Dodaj do ulubionych

SAMOCHOD Z POLSKI

27.09.10, 14:52
Mieszkam w Stanbule i zamierzam sprowadzic samochod z Pollski czy ktos wie jak wygladaja formalnosci z tym zwiazane ?Jakie sa koszty?
Obserwuj wątek
    • krotka.tr Re: SAMOCHOD Z POLSKI 27.09.10, 21:48
      Dołączę się do pytania, jak wygląda też kwestia przeprowadzzenia się do Turcji z własnym autem - bez przerejestrowywania, ot taka dłuższa wycieczka? smile
      • kiranna Re: SAMOCHOD Z POLSKI 27.09.10, 22:25
        Poszukaj w starszych watkach, ktore moga byc juz zarchiwizowane i dostepne tylko przez wyszukiwarke. Temat rzadki na naszym forum, ale kilka wpisow jest. Z tego co pamietam to dosc skomplikowana procedura. Przez 6 miesiecy samochod moze byc w TR, potem 6 mies. przerwy i za kazdym razem, gdy chcesz wyjechac za granice bez samochodu trzeba go odstawic na parking policyjny.
    • scarlett-1 Re: SAMOCHOD Z POLSKI 27.09.10, 22:30
      Przerabiałam ten temat w zeszłym roku. O ile przepisy się nie zmieniły to sprawa z samochodem przedstawia się następująco: samochód nie może przebywać na terenie Turcji dłużej niż 180 dni. Po tym okresie powinien opuścić Turcję, albo należy wpłacić kaucję w wysokości przeważnie wartości samochodu i przerejestrować go na numery tutejsze. Jeżeli nie dopełni się tych formalności i samochód pozostanie na terenie Turcji dłużej niż powinien - grozi kara w wysokości wartości samochodu....Bardziej opłaca się kupić tutaj auto, choć jest drogo to fakt...

pozdrawiam scarlett
      • krotka.tr Re: SAMOCHOD Z POLSKI 28.09.10, 00:34
        Czy w takim razie kaucja liczona jest od wartości rynowej w Polsce, czy w Turcji?
        Ciekawi mnie to o tyle, że auto tego modelu jest niezmiernie rzadko spotykane w Turcji (jeżeli wogóle jeżdżą jakieś z tej generacji, bo ani razu nie spotkałam będąc w Turcji), jak można sprawdzić ile by trzeba było zabulić za niego?
        • scarlett-1 Re: SAMOCHOD Z POLSKI 28.09.10, 22:13
          Z tego co mi wiadomo to kaucja liczona jest od wartości auta w Turcji, przynajmniej tak mnie poinformowano. Dla przykładu za 3-lenią Toyota RAV 4 miałabym wpłacić 20.000 euro kaucji. Kompletna bzdura bowiem za tę kwotę mogę spokojnie kupić samochód w Turcji.
          • krotka.tr Re: SAMOCHOD Z POLSKI 28.09.10, 23:14
            hmmm... no ja chciałam zabrać 12 letniego Mitsubishi Colta, z którym mam stosunek głównie emocjonalny, nie chcę go oddawać w obce ręce wink Jest w moim posiadaniu od 2 lat, więc raczej nie powinni posądzać mnie o próbę sprzedania go na tamtejszym rynku....

Czy w Turcji jest jakiś potral aukcyjny jak allegro, żeby zobaczyć czy wogóle mają takie colty i po ile tam stoją? Mogę zapłacić zwrotną kaucję, jeśli nie będzie to cena totalnie z kosmosu, w końcu kaucja ma to do siebie, że jest (jest?) zwrotna...
            • amw77 Re: SAMOCHOD Z POLSKI 28.09.10, 23:50
              www.sahibinden.com/
              • krotka.tr Re: SAMOCHOD Z POLSKI 29.09.10, 15:57
                dzięki smile

po zapoznaniu się z ofertą - nie ma ani jednego z tej generacji co mój, najbliższy wiekiem jest 7 lat młodszy za 15-17 tys TL... Może nie będzie tragedi, jakby kaucja wyszła te 5-7 tys TL to jeszcze do przełknięcia... muszę się zakręcić koło tematu jakoś konkretniej i podjąć decyzję, choć bardziej jestem skłonna zabrać auto ze sobą, niż je tu sprzedawać.
                • kiranna Re: SAMOCHOD Z POLSKI 01.10.10, 10:26
                  Wcale ci sie nie dziwie, bo Colt to byl moj ukochany samochod, ktory zostawialam 17 lat temu w PL, gdy przyjechalam do TR. Mialo byc na kilka miesiecy, a wyszlo cale dotychczasowe zycie wink Nie sprowadzalam go, mielismy tu samochod, a dzieki temu, ze zostal w PL moja mama zrobila prawo jazdy i ja mialam czym sie poruszac w czasie pobytu. Juz go dawno nie mamy, ale od tego czasu uwielbiam japonczyki. Tak, ze rozumiem doskonale co czujesz, nowe Colty to juz nie to, chociaz w srodku sa super. Stara karoseria (delfinek) ma charyzme smile Moj byl bialy roczniak, chyba GLS jesli pamietam, super autko, co sie nim nascigalam w Warszawie to moje wink Do dzis pamietam zapach tapicerki.

W Turcji Mitsubishi sa malo popularne i chyba niedoceniane, moze byc ciezko z serwisem. Gdy mowilam, ze w PL mam M. Turcy patrzyli pytajaco, bo wtedy to byla marka samochodow dostawczych tutaj.
                  Tak ze, jak juz go sciagniesz do TR chetnie bym posiedziala sobie chwilke w twoim autku smile

Ceny mozesz sprawdzic jeszcze na specjalnych portalach poswieconych sprzedazy samochodow, np. www.arabam.com.tr, www.otomobilborsa.com lub wrzuc w google "araba satilik" to wyskoczy duzo podobnych portali. Na tych, ktore wymienilam tego modelu Colta nie ma.
                  Pytanie jeszcze czy Turcja nie ma przypadkiem ograniczen wiekowych, jesli chodzi o sprowadzane auta?

zajrzyj jeszcze tutaj, to jest turecki automobilclub:

www.turing.org.tr/eng/belgeler.asp
                  • krotka.tr Re: SAMOCHOD Z POLSKI 01.10.10, 14:22
                    Kiranna, aż się wzruszyłam czytając Twój post, nie sądziłam, że ktoś z forum PwT podzieli moją wielką rozterkę związaną z wyjazdem. Mogę w Polsce zostawić wszystko, pojechać z pustą walizką, ale Colta i mojego psa zabiorę, choćbym musiała w częściach go szmuglować i skręcać na ziemi Tureckiej (Colta, nie psa oczywiście smile )

Wiem, że jak zostawię go w domu to będzie stał i czekał nie jeżdżony, a dla auta to najszybsza droga do śmierci. Mój Colciak to moje oczko w głowie, myślałam, że razem się zestarzejemy i będziemy wnuki na spacer do parku wozić, dlatego muszę zawalczyć o ikamet dla Colta... jeśli nic się nie wydarzy, do planowanej przeprowadzki zostało niewiele ponad rok, do tego czasu muszę zgłębić tyle formalnych informacji i zawiłości, że mi głowa od tego pęka smile
      • edytagol1 Re: SAMOCHOD Z POLSKI 28.09.10, 09:52
        Dziekuje bardzo za odpowiedzi.Wniosek jest jeden, nie oplaca sie sciagac samochodu z Polski lepiej kupic w Turcji, tylko ze ceny sa przerazajaco wysokie chyba w takim razie pozostaje komunikacja miejska.POZDRAWIAM
        • skorrogan Re: SAMOCHOD Z POLSKI 28.09.10, 14:08
          A mienie przesiedlencze?

Czy cos takiego wchodzi w rachube?

Dla obywatela/telki Turcji chyba tak....
          • kiranna Re: SAMOCHOD Z POLSKI 01.10.10, 11:27

Na pewno tak, ale turecka biurokracja, oplaty i dowolnosc w interpretacji przepisow skutecznie zniechecaja do kontaktow z ichnimi urzednikami wink Do tego dochodzi lapowkarstwo i ogolne przekonanie, ze cudzoziemiec to glupek, ktoremu mozna wszystko wmowic i milioner do oskubania w jednym.
            Za samo wystawienie dokumentow za paczke z odzywkami dla malego alergika zatrzymana na cle zaplacilam pare lat temu 150 usd. Na szczescie, gdy celnicy zobaczyli niemowle cale zsypane krostkami puscili ja bez cla, ale siedzielismy tam chyba z 6 godzin, walczac o swoje i ganiali nas od okienka do okienka. Ze wzgledu na dziecko podobno i tak mielismy skrocona procedure. Normalnie tego nie robi sie samemu, ale placi firmie posredniczacej, w ktorej pracuja... wlasnie panowie celnicy lub ich znajomi, rodzina, itd wink

Przypuszczam, ze z mieniem przesiedlenczym moze byc podobnie. Moze odezwie sie ktos kto ma to za soba?
            • skorrogan Re: SAMOCHOD Z POLSKI 04.10.10, 15:22
              Ja mienie przesiedlencze mam przed soba ale chcialem sie podzielic informacja, na temat przywozu samochodu z USA do Turcji, jaka otrzymalem z konsulatu w Nowym Jorku.
              Na maja niekorzysc wiadomosc jest po turecku (zona obiecala, ze mi przetlumaczy), zapewne czesc lub wiekszosc forumowiczow zna turecki, jesli nie to kogos prosze o przetlumaczenie.
              A oto co otrzymalem:
              "T.C.
              NEW YORK BAŞKONSOLOSLUĞU
              821 UNITED NATIONS PLAZA
              NEW YORK NY 10017

Bedelsiz İthalat ve Naklihane

Yurtdışında en az 24 ay kalıp da (Türkiye’de 1 takvim yılı içinde 6 aydan fazla kalmamış olmak kaydı ile) yurda kesin dönüş yapacak vatandaşlarımız beraberlerinde kullanılmış ev eşyalarını ve en az altı ay üzerlerine kayıtlı ve 3 yaşından büyük olmayan ( kayıt yılı itibariyle) motorlu araçlarını götürebilmektedirler. Ancak çifte vatandaşlar Bedelsiz İthalat Yolu ile araba götüremezler

Eşya/Motorlu Araç götürmek isteyenlerin İkametgahın Nakli Belgesini almak üzere aşağıda istenenlerle birlikte Başkonsolosluğumuza müracaatları gerekir.

1-T.C. Pasaportu, nüfus cüzdanı aslı ve her sayfasının kopyası.
              2-Varsa ABD Pasaportu/Green Card aslı ve kopyası.
              3.Yurtdışında enaz 24 ay kaldığınızı ve Yurda kesin dönüş yapıldığını ispata yarayacak belgeler.(İşyerinden ilişik kesme yazısı, işyeri kapatma belgeleri, diploma ... v.s.)
              4-A.B.D.’ye geliş tarihini, yurda dönüş tarihini, A.B.D. ve Türkiye adreslerini de içerir isteği belirtir dilekçe.
              5-Motorlu Araç ithalinde aracın title, registration ve son altı aylık insurance belgeleri.
              6-20 Dolar Money order
              7-Geri Dönüş zarfı ".
              • kasia-19821 Re: SAMOCHOD Z POLSKI 22.05.11, 13:12
                witam. chciałam odświeżyć temat. słyszałam gdzieś pogłoski, że teraz samochód można przywieźć z zagranicy na okres 2 lat a nie 6 miesięcy jak to było wcześniej, czy to prawda? czy ktoś coś wie na ten temat albo może wskazać gdzie można uzyskać prawdziwe informacje. Pozdrawiam serdecznie
                • milenazagi Re: SAMOCHOD Z POLSKI 03.06.11, 19:51
                  Podpinam sie pod ostatnie pytanie smile
                • s.crable Re: SAMOCHOD Z POLSKI 04.06.11, 12:13
                  i ja chetnie sie dowiem!
                  • kasia-19821 Re: SAMOCHOD Z POLSKI 05.06.11, 12:21
                    jak widać zainteresowanych tematem nie brakuje a odpowiedzi nadal brak...jeśli ktoś się coś dowie proszę tutaj napisać.
                    • skorrogan Re: SAMOCHOD Z POLSKI 06.06.11, 18:59
                      Zainteresowanych duzo, razem ze mna wlacznie.

Na portalu Polonii tureckiej w Alanyi ukazal sie post na temat zmian w prawie celnym dotyczącym przewozu aut na zagranicznych rejestracjach, i ich pobytu w Turcji. Kto jest zainteresowany, moze otrzymac info. Tylko, ze to jest po Turecku.

Link: polonialanya.wordpress.com/2011/04/27/spotkanie-rady-obcokrajowcow-25-04/
                      • stalagmitee Re: SAMOCHOD Z POLSKI 11.06.11, 13:24
                        Skorrogan, jeśli możesz i masz te informacje po turecku to przeslij proszę na maila gazetowego.
                        Nikt nie odpisał na mojego maila niestety.
                        • kasia-19821 Re: SAMOCHOD Z POLSKI 12.06.11, 09:23
                          Ja też bym poprosiła o te informacje jeśli można.
                      • izabela.szmit Re: SAMOCHOD Z POLSKI 12.06.11, 22:14
                        a ja napisałam do ambasady polskiej w Ankarze i otrzymałam odpowiedź, że jeżeli zamieszkuję w Turcji na podstawie ważnego zezwolenia na pobyt, bez pozwolenia na pracę i jej podejmowania, to mogę przez 6 miesięcy korzystać w Turcji z pojazdu sprowadzonego z Polski, na polskiej rejestracji, sprowadzenie pojazdu odbywa się na zasadzie odprawy czasowej, zgodnie z informacjami nt. czasowego wwozu w art. “Reżim importowy i regulacje rynkowe” zamieszczonymi na stronie internetowej WPHI Ankara na adresie www.ankara.trade.gov.pl (zakładka “Przewodnik po rynku – Turcja”wink.
                        jeżeli natomiast przebywam legalnie w Turcji wraz z zatrudnieniem na podstawie pozwolenia na pracę, należy skontaktować się – za pośrednictwem strony www.turing.org.tr – z tureckim Automobilklubem, który udzieli stosownych informacji.
                        a tam z kolei wynika, że mój samochód powinien dostać niebieską kartę, a przyznawana jest ona na 1-2 lata po opłaceniu odpowiedniej opłaty (350 lub 450 TL w zależności od okresu)
    • skorrogan Re: SAMOCHOD Z POLSKI 13.06.11, 14:11
      Obiecany plik z informacjami o zmianach w prawie celnym w Turcji.
      Dokument jest po turecku.
      Nie wiedzialem jak dolaczyc plik do wiadomosci tu na forum wiec jest link ponizej gdzie to mozna sciagnac.

poloniaistanbul.wordpress.com/2011/06/13/zmiane-celne-w-prawie-tureckim/
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka