Dodaj do ulubionych

PRZEWDLUZENIE WIZY

14.08.06, 13:41
Witam!!!
Jak najlepiej przedluzyc wize bez koniecznosci powrotu do PL? Wyjezdzam
niedlugo do Turcji na wizie 3 miesiecznej, jednak chcialbym zostac dluzej.
Wiem, ze istnieje mozliwosc krotkiego wyjazdu z Tr do Bulgarii lub na Cypr,
ale jak to dokladnie funkcjonuje?-na pewno ktos praktykowalsmile Z góry dzieki
za cenne rady, pozdrawiam mocno
Obserwuj wątek
    • miss_e Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 14.08.06, 14:12
      Czesc!
      Ja przedluzalam wize i polecam ten sposob:
      w Emniyet Mudurlugu (yabanci suber) w Antalyi.najwazniejszy jest dla
      nich dokument, ze posiadasz odpowiednia kwote w banku(na swoim koncie)i
      w zaleznosci od tej kwoty przedluza ci wize.Dla przykladu-ja mialam 1000 euro-
      przyznano mi wize na kolejne 3 miesiace. Na miejscu trzeba wypelnic inne
      mniejsze formalnosci typu wypelnienie podania oraz dolaczenie paru swoich
      zdjec. Pobieraja za to wszystko oplate w wysokosci cos ok 190 ytl i to wszytko.
      Nie trzeba kombinowac aby na (np.)Cypr plynac i tam nocowac-sposob wedlug mnie
      wygodniejszy, bez koniecznosci opuszczania miejsca pracy czy np. ukochanego smile
      Polkom wizy bez problemu daja, gorzej z Rosjankami-im robia problemy. zreszta
      ilosc Rosjanek ze swoimi "opiekunami", pracujacymi W Antalyi i okolicach jako
      panie lekkich obyczajow mozna tam spotkac mnostwo.
      Jesli bedziesz zainteresowana to pytaj, podac ci moge takze nr telefonu do tej
      instytucji-mila Pani bardzo dokladnie wyjasnia jakie dokumenty dokladnie sa
      potrzebne, mozliwe, ze i kwota sie zmienila jaka pobieraja za wydanie wizy.
      Pozdrawiam.
      • cantinflass Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 14.08.06, 14:33
        Skoro polskim obywatelkom taka wize wydaja bez wiekszych problemow to mam
        nadzieje ze polskim obywatelom rowniez hehesmile Dzieki sliczne za cenna rade,
        jesli moglabys mi podac numer tej instytucji to bylbym niezmiernie wdzieczny.
        Dzieki jeszcze raz pozdrawiam, Lukaszsmile
        • miss_e Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 14.08.06, 14:47
          Czesc Łukasz!
          Popros ukochana aby tam przedzwonila, chyba, ze znasz turecki: (242) 227 96 07.
          Jeszcze mi sie przypomnialo, ze za kazdy miesiac przedluzenia wizy chca 200
          dolarow w banku-ale te i wieksza sume mozna "pozyczyc" na 2 dni na swoje
          nowootwarte konto i wszystko powinno byc ok smile Powodzenia i napisz czy sie
          udalo. Pozdrawiam.
          • cantinflass Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 14.08.06, 15:21
            miss_e bardzo Ci jestem wdzieczny, wreszcie jakis pozytyw w tej biurokracjismile
            Jeden problem wydaje sie byc rozwiazany, teraz na poszukiwanie pracy!
            Genialnie , ze takie forum istnieje!!!A jak Tobie sie wiedzie w TR?
            Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam mocno.
            • miss_e Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 15.08.06, 10:02
              Ciesze sie, ze moglam Ci pomoc smile
              Teraz jestem w Polsce, bo mi sie niestety w Turcji nie powiodlo sad
              Wybralam zle miejsce i na zamieszkanie i na znalezienie pracy.
              Mam nadzieje, ze bedziesz mial wiecej szczescia ode mnie czego ci bardzo zycze
              i pozdrawiam!
      • magcom12 Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 15.08.06, 10:15
        ja przedluzalam wize i w antalii na podstawie karty czasowego pobytu nie
        pamietam ile nas to kosztowalo,ale zdenerwowalam sie bo bez mojej wiedzy i
        zgody wpisali w moim paszporcie na pierwszej stronie jakis nr ubezpieczenia czy
        cos w tym stylu a juz mialam wczesniej paszport pomazany wpisami ze skladu
        celnego bo zostawalam swoj samochod w tr lecac do polski wpisy oczywiscie po
        tr nabazgrane na cala strone wizowa i jak to wyglada jak celnik np w londynie
        przeglada taki paszport nie rozumie tr i tlumacz tu czlowieku co to jest i
        dlaczego.oczywiscie nikt tam nie mowi po ang zeby to zalatwicz trzeba poswiecic
        caly dzien pobrac z tysiac pieczatek odwiedzic z 15 pokoi byl nawet taki motyw
        ze chcieli ode mnie nr podwo\zia co oczywiscie bylo sprawdzane komisyjnie z
        samochodem ok nr silnika znalezi ale podwozia ni hu hu ja rowniez nie
        wi4edzialam gdzie sie znajduje pokucali pozagladali i nie znalezli i machneli
        reka.
        plynelam takze na cypr
        powien ze promy z alanii na cypr przewoza glownie tego typu osoby plynie sie
        kilka godz na wieczor odwoza cie do hotelu rano zabieraja i juz w alanii po
        poludniu wbijaja ci wize turystyczna za 15 dolarow.
        bylam tez na kos i rodos i odbywalo sie to podobnie.tam spedzilismy kilka dni
        bo bylo co zwiedzac,na cyprze wioza cie na pipidowe oddalona od centrun z 15 km
        ale jak by sie chcialo pojechac do centrum np dolmusem to i tak podobno nie ma
        po co bo wszystko zamykaja wczesnie.my poszlismy na spacer wiec po okolicy
        natrafilismy akurat na koncert przy plazy przy jakims wiekszym hotelu i siedzac
        przy winie sluchajac tureckich ballad mile spedzilismy wieczor i tak wygladala
        nasza wycieczka na cypr.
        magda
    • kaczika Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 16.08.06, 12:01
      Czesc Lukasz!
      Nie wiem w jakim miescie sie zatrzymasz w Turcji. Ja jestem w Stambule wiec
      stad dosc wygodnie jest przedluzyc wize jadac do Bulgarii. Bilet w dwie strony
      kosztuje 40lirow (ok.80 zl.) plus 10 euro za wize. Podroz trwa 2,5 godz. Bylam
      dwa tygodnie temu. Wszystko poszlo sprawnie, ale cala odprawa przy wyjezdzie i
      wjezdzie do Turcji trwala ponad 5 godzin...Zabralam mojego chlopaka, ale on nie
      ma paszportu wiec czekal te 5 godzin pod drzewkiem przed granica...Przynajmniej
      sie opalil biedaczyna wink Powodzenia!
      • agaluczakowska Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 25.05.07, 21:40
        o! powiedz mi koniecznie (mozeszna priva napisac) jaki to bus.. bo ja jechalam
        do Bulgarii tam i spowrotem 14 godzin jakims paskudnym autokarem (gdzie na
        dodatek kierowca i stewardesa uskuteczniali przemyt papierosow przez granice uncertain)
    • afet13 Re: PRZEWDLUZENIE WIZY!!!!!!!!!PILNE!!!!!!!!!!!!!! 16.08.06, 13:11
      czesc
      ja rownıez mam problem z turecka wıza. lecıalam z londynu do turcjı ı nıe
      mıalam wyjscıa, musıalam kupıc powrotny bılet do mısıaca czasu. mam nadzıeje
      przedluzyc wıze na mıejscu. dzıekuje wszystkım za ınformacja z ktorymı juz sıe
      podzıelılıscıe tutaj ale mam kılka pytan.
      byla tu mowa o cyprze. chodzılo o cypr tureckı czy greckı? dzwonılam do
      przedstawıcıela northern cyprus w londynıe ı powıedzıano mı,ze onı nıe moga mı
      dac wızy. jestem teraz w Mersin ı byloby mı wygodnıej jechac na cypr.
      jezelı chodzı o przedluzenıe wızy na posterunku polıcjı to mozna to zrobıc na
      kazdym posterunku w kazdym mıescıe czy tylko w nıektorych? czy bede mıala
      jakıes problemy z otworzenıem konta w turcjı majac 1 mıesıeczna wıze?
      dzıekuje za wszelkıe ınformacje
      pozdrawıam
      afet13
      • miss_e Re: PRZEWDLUZENIE WIZY!!!!!!!!!PILNE!!!!!!!!!!!!! 16.08.06, 14:26
        Niestety na zwyklym posterunku policji nie da sie wizy przedluzyc tylko w
        Emniyet Mudurlugu czyli w specjalnym Wydziale-w kazdym wiekszym miescie jest
        taki.
        Jest to sposob dobry na przedluzenie wizy o kilka miesiecy ale nie o tylko
        jeden miesiac bo nie oplaca sie-za duzo biegania i zalatwiania papierkowych
        rzeczy.Za to kilka miesiecy ma sie spokoju i nie trzeba pracy zarywac by plynac
        na Cypr co miesiac.
        A co do konta- z jego zalozeniem nie powinnas miec zadnych problemow, ale
        lepiej jesli je zalozysz gdy twoja 1-miesieczna wiza bedzie jeszcze wazna, a
        nie tak np 1,2 dni przed uplywem jej terminu.
        Zycze ci powodzenia i pozdrawiam.
      • magcom12 Re: PRZEWDLUZENIE WIZY!!!!!!!!!PILNE!!!!!!!!!!!!! 16.08.06, 22:34
        chodzi o cypr turecki
        prom z alanii,bilet zakupuje sie w niektorych agencjach ulicznych kt sprzedaja
        rowniez wycieczki turystom.calosc czyli prom tranafer do holtelu nocleg i
        spowrotem kosztowala o ile pamiietam ok 100 dolarow i po powrocie wykupuje sie
        wize za 15 dolarow na miesiac.
        ale slyszalam ze jest cos jak wiza narzeczenska w ambasadzie danego kraju
        skladasz promese ze na miejscu zawrzesz zwiazek malzenski potem przysluguje ci
        pobyt czasowy, ale czy to amb turecka to respektuje nie wiem.
        ale w polsce wcale nie latwiej przechodzi sie te wszystkie procedury wrecz
        powiedzialabym ze znacznie trudniej.kolega okreslil to ze latwiej zostac
        obywatelem usa niz polskim i cos w tym jest.
        w lublinie w biurze do spraw cudzoziemcow nikt ale o naprawde nikt nie mowi po
        angielsu lub niemiecku. to fakt ze wiekszosc interesantow jest pochodzenia
        rosjaninami ukraincami czy bialorusinami.porozumiewam sie z moim askim po
        angielsku i bedac tam brakowalo mi niektorych fachowych okreslen i chcielismy
        aby te zawilosci wyjasnil mu ktos po ang lub niemiecku ale nie bylo naprawde
        nikogo,potem taka sama sytuacje miala moja znajoma z partnerem holendrem.
        sytuacja godna pozalowania.
    • cantinflass Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 23.08.06, 14:16
      Dziekuje jeszcze raz wszystkim za cenne wskazówki; wariant z Emniyet Mudurlugu
      wydaje sie byc najwygodniejszy, ale zawsze warto byc przygotowanym na różne
      ewentualnosci. Do zalatwienie pozostalo mi jeszcze kilka istotnych spraw tu na
      miejscu i za okolo 2 tyg juz do Istanbulusmile
      Pozdrawiam
      Łukasz
    • afet13 Re: PRZEWDLUZENIE WIZY 17.09.06, 18:21
      ja rownıez chcıalabym dolaczyc sıe do podzıekowan, wasze wskazowkı byly bardzo
      pomocne. WIELKIE DZIEKI

nıestety z przyczyn rodzınnych musıalam wrocıc do polskı wıec wıze jeszcze raz
      kupılam na lotnısku ale podzıele sıe moze swoım doswıadczenıem z Emniyet
      Müdürlüğü. dzıekı protekcjı taty mojego chlopaka moglam zalatwıc sobıe na tym
      posterunku nawet 5 letnıa wıze smile. nıe wıem jak to dzıala bez protekcjı ale
      sadze ze tak samo, tylko taka wıza kosztuje....nıe jestem pewna ale okolo 2.000
      YTL czylı ok. 4.000zl. aby przedluz swoj pobyt o mıesıac mıalabym zaplacıc 190
      YTL. dodatkowo trzeba przygotowac 6 zdjec, wycıag z banku ı wypelnıc formularz
      na mıejscu. wycıag z banku moze byc zastapıony notarıalnym potwıerdzenıem ze
      ktos ponıesıe koszty waszego pobytu w turcjı. odpada wtedy zakladanıe konta

pozdr
      afet
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka