27.08.03, 10:14
Stanęłam u progu jesieni...
Poczułam chłodny powiew
Ciało moje przeszył dreszcz lekkiego niepokoju,
Co niesie za sobą to nieznane zimno?
Obserwuj wątek
    • ka_27 Jesień 27.08.03, 10:27
      Zeszły z nieba,
      Ciepłe promienie
      - pieszczotę dać -

Mgiełki się snują,
      Mrugaja cienie,
      - ostatnie tchnienie,
      Jesień chce słać.

Jeszcze coś czule-
      szepcze do ucha:

Nim mgły zasłonią
      złocisty krąg.
      Drzewo - roześle
      - ostatnie listy.
      Wiatr figlarnie
      włosy rozwieje.
      I jak bandera,
      łopocze kwiat -
      Ptaki modlitwę
      Bogu chcą słać:
      Piękny jest świat.

Jesień - to czuje,
      Jesień - to wie.
      Jesień - promienie
      złociste śle.
      • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 10:37
        Kaskadą świerszczy,
        Pomrukiem wiatru,
        złotem liści,
        purpurą jarzębiny...

Blaskiem pomarańczowego słnońca,
        sztormem morza,
        Długim wieczorem,
        chłodnym i mglistym porankiem

:-) katarem, kaszlem, kichaniem
        herbatom z malinami
        syropkiem i aspiryną :-)

Uśmiechem wbrew jesiennej handrze...
        Bądź dla mnie...

• ka_27 Jesień 27.08.03, 10:45
          Ostatni - uśmiech słońca,
          Ostatni - uscisk lata

Jesień - ramiona otwiera,
          Jesień - kolory rozplata.

Uściski krótkie,
          Jak - życie człowieka;

Lato - mineło...
          - już jesień czeka.

Krótkie - królestwo -
          Pięknej jesieni.
          Przygasa słońce,
          I twarz się mieni.

Modlitwa ptaków -
          Co odlatują...
          Dokąd - zdążają?
          Co w locie czują?
          • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 11:04
            Skrzydałami swemi rozkołysany
            Podmuch jesieni
            Czuje
            I goni,
            Goni ku słońcu,
            Zdąrza ku niebu
            Czy jeszcze wróci?
            Pewnie nie każdemu będzie to dane

Ku słońcu droga daleka,
            Trudna,
            każdego los taki czeka...
            Kiedyś trzeba odejść...
            • ka_27 Jesień 27.08.03, 11:08
              Godzinę temu
              Było słońce,
              Godzinę temu
              Muskał wiatr

Czarne chmury
              Napłynęły -
              Posmutniał świat.

Drzewa szumią - niespokojnie
              Smutne myśli -
              Drzewom slą
              Ptaki także posmutniały
              Aby spiewać piosenkę tą

Rozlały się chmury
              Po nieboskłonie
              Nie można ich zatrzymać
              Nie można ująć w dłonie

Czasami czarne chmury
              Pokryja naszą dusze.
              Nie można ich zatrzymać
              Nie można ich skruszyć

Tylko - deszczu łzy
              obmyją - zatroskane oblicze
              I znowu ptaki - zaśpiewają:

Godzinę temu - było słońce,
              Godzine temu - muskał wiatr
              Łzy - obmyły oczy.
              Spojrzyj - światu
              prosto w twarz.
              • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 11:46
                Spjrzałam na niebo...
                Chmury idą własnym, spokojnym rytmem,
                Próbuję dojrzeć planetę,
                o której wczoraj mówił cały świat -
                Mars

To podobno planeta zakochanych...
                • ka_27 Jesień 27.08.03, 11:59
                  Na nie wiem
                  Gdzie mieszka miłość
                  Nie wiem
                  Może w uśmiechu
                  Czasem ją słychać w śpiewie
                  A czasem
                  W echu
                  Co to jest miłość
                  Powiedz
                  Albo nic ...
                  Niebo ...
                  • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 12:22
                    Powiem...
                    Miłość jest w śpiewie
                    W leśnym echu,
                    W przelocie ptaków,
                    W lekkim podmuchu wiatru,
                    W zapachu konwalii,
                    W myślach grzesznych i takich
                    bez grzechu :-)

W kropli deszczu, która spadła na Twą skroń,
                    W cieple dłoni,
                    W szepcie
                    i w oddechu,
                    W splecionych ciałach...
                    W......
                    W......
                    W......
                    Ty wiesz ;-)
                    • ka_27 Jesień 27.08.03, 12:31
                      Spod rzęs czarne oczy błyszczą,
                      rude długie dwa warkocze,
                      słodki uśmiech ust jej pełnych
                      i to liczko jej urocze ...

Karminowe, pełne usta,
                      suknia z liści klonu szyta,
                      w dłoni trzyma bukiet dalii,
                      postać jej we mgle spowita ...

Stąpa wolno z jabłek koszem,
                      zrywa jarzębiny kiście,
                      srebrnym szronem obsypuje,
                      leżące już zwiędłe liście ...
                      • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 12:38
                        Toń jeziora nas zaprasza
                        Kormorany juz żegnają
                        O przygodach, letnich nocach
                        cicho nam opowiadają...
                        • ka_27 Jesień 27.08.03, 12:45
                          Patrzę przez okno
                          w dali noc otula taflę
                          jezioro lśni blaskiem księżyca
                          spokój, cisza ...
                          • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 12:55
                            W blasku księżyca, na samym środku tafi jeziora rysuje się kontur żagla...
                            • ka_27 Jesień 27.08.03, 12:59
                              Na dotyk wiatru czeka żagiel samotny ... Chodźmy dzisiaj nad jezioro ... Już
                              księżyc się schował za chmury, dzień wstanie ...
                              • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 13:04
                                Łoj, poczekaj tylko wskoczę w kalosze...Hmmm, w szpilkach może być mi troszkę
                                nie wygodnie, prawda ?? :-)...Ale ta poranna mgła sprawia, że tracę Cię z pola
                                widzenia...Gdzie mi się znów schowałeś ?? Tylko nie chowaj się za drzewem i
                                mnie nie strasz...bo bardzo się boję...:-(
                                • ka_27 Jesień 27.08.03, 13:08
                                  Blasku świec jeziornych poczęłaś tamtą Miłość
                                  Oddałaś mi dni w kolorach liści - spowita mgła kradnie dusze ...
                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 13:17
                                    Niech kradnie...
                                    Nie odbiera wszystko...
                                    Tylko niech nie odbiera nam...
                                    Nas...
                                    • ka_27 Jesień 27.08.03, 13:26
                                      Chciano odebrać nam miłość, ale nie poddawaliśmy się. Nie my! ... Zabierz mnie,
                                      zabierz siebie, zabierz nas. Zostań jutro, zostań dzisiaj, zostań teraz ...
                                      • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 13:34
                                        Zostanę w imię " naszej wspólnej sprawy...;-)"
                                        • ka_27 Jesień 27.08.03, 13:41
                                          To dobrze, w imię " naszej wspólnej sprawy...;-)"
                                          • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 13:43
                                            :-), :-), :-)
                                            • ka_27 Jesień 27.08.03, 14:28
                                              Piękna Złota jesień :-)
                                              • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 14:37
                                                Łoj...co prowda, to prowda. Stara ze mnie gaxdzina, swoje juz widziałam , ale
                                                tak urokliwego pocątku jesieni, to jesce nie przezyłam. Wicie Panie...jo mom
                                                takie jakiesik wrazenie, ze to jesień bedzie najpikniejsom w mym zyciu...;-)
                                                • ka_27 Jesień 27.08.03, 14:40
                                                  Każda jesień będzie najpiękniejsza w Twoim życiu :-)))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 14:42
                                                    Ka_...tak, pod warunkiem, że.......................;-)
                                                  • ka_27 Jesień 27.08.03, 14:45
                                                    Od warunkiem, że ... ??
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 14:51
                                                    Ty juz tam dobrze wiesz...:-)
                                                  • ka_27 Jesień 27.08.03, 14:59
                                                    Może wiem, może nie wiem ... :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 15:01
                                                    Nie wiesz...?? A powinieneś wiedzieć ...:-)
                                                  • ka_27 Jesień 27.08.03, 15:04
                                                    Wiem i Ty też wiesz :-)))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 15:05
                                                    Ha, ha, ha......no! To mi się podoba! ;-)
                                                  • ka_27 Jesień 27.08.03, 15:11
                                                    Miło mi :-))))))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 27.08.03, 15:23
                                                    Cieszę się, że mogłeś się miło poczuć. :-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 07:27
                                                    Dziekuję :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 07:58
                                                    Do usług...mój Tajemniczy Don Pedro :-)
                                                    Witam z uśmiechem na ustach w ten słoneczny ranek:-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 08:02
                                                    Dzieńdobry :-)

jak miło Cię widzieć z uśmiechem na ustach w ten słoneczny ranek :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 08:05
                                                    Ranek pogodny zafundowało nam słonko, a uśmiech masz ode mnie gratis...To taki
                                                    bonus dla Ciebie na cały mile spędzony dzień..:-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 08:10
                                                    Miło mi, że gratis, ale dalczego bonus? :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 08:24
                                                    Hmmm, no bo to miało być tak jak w dobrym supermarkecie, że na zachetę
                                                    rozdawane sa różne bonusy...No i ja tez chciałam Ci taki podarować...:-(
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 08:30
                                                    Uśmiechnij się :-)
                                                    Bonus bonusem, a taki szczery uśmiech, tak o, bez bonusowych podtekstów to
                                                    zupełnie co innego :-))))))))))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 08:35
                                                    Uśmiecham się do Ciebie szczerze i baaaaaardzo serdecznie jak tylko potrafię
                                                    najpiękniej :-)
                                                    Jesteś już w pracy, czy jeszcze karmisz w domku wróble na kuchennym stole po
                                                    śniadanku ??
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 08:37
                                                    Piękny widok :-))))
                                                    Jestem tam, gdzie powinienem i robię to, co powinienem :-)
                                                    Czyli już wiesz, gdzie jestem :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 08:40
                                                    Och Ty...ja chyba nigdy za Tobą nie trafię !! :-(
                                                    Z chęcią rzuciłabym w Ciebie ...hmmm, tylko czym...Jak mi przyjdzie do głowy ,
                                                    to rzucę. A narazie nie spodziewając się ataku, pracuj sobie spokojnie...:-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 08:48
                                                    Mandaryn_ko :-)

życie jest piękne, nie bądź w gorącej wodzie kąpana :-)))
                                                    Na wszystko jest odpowiednia pora i odpowiedni czas :-)))
                                                    Rzucić możesz na przykład czymś bardzo przyjemnym :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 08:51
                                                    No to rzucam...bardzo przyjemnym spojrzeniem - w Twoją stronę - spod moich
                                                    czarnych, długich i podkręconych rzęs...
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 08:58
                                                    Toż to rzut na ... medal :-))))
                                                    I jaki celny :-)))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 09:10
                                                    Hmmm.....:-(, a w co trafiłam ?
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 09:18
                                                    W sedno :-))))))))

Ty masz oczy :-)))))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 09:23
                                                    Oj mam Ci ja ma. Jedno zielone, drugie czerwone, odstęp między jednym a drugim
                                                    to zaledwie 3 milimetry, jedno spoziera w lewo a drugie mu uciaka w przeciwną
                                                    stronę...;-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 09:25
                                                    Cudowne oczy :-)))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 09:36
                                                    Hmmm, dobrze, że ich nie widzisz, bo byś zemdlał z przerażenia...:-(
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 09:36
                                                    Nie taki diabeł straszny, jakim go malują :-PPPP
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 09:42
                                                    Oj znam Ci ja takich śmiałków, którzy to za bohaterów się uważali, a gdy
                                                    spojrzeli w me oczy, to w kamień się zamienili...Tak ich strach sparalizował,
                                                    obezwładnił
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 09:54
                                                    no comments ...
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 09:57
                                                    :-(, no tak, bo co tu komentować...Urwać łeb Hydrze i tyle, a nie wdawać sie
                                                    jeszcze w jakieś komentarze...:-(
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 09:58
                                                    Ja nie jestem żadnym śmaiłkiem, ja jestem po prostu sobą !!
                                                    Dlatego napisałem: "no comments ..." :-)))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 10:11
                                                    No to dlatego, że nie Jesteś śmiałkiem tylko sobą, to lepiej zabieraj nogi za
                                                    pas i zmykaj, póki jeszcze Ciebie nie zamieniłam w kamień...
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 10:16
                                                    ??
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 10:18
                                                    !! :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 10:19
                                                    Berek! Teraz Ty ganiasz...;-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 10:20
                                                    A co mi zrobisz, jak Cię złapię? :-P
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 10:34
                                                    Napierw postawię Ci na czole czerwoną pieczęć instytucji, w ktorej pracuję,
                                                    potem posadzę Cię na moim fotelu obrotowym na kułkach, przywiążę do niego i
                                                    zakleję taśmą klejąca oczy ( może nie taśmą, żeby nie bolało) a potem zacznę Ci
                                                    podawać do ust różne przyprawy, żebys zgadywał ich smak...pieprz, cukier, sól,
                                                    i inne smakołyki, a potem.......
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 11:07
                                                    A potem ... ? :-))))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 11:48
                                                    A potem...zważywszy na fakt , że fotel na którym siedzisz jest na kółkach ,
                                                    wyjadę z Tobą na korytarz , przywiążę sznurek do fotela i spuszczę Cię ze
                                                    schodów. Po takiej atrakcji liczę , że będziesz już miał mnie dość...;-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 11:54
                                                    Nie znasz mnie, zatem Twoje stwoerdzenia to tylko czysta teoria ... :-))))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 12:26
                                                    Jakie moje stwierdzenie ? I skąd wiesz, że Cię nie znam ?
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 12:34
                                                    "Po takiej atrakcji liczę , że będziesz już miał mnie dość...;-)"

Wiem, że mnie znasz :-))))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 12:47
                                                    Ops...ja Cię nie tylko znam...:-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 13:01
                                                    Odbierz pocztę z "@gazety"...
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 13:03
                                                    Wiem o tym :-))))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 13:06
                                                    Nie wierzę Ci...;-(!!! Jakbyś wiedział, to....;-(, ;-(, ;-(......
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 13:09
                                                    A jak wiem i Ty wiesz, to co ... ? :-)))))))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 13:16
                                                    To...jaki mamy dzień tygodnia ? Wtorek ??
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 13:20
                                                    Sroda, środa, środkowy dzień tygodnia ... pracy :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 13:33
                                                    Oj nieeeee, dziś jest czwartek! :-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 13:36
                                                    Sprawdzałem, czy dobrze wiesz :-))))

Wiesz :-)))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 13:41
                                                    Ja wiem...
                                                    I wiem jeszcze , że Ty nie znasz mnie...
                                                    To był taki krótki test...
                                                    Niestety...
                                                    Zdobyłeś "0" punktów...
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 13:46
                                                    Ja wiem...
                                                    I wiem jeszcze ,że Ty nie znasz mnie ...
                                                    Tak Ci się tylko zdawało ...
                                                    To był taki krótki test ...
                                                    Niestety ...
                                                    Zdobyłaś "0" punktów ...
                                                    :-)
                                                  • Gość: mandaryn_ka Re: Jesień IP: *.powiatradomski.pl 28.08.03, 14:02
                                                    Zapraszam wobec tego do udziału w kolejnym konkursie. Może będzie miał Pan
                                                    więcej szczęścia :-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 14:05
                                                    Mandaryn_ko :-)

szczęściu trzeba patrzec prosto w oczy :-)

Podołam tym konkursom?

Są lepsi, którzy potrafią więcej :-)))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 14:10
                                                    Rezygnujesz na samym starcie ?? :-(
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 14:11
                                                    Nie, ja nie rezygnuję, tylko nadmieniam, że są ode mnie lepsi :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 14:16
                                                    Nie wiem, czy są lepsi, bo po raz pierwszy jestem w roli osoby organizującej i
                                                    prowadzącej Konkurs na Forum TVP :-)
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 14:22
                                                    Jesteś konferansjerką? :-)
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 14:27
                                                    :-(Nie. Jestem panią w fartuszku w kwiatki, z chusteczką na głowie, z
                                                    wiaderkiem i szczotką w ręku. Zbieram papierki między krzesłami na widowni, po
                                                    skończonej edycji programu...;-(
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 14:30
                                                    Czyli jesteś najważniejsza, pnieważ gdyby nie Ty, to by nie było następnego
                                                    programu :-)))))))
                                                  • mandaryn_ka Re: Jesień 28.08.03, 14:41
                                                    Przepraszam, nie mam już ochoty na dalszą rozmowę, ktoś mnie bardzo wyprowadził
                                                    z równowagi....Miłego popołudnia życzę...
                                                  • ka_27 Jesień 28.08.03, 14:43
                                                    Miłego popołudnia :-)
    • Gość: observe Re: Jesień IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 10:46
      oj jesień, brrrrrrrr...u mnie wieje że hej!, u was też...aura niczym w
      październiku

pozd
      • foxhunter mandarynka:-)))))))) 27.08.03, 12:07
        Co tam u Ciebie dzisiaj?
        • mandaryn_ka Re: mandarynka:-)))))))) 27.08.03, 12:25
          Dzisiaj jestem radością samą. Strzelam uśmiechem do wszystkiego co się rusza :-
          )...A ludzie...ludzie patrząc na mnie pukają się w czoło. Ale co tam. Mnie to
          nie przeszkadza. Może oni tez kiedyś będą szczęśliwi...Daj im Boże :-)
          • foxhunter Re: mandarynka:-)))))))) 27.08.03, 13:25
            mandaryn_ka napisała:

> Dzisiaj jestem radością samą. Strzelam uśmiechem do wszystkiego co się
            rusza :
            > -
            > )...A ludzie...ludzie patrząc na mnie pukają się w czoło. Ale co tam. Mnie to
            > nie przeszkadza. Może oni tez kiedyś będą szczęśliwi...Daj im Boże :-)

Wspaniale! A widzisz jak to jest w zyciu - raz na wozie raz ..
            Wiesz, teraz wtryniam mandarynke, uwielbiam mandarynkowy smak zapach :-)))
            • mandaryn_ka Re: mandarynka:-)))))))) 27.08.03, 13:36
              Jeśli o mnie chodzi, to zdecydowanie wolę zielony słodki winogron...:-)
              • foxhunter Re: mandarynka:-)))))))) 27.08.03, 13:40
                mandaryn_ka napisała:

> Jeśli o mnie chodzi, to zdecydowanie wolę zielony słodki winogron...:-)

I koniecznie bez pestek! :-)
                • mandaryn_ka Re: mandarynka:-)))))))) 27.08.03, 13:42
                  Mnie pestki w tańcu nie przeszkadzają ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka