Dodaj do ulubionych

Wyjazd do EU

12.11.11, 00:13
Mam pytanie , ktore od pewnego czasu chodzi mi po glowie. Doszlo do mnie ze raczej nie chce tu mieszkac do konca zycia,a powrot do Polski tez mi nie w glowie.
Jak wyglada sprawa przeprowadzki do innego niz Polska kraju EU? Ja jako Polka moge bez problemu zamieszkac np w Anglii czy Hiszpanii, a co z ewentualnym mezem? Czy go stad wypuszcza bez problemu? A moze powinien sie zrzec tureckiego obywatelstwa, ale chyba zeby dostac polskie trzeba tam mieszkac..
Czy ktorejs z was udalo sie wywiesc swojego faceta z tego kraju??smile a moze ktos zna jakis sposob aby to obejsc...np zalatwic fikcyjne papiery ze sie niby mieszka w Polsce,a w rzeczywistosci sie przeniesc.. A moze np slub powinien byc w innym kraju - czy to daloby pozwolenie na jego pobyt tam?
Obserwuj wątek
    • evyanna Re: Wyjazd do EU 13.11.11, 17:52
      Jesli chodzi o polskie obywatelstwo, musicie byc malzenstwem przez 3 lata i mieszkac na terenie Polski, aby je zdobyc. A na pewno maz nigdy by sie nie zgodzil pozbycia obywatelstwa tureckiego...
      Jesli Twoj maz ma odbyta sluzbe wojskowa nikt nie ma prawa go powstrzymac przed opuszczeniem granic kraju.
      Fikcyjnych papierow o pobycie w Polsce niestety nie zdobedziesz... Chyba ze przekupisz polowe urzedow w Polsce, a to wiazaloby sie z niezlym nakladem pienieznym wink
      • azalijka Re: Wyjazd do EU 14.11.11, 00:26
        Meza jeszcze nie mam..tak sie tylko pytam na przyszloscsmile
        Sluzby wojskowej odbytej nie bedzie..bo tego probujemy przy okazji wyjazdu uniknac.
        Z tym obywatelstwem to wiem ze by sie nie upieral, bo na co mu turecki paszport..z reszta mozna chyba miec dwa.
        A Polsce nie chodzilo mi o lapowki itp..tylko np o zamelodowanie w moim domu i prowizoryczne zatrudnienie w jakiejs firmie- ale skoro to 3 lata ma trwac...

Interesuje mnie tylko czy jak wyjedziemy-on np na turystycznej wizie..czy jest wtedy mozliwosc zalatwienie legalnego pobytu na miejscu- w sensie...moja zona jest tu legalnie i ja chce z nia zostac... Czy moze takie akcje koncza sie nielegalnym pobytem i deportacja??
    • o6rh Re: Wyjazd do EU 13.11.11, 21:32
      jeśli to mąż to podchodzi pod przepisy tej ustawy:

eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:05:05:32004L0038tongue_outLtongue_outDF
      czyli może (z Tobą) jechać gdziekolwiek Ty możesz jechać, może tam pracować itd. a po trzech (albo pięciu, nie pamiętam) latach możecie się nawet rozwieść a on zatrzymuje uprawnienia smile
      • hugo43 Re: Wyjazd do EU 14.11.11, 23:19
        jesli maz,to wszystko da sie zalatwic.mam znajomych,malzenstwo pl-tr,mieszkaja w irlandii,ona pierwsza wyjechala,on zalatwial dokumenty dluzej,zeby wszystko bylo ok.z tym meldunkiem i pobytem niby w polsce,to nie przejdzie,bo przy zalatwianiu ksp bardzo dokladnie sprawdzany jest paszport,wszelkie pieczatki,wizy itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka