agdr 16.06.06, 23:47 Witam, byc moze niedlugo przeprowadze sie do Nowej Iwicznej, powiedzcie jak tam sie mieszka, jak jest z dojazdami do wawy, co nieco o samej miejscowosci... czy sa jakies miejsca rekraacyjne itp. agdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ordyl Re: jakie plusy? 18.06.06, 00:00 plusy to cisza i spokojna okolica. Bliskość dużych sklepów. w sumie dobry transport bo jest kolej i ewentualnie autobus. Minusy za mało przedszkoli, przepełniona szkoła , kiepskie drogi i zakorkowane. Niestety Iwiczna robi się coraz większą sypialnią tak jak kiedyś Ursynów. Młodzież ma tu raczej mało atrakcji infrastruktura nie nadąża za budowami. Basen niedaleko w Piasecznie na Gosirze, w Górze Kalwarii i Raszynie dużo ładniejsze. W sumie wszędzie jest blisko. Plusem jest również to że jesteśmy przed Piasecznem co zmniejsza uciążliwość przy dojeździe do Warszawy. Odpowiedz Link
owrank Re: jakie plusy? 18.06.06, 11:22 Nie wiem czy myslisz o mieszkaniu czy o domu, ale jeżeli o domu to bardzo dobra infrastruktura - w większości ulic wszystkie media, łacznie z kanalizą, na uliczkach gdzie większość domów jest wybudowana gmina robi nawierzchnię z kostki, czesto z oświetleniem ulicznym, także w przeciwieństwie do wielu miejscowości gdzie przez lata ludzie brną w kałużach czy jeżdżą po piachu, w Iwicznej dobrze się dzieje. Przystanek kolejowy jest bardzo dużym plusem, chociaż na ta chwile pociągi jeżdżą nieco za rzadko (sczyt 30 minut, reszta co godzine). jak będa jeździły kiedyś co 15-20 minut (chociaz w szczycie) to nie będzie lepszego środka komunikacji - w tej chwili na Służewiec jedzie się kolejką 14 minut, na Śródmieście 30 minut, a na Wschodnią 45 minut a po drodze masz przystanki w całej Wawie. Jeżeli chodzi o centra handlowe to jest blisko Auchan (+Leroy Merlin + pasaż z butikami) w Piasecznie ale również nie daleko jest do Janek, gdzie masz bardzo duży pasaż + Geant + Praktiker + Ikea + jeszcze jeden pasaz po drugiej stronie drogi). Ze szkoła nie wiem bo nie mam dzieci w wieku szkolnym, ale z tego co wiem to ma powstac niedługo druga szkoła. Apropos jeszcze tego, co MA powstac, to plany sa doprawdy ambitne - estakada wjazdowa do Auchan, która ułatwi wjazd w Puławską, tunel pod torami (!), akurat w iwicznej schodzą się tory kolei radomskiej (czynna linia pasażerska) i bocznicy przecinającej Konstancin więc jest szansa, że jak rozruszają obie linie to w Iwicznej będzie bardzo dobra komunikacja dojazdowa do Wawy... tyle co na razie przysło mi do głowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
agdr Re: jakie plusy? 19.06.06, 21:00 a jak jest z dojazdem do ul. Pulawskiej (pytam o komunikacje) czy wogole cos jezdzi po raszynskiej? bo do pociagu jest faktycznie blisko (z ul. zimowej) ale do pulawskiej...hmmm ile czasu na piechotke to zajmie? czy ktos liczyl? :) Odpowiedz Link
ordyl Re: jakie plusy? 20.06.06, 10:51 Piechotą ale w sumie nie jest daleko. jakieś 10-15 minut. Mieszkając tu trzeba jednak mieć samochód to nie tylko wygoda. Zdrówka Odpowiedz Link