Dodaj do ulubionych

do benbenka

01.12.13, 19:58
Szkoda mi czasu benbenku, na bezpłodne przerzucanie słów z Tobą. Twoje powoływanie się na expertów to nic innego niż :

Przy zbijaniu dowodów przeciwnika stosowany by­wa skutecznie sposób, z którego korzystał już Sokra­tes. Otóż uzasadniamy niezawodnie, że ktoś nie ma racji, kiedy bierzemy jakieś jego twierdzenie i posłu­gując się wnioskowaniem niezawodnym dochodzimy do absurdu. W terminologii łacińskiej nazywa się to reductio ad absurdum.

Otóż absurd to takie wyrażenie, które odnosi się do przedmiotu posiadającego cechy sprzeczne. Kwadrato­we koło, czarna biel, przyspieszony bezruch, gorący lód itp. to są przedmioty sprzeczne, które w rzeczy­wistości nie istnieją.

W powieści Turgieniewa pt. Rudin znajdujemy opis następującej rozmowy, w której bohater ujawnia sprzeczność w rozumowaniu Pigasowa i ?kładzie go na łopatki”:

? Doskonale! ? powiedział Rudin ? więc według pana nie ma przekonań?

? Nie ma i nie istnieją.

? Czy to jest pańskie przekonanie?

? Tak.

? Jak wobec tego może pan mówić, że ich nie ma? Oto jedno na początek.
Obserwuj wątek
    • dziura_zabita_dechami Re: do benbenka 01.12.13, 20:10
      Tak więc kochany benbenku następnym razem, kiedy dostaniesz plan kwartalny powiedz szefowi, że go nie przyjmujesz tylko potrzebujesz oceny specjalisty lub experta zewnętrznego, czy plan jest realny.

Zawczasu zasięgnij oceny experta, co to jest druk zaczynający się od słów "WYPOWIEDZENIE UMOWY O PRACĘ BEZ ZACHOWANIA OKRESU WYPOWIEDZENIA".
    • benbenek-cd Re: do benbenka 01.12.13, 20:32
      A mnie tu, na tym forum nie szkoda czasu by dyskutować na ciekawe tematy. Każda dyskusja tu, na forum rozwija. Nie musisz się wstydzić, gdy tu na forum nie wiesz wszystkiego. Nikt nie wie wszystkiego. Nawet Kol. wafel musiał korzystać tu na tym forum z podpowiedzi specjalistów. Nie musisz się dziuro wstydzić że i ty na forum potrzebujesz skorzystać z rady fachowców. Bez tego twoje, moje, innych wypowiedzi są niepełne, nieprofesjonalne. Nie musisz się też wstydzić, gdy tu na forum musisz przyznać innym, mnie rację. To może być trudne, ale nie rezygnuj z dyskusji merytorycznej tu na forum, tylko dlatego że często brakuje ci argumentów i przyznajesz rację mnie, innym. Na tym polega tu, na tym forum dyskusja. Wymieniamy się tu argumentami. Często niepełnymi, nieprofesjonalnymi, ake dla tego potżebni nam są specjaliści. My nimi nie jesteśmy. Widać to z naszych, twoich, moich nieprofesjonalnych tu wypowiedzi.
      • dziura_zabita_dechami Re: do benbenka 01.12.13, 20:38
        benbenek-cd napisał:

> A mnie tu, na tym forum nie szkoda czasu by dyskutować na ciekawe tematy. Każda
        > dyskusja tu, na forum rozwija. Nie musisz się wstydzić, gdy tu na forum nie wi
        > esz wszystkiego. Nikt nie wie wszystkiego. Nawet Kol. wafel musiał korzystać tu
        > na tym forum z podpowiedzi specjalistów. Nie musisz się dziuro wstydzić że i t
        > y na forum potrzebujesz skorzystać z rady fachowców. Bez tego twoje, moje, inny
        > ch wypowiedzi są niepełne, nieprofesjonalne. Nie musisz się też wstydzić, gdy t
        > u na forum musisz przyznać innym, mnie rację. To może być trudne, ale nie rezyg
        > nuj z dyskusji merytorycznej tu na forum, tylko dlatego że często brakuje ci ar
        > gumentów i przyznajesz rację mnie, innym. Na tym polega tu, na tym forum dyskus
        > ja. Wymieniamy się tu argumentami. Często niepełnymi, nieprofesjonalnymi, ake d
        > la tego potżebni nam są specjaliści. My nimi nie jesteśmy. Widać to z naszych,
        > twoich, moich nieprofesjonalnych tu wypowiedzi.

Myślisz, że pomimo tego wszystkiego nadal mogę tu pisać ? Zajrzałem w głąb siebie i masz rację. Nie kop lezącego. Mógłbym od czasu do czasu coś tu napisac ?
    • mistrzciemnosci do dziury 06.12.13, 10:20
      Czy masz coś wspólnego z Szefem (Waflem znaczy się ;))? Pytanie to przyszło mi do głowy ze względu na podobny dobór słów i rozumowania, które widać w Twoich i Szefa (Wafla znaczy się ;)) wpisach. Nie twierdzę, że tak jest. Pytam z ciekawości. Szukam materiałów do nowej teorii :)
      • agrafek10 Re: do dziury 06.12.13, 22:11
        mistrzciemnosci napisał:

> Czy masz coś wspólnego z Szefem (Waflem znaczy się ;))?

No, ma wspólnego przodka (nie mylić z "przodek – część wyrobiska, aktywny koniec wyrobiska korytarzowego (chodnika)."
        ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka