Dodaj do ulubionych

nowy system premiowania

31.05.08, 10:50
Witam.
Jestem kasjero-dysponentem w oddziale podporządkowanym. Struktura naszej placówki nie przewiduje takiego stanowiska jak doradca, więc wszyscy jesteśmy kasjero-dysponentami (a zakres obowiązków jest w zasadzie taki sam, a może i większy: pełna, kompleksowa obsługa klientów czyli rachunki, pożyczki, karty kredytowe,wszelkiego rodzaju reklamacje, obsługa kasowa, książeczki itd)
I teraz mój największy ból po "nowej" premi: wyrobiłam 120 % planu i zostałam wynagrodzona 18% premi (bo dla kasjero-dysponentów jest to maksymalny próg) a moje koleżanki w oddziale samodzielnym tylko dlatego że ich stanowisko to doradca za to samo wykonanie planu dostały 38%! Coś tu chyba jest nie tak! Tylko ze wzglądu na nazewnictwo stanowiska dostałam ponad połowę mniej premi niż dziewczyny z OS! Nie wspomnę że plany co kwartał są wyższe, a premia za ich wykonanie coraz niższa! Jestem zbulwersowana!!! Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • antysz1313 Re: nowy system premiowania 31.05.08, 23:02
      zwolnij sie - przeciez nikt cie nie trzyma.
      • pilot200 Re: nowy system premiowania 01.06.08, 21:58
        To jest chamskie co piszesz, myślę, że jak nie możesz znieść takiej dyskusji to
        ty się zwolnij hamulcu...
        To nie jest wyjście prostaczku bo musielibyśmy się wszyscy zwolnić a jak
        zostałbyś sam to nawet stanowisko prezesa na nic by ci się zdało bo nie miałbyś
        kim rządzić i kogo obrażać.
        Poprzednik ma rację coś z tym systemem i motywacją do pracy poprzez to
        premiowanie nie wyszło dobrze, wręcz dyskryminuje tych, którzy na całą górę
        muszą zarobić i wypracować zysk ..... ponoć ogromny tylko dziwnie nadal nie
        przekłada się na płace i premie dla tych w okienkach i na stanowiskach obsługi
        klienta
        • pracownikbanku Re: nowy system premiowania 04.06.08, 20:02
          ile zarabiasz tak z ciekawości?
          • antysz1313 Re: nowy system premiowania 11.06.08, 14:14
            Ja ? Kilkanaście ... :)
        • robotnik_pkobp Re: nowy system premiowania 04.06.08, 20:51
          Jak to jest, że jak walczymy o swoje i pokazujemy że coś jest nie tak, to nam
          mówią "zwolnij się, jest wielu na twoje miejsce" - ale jak już faktycznie się
          zwalniamy to za nic nie chcą nas puścić, raptem jesteśmy bardzo potrzebni i
          trzymają miesiące na wypowiedzeniu (wtedy jakoś ta rzesza chętnych na nasze
          miejsce gdzieś zanika)
          • desperatka73 Re: nowy system premiowania 11.06.08, 08:45
            Zgadza się nowy system premiowania jest do niczego , znam tak co nic
            nie robia i dostaja kolosalne premie .
        • antysz1313 Re: nowy system premiowania 11.06.08, 14:17
          to jest prawdziwa, szczera odpowiedź. Ciebie przecież też nikt na siłę nie
          trzyma. Nie pasuje - odejdź.

Jak to mi kiedyś powiedziano: za drzwiami stoi setka osób na Twoje miejsce. Też
          przyjdą i pójdą.

To jest tak proste i szczere że boli ... ale to nie mój problem.
          • pilot200 Re: nowy system premiowania 18.06.08, 21:54
            jak zarabiasz kilkanaście to nie dziwię się że z twoich wypowiedzi aż kipi
            arogancją więc sam się zwolnij bo chyba masz ze sobą problem nie masz
            rzeczowych argumentów a takich ludzi nijakich jak ty w tym banku jest na pęczki
            i pewnie dlatego tak jest jak jest. Pełno bylejakości, karierowiczów i innych
            nacji, których nie da się już uczłowieczyć.
            A tu chodzi o rzeczy proste:
            - firma wymaga ode mnie dobrej pracy, wykonywania planów a w zamian
            ...kombinują jak nas oszukać i nie dać zarobić, nie dać premii,
            -dlatego mam się zwolnić, czy raczej upominać się i oczekiwać by mnie
            traktowano normalnie jak osobę dzięki której tacy jak ty zarabiają
            kilkanaście a a nie jak "zasób ludzki",który zarabia 2tys.
            -wielu dobrych "fachowców" i wieloletnich pracowników z tej firmy
            odeszło i na ich miejsce owszem przyszli nowi niewiele potrafiący
            ale się bardziej rozpychają łokciami, często mają wsparcie w postaci
            cioci albo wujka w dyrekcji, ROD-zie i mają wszystkich w
            tzw."poważaniu" bo "plecy" są na dobre i złe i nic im nie zaszkodzi.
            -mam wrażenie, że komuś zależy, żeby doprowadzić ten bank do tego,
            żeby wieloletni pracownicy sobie "poszli" żeby zastąpić ich byle
            smarkaczami co nic nie potrafią i byle jakością, a w konsekwencji
            klienci też się od nas odwrócą (starzy wymrą a młodzi pójdą do
            innych banków) i ...... wreszcie będzie można nas sprzedać za
            bezcen...i znów na giełdzie się ktoś obłowi i wreszcie będzie hossa
            raj dla graczy..
            -A system premiowania ............. no cóż bardzo w tym pomoże by
            wielu szybciej podjęło decyzję o rozstaniu z tym, pracodawcą.

I ZNóW POMOżECIE TEJ FIRMIE BO JAK SAMI ODEJDZIECIE TO NIE BęDZIE ZWOLNIEń
            GRUPOWYCH, NIE BęDZIE ODPRAW TAKICH JAK DLA PEWNEJ PANI O KTóREJ TU PISZą POD
            HASłEM "SKANDAL"

TAK WIęC --"SłUCHAJCIE" antysza1313 I DAJCIE SIę MU SPROWAOKOWAć.

• antysz1313 Re: nowy system premiowania 22.08.08, 19:25
              pilot200 napisał:

> jak zarabiasz kilkanaście to nie dziwię się że z twoich wypowiedzi aż kipi
              > arogancją więc sam się zwolnij bo chyba masz ze sobą problem nie masz
              > rzeczowych argumentów a takich ludzi nijakich jak ty w tym banku jest na pęczki
              > i pewnie dlatego tak jest jak jest. Pełno bylejakości, karierowiczów i innych
              > nacji, których nie da się już uczłowieczyć.

nigdy nie wiesz z kim tak naprawdę rozmawiasz i jaki jest cel pisania w taki czy
              inny sposób. Może pisze tak celowo ? Może nie pracuję juz w PKO ? A może jestem
              Prezesem ?
    • jeeva Re: nowy system premiowania 18.06.08, 22:47
      Nowy sytem premiowania ma dwie zalety:
      1.Pracownicy zaplecza nie muszą nic sprzedawać a i tak dostają
      premię w odróżnieniu od doradców, którzy nawet gdy sprzedadzą jeden
      kredyt na 50 mln to i tak nie dostaną premii bo zabraknie procentów
      2.Miesiąc przed końcem kwartału wiesz, że nie wyrobisz planu więc
      nie musisz nic robić.
      • kropka09 Re: nowy system premiowania 18.06.08, 23:04
        jeeva, wszystko to najprawdziwsza prawda
        --zaplecze, czyli np. kierownictwo, nie ma planów ale ma wyrobników i wyrobnicy
        zap...ją na nich. Wyrobnicy za zrobione plany mają do ok. 1000zł premii, a Ci
        dwa-trzy razy tyle i bez wysiłku. Mają czas na pogaduchy, spotkania towarzyskie
        przy kawie a jak idą o drugiej do domu albo do solarki, fryzjera, czy na fitnes
        to oficjalnie się mówi, że mają nie normowany czas pracy a reszta.... po
        dziesięć godzin bez prawa do zapłaty za nadgodziny ...no bo jeszcze Ci wmówią,
        że jesteś przestępcą bo zostajesz nie legalnie na terenie chronionym.
        • agus1974 Re: nowy system premiowania 19.06.08, 16:51
          To proste w PKO nienormowany czas pracy = czas pracy mniejszy niż 8
          godzin dziennie tzn przychodzisz kiedy chcesz , robisz co chcesz i
          wychodzisz kiedy masz na to ochotę.
          Myślę, że czas to ukrócić niech kierownictwo i dyrekcja zacznie
          pracowanć tak jak inni pracownicy niższego szczebla.
          Jeszcze nikomu po 8 godzinach uczciwej pracy zyłka za przeproszeniem
          w tyłku jeszcze nie pękła.
          • desperatka73 Re: nowy system premiowania 19.06.08, 18:30
            Tak , wprowadzono celowo taki system premiowania , cel jest chyba
            widoczny , wprowadzić zamieszanie i nienawiść wśród pracowników ,
            jeden zrobi tyle samo i dostanie dwa razy więcej premi , jednym
            słowem skandal , inna forma walki szczurów
            • agatek81 Re: nowy system premiowania 09.07.08, 17:08
              Niech ktoś mi powie ile w ogóle na stanowisku kasjer - dysponent się zarabia.
              Jaka jest podstawa premia w jakim zakresie co i jak ????
              • aleksawawa Re: nowy system premiowania 16.07.08, 18:41
                Ja, na stanowisku kasjero- dysponenta mam 2000 BRUTTO, czyli 1408 zł do ręki (z
                wykształceniem wyższym, jako jedyna z kasówki, poza kierownikiem komórki). W
                prawdzie pracuję nie długo bo nie cały rok ale jakie to były obietnice co do
                wynagrodzenia na rozmowie kwalifikacyjnej, że po okresie próbnym będzie znaczna
                podwyżka, co kwartał premie w wysokości pensji i inne banialuki. Teraz siedzę na
                tej kasie jak ten kołek bite 7 godzin, czasami bez żadnej przerwy, bo przecież
                kolejka aż do drzwi a klient nasz pan, musi być obsłużony i niech tylko dyrektor
                zobaczy że kogoś na kasie nie ma to zaraz lata jak ten kot z pęcherzem i szuka
                po kątach czy przypadkiem ktoś sobie przerwy nie zrobił... I oczywiście
                standardowy tekst... pani tutaj kanapkę je a tam taki tłum na sali!!!! Plany
                kolosalne: po 15 RORów, 100 tys. pożyczki 220 tys. książeczki, karty kredytowe,
                Superkredyty, Lokaty no kurna wszystko co możliwe, jeszcze klientów
                obsługiwać!!! Ciągłe awantury na sali że kolejki, że długa obsługa bo tu pani
                zamiast obsługiwać to opowiada o jakiś korzyściach posiadania kredytu
                odnawialnego albo karty kredytowej... SZOK!!!! Dla mnie to obóz pracy w
                szczególności w komórce operacji... nie wspomnę o skarbniczkach które latają z
                kasy do skarbca bo to co chwilę walutę ktoś chce albo inne bzdury... Istny
                burdel na kółkach!!! Trochę mnie poniosło bo w prawdzie temat dotyczy systemu
                premiowania ale jak już się tak rozpisałam to niech ten szanowny pan od
                "kilkunastu" sobie poczyta jak inni ciężko zapierniczają za 1400 zł!!!! Długo
                bym mogła pisać o tym co się u nas wyprawia ale i tak to nic nie da więc szkoda
                nerwów! Pozdrawiam wszystkich kasjero- dysponentów! Trzymajcie się ciepło i dużo
                zdrówka wam życzę bo tylko my wiemy ile tyra kasjer i ile nerwów go to kosztuje...
                • aniela40 Re: nowy system premiowania 16.07.08, 22:30
                  oj tak nikt tego nie wie najlepiej jak zespół operacji :)
                  nie dajmy sie!!!!!
                  trzymajmy sie razem :)
                  • nouille2 Re: nowy system premiowania 16.07.08, 23:03
                    Witam, system premiowania :-) bardzo ciekawa sprawa,
                    w moim 15 - osobowym oddziale jestem tzw. doradcą mix, obsługuje
                    obszar MSP i detal, fajnie prawda?
                    Placówka jest oddziałem tzw. osiedlowym z bardzo dobrą sprzedażą
                    produktów detalicznych natomiast produkty MSP nie sprzedają się w
                    ogóle, pomimo iż na detalu wykanałam 150% wykonania planu to i tak o
                    premii mogę zapomnieć bo Misie zaniżają moje PPI :-)
                    Nie liczy się to, że miałam najlepszą sprzedaż w oddziale bo nie
                    dostanę nic, kasjerki, które mają zaledwie książeczki i dwa konta
                    mają wykonanie na poziomie 100 %. Doradcy na detalu są daleko za mną
                    ale nie mają dodatkowego planu z innego biznesu a premią otrzymają.
                    To dopiero boli.
                    III kwartał zaczełam urlopem i mam narazie wszystko gdzieś,
                    pozdrawiam wszystkich :-)
                • desperatka73 Re: nowy system premiowania 17.07.08, 10:46
                  Po co Ci to było , nie Ty jedne zlapałaś się na takie obiecanki.
                  • maribiza Re: nowy system premiowania 21.08.08, 22:17
                    antysz1313 to zwykly robol jak kazdy z nas, tyle ze mial slaba
                    psyche i cos mu sie przegrzalo na stykach, w marzeniach widzi te
                    kilkanascie, no ale co zrobic, mysle ze nie ma co sie na niego
                    wkurzac, raczej nalezy wspolczuc ze tak go pko wyekspolatowalo;)
                    ale co do tych 100 osob za drzwiami na miejsce kazdego z nas to mam
                    pytanie za ktorymi drzwiami oni tak czekaja bo jakos kurka ciezko
                    teraz znalezc kogokolwiek do pracy w tym banku, kazdego dnia
                    dostajemy na skrzynki najmniej 10 ofert pracy,odwazniejsi i
                    odwazniejsi odchodza a reszta czeka na cud;) ja tu wegetuje 2 lata i
                    przeszedlem juz przez kazda komorke, postanowilem ze doczekam
                    maksymalnie 3 lat i jesli nei bedzie lepiej to tez odchodze, nie ma
                    co marnowac czasu na tego... pracodawce;)))) pozdrawiam wszystkich
                    wytrwalych
                    • antysz1313 Re: nowy system premiowania 22.08.08, 19:24
                      mylisz się. ale to twój osąd - błędów nie będe omawiał.

odejdę ... wkrótce - nieważne jak gdzie i w którą stronę :)

Przy okazji: pracuję w PKO juz blisko 13 lat - chciałoby się rzec kupa czasu :)
                      a i stać mnie na utrzymanie 5 dzieci...

powodzenia o słodkości :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka