mamba30 09.08.06, 13:00 bardzo proszę w tytule nazwy dań umieszczać ) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia zapiekanki inaczej :-) 09.08.06, 13:02 bułka paryska kupiona dzien wczesniej 20 dag szynki 5 dag sera zółtego śmietana 18% bułke obieramy ze skórki, kroimy na plastry 1 cm, smarujemy masłem z 2 stron najlepiej (jesli mozemy piec na kratce). Masa: szynka drobno posiekana i starty na drobnych oczkach ser żółty miksujemy ze śmietaną aż powstanie gęsta masa, doprawiamy pieprzem i czym kto tam lubi. nakładamy duuużo masy na bułki i wstawiamy na 10 min do piekarnika 200 st. musze przyznac, ze wyszło zajebiste i smakuje inaczej niz zwykle zapiekanki Odpowiedz Link
mmagi Martusi włosskie zrazy:-))))) 09.08.06, 13:09 przepis na coś co my nazwalibyśmy zrazami. Farsz: chleb (miąższ) czosnek oliwa parmezan tarty sól, pieprz proporcje dowolne(wiadomo oliwy tylko żeby połązczyła wszystko) wszystko razem miksujemy wołowina - pokrojona w cieniuśkie plasterki. zawijamy farsz w wołowinę i dusimy na patelni do miękkości podlewając białym winem. Rewelka. Odpowiedz Link
reniatoja zupa z kulkami mielonymi grecka 09.08.06, 13:11 jest to gracki przepis, nazywa się Γιουβαρλάκια i robi sie tak: Pół kilograma dobrego miesa wołowego mielonego mieszamy ze zmiksowaną cebulą, dużą garścią ryżu surowego, sól pieprz do smaku. Nie dodajemy przypadkiem żadnej bułki tartej czy rozmoczonej w mleku, tudzież jajka - to nie są kotlety mielone. Z tego ciasta robimy kuleczkiw ielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mace (najlepiej zrobić to w ten sposób, że kulki sa w jakimś naczyniu, posypujemy mąką i poruszamy tym naczyniem ruchami kolisto podrutnymi dośc energicznie - nie ma sensu bawić sie z każdą kuleczką osobno. Teraz podgrzewamy w garnku oliwę (ok, niech będzie masło, czy margaryna - powinna być oliwa) i wrzucamy na tę oliwę te kuleczki, obracamy pare razy, zeby się leciutko podrumieniły (właściwie zbielały, a nie zrumieniły) i zalewamy wrzątkiem, tak mniej więcej 2 litry wrzątku. Można teraz albo po prostu posolic, albo jak ktoś lubi to doprawić wegetą lub rosołkiem w kostce. gotujemy ok 10 minut i wtedy wrzucamy kolejną garść ryżu (pierwsza była wymiędlona z mięsem). gotujemy do zmięknięcia ryżu, wyłąłczamy wtedy zródło ciepła. W osobnym naczyniu rozmieszac nalezy teraz sok z jednej cytryny i żółtko na jednolitą emulsję. I tym "podbijamy" zupę - już nie gotując, tylko wlewamy cienkim strumieniem ciągle mieszajac. Koniec przepisu oryginalnego Moje wariacje - czasem dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę. Zabielam zwykła śmietaną, a nie tym jajolemonem. Czasem dodaję posiekaną natkę pietruszki. Jest to zupa - a wiec jemy to w głebokim talerzu łyzką, 4-5 kuleczek mięsnych na porcję, dla menżowia więcej. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie naleśniki a la niedzwiedzica 09.08.06, 13:11 składniki to co zwykle na nalesniki, czyli mąka, woda, mleko, sól, jajko 1 mrożonka horteksu sałatka meksykańska 1 łycha przecieru pomidorowego 35 dag mielonego trochę masełka robimy naleśniki. jak ktoś nie wie jak - to dopiszę. mięcho podsmażamy na dużej patelni z wysokim brzegiem i przykrywką. na oleju. jak się zrobi z czerwonego brązowe (ale nie bardzo brązowe i na pewno nie czarne) to dodajemy mrożonkę, przykrywamy przykrywką i dusimy az warzywa będą miekkie, pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i płaską łyżeczkę cukru. tym czymś faszerujemy naleśniki, zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy wiórkami masła (można posypać żółtym serem) i zapiekamy. dupę urywa. a ponadto to mój osobisty wynalazek!!! smacznego Odpowiedz Link
maretina murzynek ze srem 09.08.06, 13:23 ciasto robimy tak jak na zwykly murzynek. kupujemy pol kilograma waniliowego sera do wypiekow ( sa w kubelkach), dodajemy do niego 3-4 zoltka, można nasączone rumem rodzynki, piane z białek. do blachy wlewamy murzynka, na to ser. pieczemy ok 40-50 minut w 180 stopniach. po wystygnieciu na ciasto kladziemy konfiture z wisni lub powidla. pokrywamy polewa czekoladowa. mniaaaaam Odpowiedz Link
reniatoja są jednak tacy 09.08.06, 13:25 co nie wiedzą jak sie robi ciasto na zwykły murzynek. Odpowiedz Link
maretina Re: są jednak tacy 09.08.06, 13:27 www.gotowanie.wkl.pl/przepis277.html np. taki. Odpowiedz Link
maretina zupa ogorkowa z zielonych ogorasow 09.08.06, 13:26 ze 3 spore ogorasy gruntowe, topiony serek naturalny albo smietankowy, pol kg wieprzowego miesa mielonego, smietana. bbulion gotujemy tradycyjnie, miecho mielone mieszamy z jajkiem, sola, pieprzem i odrobina cebuli, mozna dodac ciut bulki tartej, formujemy malutkie glutki, ktore wrzucamy na gotujacy sie wywar miesno-warzywny. ucieramy ogorasy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy do gara. dodajemy serek topiony a potem smietane. wpieprzamy Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie sałatka z tuńczyka łapki lizać 09.08.06, 13:25 2 puchy tunczyka w sosie wł 2/3 puchy ananasa w kawałkach 1 mały słoik majonezu 1 duża garść rodzynek 1 pucha kukurydzy wszystko out z puch, osączamy na sitku, do michy, mieszamy. nie trzeba niczym przyprawiać. nie przesadzić z majonezem. podstawowa zaleta: zero krojenia. no i jest pyszna!!! Odpowiedz Link
maretina salatka z tunczyka z oliwkami:) 09.08.06, 13:28 pucha tunczyka w sosie wlasnym, sloiczek zielonych i czarnych oliwek, duuuuzy zielony ogorek, kukurydza z puchy, cytryna. do smaku sol i pieprz. mozna majonez. ja wole bez Odpowiedz Link
reniatoja inna sałatka z tuńczykiem 09.08.06, 13:32 pomidor ogórek cebula sałata zielona papryka kukurydza ze dwa jaja na twardo tuńczyk Powyższe skłądniki (lub te sporód nich, które akurat mamy w domu) kroimy, tuńczyka odcedzamy, dziobiemy nożem na większe kawałki, jajo na ćwiartki. delikatnie przemieszujemy, niezbyt energicznie. Zalewamy sosem: Jogurt 2% dwie łyżki majonezu cukier, sól, cytryna lub ocet balsamiczny, pieprz - do smaku - robimy mix I po wierzchu fantazyjnie polewamy. Ze swieżą bułeczką pyszności. (przepis na upieczenie bułeczki też mogę podać, bo ja sama piekę pieczywo) Odpowiedz Link
mamba30 2 tarty z cukinią :) 09.08.06, 13:26 ciasto - ze ćwierc kilo mąki, pół kostki dużego masła pokrojonego, 1 jajko i troszkę zimnej wody - zagniatasz szybko i do lodówy na pół godziny. Jak się schłodzi to formę smarujesz jakimś tłuszczem i wylepiasz ciastem. Ludzie pieka z fasolkami, ale ja bez i żyję. Wkładasz do nagrzanego pieca jakieś 180 stopni i pieczesz, aż się zrumieni, mniej więcej 15 min. w tym czasie robisz farsz podam 2 opcje do wyboru, które mi zajebiście smakują 1 opcja: na patelnię wrzucasz 2-3 pokrojone w kostkę cebule i podsmażasz na maśle lub oliwie, jak się zezłoci wrzucasz ze 2-3 ząbki czosnku i startą na tarce jarzynowej cukinię, pokrojone na kawłaki pomidory (sparzone bez skóry) dusisz aż odparuje, solisz, pieprzysz i może troszkę bazylii sypiesz, a najlepiej, jak jest świeża. Jak troszkę przestygnie wykładasz na ciasto, zalewasz 2 rozbełtanymi jajkami, posypujesz startym żółtym serem i na jakieś 20 min. do pieca 2 opcja 3-4 cebule na patelnię jak w 1 opcji, po chwili dodajesz 2 starte cukinie, solisz, pieprzysz, czekasz, aż odparuje. Po przestygnięciu na ciasto, teraz mieszasz 2 jajka z 2 łyzkami śmietany, kroisz dużo szczypioru grubego, też troszkę soli i pieprzu, zalewasz całość i układaszz na wierzch obrany ze skórki i pokrojony pomidor, dla dekoracji, do pieca na 20 min. pycha i proste i tanie )) smacznego Odpowiedz Link
mamba30 sałatka z kurczaka z ananasem 09.08.06, 13:31 dużą pierś ugotować, a następnie pokroić w kostkę, dodać całą puszkę pokrojonego w kostkę ananasa, garść rodzynek i garść orzechów włoskich pokrojonych i sparzonych wrzątkiem, puszkę odsączonek kukurydzy, garść ugotowanego na sypko ryżu, doprawić majonezem, solą, pieprzem i wlać sok pozostały po ananasie (wtedy nie jest taka sucha ) Odpowiedz Link
maretina salatka z orzechami:) 09.08.06, 13:33 woreczek gotowanego ryzu, "sporo" ( ja robie na oko, do smaku) posiekanych orzechow wloskich, puszka ananasa, ugotowana piers z kurczaka, troszke soku z cytryny, starta na grubych oczkach duza marchewka ( surowa), kukurydza, majonezik. mniaaaam moja koezanka dodaje do tego pieprzu, ale dla mnie to bez sensu. Odpowiedz Link
maretina pasta:) 09.08.06, 13:34 jajowo-serowo-czosnkowa proporcje musicie dopbierac wg smaku. ja np. robie tak: 4 jaja na twardo, ucieram na drobnych oczkach tarki, kawalek sera zoltego tak samo ucieram. dodaje majonez, sol, pieprz, duzo czosnku:0 na cieplej buleczce lub grzance to raj w gembie. Odpowiedz Link
maretina salatka z winogronami 09.08.06, 13:36 duza kisc winogron, maly por, kilka grubszych plastrow szynki ( ja daje ta "babuni"), majonez, kukurydza, czerwona fasola z puchy,ser zolty pokrojony w kostke. majonez. sol i pieprz jak ktos chce. winogrona tniemy an polowki, wyjmujemy pestki. reszta wiadomo jak Odpowiedz Link
reniatoja obiad szybki 09.08.06, 13:39 jakies mięso, kroimy w kostkę, podsmazamy na oliwie, dorzucamy cebule w piórka, dowolne przyprawy (jakieś zioła, bez soli) i czosnek zmiażdzony. Zalewamy wrzątkiem, a to wszystko najlepiej zeby było w szybkowarze. Zamykamy szybkowar i nastawiamy na jakies 20 minut minutnik) w innym naczyniu: Łyzka masła, na to ryż przepłukany (pół dużego kubka ryżu na człowieka) trochę soli i poddusić. Zalać wrzątkiem - objętościowo ilośc wrzątku ma byc 2 razy tyle co ryzu. Doprowadzić do miękkości ryż na małym ogniu - to będzie około te 20 minut właśnie. Ryż gotowy, mieso w szybkowarze też. Otwieramy szybkowar - dodajemy śmietanę kremówkę w ilosci dowolnej i sól, pieprz do smaku, podgotowac to, zęby trochę śmietana zagęsciła sos. Na talerz - kupka ryzu, obok mięsko z sosem Jakaś prosta sałatka do tego - może być któraś z polecanych w tym wątku - i obiadek gotowy w pół godziny, dziękuję bardzo. Odpowiedz Link
reniatoja albo jak grecka babka robi obiad (15 minut roboty) 09.08.06, 13:54 Obiera ziemniaki kroi kurczaka na kawałki kroimy ziemniaki wzdłuż, a następnie na ósemki wzdłuż. Albo w jakikolwiek inny sposób. Do naczynia żaroodpornego to wszystko - ziemniaki i kawałki kurczaka. Na to sól, pieprz, oregano, oliwa, woda i sok z dwóch cytryn i przemieszac łapami, żeby się równomiernie rozprowadziło. Wody musi byc trochę, tak ze 3 centymetry na dnie naczynia. I do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, pieczemy aż wszystko bedzie miękkie - mniej więcej półtorej godziny. I nie bójcie się, ze ziemniaki nie zmiękna przez cytrynę - zmmiękną, zmiękną i będą miały bardzo fajny cytrynowy smak. I to koniec, greckie babki sie nie cykają, nie stoją godzinami przy garach. Do tego grecka sałatka z fetą i oliwkami plus pieczywo - oni do wszystkiego jedzą pieczywo, oczywiście my Polacy możemy zrezygnować z zagryzania ziemniaków chlebem. Odpowiedz Link
bubasio sałatka z sera żółtego 09.08.06, 14:41 20 dag sera żółtego (jakiego lubicie) puszka kukurydzy 5 jajek na twardo 4 ogórki kiszone ewentualnie korniszony por majonez sól pieprz Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami ,dodajemy kukurydzę ,jajka posiekane ,ogórki w kosteczkę ,por w pół talarki ,majonez -mieszamy i kosztujemy czy trza dosolić (ogórki zazwyczaj słone ) i pieprzymy i mieszamy jeszcze raz i wpieprzamy ze smakiem Smacznego uwielbiam ją - szczególnie jak wpadną niezapowiedziani goście bo się szybko robi Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: sałatka z sera żółtego reaktywacja 09.08.06, 15:34 30 dag sera żółtego puszka czerwonej fasoli 2 pory (białe części) papryka słodka w proszku ananas z puszki opcjonalnie majonez ser w kochę, obtoczyć w papryce. do michy. do tego osączona fasola i majonez oraz pory w półtalarki. w przepisie był ananas, ale ja nie daję. uwaga: nie jeść przed ani w trakcie randki Odpowiedz Link
mmagi marokańczyc tez tak robią,moja kolezanke z Hiszpa 09.08.06, 16:19 ni maż Marokanczyk tak gotuje i ona teraz tez)) ziemniaki,kurczak,papryka,i bóg wie co tam jeszcze) Odpowiedz Link
marta.uparta inna sałatka z sera żółtego. 09.08.06, 15:22 ser żółty ziemniaki gotowane w mundurkach i obrane papryka czerwona konserwowa majonez czosnek wycisnięty wszystko pokroić w kostkę i wymieszac z majonezem, zmiazdżonym czosnkiem, sola i pieprzem. Odpowiedz Link
marta.uparta sałatka z orzeszków ziemnych 09.08.06, 15:26 puszka orzeszków ziemnych puszka ananasa seler naciowy majonez przyprawy: sól, pieprz, ew. cytryna orzeszki drobno siekamy lub miksujemy w blenderze (ma wyjśc siekanina mniej więcej grubości kaszy gryczanej) ananas kroimy w kosteczkę seler w plasterki mieszamy z majonezem i przyprawami podane proporcje są na dużą imprezę. Odpowiedz Link
marta.uparta i ostatnia sałatka - pomarańcze z czosnkiem! 09.08.06, 15:32 3 słodkie pomarańcze - obrane i pokrojone w kostkę dośc dużą puszka tuńczyka w oleju (odsączyć) puszka kukurydzy dużo pietruszki (natki) sosik: 3 - 4 zęby czosnku (mozna i więcej jak ktoś lubi) - zmiażdżyć 3 - 4 łyzki majonezu 4 łyżeczki musztardy przyprawa: oregano, sól, pieprz sosik wymieszać połączyć pomarańcze z tuńczykiem i kukurydzą, wymieszać z sosikiem. Pycha. gdzieś jeszcze miałam przepis na podobną sałtkę, tylko do pomarańczy dodawałam czerwoną cebulę i zielone oliwki. Odpowiedz Link
mmagi sałatka krabowa 09.08.06, 16:26 paluszki krabowe kroimy wzdłóz na pół,potem na 2-3mm kawałeczki,tak samo kroimy świezego ogórka/2szt na podwójne opakowanie paluchów/,ogór musi postac lekko posolony,lekko!, po jakims czasie odlac z nich sok,odcisnąć,połączyc z krabami,dodac drobno posiekany koper i zalac jogurtem,ja uzywam Zotta,dla mnie najlepszy,bo ma odpowiednia gestosc,musi postac w lodówce,w przepisie nie ma żadnych przypraw!!!!!!!!!!! ona jest taka lekko wytrawna,dobra do winka)))) Odpowiedz Link
reniatoja może byś sie juz przestała dąsać 09.08.06, 17:10 dobry przepis nie jest zły, czy to na knedle, czy na sałatkę z rukoli. Odpowiedz Link
kobieta_na_pasach a ty moze przestalabys juz kąsac? 09.08.06, 17:12 ewidentnie masz problem z odbieraniem moich emocji Odpowiedz Link
reniatoja Re: a ty moze przestalabys juz kąsac? 09.08.06, 17:14 Ewidentnie to mi sie chce spać. Odpowiedz Link
kobieta_na_pasach Re: a ty moze przestalabys juz kąsac? 09.08.06, 17:19 reniatoja napisała: > Ewidentnie to mi sie chce spać. to czemu sie nie zdrzemniesz? ja, kiedy maz wracal z pracy szlam spac. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Ale ale drogie Panie!!! 10.08.06, 08:23 sałateczki, desereczki ja tu poproszę konkretne przepisy na szybkie obiadki, takie max 30 minut od wejscia do chaty do nałożenia na talerz!!!! Odpowiedz Link
reniatoja Re: Ale ale drogie Panie!!! 10.08.06, 09:12 Takie sa właśnie najtrudniejsze do zdobycia, pilnie strzeżone przez mafię. Ale możesz walnąć na patelnię jakieś warzywa (nawet z mrożonki), a jak nie z mrożonki to cebulka w piórka, paprytka w kóleczka, marchewka w talarki, kabaczek na przykład w słupeczki (żeby już wszystko nie było w talarki) puszka kukurydzy, czerwona fasolka, sól pieprz cukier, poddusić w sosie pomidorowym, na kratce albo patelni grillowej zrumienić na przepiekny złoty kolor osławione juz cyce kurczęce, a w rondelku ugotowac dwa woreczki ryżu albo trzy. I to powinno zająć właśnie 30 minut od wejścia do domu do położenia na stół. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: Ale ale drogie Panie!!! 10.08.06, 09:24 a no właśnie, wiem, mafia, sejfy, znam to. ale myślałam, że my tu, w takim rodzinnym gronie - niechby każda jeden przepis zdradziła, to już będzie na cały miesiąc gotowania. Odpowiedz Link
mamba30 Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedzica 10.08.06, 10:07 2 zielone cukinie obierasz ze skórki i ścierasz na tarce na grubych oczkach, potem 1 dużą cebylę. Dodajesz do tego jajko i mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Smażysz jako ziemniacvzane. Bierzesz teraz jogurt naturalny, któren również traktujesz solą, pieprzem i wyciskasz kilka ząbków czosnku. Placki na talerz, sosik do sosjerki, niech sobie towarzystwo samo polewa wedle upodobań. Szybkie, proste i smaczne - tylko oddech później jest czadowy )) Mój to woli w wersji na zimno, takie na 2 dzień, ale są gusta i guściki Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:11 wow! a ile tej mąki ziemniaczanej? i jakie duże cukinie, bo one są różne bardzo... Odpowiedz Link
mamba30 Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:13 zależy ile chcesz mieć tych placków, ja robię z raczej większych, bo ściera się i tak biegusiem. Mąki dodaję tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka, na oko. Napewno sobie poradzisz ) Odpowiedz Link
reniatoja Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:31 A nie posypujesz startej cukini solą i po jakimś czasie nie odciskasz soku, który sie wytworzy? Zawsze tak robię z cukiniami (czy cukinia to to samo co kabaczek?) i bakłażanami, inaczej sa bardzo wodniste Odpowiedz Link
mamba30 Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:40 nie, nie robię z cukinią, nadmiar z palcem w nosie na patelni wyparuje, a tak jest zdecydowanie szybciej. Cukinia to nie kabaczek, aczkolwiek obydwa warzywa należą do grupy dyniowatych. Cukinia zawiera dużo cukrów i jest treściwa, natomiast kabaczek można uznać za warzywo dietetyczne ) Bakłażany posypuję solą, ale z racji na ich gorzkawy smak. Po nasoleniu puszczają soki i cała goryczka sobie idzie w kosmos ) Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:42 ja widzę że koleżaneczka to wyższy stopień wtajemniczenia, ho ho Odpowiedz Link
mamba30 Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:43 niedzwiedzica_sousie napisała: > ja widzę że koleżaneczka to wyższy stopień wtajemniczenia, ho ho he he.... ja to nazywam prościej - garkotłuk ))) Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:47 Garkotłuk to jest mój stachu, jak wywleka wszystkie gary z szafki i wali nimi o podłogę ))) Odpowiedz Link
mamba30 Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:48 nie zdierżyłabym już takiej sumfonii ) Odpowiedz Link
mamba30 Szybkie spagetti brokułowe 10.08.06, 10:19 Wstawiasz wodę na makaron i w międzyczasie paczkę mrożonych brokułów(ma być szybko, dlatego mrożonka) wrzucasz do rondelka, podlewasz wodą i rozduszasz. Powinna być breja, najlepiej rozdziabdziana później malakserem, ale ja go nie mam, więc na koniec dzibdziam widelcem - zaoszczędzony czas na wyciąganiu i późniejszym myciu sprzętu. Więc jak już jest miekkie to solisz, pieprzysz i wrzucasz czosnek wyciśnięty, kilka ząbków. Zaprawiasz 2 łyżkami śmietany. Polewasz ugotowany makaron spagetti, posypujesz drobno startym parmezanem i gotowe Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: Szybkie spagetti brokułowe 10.08.06, 10:43 a wylewam wodę z tych brokułów?? Odpowiedz Link
mamba30 Re: Szybkie spagetti brokułowe 10.08.06, 10:44 nie, podlewasz taką ilością, żeby się nie przypaliło i w efekcie powinna wyjść taka gęsta masa ) Odpowiedz Link
mmagi ja cos takiego robie na 2-3 łyzkach oleju+pieczar 10.08.06, 15:13 ki pokrojone w grubsze plastry,jest tez oki jak sie np ma kotleta z piersi,mozna go pokroic w cienkie paski,potem czosnek i smietana,do takich potraw kupuje łaciata w kartoniku,rewlacyjna)) Odpowiedz Link
roman_tyczka Re: Ale ale drogie Panie!!! 14.09.06, 14:25 niedzwiedzica_sousie napisała: > sałateczki, desereczki > ja tu poproszę konkretne przepisy na szybkie obiadki, takie max 30 minut od > wejscia do chaty do nałożenia na talerz!!!! no to masz na koncu watku. dzisiaj zapodalam. Odpowiedz Link
kobieta_na_pasach powiem tylko tyle,ze dietetycy "wykuli" nowa.... 09.08.06, 16:35 teorie. niewazne CO sie je, wazne ILE. jak na razie u mnie sie sprawdza. zjadlam dzisiaj dwa knedelki i jestem syta. Odpowiedz Link
kobieta_na_pasach to pasuje do wątku, jak ulał 09.08.06, 16:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=46614202 Odpowiedz Link
krambambulia Legendarny indyk w orzechach Racheli ;) 10.08.06, 12:46 Filety z indyka obtaczamy w jaju i w panierce z 1/2 mąki i 1/2 tartych orzechów (najlepiej laskowych). Szybko smażymy (orzechy szybko sie przypalają). Moczymy wcześniej przez godzinę rodzynki w rumie lub w razie braku rumu w wódce z syropem klonowym. Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę. Usmażonego indyka podajemy z pomarańczami i rodzynkami, z pieprzem do smaku. Dobrym dodatkiem będą też młode ziemniaki Odpowiedz Link
reniatoja Re: Legendarny indyk w orzechach Racheli ;) 10.08.06, 14:45 Muszę przyznać, że to brzmi super. I szybkie i pyszne musi byc i wykwintne, na pewno wypróbuję któregoś dnia, może nawet w tą niedzielę. Odpowiedz Link
krambambulia Re: Legendarny indyk w orzechach Racheli ;) 11.08.06, 13:47 Pasuje do tego czerwone słodkie mołdawskie, ale w Grecji to ciężko będzie tylko broń Boże nie wytrawne, bo z orzechami to nijak Odpowiedz Link
mmagi Pracowy kompot:-) 10.08.06, 15:17 do szklanki kroimy jabłuszko a cinkie plasterki,słodzimy i zalewamy wrzatkiem,troszke trzeba odczekac))) Odpowiedz Link
mmagi cos greckiego:-) 11.08.06, 14:12 greckie jedzenie - na jesień Autor: jacek1f Data: 23.07.06, 15:11 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- Ktos tu mnie wywolal do tablicy tymi horiatikami, wiec podam Wam pysznotke odpowiedniejsza na obecna pogode: garides saganaki 1.krewetki (solidna porcje)(moga byc wieksze, moga mniejsze)robimy na szybko krotko na oliwie, cytrynimy i pieprzymy - i na bok. 2. do rondelka - na oliwie cebula drobno pokrojona i czosnek (bez obawy), jak zeszklone, to do tego dodajemy paomidory bez skorek z puszki (np. Pellati) i doprawiamy - oregano i bazylia (suszone) i sol, cukiee (ja jeszcze podsypuje imbiru trochę). Poddusic zeby sie zgryzlo. 3. Naczynie do zapiekania jakowes, a do niego z rondelka baze, do tego krewetki - lekko zamieszac i do pieca 180-190 stopni na 10 minut. 4. Teraz jeszcze dodajemy mocną fete (nie mało), pokruszoną z ręki - ale nie okruszki tylko male kawaleczki, bo ona sie cudnie ma podtopis i tak bedzie sie ciagnac smakowicie. Zapiekamy z feta jeszcze do skutku - ok 4-5 minut. [dlatego krewetki na poczatku krociotko, zeby potem nie za twarde byly] Jest wiele takich krewetkowych saganakow i nie tylko krewetkowych. Takze spotkalem sie ze podaja nie z feta ale z kefalotiri tartym. I lampa mocnego wina Mniam. Odpowiedz Link
kobieta_na_pasach do osob lubiacych fasolke 11.08.06, 16:19 dowiedzialam sie dzisiaj od baby na rynku,ze mozna mrozic mlode ziarna fasoli. tak tez zrobilam. super szybko sie potem zima gotuje i nie wzdyma tak mocno, jak stara. Odpowiedz Link