Dodaj do ulubionych

Infrastruktura teleinformatyczna

23.03.13, 14:34
W NI jakiś czas temu zaczęły się prace nad instalacją gminnej sieci internetowej, zresztą z ogromnym opóźnieniem. W związku z tym dwie kwestie.
Po pierwsze - wiem, że można było w gminie zgłaszać chęć podłączenia. Ciekaw jestem, ile osób to zrobiło, bo z pewnością wszyscy, którzy internet chcieli mieć, już dawno mają go od innych dostawców. Być może można rozważyć zmianę dostawcy, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, które mogłyby mnie do tego zachęcić lub zniechęcić. Nie wiem, kto będzie operatorem - gmina czy któraś z firm telekomunikacyjnych? Jaka będzie przepustowość? Jakie ceny? Czy będą limity transferu? Zupełnie nie pojmuję, dlaczego informacji na ten temat nie ma na stronach gminy (chyba że źle szukałem).
Po drugie - podobnie jak niegdyś prace nad ułożeniem kanalizacji, tak i te są prowadzone niechlujnie, co wzmaga ich uciążliwość. Na Niezapominajki robotnicy skończyli już w większości prace, ale nie ułożyli z powrotem wyjętej z chodników kostki. Kostka leży w stosach na chodniku, zabierając miejsce i uniemożliwiając zaparkowanie samochodów. Czy w ogóle ktoś zajmie się doprowadzeniem tego do porządku? Bo panowie, układający instalację, nie wydają się tym zainteresowani.
Obserwuj wątek
    • htrzewik Re: Infrastruktura teleinformatyczna 26.03.13, 00:57
      Nowa infrastruktura to projekt gminy i TPSA. Realizuje go firma Relacom z siedzibą w Wawie, a pracują konkretnie chłopaki z Opoczna - kilka drużyn. Aura nie specjalnie im sprzyja, ale brną do przodu. Sympatyczni ludzie, jak ich zaprosić na kawę podczas przerwy. Słupki, które stawiają mają logo Orange. Więc pewnie do wyboru będzie Orange lub pośrednio Netia. Z piątkowej rozmowy (2013-03-22) wynikało, że temat Niezpominajki nie jest jeszcze zakończony. Nie odbieram ich pracy, jako niechlujnej, przynajmniej tu na Stokrotki. Wyjmują kilka kostek, wpuszczają pod ziemię kreta, wyciągają go 20 metrów dalej. Wpuszczają rurę, kabel. Układają kostkę i ubijają ją pneumatykiem. Teren prac czytelnie oznakowany, fakt, że zostają odsłonięte wykopy na noc, ale przy każdym stoi słupek. Na ukończonych etapach Stokrotki jest posprzątane (raczej). Miejsca, w których wyjmowana kostka nieco się jeszcze odznaczają.

Oficjalnej strony dotyczącej projektu nie widziałem. Ale tu na forum były informacje od Radnych i na ich stronach są skany informacji publikowanych przez Gminę.

Swego czasu były ankiety i spotkania w szkole. Wiem, że też były jakieś zacięcia z realizacją projektu. Stokrotki, w którymś momencie zniknęła z planów, ale potem ku miłemu zaskoczeniu pojawili się na niej panowie z Relacomu. Odnoszę wrażenie, że infrastrukturę robią dla całej ulicy, a nie tylko dla tych, którzy się zapisali. Być może docelowo mają zniknąć obecnie istniejące kable podwieszane na słupach i słupy.

Inni dostawcy Internetu to chyba jedynie po radiu, ale kabel to kabel nawet jak od Orange'a.

Oferowana przepustowość to chyba 10-20Mbps. Chyba zależy jeszcze, jak daleko jesteś od szafy, do której dochodzi światłowód. Relacom kładzie na lokalnych ulicach kabel miedziany, ale jakąś skrętkę (mam gdzieś spisane oznaczenie kabla - nie badałem jeszcze co to). Nie mam pewności w jakiej technice jest realizowany dostęp do Internetu. Jeżeli to jest VDSL do maksymalną przepustowość (chyba 24Mbps można osiągnąć do 300m od szafy).

Poszukaj jeszcze na forum, bo trochę to wałkowaliśmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka