtedy Wikingowskom Polskom z smiercia Krzywoustego, nie zapomnij o tym , ze Po > lska nigdy Slaska w KORONIE nie miala, - NIGDY!!!!! > - no widzisz jak to bywało przed wiekami,nawet Berlin do Słowian należał i wszystkie ziemie aż po Łabę. A Śląsk nie musiał być w polskiej koronie,wystarczy,że na śląskich tronach siedzieli słowiańscy Piastowie. Odpowiedz Link
ballest Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 23:33 Slowian nie ma i nigdy nie ich bylo, a Ci co mieszkali po prawej stronie Laby to byli Sclawi a nie Slowianie , do tego dzisiejszych "Sclawi" czyli jak ich pozniej nazwano Slawi, nie laczy krew tylko jezyk, co widac na badaniach DNA - bo Bulgarzy to Turcy Odpowiedz Link
ballest Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 23:35 a na slaskich tronach nie siedzieli slowianscy Piastowie tylko Wikingowscym, a dziwi mnie to, bo uwzasz sie za Inteligenta a tego nie wiesz Odpowiedz Link
erka-4 ostatni książę słowiański z rodu Piastów... 04.01.19, 07:06 ...był księciem Cieszyna. ballest napisał: > a na slaskich tronach nie siedzieli slowianscy Piastowie tylko Wikingowscym, a > dziwi mnie to, bo uwzasz sie za Inteligenta a tego nie wiesz > - no tak,a ostatnim księciem śląskim z rodu Piastów był książę cieszyński Fryderyk Wilhelm. W związku z tą śmiercią rod Piastów zniknął w przestrzeni historii nie tylko na Śląsku ale także w Polsce. www.zamki.name/kraje/polska/frydwilhelm.php Odpowiedz Link
ballest Re: ostatni książę słowiański z rodu Piastów... 04.01.19, 14:10 Mnie chodzi o to skad sie wywodzili Piastowie, a oni byli Waregami, oczywiscie Slascy Piastowie przez ozenki z Niemkami stali sie Niemcami , ale o tym tez polscy historycy pisza , szkoda czasu dyskutowac z kims co nie zna FAKTOW!!! Odpowiedz Link
erka-4 czeski film... 04.01.19, 16:45 ...nikt nic nie wie. ballest napisał: > Mnie chodzi o to skad sie wywodzili Piastowie, a oni byli Waregami, oczywiscie > Slascy Piastowie przez ozenki z Niemkami stali sie Niemcami , ale o tym tez po > lscy historycy pisza , szkoda czasu dyskutowac z kims co nie zna FAKTOW!!! > > - a o co pretensje,o fakty ? Fakty są następujące. Żywioł słowiański aż po połabskie kresy żył w tej Europie przez wieki,a Waregowie jako najeźdźcy zwani wikingami wędrowali z mieczem w ręku to w te a to we wte po tej Europie,jak zwykli zbójnicy i nie mogli założyć państwa Polan,oni mogli je zniszczyć ewentualnie,co nawet próbowali,ale im się nie udało. Byli między nimi także trochę lepsi,nie do cna zepsuci bandyci,potrafili ludowi najechanemu pójść z pomocą i takim mógł być ten Mieszko,ale nikt nie może ani potwierdzić ani zaprzeczyć w kwestii jego pochodzenia. Jednakże mało to jest ważne,bo ważne jest to,że był polskich Piastów protoplastą i Państwa Polskiego twórcą,które istnieje po dzień dzisiejszy. Ty zatem możesz sobie twierdzić,że Mieszko był wareskim wikingiem,a ja mogę powiedzieć,że goowno jest to prawda. Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 15:18 cirano napisał: > Powinieneś wtedy, za komuny drogi erka powiedzieć głośno, że komuniści w Polsce > to żadni Polacy. A brudy polskie to ich sprawa i wina > Co złego to komuna a "MY, (dzisiejsi) ZAWSZE NIEWINNI I CZYŚCI BEZ JAKIEJKOLWI > EK WINY"? > Tego zdania żodyn niy zaakceptuje. Jes kłamliwe i głupie > > A tośmy mówili kilka razy,a nawet robili aż do wiadomego skutku w roku 89. No widzisz,my możemy mówić,a Wy nie,oczywiście jeśli o Niemców chodzi,bo Wy Adolfa mieliście na swoje własne życzenie,a nam,Polakom,komunizm przywieźli do Polski komuniści na sowieckich tankach i pod presją kałacha.Chyba zauważasz poważną i nieporównywalną różnicę między nami Polakami a Wami Niemcami,tak ja myślę,a co Ty myślisz to już Twoja sprawa. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 16:21 erka swiat jusz na gowie postawiony jest.Niydosc ze German wiyncy od Polaka zarobi to jeszcze mniyj za ropa na stacji placi.Jak chodzi o Twoja komuna bo ona z wami tu na nasz Slonsk psziszla malo komu z wos pszeszkadzala.Dopiyro jak sklepy puste byly. -- www.dw.com/pl/moz-polacy-tankuj%C4%85-teraz-u-nas/a-46940871 Odpowiedz Link
cirano Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 16:39 Gdyby nie Stalin, jego komuna, nie miałaby Polska ani połowy tego terenu jaki ma dziś. Niemcy siedzieliby sobie na swoich starych, niemieckich terenach, które Stalin Polsce podarował, a swoją Ukrainę skasowaliby Rosjanie i tak, bo zawsze uważali że to ich. Ukrainscy kozaki w wiekszości stali za Rosją Odpowiedz Link
herbjelita Re: no to gad się "zapytowywuje"... 03.01.19, 18:12 erka ja czytam twoje wspaniale wywody i twoja inteligentna gloryfikacje Polakow. Twoj podzial na polskich Polakow, ktorzy sa przy rzadzie i na gorszych Polakow, ktorzy znajduja sie w opozycji jest tylko dowodem na twoj niedorozwoj demokratyczny i dlatego miedzy innymi macie problemy z EU. Jak to slusznie nazwalen cie "szarym beretem" Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 04.01.19, 07:30 herbjelita napisał: > erka ja czytam twoje wspaniale wywody i twoja inteligentna gloryfikacje Polakow > . > Twoj podzial na polskich Polakow, ktorzy sa przy rzadzie i na gorszych Polakow, > ktorzy znajduja sie w opozycji jest tylko dowodem na twoj niedorozwoj demokrat > yczny i dlatego miedzy innymi macie problemy z EU. Jak to slusznie nazwalen cie > "szarym beretem" > - my z Unią nie mamy żadnych problemów,problemy ma Unia z nami,nie chcemy się rozprawiczyć na wzór Unii. Ta Unia od roku 2004,kiedyśmy do niej przystępowali,strasznie się sqrviła,zboczyła z założycielskiej drogi. wpolityce.pl/polityka/428094-wazne-slowa-antoniego-macierewicza A zatem jak widzisz musimy związki z Amerykanami uściślić,skoro Niemcy są tak mocno z Ruskimi związani. Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 04.01.19, 07:17 cirano napisał: > Gdyby nie Stalin, jego komuna, nie miałaby Polska ani połowy tego terenu jaki m > a dziś. > Niemcy siedzieliby sobie na swoich starych, niemieckich terenach, które Stalin > Polsce podarował, a swoją Ukrainę skasowaliby Rosjanie i tak, bo zawsze uważali > że to ich. > Ukrainscy kozaki w wiekszości stali za Rosją > -o no widzisz jaki dobry był ten Stalin dla Polaków,aż dziw bierze,że jego warszawski pałac Polacy zamierzają wysadzić w powietrze. Odpowiedz Link
cirano Re: no to gad się "zapytowywuje"... 04.01.19, 07:58 no widzisz jaki dobry był ten Stalin dla Polaków,aż dziw bierze,że jego warszawski pałac Polacy zamierzają wysadzić w powietrze. --------------------------------------------- Niektórzy tylko Polacy erka, a tych nie rozumie wcale. Wszawa bez PK to stodoła Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 04.01.19, 07:14 socer-schlesier napisał: > erka swiat jusz na gowie postawiony jest.Niydosc ze German wiyncy od Polaka zar > obi to jeszcze mniyj > za ropa na stacji placi.Jak chodzi o Twoja komuna bo ona z wami tu na nasz Slon > sk psziszla malo komu z wos pszeszkadzala.Dopiyro jak sklepy puste byly. > -- > www.dw.com/pl/moz-polacy-tankuj%C4%85-teraz-u-nas/a-46940871 > - wszystko stanie na nogach z chwilą kiedy Niemcy zapłacą Polakom należne wojenne reparacje. A po zatem trochę dziwne jest twoje twierdzenie,że ta komuna która gwałciła śląskie dziewice w roku 1945 tobie nie przeszkadzała,oj szlezier,szlezier,cóż ty masz za poglądy ? Puste sklepowe półki są dla ciebie ważniejsze od cnoty twojej przykładowo żony,nie chce mi się wierzyć. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: no to gad się "zapytowywuje"... 04.01.19, 08:51 erka-4 04.01.19, 07:14 A po zatem trochę dziwne jest twoje twierdzenie,że ta komuna która gwałciła śląskie dziewice w roku 1945 tobie nie przeszkadzała,oj szlezier,szlezier,cóż ty masz za poglądy ? erka niy wiym co Ci odpisac.W Polsce jest duzo fajnych ludzi.Problym Polski polego na tym ze ludzie z poglondami jak Twoje w tym kraju som na szpicy.To do tygo Panstwa jest katastrofom.No ale tak to jusz jest. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: no to gad się "zapytowywuje"... 04.01.19, 09:31 socer-schlesier napisał: Problym Polski polego na tym ze ludzie z poglondami jak Twoje w tym kraju som na szpicy. To do tygo Panstwa jest katastrofom.No ale tak to jusz jest. ------------------------------------------------------------------------- Socer o co Ci chodzi, przeciez to my obwatele idziemy na wybory ( abo niy idziemy, a potem mamy pretensje ze niy naszych wybrano ) i stawiamy znaczek kolo tej partii abo tego polityka co nam sie podobo, a ze momy demokracja to do wladzy dostaja sie Ci na ktorych najwiecej obywateli zaglosowalo. Mnie sie tyz obecno wladza w Niemczech niy podobo ( jo na nia niy glosowol ) jednak wiekszosc byla innego zdania niz jo i momy to co momy. Calo nadzieja w tym, ze po doswiadczeniach jakie codziennie przezywamy, w nastepnych wyborach wiekszosc zaglosuje tak jak nalezy. Odpowiedz Link
erka-4 Re: no to gad się "zapytowywuje"... 04.01.19, 09:47 hans-jurgen napisał: > Calo nadzieja w tym, ze po doswiadczeniach jakie codziennie przezywamy, > w nastepnych wyborach wiekszosc zaglosuje tak jak nalezy. - oby tak się stało i u Was i u nas jak mówisz,a zwłaszcza u nas,żeby dobra zmiana była coraz lepsza,bo Was dopiero czekają te zmiany. Odpowiedz Link
erka-4 Niemcy pewnego okresu musieli się zaprzeć... 04.01.19, 10:02 ...dlatego my musimy im ten okres po wieki przypominać,żeby nigdy się nie powtórzył. socer-schlesier napisał: > erka niy wiym co Ci odpisac.W Polsce jest duzo fajnych ludzi.Problym Polski pol > ego na tym ze ludzie z poglondami jak Twoje w tym kraju som na szpicy.To do tyg > o Panstwa jest katastrofom.No ale tak to jusz jest. > - naród który zapomni o swej przeszłości to marny jest naród,toteż ja się zaliczam do tych którzy o niej zapomnieć nie mają zamiaru i żądań reparacji nigdy nie odpuszczę,bo zgodnie z prawem i z normami moralnymi one się należą Polakom od Niemców bezapelacyjnie. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Niemcy pewnego okresu musieli się zaprzeć... 04.01.19, 19:38 hans-jurgen 04.01.19, 09:31 socer-schlesier napisał: Problym Polski polego na tym ze ludzie z poglondami jak Twoje w tym kraju som na szpicy. To do tygo Panstwa jest katastrofom.No ale tak to jusz jest. ------------------------------------------------------------------------- Socer o co Ci chodzi, przeciez to my obwatele idziemy na wybory ( abo niy idziemy, a potem mamy pretensje ze niy naszych wybrano ) i stawiamy znaczek kolo tej partii abo tego polityka co nam sie podobo, a ze momy demokracja to do wladzy dostaja sie Ci na ktorych najwiecej obywateli zaglosowalo. Mnie sie tyz obecno wladza w Niemczech niy podobo ( jo na nia niy glosowol ) jednak wiekszosc byla innego zdania niz jo i momy to co momy. Calo nadzieja w tym, ze po doswiadczeniach jakie codziennie przezywamy, w nastepnych wyborach wiekszosc zaglosuje tak jak nalezy. ========= Chodzi mi o to ze w Polsce PIS-dzielcy,nacja antyunijno,antyniymiecko za wszystko zlo Niymcow obwiniajoncych,niy donzoncych do pokoju a cionglej konfrontacji majom caly czas zdecydowane w tym kraju poparcie. Tak jak piszesz o tym ludzie pszi urnach decydujom.Widocznie wiynkszosc mo take poglondy. Odpowiydz mi HJ czy z takymi ludzmi (erkami) majom Niymcy szansa donsc w koncu do pojednania na wzor np.niymiecko-francuzki? Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Niemcy pewnego okresu musieli się zaprzeć... 04.01.19, 20:26 socer-schlesier napisał: Odpowiydz mi HJ czy z takymi ludzmi (erkami) majom Niymcy szansa donsc w koncu do pojednania na wzor np.niymiecko-francuzki? --------------------------------------------------------------------------- Prowda jest jak mi sie wydaje trocha inno niz Ty to naswietlosz, z moich osobistych doswiadczen ( co prowda niy za bogatych ) odrozrozniam tzw. przecietnych Polakow ( np. takich jak Erka ) od politykow z PiS-u czy Narodowcow. Przecietny Polok do przecietnego Niemca ma normalny stosunek i na odwrot jest podobnie. ( niy ma tu ani wielkiej nienawisci ani wielkiej milosci ) Co innego politycy, ci negatywna propaganda " maca woda " z nadzieja, ze grajac na ludzkich uczuciach zjednaja do siebie wyborcow, co PiS-owi calkiem niezle wychodzi. W Niemczech politycy robia to samo, tylko ze propagandowe tematy sa inne niz w Polsce. Co do Francuzow, to sprawa tego " pojednania " wcale niy jest tako rozowa jak to niektore media pokazuja. Delikatnie mowiac, przecietny Francuz czy przecietny Anglik uwaza przecietnego Niemca za konkurenta, ktorego nalezy " zwalczac " aby swoje zostalo na wierchu. Francuzi maja swoja Grande Nation, Anglicy ( UK ) maja swoj Land "In dem die Sonne nie untergeht" Natomiast nam Niemcom przypisano wywolanie dwoch wojen swiatowych. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Niemcy pewnego okresu musieli się zaprzeć... 04.01.19, 20:54 erka-4 04.01.19, 10:02 - naród który zapomni o swej przeszłości to marny jest naród,toteż ja się zaliczam do tych którzy o niej zapomnieć nie mają zamiaru i żądań reparacji nigdy nie odpuszczę,bo zgodnie z prawem i z normami moralnymi one się należą Polakom od Niemców bezapelacyjnie. -- Tu widzisz co tyn "przecietny Polak" mo w gowie.Ganisz berncika nazywajonc go lewakym kerymu wystarczy skrzinka piwa.Moim zdaniym go obrazosz.Glowa daja ze z berncikym zawsze se "dogodosz".Jedyn trocha ustompi, drugi trocha ustompi i gro.Inno krew,inny charakter,inne gyny.Z erkami bydziesz miol problym ciongle.W jednyj sprawie ustompisz to on Ci wyskoczy z dwoma innymi. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Niemcy pewnego okresu musieli się zaprzeć... 04.01.19, 21:54 Erka pisze, ze " naród który zapomni o swej przeszłości to marny jest naród " co do tego niy mozna miec pretensji bo tak jest. Historie swojego Narodu kazdy powinien znac. Co do reszty, to jestem pewien, ze Erka som niy wierzy w to co pisze, bo nawet kaczor tyz nie wierzy, ze sie Polsce jeszcze jakies reparacje wojenne naleza, po tym co Polska po 1945 roku kosztem Niemiec uzyskala. O pozniejszych odszkodowaniach i umozeniu duzej czesci PRL-owskiego dlugu nawet niy godom. Odpowiedz Link
1fatum Dymani Polacy 04.01.19, 22:48 Podatek od deszczu, podatek od własnej studni, a raczej wody z tej studni wykopanej przez dziadka. Niebawem p. Duda zatrudniony jako prezydent RP podpisze podatek katastralny. OK. Mogą być podatki, ale wtedy, kiedy jest dobrobyt. Obecnie Polacy są przysłowiową nędzą Europy i od nich władze zdzierają skórę. Sejm chce nas doić i zniewolić - Jan Potocki Odpowiedz Link
erka-4 Re: Dymani Polacy 05.01.19, 05:34 1fatum napisał: > Podatek od deszczu, podatek od własnej studni, a raczej wody z tej studni wykop > anej przez dziadka. Niebawem p. Duda zatrudniony jako prezydent RP podpisze pod > atek katastralny. > > OK. Mogą być podatki, ale wtedy, kiedy jest dobrobyt. Obecnie Polacy są przysło > wiową nędzą Europy i od nich władze zdzierają skórę. > - oczywiście,że podpisze jeśli zdąży,bo może w międzyczasie się zmienić,ale unijny wymóg Polska musi spełnić,bo jeśli nie to w mordę,pardon,po kieszeni. Odpowiedz Link
erka-4 Re: Niemcy pewnego okresu musieli się zaprzeć... 05.01.19, 06:26 hans-jurgen napisał: > > Erka pisze, ze " naród który zapomni o swej przeszłości to marny jest naród " > co do tego niy mozna miec pretensji bo tak jest. > Historie swojego Narodu kazdy powinien znac. - no to mnie cieszy to,że zgadzamy się w tej kwestii... > Co do reszty, to jestem pewien, ze Erka som niy wierzy w to co pisze, bo nawet > kaczor tyz nie wierzy, ze sie Polsce jeszcze jakies reparacje wojenne naleza, > po tym co Polska po 1945 roku kosztem Niemiec uzyskala. O pozniejszych > odszkodowaniach i umożeniu duzej czesci PRL-owskiego dlugu nawet niy godom. ...lecz w tym przypadku nie masz racji. Mnie nie o wiarę chodzi a o sprawiedliwość elementarną,bez której nie da się budować normalnych stosunków międzynarodowych,skoro od zarania są chore i musisz wziąć to pod uwagę,że te stosunki mają wpływ na zwykłe stosunki międzyludzkie,czyli Polaka do Niemca i jeżeli ich się nie rozwiąże uczciwie będą zawsze chłodne. Większość ekspertów i prawników twierdzi, że na odszkodowania Polska nie ma szans, ponieważ Niemcy pozostają w tej sprawie nieugięci od kilkudziesięciu lat. Problem polega na tym, że do tej pory kolejne rządy III RP nie podnosiły głośno tego tematu, obawiając się pogorszenia wzajemnych stosunków. I to był duży błąd, nie do pomyślenia choćby w Izraelu, który potrafi zawalczyć o swoje. Przykład? Kilka dni temu rząd RFN przyznał odszkodowania Żydom, którzy w 1941 roku przeżyli masakrę w Jassach na terenie Rumunii. Negocjacje pomiędzy niemieckim ministerstwem finansów a organizacjami żydowskimi trwały 7 lat. Mówisz,a raczej piszesz,że Polska uzyskała niemieckie tereny,czy niemieckie to kwestia dyskusji,ale załóżmy że niemieckie,jednakże straciła wiele większe za Bugiem i to w wyniku wojny wywołanej przez Niemców,a zatem traktujmy to jako wyrównanie szkody wojennej wyrządzonej Polsce przez Niemcy,i nie sprawy w tej kwestii. A majątek poniemiecki niewiele był wart,bo ten wartościowy wywieźli sowieci do swojego kraju ,zostały prawie gołe fabryczne mury,jeżeli ich wcześniej Niemiec nie wysadził w powietrze,a musisz wiedzieć,że Polska też jakiś tam za Bugiem pozostawiła majątek. No to zakładamy,że w tej kwestii wychodzimy na zero. Pozostał do rozliczenia majątek utracony na ziemiach od Buga po przedwojenną granicę polsko-niemiecką oraz prawie 6 000 000 istnień ludzkich licząc na okrągło. Z tych dusz bezpowrotnie utraconych połowa to Żydzi,a z nimi Niemcy podobno są już rozliczeni a zatem za nich nie robimy rejwachu,rozliczamy Niemców za Polaków. 3 000 000 x 250 000 złotych polskich (jest to unijna stawka za jednego człowieka na obecne czasy) daje sumę złotych polskich 750 000 000 000 czyli mówiąc prosto: siedemsetpięćdziesiątmiliardów złotych polskich,i to jedynie za te utracone istnienia ludzkie a dodać należy jeszcze zbombardowane obiekty oraz budynki i wypalone do szczętu nie tylko w Warszawie,co było wynikiem wywołanej przez Niemców tej tak zbrodniczej wojny. Tak że mój drogi Hansie od tych rozliczeń nie sposób uciec jeżeli pragniemy współżyć w miarę normalnie,bo o przyjaźni to nawet nie ma sensu wspominać. Przyjaźni na kłamstwach,oszustwach oraz ewidentnej niesprawiedliwości nie sposób jest budować A jeszcze wspominasz o jakichś umorzonych długach polskich,mniemam,że chodzi ci o te t.zw.długi Gierka,no to mógłbym ci odpowiedzieć prosto: a co mnie komunistyczne długi obchodzą,no ale nie odpowiem ci tak,bo długi umorzono tylko dlatego,żeby Polska otworzyła swój rynek,a właściwie całe państwo w celu oddania go w ręce zachodniego kapitału,który na tej transakcji dorobił się miliardów dolarów zysku,a zatem zakładam,że w tej kwestii wychodzi nie zero a poważna strata dla Polski. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Niemcy pewnego okresu musieli się zaprzeć... 05.01.19, 08:47 hans-jurgen 04.01.19, 20:26 Co do Francuzow, to sprawa tego " pojednania " wcale niy jest tako rozowa jak to niektore media pokazuja. -- Zupelno zgoda.Nigdy niy bylo i niy bydzie tak ze wszyscy se bydom "kochac" tyle tylko ze te "niektore media" robiom to po to zeby wreszcie w Europie niy bylo niynawisci,wrogosci miyndzy narodami.Mysla ze to bardzi sluzy pokojowi w Europie jak powyzszy "wyklad" erki. Odpowiedz Link
erka-4 a ja myślę... 05.01.19, 09:17 socer-schlesier napisał: Mysla ze to bardzi sluzy pokojowi w Europi > e jak powyzszy "wyklad" erki. > ...jak napisałem powyżej,że przyjaźni na kłamstwach,oszustwach oraz ewidentnej niesprawiedliwości nie sposób jest budować Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: a ja myślę... 05.01.19, 09:31 erka-4 05.01.19, 09:17 jak napisałem powyżej,że przyjaźni na kłamstwach,oszustwach oraz ewidentnej niesprawiedliwości nie sposób jest budować -- Moze ci hj na to odpowiy.Wy se lubicie.Mie se jusz niychce,niychca se kopac z koniym.Niy ma synsu. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Niemcy pewnego okresu musieli się zaprzeć... 05.01.19, 11:37 @ Erka Pomijam to ze mieszasz groch z kapusta, przypomne Ci dwie sprawy zasadnicze. Pierwsza, to sprawa klamliwej narracji niektorych historykow odnosnie wylacznej winy Niemcow za wybuch II-WS ( zresza pierwszej tez ). Narracja taka jest dla Polski korzystna bo pomija polskie prowokacje wobec niemieckiej mniejszosci narodowej na ziemiach polskich oraz przemilcza prowadzona wobec Niemiec wroga polityke zagraniczna. ( np. sprawa tzw. " wojny prewencyjnej " przeciwko Niemcom ) Drugie, to brak traktatu pokojowego z Niemcami, mamy wprawdzie uklad zjednoczeniowy obu panstw niemieckich ( Uklad 2+4 ) gdzie jest wyraznie zaznaczone, ze sprawa niemieckich reparacji wojennych jest zamknieta. Nadmienie jeszcze, ze Polska nie byla strona negocjujaca ani w Poczdamie ani w Moskwie. Polska moze w sprawie reparacji ( ??? ) jedynie wywierac naciski na zwycieskie mocarstwa aby one doprowadzily do wynegocjonowania traktatu pokojowego i aby sprawa reparacji w nim zostalaby ewentuajnie umieszczona. Obawiam sie ze Polska jest za slaba aby narzucic USA czy Rosji potrzebe takich rokowan z Niemcami. Poprostu nie lezy to w interesie ani USA i tym bardziej Rosji. Tak ze sprawe reparacji mozna skwitowac zdaniem: " pisz mi na Berdyczow ". Odpowiedz Link
erka-4 to kwestia czasu jedynie... 05.01.19, 13:05 ...ale z Żydami sztamę należy trzymać. hans-jurgen napisał: > Obawiam sie ze Polska jest za slaba aby narzucic USA czy Rosji potrzebe > takich rokowan z Niemcami. Poprostu nie lezy to w interesie ani USA > i tym bardziej Rosji. > Tak ze sprawe reparacji mozna skwitowac zdaniem: pisz mi na Berdyczow ". - nic nie jest na zawsze przesądzone,wiesz przecież że amerykańscy Żydzi domagają się sporej kasy od Polski,a Polska skąd niby ma wziąć tyle kasy,nie wiesz przypadkiem ? A zatem będą reparacje to kasa dla Żydów też się znajdzie,wszak skoro w stratach mieliśmy spółkę to i tymi reparacjami należy się podzielić. A Żydzi jak sprawy wezmą w swe ręce to Niemcy szybko zmiękną i wszyscy będą zadowoleni. Odpowiedz Link
ballest Re: to kwestia czasu jedynie... 05.01.19, 21:46 Erka jo by Tobie racja dou, ale Zydzi sa tez udzialowcami w Gazprom, ENGIE, OMV, Shell, Uniper i Wintershall, a jak by projekt upadl to wielka finansjera straci na koszt innych ludzi wyznania mojzeszowego. Odpowiedz Link
erka-4 Re: to kwestia czasu jedynie... 06.01.19, 05:45 ballest napisał: > Erka jo by Tobie racja dou, - noooo,widzę że już miękniesz. ale Zydzi sa tez udzialowcami w Gazprom, ENGIE, OM > V, Shell, Uniper i Wintershall, a jak by projekt upadl to wielka finansjera str > aci na koszt innych ludzi wyznania mojzeszowego. > - a Żydzi wymyślą jak zarobić aby nic nie stracić,nie bój,żaby oni w tym myśleniu są niebywale sprytni. Zarobią i na gazie i na reparacjach wojennych należnych Polsce,a przy okazji i Polakom coś kapnie. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: to kwestia czasu jedynie... 06.01.19, 09:22 @ Erka Zydzi tez nie sa wszechmocni !!! Odpowiedz Link
erka-4 Re: to kwestia czasu jedynie... 06.01.19, 13:51 hans-jurgen napisał: > > @ Erka > > Zydzi tez nie sa wszechmocni !!! - pożyjemy zobaczymy,bo koniec końców ta kwestia tych polsko-żydowskich reparacji należnych od Niemiec musi mieć jakieś logiczne zakończenie. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: to kwestia czasu jedynie... 06.01.19, 14:04 erka-4 napisał: > hans-jurgen napisał: > > > > > @ Erka > > > > Zydzi tez nie sa wszechmocni !!! > > - pożyjemy zobaczymy,bo koniec końców ta kwestia tych polsko-żydowskich reparac > ji należnych od Niemiec musi mieć jakieś logiczne zakończenie. -------------------------------------------------------------- Erka, ponoc masz juz swoje lata i ciagle jeszcze nie kapujesz, ze to tylko socjotechnika czyli " igrzyska " dla mieszkancow Pcimia Gornego albo Wiernej Rzeki, ktorzy w podziece zanie beda na PiS glosowac. Odpowiedz Link
erka-4 i to będzie logiczne zakończenie... 07.01.19, 06:42 hans-jurgen napisał: ktorzy w podziece zanie beda na PiS glosowac. - a czy to źle,wszak mnie o to chodzi,ważne żeby nie wygrali zdrajcy oraz sprzedawczyki. Bo jaki sens jest podwójnie tracić,raz reparacje a PO raz drugi własny polski majątek ? Nie uważasz,że jest to totalnie idiotyczne ? Odpowiedz Link
herbjelita Re: erka tu jest cos do Ciebie. 06.01.19, 10:51 Erka dobrze cie we zlobku wytresowali: memnews.pl/img/55818/madry-inaczej/?fbclid=IwAR3hnUDxiji_khGQzU1tEttwLIY2tiOrsGvVYZUxA3TE8uxqy7GavULUUh0 Odpowiedz Link
erka-4 lepiej późno niż wcale 06.01.19, 13:55 herbjelita napisał: > Erka dobrze cie we zlobku wytresowali: > > memnews.pl/img/55818/madry-inaczej/?fbclid=IwAR3hnUDxiji_khGQzU1tEttwLIY2tiOrsGvVYZUxA3TE8uxqy7GavULUUh0 > - w komunistycznym żłobku byłem wychowany,a w nim ni słowa nie słyszałem w sprawie reparacji,dopiero na starość się dowiedziałem o takiej szansie. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: lepiej późno niż wcale 07.01.19, 09:59 erka jak widac za kasa zrobisz wszystko.Teraz zas do Zydow zes se psziklejol. Odpowiedz Link
erka-4 Re: lepiej późno niż wcale 07.01.19, 11:32 Jaki ty w tym widzisz problem,wszak on,ten Żyd,to mój starszy brat w wierze. Odpowiedz Link
erka-4 post scriptum 07.01.19, 11:37 Tak jak ja tak i on wierzy,i w Boga,i w tą kasę,która się nam wspólnie od Niemców należy. Bezapelacyjnie. Wszak człowiek psu równy jeśli w nic nie wierzy,to prawie jak ta Nowacka,jak suka jakaś wygląda. Odpowiedz Link