Dodaj do ulubionych

Wyrwany ząb

24.06.10, 09:11
Witam.
We wtorek miałam wyrwaną górną szóstkę o 16.30. Zabieg poszedł sprawnie. Korzeń w całości usunięty. Po zabiegu trzymałam gazik przez ok 40 min,nie paliłam, nie piłam nic przez 4 h a jadłam dopiero na drugi dzień ale tylko półpłynne pokarmy. Wczoraj też wypłukałam sobie usta roztworem z wody utlenionej. Nic tak naprawdę mnie nie boli tylko mam uczucie swędzenia. Dziąsło jest delikatnie opuchnięte a w miejscu wyrwania mam ranę koloru ciemnobrunatnego. W nocy dokucza mi delikatny ból.
Czy moje wszystkie objawy są normalne po wyrwaniu? Kiedy powinna zejść mi całkowicie opuchlizna i kiedy rana całkowicie się zagoi? Czym jeszcze mogę płukać jamę ustną, żeby przyspieszyć gojenie?
Obserwuj wątek
    • wioletta123 Re: Wyrwany ząb 24.07.10, 13:49
      To normalne, dziąasło sie poprostu goi, czasem ból trwa nawet
      tydzień.
      • li_lah Re: Wyrwany ząb 25.08.10, 22:50
        coś mi się wydaje że nie powinnaś płukać wodą utlenioną, podobno wrecz
        przeciwnie-opóźnia gojenie-gdzies tak czytalam ze jesli sie zranisz najlepiej
        rane oplukac ale nie polewać jej ani wodą utlenioną ani spirytusem.
        weź lusterko i powiedz co widzisz. jesli widzisz ciemnobrunatne wypelnienie to
        jest to skrzep i nie wolno go ruszać, grzebać tam, pchać szczoteczki, bo skrzep
        moze wypaść i to dopiero bedzie masakra.
        poczytaj sobie o zespole suchego zębodołu.
        www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=skrzep+po+wyrwaniu+z%C4%99ba&aq=1&aqi=g2g-s1g7&aql=&oq=skrzep+&gs_rfai=&fp=8b73f1c6ab2ca658

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka