kochanionka 29.10.06, 14:11 Nic nie wiem na temat czczenia pamieci zmarlych w Turcji. Czy tez maja taki dzien,czy wyglada to zupelnie inaczej. Kto ma ochote napisac cos o tamtejszych obyczajach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiaistanbul Re: Swieto Zmarlych 29.10.06, 17:28 W Turcji nie ma swieta zmarlych.O zmarlych pamieta sie inaczej.W rocznice smierci modla sie albo w domu tak zwany "mevlüt",w dzien ten rodzina ,przyjaciele zbieraja sie w domu,i modla sie razem,przychodzi tez "hoca"(cos jak nasz ksiadz),potem jest poczestunek,najczesciej jest to "tavuklu pilav"(ryz z kurczkiem)albo "etli pilav"(ryz z miesem)do tego slodkie,najczesciej "baklava",mozna tez w rocznice smierci inaczej czcic,modla sie wtedy w "cami"(meczet),i poczestunek jest wtedy poza domem, dla mezczyzn.Gdy ktos umrze(wczoraj w moim bloku umarla sasiadka,wiec na swiezo jestem swiadkiem)po pogrzebie nie ma stypy jak w Polsce,sasiedzi,rodzina przynosza gotowe jedzenie do domu w ktorym jest pogrzeb,gdyz jest zwyczj ze w domu tym nie gotuje sie kilka dni,gdyz w wiekszosci czas jest poswiecony na skladanie kondolencji,i modlenie sie za zmarlego,po siedmiu dni smierci jest specjalny dzien o ktorym wspomnialam wczesniej"mevlüt",taki dzien obchodzi sie jeszcze w 40 dniu po smierci zmarlego.A potem to juz kazdy gdy sam chce.Zawsze jest dla mnie dziwne ze pogrzeb jest ogolnie w ten sam dzien co sie umrze,albo to ze wedlug religi islam,do grobu zmarly nie jest pochowany w trumnie,nie jest tez ubrany,tylko jest owiniety w bialym tak zwany"kefen".Wedlug islamu kazdy po smierci jest tak samo pochowany.czy biedny czy bogaty.Nie ma roznicy.Do tego pare butow zmarlego kladzie sie przed dom,zeby ktokolwiek wzial je,ubrania zmarlego nie trzyma sie w domu,rozdaje sie.W domu nie zmienia sie czegokolwiek przez 52 dni,gdyz uwazaja iz duch zmarlego nie bedzie mial spokoju gdy zacznie sie robic zmiany w tym okresie czasu. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
kochanionka Re: Swieto Zmarlych 29.10.06, 19:48 Dzieki Basiu za wyjasnienie. Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie pogrzebu,czy to prawda,ze w kondukcie moga isc tylko mezczyzni?a co z kobietami? Ogladalam kiedys taki reportaz ale z dalekiej wschodniej Turcji i tak to odebralam i zrozumialam. Pozdrawiam Odpowiedz Link
basiaistanbul Re: Swieto Zmarlych 29.10.06, 23:28 W kondukcie moga isc i kobiety i mezczyzni,tylko gdy ktos bierze udzial w pogrzebie z kobiet powinien zalozyc chustke,to taki rodzaj szacunku dla zmarlego,idac na cmentarz rowniez lepiej gdy zalozymy chustke na glowe,taki zwyczaj religijny. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
izaerbas Re: Swieto Zmarlych 01.11.06, 09:10 basiu dzieki za tyle cennych informacji, juz od dawna zastanawialam sie jak wygladaja te obrzedy w turcji. Odpowiedz Link
basiaistanbul Re: Swieto Zmarlych 01.11.06, 12:43 czsami gdy widzi sie to tak dziwnie sie czuje,moze dlatego ze w Polsce gdy ktos umarl szlam tylko na pogrzeb,i ta smierc troche do mnie nie dochodzila, (czlowiek ubrany w trumnie tak jakby spal)tutaj troche jest wiecej prawdziwa (gdy ktos umrze w domu,wszystko dzieje sie przed naszymi oczami) i troche daje nam do pomyslenia,ze wszystko co materialne niewazne,nic nie bierze sie ze soba,a zostawia sie tylko zachowanie za zycia w stosunku do innych. dzisiaj dzien zmarlych,wiec dziwnie sie czuje pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
kiranna Re: Swieto Zmarlych 02.11.06, 10:55 duzo zalezy tez od zwyczajow danej rodziny czy srodowiska. teoretycznie nie ma przeszkod by kobiety uczestniczyly w pogrzebach, w praktyce jednak slyszalam, ze nie zawsze jest to mozliwe, ewentualnie ida z tylu za konduktem. turcja to bardzo ciekawy kraj. jak mawia moja tesciowa: ile rodzin, tyle zwyczajow. dlatego uroczystosci tureckie, owszem maja pare wspolnych cech, ale moga tez sie od siebie bardzo, bardzo roznic. Odpowiedz Link
kochanionka Re: Swieto Zmarlych 02.11.06, 14:08 Dziekuje Kiranno,widzisz ciagle ujawniaja sie jakie nowe kwestie o ktorych nie wiemy.Gdyby przyszlo mi zadawac Ci pytania pewnie nie bardzo wiedzialabym czego chce ,a tak,jest okazja ,jest pytanie. Dzieki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
amw77 Re: Swieto Zmarlych 01.11.07, 00:11 Odnosnie zmarlych muzulmanow mnie osobiscie zdziwilo informowanie o tym fakcie z meczetu, tzn. przynajmniej tak mi powiedziano ze w dniu w ktorym ktos umrze imam glosno sie modli i wszyscy wiedza kto zmarl i wspolnie sie modla.. Odpowiedz Link
karcia.akuku Re: Swieto Zmarlych 01.11.07, 19:39 Chciałabym zauważyć, że dziś jest Święto Wszystkich Świętych!!! Zmarłych, czyli zaduszki są jutro. Dziś imieniny WSzystkich Świętych, patronów katalików.... dla katolika duża różnica Odpowiedz Link
aylin34 Re: Swieto Zmarlych 02.11.07, 13:19 Masz racje Karcia a moja corcia wlasnie sie w tym dniu urodzila. Odpowiedz Link
kochanionka Re: Swieto Zmarlych 30.10.06, 19:18 Basiu,bardzo dziekuje za wyjasnienie.To jeszcze jedna cegielka do mojej wiedzy o Turcji.Ciagle tak malo wiem ale mam nadzieje,ze powolutku bede coraz wiecej wiedziec i rozumiec. A swoja droga,u nas dawniej tez na pogrzeb nie wypadalo isc z odkryta glowa.Teraz to i kolorystyka jest prawie dowolna.W zasadzie tylko zalobnicy (rodzina)sa ubrani na czarno.Swiat sie zmienia,to co kiedys bylo kanonem dzis neikoniecznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link