ballest 27.09.07, 06:22 www.transparency.de/Tabellarisches-Ranking.1084.0.html Nie widac poprawy, to co Kaczuszki podskakuja, jak dali jest jak bylo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Korupcja w Polsce 27.09.07, 09:10 "2007-09-26 17:40:27 Korupcja w Polsce niemal najwyższa w UE Dania, Finlandia i Nowa Zelandia to kraje w najmniejszym stopniu dotknięte korupcją. Tak wynika z najnowszego raportu organizacji Transparency International, zajmującej się ujawnianiem i zwalczaniem praktyk korupcyjnych w życiu publicznym. Polska zajmuje w tym zestawieniu, podobnie jak przed rokiem, 61 miejsce. Polska dzieli pozycję z Kubą i Tunezją, które mają identyczny tzw. wskaźnik percepcji korupcji. Z krajów Unii Europejskiej gorszy wynik od Polski osiągnęły jedynie przyjęte z początkiem tego roku Bułgaria i Rumunia. Na podstawie wskaźnika organizacja sklasyfikowała w tym roku 179 krajów. Najlepiej wypadły państwa z północy Europy. Oprócz Danii i Finlandii, które ex aequo z Nową Zelandią zajęły pierwsze miejsce, w czołowej dziesiątce znalazły się również Szwecja, Norwegia i Islandia. Najbardziej skorumpowane kraje to, zdaniem Transparency International, Irak, Birma i Somalia. Organizacja przedstawiła najnowszy ranking w Berlinie, gdzie znajduje się siedziba jej międzynarodowego sekretariatu, oraz w Londynie. Przedstawiciele niemieckiego oddziału Transparency International za jeden z największych problemów Unii Europejskiej uznali podatność na korupcję polityki i wymiaru sprawiedliwości we Włoszech i Grecji. Kraje te zajmują odpowiednio 41 i 56 miejsce w zestawieniu. Niemcy sklasyfikowane zostały na tej samej co przed rokiem, 16 pozycji. 20 w rankingu są Stany Zjednoczone, a Rosja spadła na 143 miejsce. Najwyższą pozycję spośród państw Europy Środkowo- Wschodniej - 27 - zajęła Słowenia" www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/korupcja;w;polsce;niemal;najwyzsza;w;ue,12,0,268300.html Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Korupcja w Polsce 27.09.07, 14:08 Pojechal Ballest na bardzo potrzebny odpoczynek. Niestety, tuz po powrocie, zajmuje sie spowrotem polityko miedzynarodowa.Jego zona nie ma patentu na glupote.Powiedzmy to sobie szerze w kregu 30mln.ludzi ktorzy nas czytaja. Osobiscie zajmuje sie krytyka Eskimosow(Innuit)wsrod ktorych mieszkalem przez jakis czas.Mam bardzo duzo krytycznych uwag odnosnie ich stylu zycia,sposobu jedzenia a nawet strogania harpuna! To chamstwo oczywiescie nie zareagowalo na nic.Mowiac jezykiem literatury;maja mnie w dupie. Wiedzcie to,ze oni jedza surowe ryby!!! Odpowiedz Link
ballest Re: Korupcja w Polsce, albo kto kaleczy polskou go 27.09.07, 15:10 Alladynku! a ile Ty klas na Podlasiu skonczyles? Takich bykow jak Ty robisz takich uech jeszcze nikaj nie widziou! Wstydz sie! Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Korupcja w Polsce, albo kto kaleczy polskou g 27.09.07, 17:08 Przyznam,ze nie mam klas, tak naprawde skonczonych. Cos mialo byc,a ja za Karolinka juz latalem. Bledy mlodosci.Wybaczcie mi. Odpowiedz Link
gryfny Re: Korupcja w Polsce 27.09.07, 18:11 Ja,ja to minister"Gwozdz"dziennie robi trzy konferencje a ty marudzisz Odpowiedz Link
ballest Re: Korupcja w Polsce 27.09.07, 21:04 minister gwozdz, mou korupcja zwalczac a nie przeciwnikow PiSu, ale chwolic to se umiom, a jak sie przyjrzysz sytuacji, to NIIIIIIC nie zrobiyli! --------------------- Alladyn, nie martw sie, obojetnie co skryflosz, my wiymy uo co ci se rozuazi! Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Korupcja w Polsce 06.10.07, 08:25 Zostac lapowkarzem jest latwo.Na przyklad w roku 1974 jako dzielny licealista,zalapalem sie w miesiacu lipcu do pracy dla WSS.Spolem,przy rozladunku i zaladunku ziemniakow.Ten punkt byl gdzies w jakiejs wsi pomiedzy Gliwicami a Wielowsia.Pracowalem tam chyba 3 dni. No i tego,bylem tam waznym czlowiekiem bo tylko ja tam. Kierowniczka przyjezdzala z doskoku w ciagu dnia.Jak juz zaczalem czuc sie pewnie w pierwszym dniu,bo nie bylo nic do roboty, to tu nagle ciezarowka Zil sie pojawila.Ku mojemu przerazeniu,zaraz tez przyjechal rolnik z mala iloscia ziemniakow do rozladunku.Palimy sobie Sporty,rozmawiamy,ucze sie prawd na tematy zyciowe,az tu nagle kierowca Zila zniknal w kabinie. Rolnik zaproponowal mi wtedy 20zl,jezeli go rozladuje,podpisze papierek, a pieczatke to on i tak bedzie mial,pani kierowniczka go zna i nie bedzie sprawy. Kwota przez niego wymieniona mnie oszolomila i zostala jego przyczepka rozladowana,ze tak powiem natychmiastowo. Powiem wam,ze bylem placony 1zl za worek na auto lub tez z auta. Odpowiedz Link
gryfny Re: Korupcja w Polsce 06.10.07, 21:00 ballest napisał: > minister gwozdz, mou korupcja zwalczac a nie przeciwnikow PiSu, ale chwolic to > se umiom, a jak sie przyjrzysz sytuacji, to NIIIIIIC nie zrobiyli! Wic: Minister "gwozdz"potronciol autym 2 przechodniow Siedzi po wszystkim ze syndzia i sie pyto co z tym zrobic? Syndzia mysli,mysli i godo: Tyn co z gowa szyba wybiol dostanie 2 lata za zniszczenie mienia. A tyn co w krzokach wyladowol 5 lot za ucieczka z miejsca wypadku. Genau,gwozdz na to. Odpowiedz Link
ballest Re: Korupcja w Polsce 06.10.07, 21:08 ;) Minister Gwozdz caly czas godou i godou a czym wiyncy godou to wiyncy houkow na niego majom;) Odpowiedz Link
ballest Re: Korupcja w Polsce 16.10.07, 06:47 "Szybkim tempem przemian ustrojowych w Polsce, korupcją i zacofaniem wyjaśnia amerykański tygodnik "Time" fenomen popularności w Polsce PiS i braci Kaczyńskich, których polityka - jak podkreśla - za granicą jest na ogół ostro krytykowana. - Częściowym wytłumaczeniem jest fakt, że nowa demokracja w Polsce ma tylko 18 lat. Od 1989 r. kolejne rządy wprowadzały reformy gospodarcze i demokratyczne podobne do tych, których wchłonięcie zabrało Europie zachodniej ponad 60 lat - pisze "Time" w najnowszym numerze. Zwraca uwagę, że w Polsce wciąż istnieje wysokie, dwucyfrowe bezrobocie, drogi są złe, a pod względem korupcji - jak wskazuje ranking Transparency International - kraj zajmuje dalekie miejsce wśród innych państw Unii Europejskiej (tzn. korupcja jest wysoka). - Zaufanie publiczne należy do najniższych w Europie - pisze autor korespondencji Andrew Purvis, powołując się na najnowsze badania. Dodaje, że "brak zaufania dostarcza żyznej gleby dla polityki braci Kaczyńskich zorientowanej na tropienie spisków". "Styl bliźniaków szkodzi wizerunkowi Polski" Nawiązując do opinii, że wielu Polaków ma podobnie duże zaufanie do PiS, jak kiedyś do Solidarności, "Time" pisze jednak, że "Solidarność poprawiła obraz Polski za granicą, podczas gdy styl (polityki) bliźniaków mu zaszkodził". - Ich nacisk na obronę polskich interesów bez widocznego uwzględnienia szerszej europejskiej wizji wywołał frustrację partnerów Polski, zwłaszcza w toczących się rozmowach o kształcie nowej konstytucji europejskiej - czytamy w artykule. Autor cytuje analityka z Niemieckiej Rady Stosunków Międzynarodowych (DGAP) Stephena Bastosa, który ocenił, że bracia Kaczyńscy "nie mają wizji Europy, którą chcieliby promować". Zdaniem korespondenta "Time" mimo popularności PiS partii może jednak zaszkodzić w wyborach wojna z atakowanymi przez nią elitami intelektualnymi, a także eurosceptycyzm. - Polska opinia publiczna pozostaje zdecydowanie proeuropejska, co nie dziwi, zważywszy, że Polacy otrzymują corocznie 6 miliardów dolarów dotacji z UE - pisze autor." Odpowiedz Link
gryfny Re: Korupcja w Polsce 16.10.07, 17:35 z tymi "hokami" zaczna tera ciepac,obiecanki-cacanki nikt im nie kupiol,cza sie ratowac www.pardon.pl/artykul/2806/cba_odpala_bombe_wyborcza Odpowiedz Link