matylda1001 17.03.09, 21:16 Lipton, Tetley, Dilmah to herbaty, które kupuję najczęściej. Już dawno przestały mi smakować, ale inne smakują jeszcze gorzej. Może ktoś z Was zaproponuje jakąś smaczną herbatę expresową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Herbata expresowa IP: *.pools.arcor-ip.net 17.03.09, 22:17 ostatnia herbate ekspresowa kupilam z 15 lat temu, a moze dawniej. najpierw zaopatrywalam sie w sklepie z herbatami w rozne sypkie, teraz od kilku lat kupuje w sieci w jednym miejscu. zalety tej herbaty to rewelacyjna jakosc, niepowtarzalny smak, zadnych szkodliwych substancji (badana okresowo prze eko test) niska w stosunku do jakosci cena i swiadomosc, ze kupujac ja wspieram jej plantatorow. i to naprawde wspieram, bez bajerow reklamowych handlu. calosc jest bowiem projektem spolecznym powstalym na uniwersytecie berlinskim. dodatkowym argumentem moze byc to, ze maja tyle klientow z japonii, ze od 2 lat istnieje tez japonska wersja strony. sprzedaja tylko darjeeling, rowniez jako zielona herbate. zaparzam ja w jednorazowych papierowych filtrach na porcje, badz nawet czasami w takim "trzymaku-sitku-kulce" z raczka na porcje z ikei za 1 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: podaj nazwe tego 17.03.09, 22:59 www.teekampagne.de/ moja cala rodzina i wszyscy znajmi tam kupuja. i nie, nie placa mi prowizji za nagonienie nowych klientow :) osobiscie kupuje glownie gartentee (na dole strony zakladka "zamowienie") raczej second flush, bo wyrazniejszy w smaku. od niedawna jest z certyfikatem bio. cale lata nie byla i tez kupowalam :) widze, ze wiekszosc towaru i tak wykupiona i czekaja na nowe zbiory. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dzieki 17.03.09, 23:40 zamowie sobie cos i wyprobuje. O ile szukasz zrodla swietnej kawy i do kafetiery, mielonej, w ziarnach, do espresu - to sluze. Z Hamburga dodam, bo nie wiem, skad piszesz, a mozna tez osobiscie odebrac. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: dzieki 17.03.09, 23:52 do hamburga mam 200km, ale jezdze czasami na koncerty. poza tym jest poczta, ktora tu swietnie dziala. w hamburgu kupuje czasem w caffe elbgold, ktora ma wlasna palarmnie kawy. z checia wyprobuje inne palarnie. a herbate kup koniecznie ogrodowa, choc i inne sa swietne. to biale posrod lisci, to platki kwiatow btw. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus link do Hamburga 18.03.09, 00:01 www.cafe-libertad.de/shop/ ale wlasnie czytam, ze maja problemy ze sklepem on.line. Dawno zamawialam, hihi. oki, dzieki, wyprobuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: link do Hamburga 18.03.09, 00:07 cel jak czytam szczytny, tylko tacy jacys strasznie, hmmmm ... progresywni sie wydaja :) jesli kawa jest tego warta, nie przeszkadza mi to. wyprobuje bedac w hamburgu, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Herbata expresowa 17.03.09, 22:34 proponuje przerzucić sie na liściastą :) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Herbata expresowa 17.03.09, 23:05 Dziękuję za zainteresowanie, ale mnie chodzi o herbatę expresową. Nie chcę liściastej ze względów praktycznych, a granulowanej nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Herbata expresowa 17.03.09, 23:26 Ale ekspresowa to to samo, tyle ze w jednorazowej zaprzaczce. A wielorazowych zaparzaczek - slicznych - pelno w necie. Ja ostatnio kupilam sobie bardzo fajne silikonowe, wygladaja jak egzotyczne owoce i swietnie spelniaja swoja role. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Herbata expresowa 18.03.09, 00:07 Dokladnie to jest cos takiego: tinyurl.com/clkasf tinyurl.com/dcm26j Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 super, a gdzie mozna dostac, 18.03.09, 00:09 bo na razie nic podobnego nie wyguglowalam Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: super, a gdzie mozna dostac, 18.03.09, 00:20 A tu np: www.hasbean.co.uk/products/Teaspoon-.html Po angielsku nazywa sie 'silicone rubber teaspoon' w kazdym razie, ma (wlasnie zmierzylam) 15 cm i jest elastyczne, wiec nie moze (albo ledwo) sluzyc do mieszania herbaty, jesli kto slodzi. Poza tym sprawuje sie bez zarzutu, takze jako 'przytrzymywacz' przypraw typu godziki czy ziele angielskie podczas gotowania slonych potraw. Recenzja innej uzytkowniczki tu: tinyurl.com/dmyogu Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: super, a gdzie mozna dostac, 18.03.09, 10:41 ja kupiłam we flo za 10zł taki zaparzacz, sprawdza się, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Herbata expresowa 18.03.09, 10:41 bene_gesserit napisała: > Ale ekspresowa to to samo, tyle ze w jednorazowej zaprzaczce. dobrze by było, niestety ekspresowe to same herbaciane smieci Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Herbata expresowa 18.03.09, 11:47 To zalezy, o jakiej firmie mowimy. Sa ekspresowe z wyzszej polki - za absurdalne pieniadze. Lepiej kupic dobra lisciasta i parzyc samemu, a uzycie zaparzacza to zaden dyskomfort. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Herbata expresowa 18.03.09, 02:02 Masz gdzieś koło siebie Marksa i Spencera z działem spożywczym? Jeśli lubisz czarną herbatę, polecam ich Kenyę. Ale zasadniczo zgadzam się z przedmówczyniami - zainwestuj w zaparzaczkę albo w dzbanek do herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Herbata expresowa 19.03.09, 00:37 >Ale zasadniczo zgadzam się z przedmówczyniami - zainwestuj w zaparzaczkę albo w dzbanek do herbaty< Ja też się zgadzam z przedmówczyniami. Mam i zaparzaczkę i dzbanek, i oczywiście korzystam z nich. Problem w tym, że u mnie pije się bardzo dużo herbaty, a jakoś nie jestem w stanie nauczyc rodziny wyrzucania fusów do kosza, albo do kibelka. Wszystko ląduje w zlewie, który się zapycha. Mam tego dosyć. Próbowałam kupować herbaty granulowane, fusy nie stanowią problemu, ale jakoś żadna mi nie smakuje. Po żadnej expresowej nie oczekuje cudu, ale niechby chociaż smakowała. Przecież musi byc jakaś smaczniejsza expresowa. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Herbata expresowa 19.03.09, 12:51 A. Aaaa. To jesli tak, to latwo dostepna ale nie za droga, a przy tym przyzwoita jest Twinings. Nie ma imo porownania do Dilmaha, tym bardziej do Liptona (ktorego serdecznie nie znosze). Ahmad tez jest ok. (Chociaz - nie chce sie madrzyc ani nic, ale ja bym tych zatykaczy zlewu nauczyla moresu, konfrontujac ich ze skutkami zatkanego zleu. Raz czy dwa musieliby odtykac, moze by im przeszlo? Przepraszam, nie moglam sie powstrzymac, zeby to napisac.) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Herbata expresowa 19.03.09, 12:52 A, ew. postaw na herbaty lisciaste, a zatykacze niech sfinansuja kupno i instalacje mlynka do odpadkow - okolo tysiaca zeta srednio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: Herbata expresowa IP: 217.11.129.* 19.03.09, 13:15 Czytałam kiedyś, że od czasu do czasu dobrze jest wrzucić w rury właśnie fusy z herbaty, ponoć oczyczają. Ale czy to prawda ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidzi Re: Herbata expresowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 09:39 A może spróbujesz Irving? Nie jestem koneserką, ale chyba nie jest zła. Na marginesie: dziewczyna pyta wyraźnie o herbatę ekspresową, ale kilkanaście postów dotyczy herbat liściastych, ewentualnie prób przekonania o wyższości herbat liściastych nad jednorazowymi. Proponuję dyskutantkom założenie nowego wątku. Miłego dnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Herbata expresowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 13:44 Polecam z ekspresowych Ahmad earl grey. Piję dużo herbaty i liściastej, i ekspresowej. Wiadomo, że lisciaste lepsze, ale pojawiają się fajne herbaty w saszetkach i widać, że nie napakowano tam śmieci. Teraz Dilmah wypuściło smakowe herbaty w torebkach-stożkach, bardzo smaczne, ale trochę drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Herbata expresowa 18.03.09, 15:49 W Polsce rzeczywiscie nie pijalam herbat ekspresowych (wyjawszy napary owocowe), bo nijak mi nie podchodzily. Ale w UK zakochalam sie w herbatach firmy Twinnings, maja jeszcze do tego ogromny wybor herbat czarnych i zielonych, roznie aromatyzowanych, i mnostwo ciekawych mieszanek owocowych i ziolowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Herbata expresowa 18.03.09, 16:24 matylda1001 napisała: > Lipton, Tetley, Dilmah to herbaty, które kupuję najczęściej. Już > dawno przestały mi smakować, ale inne smakują jeszcze gorzej. Może > ktoś z Was zaproponuje jakąś smaczną herbatę expresową? ale jak mi smakuje,to nie znaczy ze bedzie tobie smakowala, te nazwy firm zna kazdy i co, uwielbiam wszystkie, firmy mnie nie interesuja, dlaczego mam placic za cos co sie nazywa Lipton,Tetley itd. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Herbata expresowa 18.03.09, 20:45 A ja uwielbiam herbaty Liptona i Tetleya. Odpowiedz Link Zgłoś