Dodaj do ulubionych

pytanie spozywcze

29.04.06, 19:00
Przepraszam za moze glupie pytanie ale czy dostane w Turcji make
ziemniaczana,kwasne mleko, kalafior? i jak sie nazywa w Turcji olej do
smazenia(odpowiednik naszego np Kujawskiego)? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • yasemin1 Re: pytanie spozywcze 29.04.06, 19:35
      Mąka ziemniaczana jest, mleko kwaśne nie wiem, kalafior też jest.
      A olej też bym chciała wiedzieć ktory to jest jak Kujawski, ale są tu oleje z
      oliwek, z kukurydzy i ze słonecznika.
      A co będziesz robić z tych produktów jeśli można zapytać?
      • miss_e Re: pytanie spozywcze 29.04.06, 19:50
        dzieki wink
        moj narzeczony wychowal sie w Niemczech i stad zamilowanie do kalafiora z bulka
        tarta-za niedlugo lece i mam nadzieje ze dostane np bulke tarta. A olej to tak
        do plackow ziemniaczanych moze...?wczesniej w Turcji nie gotowalam, teraz bede
        dluzej to bede tworzycsmile Pozdrawiam
        • yasemin1 Re: pytanie spozywcze 29.04.06, 23:11
          A to powodzenia w kuchni.
          Bułka tarta jest - "galeta unu", ale trochę za bardzo zmielona jak na mój gust.
          Olej możesz zastosować firmy LUNA do smażenia no chyba, że ktoś zna lepszy
          pomijając z oliwek. Ja używam z kukurydzy bo podobno ten ze słonecznika się
          odkłada w plastik na dole butelki - nie widziałam osobiście tego zjawiska ale
          wierzę na słowo.
          Pozdrawiam
          • kiranna Re: pytanie spozywcze 02.05.06, 22:06
            Slyszalam, ze z tureckich oliw jedynie typ Riwiera nadaje sie do smazenia,
            reszta przy dluzszej obrobce cieplnej moze byc nawet rakotworcza. Nie wiem czy
            to prawda, ale nie smaze juz na innej oliwie.
    • kiranna Re: pytanie spozywcze 02.05.06, 22:10
      Kwasnego mleka jako takiego nie ma, chyba ze gdzies regionalnie, ale od
      niedawna mozna kupic kefir, czysty i na slodko. Calkiem smaczny, tylko dosc
      drogi w porownaniu z polskim odpowiednikiem. Make ziemniaczana i kalafiora
      znajdziesz bez problemu.
      • miss_e Re: pytanie spozywcze 03.05.06, 16:57
        Dziekuje za odpowiedz, bede pytala wiec tylko o olej "Riviera"-mam nadzieje, ze
        w Antalyi dostane bez problemu.
        Jesli mozecie to napiszcie czego w Turcji na 100% nie dostane?Czego nie da sie
        ugotowac "po polsku"? moje pytanie nie dotyczy oczywiscie miesa wink
        Pozdrawiam!
        • miss_e Re: pytanie spozywcze 04.05.06, 18:40
          rozumiem, ze wszystko pozostale mozna dostac bez problemu. dziekuje.
          • kiranna Re: pytanie spozywcze 04.05.06, 23:57
            z kraju przywoze sobie zawsze kasze mazurska i gryczana, bo tych tutaj nie
            widzialam. zrobilam kiedys, co prawda, krupnik z bulguru, ale to nie to samo,
            moim zdaniem. mazurska rozkleja sie w charakterystyczny sposob i krupnik jest
            gesty jak u mamy smile trudno tez dostac jest dziki ryz, a basmati jest b. drogi
            (30 zl/kg), za to prawdziwy. nie widzialam tez nigdy w sprzedazy jagod, ale
            jest francuski dzem jagodowy St.Dalfour, wiec czasem sobie zamiennie
            podjadam smile zawsze tez przywoze sucha krakowska i kabanosy, za ktorymi przepada
            moj maz, a ktorych z wiadomych wzgledow tez tu nie uswiadczysz, za to mozna
            kupic bekon w niektorych hipermarketach. rowniez sery zolte sa tutaj inne, wiec
            jak bardzo lubisz nasze dziurawce, to moze ci ich brakowac. to chyba byloby na
            tyle... jesli cos konkretnego cie interesuje, pytaj smile
            • miss_e Re: pytanie spozywcze 06.05.06, 09:06
              Kiranno dziekuje Ci bardzo smile za serem z dziorami bede tesknic ale ogolnie nie
              jest tak zle wink POZDRAWIAM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka