12.01.08, 18:58
szanowni państwo; jak wiecie kobieta jest jak muszka; nie daje się łatwo złapać, łatwo się płoszy, czasem się przyczepi, ale wszyscy się nimi fascynujemy.
jak wiadomo przyroda sama sobie mistrzem i naśladowcą, wszystkie nazwy muszek są autentyczne :))
-----Rączyca wielka
to takie cuś z wielką łąpą ( nie mylić z łapówkarkami). występuje cały rok. kładzie rękę na wszystkim i albo zepsuje, albo... co gorsza, nie puści. w przypdku złpania przez Rączycę najlepiej owrócić jej uwagę innym samczym osobnikiem.
-----Wyrówka lśniąca
pojawia się wieczorami w przypominającym satynę ubarwieniu.Nie szkodliwa, acz ostrożnie bo ciężko się z wyra wydostać...
-----Zgniłówka pokojowa
Bardzo niesympatyczny w obejśćiu gatunek. mowisz do takiej "muszka, choć no do kina albo na spacer czy cuś..." a ona że nie, że pogoda, że ją głowa i wogóle, całe dnie w domu... znane są przypadki śmierci Zgniłówek na wskutek zagłodzenia się na śmierć ( tzw syndrom rozmiaru zero) oraz odcięcie świerzego powietrza. gatunek zagrożony samym sobą.
-----Bolimuszka kleparka
(Stomoxys calcitrans), owad zaliczany do rodziny muchowatych z rzędu muchówek, kosmopolityczny. Długość ciała 6-7 mm. Ubarwienie szare, na grzbiecie 3 ciemne pręgi. są s[pkrewnione ze Zgniłówkami. jak sama nazwa wskazuje muszka taka jak zacznie klepać w kółko jedno i to samo to nie może przestać. znane są przypadki przekrztałcania się w bolimuszkę z wiekiem... natura czasem zadziwia...
-----Wujkowate
Empididae, rodzina muchówek (Diptera), obejmująca około 3 tys. gatunków. Są to owady smukłe(przeważnie), nagie( rzadko, ale spotykane) lub pokryte nielicznymi włoskami(jak stare). Spotykane są na liściach i pniach drzew, niektóre gatunki odwiedzają kwiaty (zwłaszcza urodziny i imieniny). Czasami latają dużymi rojami( to prawda). Wujki podobnie jak ich kuzyni Stryjki są znane ze spożywania żelaza i stali; stąd stare polskie powiedzenie; zamienił (wujek) stryjek siekierkę na kijek! W zwyczaju wielu gatunków wujkowatych jest wabienie samic upolowaną przez samców zdobyczą (należą do rzędu samochwałów, naganiaczy).Przedstawicielem jest wujek żółtaczek (Empis livida).
-----Zwiesek okienny
Scenopinus fenestralis, muchówka z rodziny zwieskowatych (Scenopinidae). Długość ciała 5 – 7 mm. Często spotykana w pomieszczeniach, na oknach. Na pierwszy rzut oka przypomina muchę domową, lecz różni się od niej jaśniejszą barwą bardziej wydłużonym odwłokiem - tu korekta, otóż oznaczają się one dużym ciałem, które ze względu na ciągłe siedzenie w oknie i podglądanie sąsiadów obrasta w tłuszcz. podobno na noc wochają się w domu, choć znanych jest kilka przypadków kiedy to znaleziono je zamarznięte nad ranem, w oknie, zapatrzone w ulicę...
-----Wielbłądka żółtonoga
(Raphidia flavipes), owad, przedstawiciel rzędu wielbłądek (Raphidioptera). Ma dwie pary bogato użyłkowanych skrzydeł o rozpiętości od 24 do 27 mm. Na dużej głowie, mającej kształt odwróconej gruszki, znajdują się cienkie, długie czułki, duże oczy i gryzące narządy gębowe. Skrzydła w czasie spoczynku złożone są dachówkowato. Wielbłądki są słabymi lotnikami ale, doskonale biegają. Cóż... nic dodać nic ując, w końcu czego się spodziewać po... wielbłądkach ?
-----Wierzchołówka żółtowłosa
Laphia flava, jest jedną z największych much z rodziny łowikowatych (Asilidae) – długość ciała do 25 mm. Występuje dość pospolicie na łąkach śródleśnych( nigdy nie widziałem). są to wymalowane blond piękności odżywiające się portfelami zamożnych przedstawicieli ( także) wujkowatych. Larwy żyją w chodnikach szkodników drzew, gdzie prowadzą drapieżny tryb życia, tępiąc larwy innych owadów (korników, kózek, ryjkowców itp.).
-----Ochotkowate
(Chironomidae), owady z rodziny zaliczanej do rzędu muchówek (Diptera),cechują się ciekawą osobowością i otwartością na świat. ochotkowatych nie trzeba zachęcać ( jak zgniłókę )do niczego. taka ambitna! Owady dorosłe nie żerują, mają uwstecznione narządy gębowe, samce cechują się pierzasto owłosionymi czułkami. W czasie masowych pojawów tworzą kłębiaste roje.
------Plujkowate
(Calliphoridae), owady z rodziny zaliczanej do rzędu muchówek, zamieszkujące w liczbie ok. 1500 gatunków.Do plujkowatych należą owady o metalicznym, ciemnoniebieskim lub zielonym ubarwieniu (nie mylić z MPO), występujące licznie w pobliżu osiedli ludzkich i gospodarstw wiejskich. podobnie jak wujkowate; stworzone zostały przez Pana dnia 8-go czyli kiedy pomysły powoli już się czerpały... plujkowate należą do pyskatych osobników ( zadymiarzy) które tylko szukają zwady z innymi gatunkami.
----Ślepak
(Chrysops), rodzaj owadów zaliczany do rodziny bąkowatych (Tabanidae), z rzędu muchówek. Cechują się dużymi, opalizującymi oczami w złote i czerwone paski. niestety są prawie całkowicie ślepe, ciagle pytają o drogę ( ole tu do popisu dla wujkowatych...)

na tym kończę moi drodzy :)
Obserwuj wątek
    • osv To lubie... 12.01.08, 19:14
      ...wole chrzaszcze ; ))))

CHRZĄSZCZ ... a moze.........?

W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie
      I Szczebrzeszyn z tego słynie.

Wół go pyta: "Panie chrząszczu,
      Po co pan tak brzęczy w gąszczu?"

"Jak to - po co? To jest praca,
      Każda praca się opłaca."

"A cóż za to pan dostaje?"