zielony_gekon
23.03.13, 14:34
W NI jakiś czas temu zaczęły się prace nad instalacją gminnej sieci internetowej, zresztą z ogromnym opóźnieniem. W związku z tym dwie kwestie.
Po pierwsze - wiem, że można było w gminie zgłaszać chęć podłączenia. Ciekaw jestem, ile osób to zrobiło, bo z pewnością wszyscy, którzy internet chcieli mieć, już dawno mają go od innych dostawców. Być może można rozważyć zmianę dostawcy, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, które mogłyby mnie do tego zachęcić lub zniechęcić. Nie wiem, kto będzie operatorem - gmina czy któraś z firm telekomunikacyjnych? Jaka będzie przepustowość? Jakie ceny? Czy będą limity transferu? Zupełnie nie pojmuję, dlaczego informacji na ten temat nie ma na stronach gminy (chyba że źle szukałem).
Po drugie - podobnie jak niegdyś prace nad ułożeniem kanalizacji, tak i te są prowadzone niechlujnie, co wzmaga ich uciążliwość. Na Niezapominajki robotnicy skończyli już w większości prace, ale nie ułożyli z powrotem wyjętej z chodników kostki. Kostka leży w stosach na chodniku, zabierając miejsce i uniemożliwiając zaparkowanie samochodów. Czy w ogóle ktoś zajmie się doprowadzeniem tego do porządku? Bo panowie, układający instalację, nie wydają się tym zainteresowani.