haunebu 05.11.07, 11:27 mocie jakie info na ten temat ? Szukom krewnego mo genau niemieckie nazwisko,pomozcie mi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: Ewangielicy w Wieliczce 05.11.07, 12:03 "Wieliczka Zbór w Wieliczce powstał w 1559 roku jako filiał zboru krakowskiego, choć już w 1556 roku kazał tu Wawrzyniec Discordia (Niezgoda) z Przasnysza. Fundatorem zboru był Adam Brzeński, właściciel pobliskiej Lednicy. W 1560 zbór się usamodzielnił, a do pracy w nim został wydelegowany ksiądz Stanisław Wiśnowski, który jednak w 1563 podpisał synod ariański. W tym okresie zbór istniał więc krótko, a kolejne wzmianki odnajdujemy w XVIII wieku, kiedy to w Lednicy utworzona została kolonia józefińska składająca się z ludności niemieckiej, przybyłej do pracy w kopalni soli. Niemcy z Lednicy wkrótce ulegli jednak asymilacji i polonizacji, by w trudnych czasach walki o polskość ewangelicyzmu okazać się jego ostoją. Zbór lednicki należał początkowo do parafii ewangelickiej w Nowym Gawłowie pod Bochnią, a w 1872 roku przyłączył się do Krakowa. Istniała tam szkoła ewangelicka z polskim językiem wykładowym. Od 1907 jednak dalsze prowadzenie szkoły nie było możliwe z uwagi na problemy z utrzymaniem nauczyciela. Dzieci uczęszczały więc na lekcje religii do budynku poszkolnego, gdzie dojeżdżał pastor aż do momentu wybuchu I wojny światowej, gdy komunikację utrudnił front. Po wojnie filiał wraz ze zborem krakowskim borykał się z problemem narodowościowym. Polacy w parafii nawiązywali bliższe kontakty z polskimi zborownikami na Cieszyńskim, w Nowym Sączu, Jarosławiu i Lwowie a ogromnym zaangażowaniem w te działania wyróżniał się przedstawiciel zboru wielickiego dr Konrad Uhl. II wojna światowa przyniosła nowe niepokoje. Ponieważ członkami filiału wielickiego byli głównie obywatele pochodzenia niemieckiego, wkrótce zostali wezwani do podpisania Volkslisty. Jednak nie chcieli oni przejść na stronę okupanta i jawnie przeciwstawili się podpisaniu listy. W dniu 11 listopada 1940 roku została zwołana specjalna Komisja w asyście mundurowej, która miała zastraszyć Ledniczan i zmusić ich do przejścia na stronę niemiecką. Wszyscy zostali wezwani do zgłoszenia się w budynku zborowym, ale nawet podczas rozmów, żądali tłumacza, gdyż nie chcieli posługiwać się językiem niemieckim na znak buntu. Tylko kilku słabszych poddało się naciskom komisji, Ledniczan nie złamały ani groźby ani obietnice. Zmęczone nękaniem kobiety udały się do sekretarza generalnego gubernatora, by oświadczyć, że one i ich rodziny stały się częścią narodu polskiego, czują się Polakami i jako Polacy pragną umrzeć. Reakcją na tak twarde oświadczenie było pozostawienie zboru w spokoju, ale smutnym akcentem tej historii jest powojenna reakcja Polaków katolików z Wieliczki na zbór. Ledniczanie, uznani za Niemców, odizolowali się od społeczności, a otwarcie było możliwe dopiero w latach dziewięćdziesiątych, kiedy zostały nawiązane żywe kontakty z parafią rzymsko-katolicką św. Klemensa. Dzisiaj filiał w Wieliczce liczy 33 członków. Do rady filiału należą: Jacek Busz, Małgorzata Palmi, Waldemar Uhl. Nabożeństwa odbywają się regularnie co tydzień o godz. 8.00 ( w okresie zimowym o godz. 9.00). W tygodniu prowadzone są lekcje nauczania katechetycznego i godziny biblijne. Filiał obsługuje aktualnie ks. Krystian Borkowski, wikariusz parafii krakowskiej." Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ewangielicy w Wieliczce 05.11.07, 12:11 Parafia Ewangelicko-Augsburska - kaplica ul. Gdowska 41, 32-020 Wieliczka tel. +48 12 278-36-51 (Parafia Kraków tel. +48 12 422 - 72 - 65) Odpowiedz Link
haunebu Re: Ewangielicy w Wieliczce 05.11.07, 12:15 dzieki Szwager bo tu chodzi od Vatra od Mamy,on pochodzil z Krakowa a jego przodkowie z wieliczki.Dzis ogladalem akty zgonow i urodzen. Wystepowaly tam takie nazwiska jak Gettel,Ulm,Mistat.Chodz sam Opa przeszedl na katolicyzm dopiero po wojnie.Musza tam napisac do USC i do tego Zboru. Odpowiedz Link
ballest Re: Ewangielicy w Wieliczce 05.11.07, 14:11 Wieliczka byla zalozonou przez niemieckich kolonizatorow, a myslam ze w kolonizacji Jozefinskiej zastrzyk nowej krwi dostala. Odpowiedz Link
rita100 Re: Ewangielicy w Wieliczce 05.11.07, 20:57 No, patrzecie jeno, o włos, a okaze sie, ze związni jesteśmy węzłem rodzinnym. Mało co wiem o życiu ewangielików w Wieliczce, bo intensywnie inne życie się prowadziło. Wiem , ze Wieliczka niezwykły rozwój miała za czasów Galicji i do dziś tego ducha czuć na każdym zaułku. Co roku odbywają się koncerty Straussa. Odpowiedz Link
ballest Re: Ewangielicy w Wieliczce 05.11.07, 21:23 Rita wiysz co mi se zdou, zes Ty je dalszou Ciotka uot Willika, wierz mi! Odpowiedz Link
rita100 Re: Ewangielicy w Wieliczce 05.11.07, 21:30 Sądzisz po kościach przodków złożonych na tamtej ziemi ? Odpowiedz Link
ballest Re: Ewangielicy w Wieliczce 05.11.07, 22:12 No cos wos uonczy yno nie wiem co;) Odpowiedz Link
ballest Re: Ewangielicy w Wieliczce 06.11.07, 06:10 Rita, bych se wcale nie zdziwil, ze Twoj praopa i uot Willika som bracmi? Odpowiedz Link
haunebu Re: Ewangielicy w Wieliczce 06.11.07, 10:56 mom fajne fotki po tych kolonizatorach z Wieliczki.Zastanawia mnie jedno czamu w dokumentach od mojej Mamy nima ani jednego polskiego nazwiska,a czy nazwiska Gettel,Ulh,Mistat to sa szlacheckie ? Rita mosz familio we Wieliczce ? dzieki Ballest i Szwager za pomoc Odpowiedz Link
haunebu errata 06.11.07, 11:34 Dzisiaj filiał w Wieliczce liczy 33 członków. Do rady filiału należą: Jacek Busz, Małgorzata Palmi, Waldemar Uhl. Nabożeństwa odbywają się regularnie co tydzień o godz. 8.00 ( w okresie zimowym o godz. 9.00). W tygodniu prowadzone są lekcje nauczania katechetycznego i godziny biblijne. Filiał obsługuje aktualnie ks. Krystian Borkowski, wikariusz parafii krakowskiej." PS Ja napisalem Ulm a mialo byc Uhl = to moj krewny chyba !!!!! Odpowiedz Link
haunebu Re: errata 06.11.07, 11:36 jak zrobia cale te drzewko to opublikuje to na forum Odpowiedz Link
ballest Re: errata 06.11.07, 12:47 Rita sie czesciowo w Wieliczce wychowala i tam tenis grala;) Odpowiedz Link
rita100 Re: errata 06.11.07, 20:01 Tak, od strony ojca wszystkie korzenie są w Wieliczce, a za czasów Galicyjskich szkoleni nawet w samym Wiedniu na mistrza stolarskiego. Ale nic nie słyszałam o ewangelikach. O Lednicy dużo słyszałam, dość sławna wioska - ale wiesz co, przypomniało mi się, ze kogoś mogę się zapytać. Będę sie dowiadywać. Odpowiedz Link
ballest Re: errata 06.11.07, 20:05 Wieliczka byla sle w Sredniowieczu niemiecka, tak samo jak Krakow. Odpowiedz Link
rita100 Re: errata 06.11.07, 20:14 Nie, Wieliczka nie była niemiecka, zawsze była polska abo galicyjska i dzięki soli zbudowała cała Polskę, bo sól w tamtych czasach była równowartością złota, a nawet więcej. Na moment tylko była Magnum Sol. Odpowiedz Link
ballest Re: errata 06.11.07, 20:15 Rita, nawet w polskiej mapie osadnictwa jest zaznaczona na pol niemiecko, poczekaj poszukam. Odpowiedz Link
rita100 Re: errata 06.11.07, 20:18 Nie szukaj, bo jeszcze znajdziesz - wolę nie widzieć tego ;)))) Odpowiedz Link
ballest Re: errata 06.11.07, 20:18 www.piastowie.kei.pl/piast/mapy/13.htm oczywiscie wtedy nie bylo ewangelikow, oni przyszli z kolonizaja jozefinskom. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Rita zymdlaua, jak to przeczytala! 06.11.07, 20:59 "Die Schlachta, der Name ist dem Deutschen entlehnt und bedeutet Geschlecht" ;) Odpowiedz Link
ballest Re: Rita zymdlaua, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:11 Uobejrzi jak na Slowckiej stronie wygladalo;) "Stosunku narodowościowe Spiszu do 1918 [edytuj] Skład narodowościowy ludności Spisza był dość złożony. Większość ludności, zwłaszcza wiejskiej, stanowili Słowacy, w miastach mieszkali liczni Niemcy, na południu był spory odsetek ludności węgierskiej. Według oficjalnych spisów z 1869, 1900 i 1910 skład narodowościowy wyglądał następująco: Słowacy 50,4% (58,2%, 58,0%) Niemcy 35,0% (25,0%, 25,0%) Rusini 13,8% (8,4%, 8,0%) Węgrzy 0,7% (6,0%, 6,0%) " Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:36 A czy św. Kinga tyż była Niemko ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:41 Kunigunde boua od Madziarow:) Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:46 ale jak sie nie mylam z 25% niemieckiej krwi, zaroz sprawdzymy Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:48 juz ale przeston rita straszyc:) Rita kedys swiat bou chyba wiyncyj tolerancyjny, pra? Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:50 50% Niemka, corka BellyIV de.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_IV._(Ungarn) Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:52 Tera widzam, ze 75% Niemka;) pl.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_IV_Wielki Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:55 ballest napisał: > Tera widzam, ze 75% Niemka;) > pl.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_IV_Wielki No widzisz, i czas zamazał więzi krwi, teraz jest jedna Europa, a w niej Polska i Niemcy. Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:59 Rita, myslam, ze jeszcze dozyjam jak panstwa narodowe sie stracom a zostanom yno regiony! Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 22:04 ballest napisał: > Rita, myslam, ze jeszcze dozyjam jak panstwa narodowe sie stracom a > zostanom yno regiony! Jak wprowadzo Euro to i jak te wszystkie podwyzki przezyjemy. Oby nie była taka dewaluacja jak w czasach tych co Broneknedgald kolekcjonuje ;))))))te pamiatki, mogą się jeszcze przydać ;))) Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:53 szwager_z_laband napisał: > juz ale przeston rita straszyc:) > > Rita kedys swiat bou chyba wiyncyj tolerancyjny, pra? wydaje mi się , że II wojna jakby podzieliła świat, a ciągłe nawiązywanie do niej nie wpływa korzystnie na stosunki - prawda ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 21:55 Rita i wojna to juz zrobioua szkoda, bo ludzie zapominajom sie szanowac - kozdy z nos mo te horobsko we sia niystety ... Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 22:01 Dlatego młodzi tak tym nie żyją - wystarczy spojrzeć na dzieciaki. My się tak maltretujemy wzajemnie. Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 22:08 My sie nie maltretujemy, tylko muszymy se prouwda pedziec, bo inaczy bydymy UOBUDNIKAMI. Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 22:10 Czy widziałeś aby ktoś rozwionzał wenzeł gordyjski ? Nawet Niemcy nie potrafio jego rozwiązać ;)))) Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 22:17 Jak nie, - Alexander Macedonski go rozwiazou! Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 06.11.07, 22:29 przecioł mieczem, tak się zdenerwował Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 07.11.07, 06:15 Jedni godajom, ze mieczem przecion, drudzy, ze wyciongnou koniec ze srodko i wynzou se rozleciou;) Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 08.11.07, 19:59 Prawde mówicie, jest takie miejsce w Wieliczce zwane Lednica i tam jest nawet kapliczka ewangelistów, ale nic mi więcej nie wiadomo, bo od lat sie utarło powiedzenie -'ona, ona jest z Lednicy' i tyle. Może co wiecej sie dowiem Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 09.11.07, 13:09 Rita, jak czytom nie znosz historii Twej Wieliczki. Odpowiedz Link
ballest Bochnia zalozona jako Salzburg 09.11.07, 13:35 Miasto powiatowe, na skraju Podgórza Bocheńskiego i Pogórza Wiśnickiego, nad Rabą. Znane od 1198 roku jako osada warzelników. W 1248 roku powstała tu najstarsza w Polsce kopalnia soli. W 1253 roku Bochnia, jako pierwsza w Małopolsce, otrzymała prawa miejskie magdeburskie, w dokumencie lokacyjnym wymieniona jako Salzburg. Była królewskim miastem górniczym. Największy rozkwit przypadł na XIV-XV wiek. Nazwa miasta pochodzi od przezwiska "bochen". Herb przedstawiał w polu czerwonym trzy złote narzędzia górnicze: dwustronny młot, pomiędzy kopaczką górniczą i kilofkiem. Godło znane od XIV wieku. W XIX wieku zmieniono je umieszczając wszystko na piersi polskiego koronowanego orła Odpowiedz Link
rita100 Re: Bochnia zalozona jako Salzburg 09.11.07, 19:34 Tak, ale bardziej gospodarczo rozwinęła się Wieliczka. Wiem , zę i Bochnie teraz będą udostępniac do zwiedzania. Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 09.11.07, 19:33 ballest napisał: > Rita, jak czytom nie znosz historii Twej Wieliczki. Przyznam Ci się , znam pobieżnie Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 09.11.07, 22:21 To zadam, zebys sie z historia Wieliczki ZAPOZNALA! Odpowiedz Link
ballest Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 13.11.07, 12:52 No wiysz, brak czasu, dziouchy wyrosuy, mosz osoba, co ci sprzontou, a Ty czasu nie mosz!???? Odpowiedz Link
rita100 Re:Zymdlau, jak to przeczytala! 13.11.07, 19:46 Mimo wszystko, za dużo mam na głowie, a jak przyjdzie wiosna to sie wybiorę na Lednice i zobacze na miejscu co w trawie piszczy. Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 19:23 he he he Willi, zgodnie ze słowem mam sensacyjne wiadomości, juz opowiadam Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 19:31 kurcze, miałam przerwe, ale już się zabieram do klikania Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 19:44 Więc tak, nawet sobie nie wyobrażasz, że ja to nazwisko znałam tylko że, ze słyszenie jako Ul a nie jako Uhl. Uhlowie są przyjacielami mojej rodziny, bardzo dobrymi, łączyły ich nawet interesy, bo moi są stolarze, a Uhlowie wyrabiali sklejki w Wieliczce. Nadzwyczaj ciekawe życiorysy i losy. Tak, są to ewangelicy i mieszkali w specjalnej dzielnicy.Dzielnica ta zwana jest też niemiecką kolonią górniczą na Lednicy. Do dziś stoją równolegle domki prawie jednakowej budowli. Wszyscy się spolonizowali do takiego stopnia, że odmówili brania udziału w wojnie. A przed wojną była to rodzina majątkarzy, bardzo bogatych. Piotr Uhl ożenił się z Aleksandrą (nazwisko takie) pochodząca ze sądeckiego również z majętną hrabiną. Niestety po wojnie ich majątek rozparcelowali przez co bardzo zubożeli, ale dzieciaki z tego małżeństwa są bardzo wykształcone , jeden z nich jest nawet profesorem. Wszyscy do dziś żyją. Tyle co spamiętałam z opowieści :) Odpowiedz Link
ballest Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 22:02 Rita, czyli, zech miou recht! Na koncu wylezie na wierch, ze nasza polska patriotka Rita, z niemieckiej rodziny pochodzi i do tego z Willikiem spokrewnionou je. Odpowiedz Link
ballest Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 23:21 Laband, cieszam se bardzo, jak cos takiego czytom, Rita tu calkiem przypadkowo wlazua, a na koncu se jeszcze bydzuie mama Willika z familiom Rity znali! To nawet we Filmie nie je! Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 23:32 Ciekawa sytuacja, ale faktycznie Willego korzenie są w gnieździe wielickim - ciekawe , czy to fach górniczy tak porozrzucał ludzi ? Odpowiedz Link
haunebu Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 23:15 No to Mama sie ucieszy,dziekuje Rita Mama ja była mała to często w tamte strony jezdziła. Mom fotki od Mamy Babci Ulh. Tylko martwi mnie ta polonizacja :( Odpowiedz Link
haunebu Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 23:23 Wciepna bildy,musza koniecznie zbadac po Matce rodzina Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 23:27 Faktycznie świat jest mały, tego to nawet ja się nie spodziewałam, ale Wieliczka to jest mała mieścina i to w stylu galicyjskim, bardzo dobrze ludzie się tam aklimatyzowali i stwarzali swoje społeczeństwo. Mieszkali i Niemcy i Zydzi i Polacy i na prawdę wszyscy się tam znali i wrośli się razem. Galicja stwarzała im dobre warunki, ludzie zdobywali fach we Wiedniu, przywozili dyplomy i zakładali interesy, więc nie dziwcie się , ze nie chcieli opuszczać swojego miejsca, miejsca swoich też przyjaciół, znajomych , czy jak to mówicie swojego małego Heimatu skoro wszyscy się tam zżyli. Nikt ich stamtąd nie wyrzucał jak na innych terenach. A jak masz jakie fotki to daj do galerii, nawet samo óme Willi, jak będe w Wieliczce porobie zdjęcia z tych miejsc, bo sami Uhlowie mieszkają już w willowym miejscu. Być może jeszcze się coś o nich dowiem, ale rodzina ta mieszka do dziś i ma się dobrze, choć zycie nie szczędziło im róznych przygód. Było tych ewangelików dużo, bo jest i Lednica Górna i Lednica Dolna. Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 23:30 Ballest, właściwie moje korzenie są faktycznie mieszane, ale czuje się dobrze w roli Polki, nie narzekam - jednak język niemiecki jest za trudny, jest tak strasznie trudny i twardy , a ja mam takie miękkie serce ;)))))) chyba słowiańskie ;) Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 23:33 Willi, to badasz teraz korzenie taty ? Odpowiedz Link
haunebu Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 23:38 Tak od Taty bo chca te obywatelstwo.a po Mamie mom tez pochodzenie :) okazalo sie = teutonska krew :) Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 22.11.07, 23:43 A jakie imie było temu Uhl ? Znam od momentu dwóch braci Ernest Uhl i Piotr Uhl. Niestety Ernest dużo wcześniej umarł. Pytaj się, póki jeszcze żyje Piotr. Odpowiedz Link
ballest Re:Ewangielicy w Wieliczce 23.11.07, 12:58 Rita w Wieliczce widze Anne, Ernesta, Piotra i Leszka Uhl! Odpowiedz Link
haunebu Re:Ewangielicy w Wieliczce 27.11.07, 18:12 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=556&pos=14 Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 27.11.07, 19:35 Ni godam, bo ni mom nowych wiadomości, ale jak zdobędę to się rozgadam :) Potrwa to trochę, bo zjazd rodzinny szykuje się dopiero na wiosne. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=556&pos=14 A kogóz to kolibie matuleczka omy ? Czy tą piękną osóbkę ? (za dużo tego 'ę' i 'ą',( Laband badzie sie wściekoł;) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=556&pos=0 Odpowiedz Link
ballest Re:Ewangielicy w Wieliczce 06.12.07, 21:09 Rita, Twoje linki ale nie sztimujom. Odpowiedz Link
rita100 Re:Ewangielicy w Wieliczce 06.12.07, 23:20 To nic, pewnie siły wyższe zadziałały. Odpowiedz Link
tomasz.ryrych Re:Ewangielicy w Wieliczce 11.12.07, 18:00 Hej wszystkim! Co do ewangelików w Wieliczce - służę pomocą, bo to moje powiedzmy hobby. Zajmuję się ogólnie historia kolonizacji józefińskiej w Galicji. Mieszkam w Wieliczce, akurat na terenie dawnej kolonii Deutch Lednica, czyli aktualnie Lednica Dolna. Nazwisko panieńskie mojej babci to Uhl, a i pozostałe wymienione nie są mi obce. Spisanych mam tysiąc osób od końca XVIII do końca XX wieku, będących potomkami kolonistów, nie tylko z Lednicy Niemieckiej, ale i z okolic Nowego Sącz i Bochni. Jeśli chcecie, dyskusje możemy kontynuować tutaj, a w razie czego proszę o kontakt na maila tryrych@vp.pl pozdrawiam serdecznie, Tomek Ryrych Odpowiedz Link
tomasz.ryrych Re: Ewangielicy w Wieliczce 11.12.07, 18:29 Proszę o kontakt na maila; tryrych@.vp.pl Posiadam liczne materiały o kolonistach józefińskich z Wieliczki, i nie tylko. Babci mojej panieńskie nazwisko to Uhl, a z tego co czytam interesuje to Pana. pozdrawiam, Tomek Ryrych Odpowiedz Link
radeghost Re: Ewangielicy w Wieliczce 11.12.07, 21:27 Hej Bardzo dziękuje za Twój wpis w tym wątku. Najprawdopodobniej jesteśmy sprokrewnieni. Skontaktuję się z Tobą drogą e-mailową. Pozdrawiam R. Odpowiedz Link
tomasz.ryrych Re: Ewangielicy w Wieliczce 11.12.07, 21:47 Czekam więc z niecierpliwością. Mail, w poprzednim moim poście ciut zły; tryrych@vp.pl - taki właśnie ma być. Przypuszczam nawet kim jesteś, albo raczej kim był Twój pradziadek - mam jedną zaginioną na Górnym Śląsku gałąź Uhlów :-) Odpowiedz Link
ballest Re: Ewangielicy w Wieliczce 11.12.07, 21:43 Thomas, Ryrych to spolszczone, skresl nom jak sie to nazwisko po niemiecku pisalo? Rurich? Odpowiedz Link
tomasz.ryrych Re: Ewangielicy w Wieliczce 11.12.07, 21:49 Początkiem XVIII wieku było Rörich, później Ryrich, a teraz tak jak jest. Rodem jestem po ojcu z okolic Bielska-Białej. pozdrawiam. Odpowiedz Link
ballest Re: Ewangielicy w Wieliczce 11.12.07, 21:56 Jest taki programm, ze mozna sprawdzic skad Twoje nazwisko pochodzi, dou uech go tu na Forum, poczekej poszukom Odpowiedz Link
tomasz.ryrych Re: Ewangielicy w Wieliczce 11.12.07, 22:00 A poszukaj, może się czegoś ciekawego i nowego dowiem :-) Odpowiedz Link
ballest Re: Ewangielicy w Wieliczce 11.12.07, 22:17 szukom , szukom ale tyn link mom w robocie, jak mi tukej zodyn nie pomoze to jutro jou go z roboty wciepnam. U nos sie ale duzo dowiesz na temat kolonizacji sredniowiecznej, choc jozefinska tysz mocnou byla. Wiedziales o tym, ze Zyndram z Maszkowic, Zawisza Czarny i Marcin z Wrocimowic tysz z niemieckich rodow pochodzili. Odpowiedz Link
ballest Re: Ewangielicy w Wieliczce 12.12.07, 06:16 Rörichy w Niemczech prawie wymarli jest jeszcze jedna rodzina w Rheinlandzie (Köln) www.verwandt.de/karten/absolut/roerich.html ale Röhrichow jest bardzo duzo www.verwandt.de/karten/absolut/roehrich.html najwiyncy w Heilbronn Odpowiedz Link
radeghost do Tomka 12.12.07, 13:29 Hej Tomek Wysłałem Ci wiadomość na Twoją poczte tryrych@vp.pl. pozdrawiam :) Odpowiedz Link
rita100 Re: do Tomka 15.12.07, 21:26 Największe gratulacje za udane poszukiwania należą się Labndowi, bo to on podchwycił temat i nakierował swoim tekstem na ewangelików z Wieliczki, o których wcześniej nic nie wiedziałam. Ja mam pytanie jaką drogą trafił Tomasz na nasz ślad ? Czyżby Wieliczka była taką małą mieściną gdzie wieść niesie się z wiatrem po zakamarkach wielickich chat ? Odpowiedz Link
ballest Re: do Tomka 15.12.07, 22:14 Rita, Tobie se tysz podziynkowania naleza, bo Tys se tysz do tego bardzo przyczynioua! Odpowiedz Link
radeghost Re: do Tomka 17.12.07, 11:38 Dziekuje wszystkim za pomoc :) Ricie,Tomkowi,Ballestowi i Szwagrowi Danke :) Odpowiedz Link
ballest Re: do Tomka 17.12.07, 11:57 My sie bardzo cieszymy Willi, ze nasze Forum sie przyczynilo Twoja rodzina znalezsc. Odpowiedz Link
rita100 Re:Ale heca 17.12.07, 19:58 Spaziedlizie, rychtyczno łuczto »¸¸.•*¨`•» Przyznam, że też jestem pod wrażeniem tak szybko rozwiązania problemu. To rzadkość , żeby sprawa tak się rozwiązała i zaszła tak daleko. Odpowiedz Link
ballest Re:Ale heca 17.12.07, 21:36 Tysz se dziwiam, Riciuniu, ze se wszystko tak fajnie udalo. Odpowiedz Link
ballest Re:Ale heca 17.12.07, 22:56 Jak znom Willika to wiym, ze postawi, a choc by jou mu to zafundowac miou;) Odpowiedz Link
rita100 Re:Ale heca 17.12.07, 23:00 A ja myślę, ze Willi teraz zjedzie do swojego rodzinnego miasta ;))) Odpowiedz Link
radeghost Re:Ale heca 17.12.07, 23:21 Rita i Ballest postawiam szampana z tej okazji :)Naprawde jestem mile zaskoczony .Ten rok naprawde milo sie konczy:) Odpowiedz Link
ballest Re:Ale heca 17.12.07, 23:24 Moze kiedys zawitom do naszego Krakau z naszom Krakowiankom i moja rodzina a Willi i Rita tysz i se spotkomy! Heeeeeeeej, Rita juz tam je;) Odpowiedz Link
ballest Re:Ale heca 17.12.07, 23:35 a byc moze bydziesz jeszcze spokrewniony z moja synowa, bo ona wprawdzie Krakowianka ale z niemieckiej krwi:) DIOBLI NIE SPIOM, WILLI!!! Odpowiedz Link
ballest Re:Ale heca 17.12.07, 23:46 No widzisz, a Rita z Wieliczki, a Wieliczka, Krakau i Bochnia to niemieckie miasta, niech tysz se w koncu przyznou do swoich korzyni! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ewangielicy w Wieliczce 12.12.07, 14:14 Pyrsk! A mog bys pora rzeczy, kere Twoim zdaniym mogom byc do nos wszyskich sam ciekawe, nom sam na forum z tego tematu pedziec? Odpowiedz Link
ballest Re: Ewangielicy w Wieliczce 13.12.07, 08:43 Gynau, przeca my ciekawske nie som, my chcymy yno wiedziec. Odpowiedz Link
radeghost Re: Ewangielicy w Wieliczce 15.12.07, 12:02 Hallo Ballest Dzieki FGGG poznalem kuzyna Tomka :),ktory naprawde posiada bardzo profesjonalna wiedze jesli chodzi o znajomosc historii.Rod Uhl ma korzenie francuskie i mocno byla zwiazana z ruchem hugenockim.W wyniku przesladowan osiedlili sie po drugiej stronie Renu w Hesji. Rod Uhlow byl bardzo bogaty i posiadal liczny majatek w Hesji.Uhlowie byli powiazani z innymi rodami arystokratycznymi jak de Jelita oraz wegierska szlachta Marschalkó.Dzieki Tomkowi moja Mama dowiedziala sie duzo o swojej Famili i o swoim pochodzeniu.Wracajac do rodu Mistatow nie mamy jeszcze zgromadzonych wystarczajacych materialow.Jednak pewne jest,ze Rod ten byl zwiazany z Wieliczka od stuleci i pochodzil z Wegier.Od mojej Mamy Dziadek i Babcia (od strony jej Taty) byli wyznania ewangielickiego.Chcialbym jeszcze raz podziekowac Tomkowi ,ktorego bardzo pozdrawiam. Ja sam mam ostatnio bardzo malo czasu = praca.Jednak ,gdy z Tomkiem dowiemy sie czegos nowego ,to podziele sie informacjami na forum. Jestem pod wrazeniem Tomka wiedzy. Odpowiedz Link
radeghost Re: Ewangielicy w Wieliczce 15.12.07, 12:32 :) Mom tez moj najwiekszy skarb Karine :),wienc po robocie zy niom zolyca.Karina pochodzenie mo Slonskie i je richtig Slonzoczkom.Tak tez mom hoffnung,zy ta galez rodowa Uhlow bydzie juz zwiazana z naszym Heimatym Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ewangielicy w Wieliczce 15.12.07, 13:00 a dowiedzious sie co tyn wyraz/miano znaczy, jako mo etymologia? Odpowiedz Link
szmiejka Re: Ewangielicy w Wieliczce 15.12.07, 13:36 www.genealogytoday.com/surname/finder.mv?Surname=Ulkowski Odpowiedz Link
szmiejka Re: Ewangielicy w Wieliczce 15.12.07, 12:40 Abraham Ulkowski herbu Gryf - dziedzic Odpowiedz Link