Dodaj do ulubionych

Gdzie zgłosić mobing?

08.03.09, 23:26
Witam
Mam pytanie - gdzie zgłaszamy fakt mobbingu? Czy należy to poprzeć jakimiś
dowodami , mieć świadków którzy to potwierdzą itd? Myślę nad taka
ewentualnością, ale zupełnie nie wiem jak się to robi. Jestem ze
świętokrzyskiego.Nasz dyrektor czuje się zupełnie bezkarny.Mobbingowani
jesteśmy wszyscy.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Gdzie zgłosić mobing? 08.03.09, 23:49

Może drogą służbową przekaże do ROD oddziałowa organizacja związkowa
      lub/albo kilka osób niech zgłosi do PIP ?
      Dowody : świadkowie, nagrania , video, dokumenty pisane ..... będą konieczne,
      nie może być (będzie mało skuteczne) "słowo przeciwko słowu".
      • robotnik_pkobp Re: Gdzie zgłosić mobing? 09.03.09, 03:51
        Z ROD-em bym nie próbował - no chyba że znasz ich podejście.
        Trza zgłosić do PIP i oni powinni zrobić kontrole.
        Swiadkowie byliby najlepsi ale też nagrania dyktafonem itp.
        Powodzenia
        • rebelia99 Re: Gdzie zgłosić mobing? 09.03.09, 19:54
          Dzięki dobrzy ludzie. Ja się zastanowię nad ta ewentualnością, ale związków
          zawodowych to u nas nie ma :D Wiecie dlaczego prawda? Mówić to też raczej nikt
          nie będzie do pipu ani w sądzie. Jakby co - to muszę liczyć na siebie, chociaż
          każdy skrycie by się cieszył. A ja- nie wiem czy mam tyle siły. Może lepiej po
          prostu odejść?
          • robotnik_pkobp Re: Gdzie zgłosić mobing? 09.03.09, 20:19
            jeśli nie zależy Ci juz na pracy i myslisz o odejściu to nie sprzedawaj tak
            tanio skóry. Zgłoś sprawę do PIP, myślę że nagrac szefa dyktafonem też nie
            powinien być ogromnie duży problem (ja swojego kiedys nagrałem raz komórką a raz
            dyktafonem - tak na wszelki wypadek aby miec pod pewnymi jego durnymi decyzjami
            podkładkę).
            NIE PODDAWAJ SIEI NIE ODPUSZCZAJ TAK ŁATWO
            Powodzenia
            • polina5 Re: Gdzie zgłosić mobing? 10.03.09, 09:10
              Wbrew temu, co pisza inni ja twierdzę, że jeśli jesteś sama - daj
              sobie z tym spokój. Zniszczą Cię jeszcze bardziej. Wiem coś na ten
              temat, bo w moim oddziale była podobna sytuacja. Chłopak za mobbing
              oddał sprawę do sądu pracy. I co?W połowie procesu zrezygnował,
              bo "pseudodyrekcja" wystawiła największe działa, prawników ,
              służalczych ze strachu pracowników, którzy wszystkiemu zaprzeczali.
              Poza salą sądową byli współpracownicy przepraszali twierdząc ,że
              zmuszono ich do tego. Chłopak zapłacił za to zdrowiem, nie może się
              podnieść do tej pory. Widuję go nieraz, to wrak człowieka, jest
              zamknięty , zgorzkniały i "zabity". Dlatego prosze, zastanów się
              czy warto. Czy może lepiej napisac do centrali, do mediów , ale nie
              szarp się, bo zniszczą Ciebie, bo szkoda zdrowia.W PKO potrzebna
              jest totalna rewolucja, totalna wymiana kadr aby pozrywac te nitki
              uzalężnień i powiązań towarzysko-biznesowych.Potrzebna jest też
              poważna komórka reagująca na wszelkie formy dyskryminacji.A Ciebie
              żal - daruj sobie i odwróć się plecami do teg bagna.Zapłacisz za
              dużo i dojdziesz do wniosku kiedyś, ze nie było warto.
              • robotnik_pkobp Re: Gdzie zgłosić mobing? 10.03.09, 17:26
                Ciekawe podejście polina5. Z jednej strony mówisz, że potrzebna jest totalna
                rewolucja, zmiana kadr aby pozrywac nitki uzależnień, a z drugiej strony radzisz
                komuś aby nic w tym kierunku nie roił i odwrócił się do tego problemu plecami.
                TO W JAKI SPOSÓB UWAŻASZ, ŻE SIĘ TO WSZYSTKO MA ZMIENIĆ NA LEPSZE???
                Ja powtórzę, że jeśli nie zależy jemu/jej już na pracy to niczym nie ryzykuje, a
                moze wiele zyskać. Może podać nam tutaj jak się na bieżąco sprawa ma, a my
                możemy pomóc choćby w kwestii zainteresowania sprawą mediów.
                a ci "współpracownicy" co jak mówisz w sądzie łamali przeciwko temu chłopakowi
                to są największą zakałą tego banku!!! To właśnie przez takich popaprańców nic
                tutaj nie idzie w dobrym kierunku. Ja bym nagrał ich wypowiedzi na jego miejscu
                jak przepraszają za składanie fałszywych zeznań i przekazał sądowi.
                Do założyciela tematu: JEŚLI NIE MASZ NIC DO STRACENIA DO MASZ JUŻ TYLKO DO
                ZYSKANIA - powodzenia.
                • polina5 Re: Gdzie zgłosić mobing? 10.03.09, 18:17
                  Może się myle. Chciałabym się mylić i może jest tak, jak piszesz.
                  Moje rozmyślania są efektem skutków tej jednej znanej mi sprawy.
                  Każdy musi sam zdecydować, czy jest w stanie udźwignąć cięzar sporu
                  z tą całą machiną. I czy warto.I czy masz jakiekolwiek wsparcie, bo
                  bez tego będzie b.cięzko. W każdym razie trzymam kciuki i powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka