Dodaj do ulubionych

Kulinaria Analne :)))

09.08.06, 13:00
bardzo proszę w tytule nazwy dań umieszczać smile)
Obserwuj wątek
    • vandikia zapiekanki inaczej :-) 09.08.06, 13:02
      bułka paryska kupiona dzien wczesniej
      20 dag szynki
      5 dag sera zółtego
      śmietana 18%

      bułke obieramy ze skórki, kroimy na plastry 1 cm, smarujemy masłem z 2 stron
      najlepiej (jesli mozemy piec na kratce).
      Masa: szynka drobno posiekana i starty na drobnych oczkach ser żółty
      miksujemy ze śmietaną aż powstanie gęsta masa, doprawiamy pieprzem i czym kto
      tam lubi. nakładamy duuużo masy na bułki i wstawiamy na 10 min do piekarnika
      200 st.
      musze przyznac, ze wyszło zajebiste i smakuje inaczej niz zwykle zapiekanki smile
    • mmagi Martusi włosskie zrazy:-))))) 09.08.06, 13:09

      przepis na coś co my nazwalibyśmy zrazami.

      Farsz:
      chleb (miąższ)
      czosnek
      oliwa
      parmezan tarty
      sól, pieprz
      proporcje dowolne(wiadomo oliwy tylko żeby połązczyła wszystko)
      wszystko razem miksujemy

      wołowina - pokrojona w cieniuśkie plasterki.

      zawijamy farsz w wołowinę i dusimy na patelni do miękkości podlewając białym
      winem. Rewelka.
    • reniatoja zupa z kulkami mielonymi grecka 09.08.06, 13:11
      jest to gracki przepis, nazywa się Γιουβαρλάκια i robi sie tak:

      Pół kilograma dobrego miesa wołowego mielonego mieszamy ze zmiksowaną cebulą,
      dużą garścią ryżu surowego, sól pieprz do smaku. Nie dodajemy przypadkiem
      żadnej bułki tartej czy rozmoczonej w mleku, tudzież jajka - to nie są kotlety
      mielone. Z tego ciasta robimy kuleczkiw ielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy
      je w mace (najlepiej zrobić to w ten sposób, że kulki sa w jakimś naczyniu,
      posypujemy mąką i poruszamy tym naczyniem ruchami kolisto podrutnymi dośc
      energicznie - nie ma sensu bawić sie z każdą kuleczką osobno. Teraz podgrzewamy
      w garnku oliwę (ok, niech będzie masło, czy margaryna - powinna być oliwa) i
      wrzucamy na tę oliwę te kuleczki, obracamy pare razy, zeby się leciutko
      podrumieniły (właściwie zbielały, a nie zrumieniły) i zalewamy wrzątkiem, tak
      mniej więcej 2 litry wrzątku. Można teraz albo po prostu posolic, albo jak ktoś
      lubi to doprawić wegetą lub rosołkiem w kostce. gotujemy ok 10 minut i wtedy
      wrzucamy kolejną garść ryżu (pierwsza była wymiędlona z mięsem). gotujemy do
      zmięknięcia ryżu, wyłąłczamy wtedy zródło ciepła. W osobnym naczyniu rozmieszac
      nalezy teraz sok z jednej cytryny i żółtko na jednolitą emulsję. I
      tym "podbijamy" zupę - już nie gotując, tylko wlewamy cienkim strumieniem
      ciągle mieszajac. Koniec przepisu oryginalnego

      Moje wariacje - czasem dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę.
      Zabielam zwykła śmietaną, a nie tym jajolemonem. Czasem dodaję posiekaną natkę
      pietruszki.

      Jest to zupa - a wiec jemy to w głebokim talerzu łyzką, 4-5 kuleczek mięsnych
      na porcję, dla menżowia więcej.
    • niedzwiedzica_sousie naleśniki a la niedzwiedzica 09.08.06, 13:11
      składniki
      to co zwykle na nalesniki, czyli mąka, woda, mleko, sól, jajko
      1 mrożonka horteksu sałatka meksykańska
      1 łycha przecieru pomidorowego
      35 dag mielonego
      trochę masełka

      robimy naleśniki. jak ktoś nie wie jak - to dopiszę. mięcho podsmażamy na dużej
      patelni z wysokim brzegiem i przykrywką. na oleju. jak się zrobi z czerwonego
      brązowe (ale nie bardzo brązowe i na pewno nie czarne) to dodajemy mrożonkę,
      przykrywamy przykrywką i dusimy az warzywa będą miekkie, pod koniec dodajemy
      przecier pomidorowy i płaską łyżeczkę cukru.
      tym czymś faszerujemy naleśniki, zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym,
      posypujemy wiórkami masła (można posypać żółtym serem) i zapiekamy. dupę urywa.
      a ponadto to mój osobisty wynalazek!!!
      smacznego

    • maretina murzynek ze srem 09.08.06, 13:23
      ciasto robimy tak jak na zwykly murzynek.
      kupujemy pol kilograma waniliowego sera do wypiekow ( sa w kubelkach), dodajemy
      do niego 3-4 zoltka, można nasączone rumem rodzynki, piane z białek.
      do blachy wlewamy murzynka, na to ser. pieczemy ok 40-50 minut w 180 stopniach.
      po wystygnieciu na ciasto kladziemy konfiture z wisni lub powidla. pokrywamy
      polewa czekoladowa.
      mniaaaaamsmile
      • reniatoja są jednak tacy 09.08.06, 13:25
        co nie wiedzą jak sie robi ciasto na zwykły murzynek.
        • niedzwiedzica_sousie Re: są jednak tacy 09.08.06, 13:26
          i jest ich niemało!
        • maretina Re: są jednak tacy 09.08.06, 13:27
          www.gotowanie.wkl.pl/przepis277.html
          np. taki.
        • margie Re: są jednak tacy 09.08.06, 18:35
          np jasmile)
        • stworek111 Re: są jednak tacy 24.09.06, 21:31
          ale ja nie chcę umieć!
      • maretina zupa ogorkowa z zielonych ogorasow 09.08.06, 13:26
        ze 3 spore ogorasy gruntowe, topiony serek naturalny albo smietankowy, pol kg
        wieprzowego miesa mielonego, smietana.
        bbulion gotujemy tradycyjnie, miecho mielone mieszamy z jajkiem, sola, pieprzem
        i odrobina cebuli, mozna dodac ciut bulki tartej, formujemy malutkie glutki,
        ktore wrzucamy na gotujacy sie wywar miesno-warzywny.
        ucieramy ogorasy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy do gara. dodajemy serek
        topiony a potem smietane. wpieprzamysmile
    • niedzwiedzica_sousie sałatka z tuńczyka łapki lizać 09.08.06, 13:25
      2 puchy tunczyka w sosie wł
      2/3 puchy ananasa w kawałkach
      1 mały słoik majonezu
      1 duża garść rodzynek
      1 pucha kukurydzy

      wszystko out z puch, osączamy na sitku, do michy, mieszamy. nie trzeba niczym
      przyprawiać. nie przesadzić z majonezem.
      podstawowa zaleta: zero krojenia. no i jest pyszna!!!
      • maretina salatka z tunczyka z oliwkami:) 09.08.06, 13:28
        pucha tunczyka w sosie wlasnym, sloiczek zielonych i czarnych oliwek, duuuuzy
        zielony ogorek, kukurydza z puchy, cytryna. do smaku sol i pieprz. mozna
        majonez. ja wole bezsmile
      • reniatoja inna sałatka z tuńczykiem 09.08.06, 13:32
        pomidor
        ogórek
        cebula
        sałata zielona
        papryka
        kukurydza
        ze dwa jaja na twardo
        tuńczyk


        Powyższe skłądniki (lub te sporód nich, które akurat mamy w domu) kroimy,
        tuńczyka odcedzamy, dziobiemy nożem na większe kawałki, jajo na ćwiartki.
        delikatnie przemieszujemy, niezbyt energicznie.

        Zalewamy sosem:
        Jogurt 2%
        dwie łyżki majonezu
        cukier, sól, cytryna lub ocet balsamiczny, pieprz - do smaku - robimy mix

        I po wierzchu fantazyjnie polewamy.

        Ze swieżą bułeczką pyszności. (przepis na upieczenie bułeczki też mogę podać,
        bo ja sama piekę pieczywo)
    • mamba30 2 tarty z cukinią :) 09.08.06, 13:26
      ciasto - ze ćwierc kilo mąki, pół kostki dużego masła pokrojonego, 1 jajko i
      troszkę zimnej wody - zagniatasz szybko i do lodówy na pół godziny. Jak się
      schłodzi to formę smarujesz jakimś tłuszczem i wylepiasz ciastem. Ludzie pieka
      z fasolkami, ale ja bez i żyję. Wkładasz do nagrzanego pieca jakieś 180 stopni
      i pieczesz, aż się zrumieni, mniej więcej 15 min. w tym czasie robisz farsz
      podam 2 opcje do wyboru, które mi zajebiście smakują

      1 opcja:
      na patelnię wrzucasz 2-3 pokrojone w kostkę cebule i podsmażasz na maśle lub
      oliwie, jak się zezłoci wrzucasz ze 2-3 ząbki czosnku i startą na tarce
      jarzynowej cukinię, pokrojone na kawłaki pomidory (sparzone bez skóry) dusisz
      aż odparuje, solisz, pieprzysz i może troszkę bazylii sypiesz, a najlepiej, jak
      jest świeża. Jak troszkę przestygnie wykładasz na ciasto, zalewasz 2
      rozbełtanymi jajkami, posypujesz startym żółtym serem i na jakieś 20 min. do
      pieca

      2 opcja
      3-4 cebule na patelnię jak w 1 opcji, po chwili dodajesz 2 starte cukinie,
      solisz, pieprzysz, czekasz, aż odparuje. Po przestygnięciu na ciasto, teraz
      mieszasz 2 jajka z 2 łyzkami śmietany, kroisz dużo szczypioru grubego, też
      troszkę soli i pieprzu, zalewasz całość i układaszz na wierzch obrany ze skórki
      i pokrojony pomidor, dla dekoracji, do pieca na 20 min. pycha i proste i
      tanie smile)) smacznego smile
    • mamba30 sałatka z kurczaka z ananasem 09.08.06, 13:31
      dużą pierś ugotować, a następnie pokroić w kostkę, dodać całą puszkę
      pokrojonego w kostkę ananasa, garść rodzynek i garść orzechów włoskich
      pokrojonych i sparzonych wrzątkiem, puszkę odsączonek kukurydzy, garść
      ugotowanego na sypko ryżu, doprawić majonezem, solą, pieprzem i wlać sok
      pozostały po ananasie (wtedy nie jest taka sucha )
    • maretina salatka z orzechami:) 09.08.06, 13:33
      woreczek gotowanego ryzu, "sporo" ( ja robie na oko, do smaku) posiekanych
      orzechow wloskich, puszka ananasa, ugotowana piers z kurczaka, troszke soku z
      cytryny, starta na grubych oczkach duza marchewka ( surowa), kukurydza,
      majonezik. mniaaaamsmile
      moja koezanka dodaje do tego pieprzu, ale dla mnie to bez sensu.
    • maretina pasta:) 09.08.06, 13:34
      jajowo-serowo-czosnkowa
      proporcje musicie dopbierac wg smaku. ja np. robie tak: 4 jaja na twardo,
      ucieram na drobnych oczkach tarki, kawalek sera zoltego tak samo ucieram.
      dodaje majonez, sol, pieprz, duzo czosnku:0
      na cieplej buleczce lub grzance to raj w gembie.
    • maretina salatka z winogronami 09.08.06, 13:36
      duza kisc winogron, maly por, kilka grubszych plastrow szynki ( ja daje
      ta "babuni"), majonez, kukurydza, czerwona fasola z puchy,ser zolty pokrojony w
      kostke. majonez. sol i pieprz jak ktos chce.
      winogrona tniemy an polowki, wyjmujemy pestki. reszta wiadomo jaksmile
    • reniatoja obiad szybki 09.08.06, 13:39
      jakies mięso, kroimy w kostkę, podsmazamy na oliwie, dorzucamy cebule w piórka,
      dowolne przyprawy (jakieś zioła, bez soli) i czosnek zmiażdzony. Zalewamy
      wrzątkiem, a to wszystko najlepiej zeby było w szybkowarze. Zamykamy szybkowar
      i nastawiamy na jakies 20 minut minutnik) w innym naczyniu: Łyzka masła, na to
      ryż przepłukany (pół dużego kubka ryżu na człowieka) trochę soli i poddusić.
      Zalać wrzątkiem - objętościowo ilośc wrzątku ma byc 2 razy tyle co ryzu.
      Doprowadzić do miękkości ryż na małym ogniu - to będzie około te 20 minut
      właśnie. Ryż gotowy, mieso w szybkowarze też. Otwieramy szybkowar - dodajemy
      śmietanę kremówkę w ilosci dowolnej i sól, pieprz do smaku, podgotowac to, zęby
      trochę śmietana zagęsciła sos.

      Na talerz - kupka ryzu, obok mięsko z sosem

      Jakaś prosta sałatka do tego - może być któraś z polecanych w tym wątku - i
      obiadek gotowy w pół godziny, dziękuję bardzo.
    • reniatoja albo jak grecka babka robi obiad (15 minut roboty) 09.08.06, 13:54
      Obiera ziemniaki

      kroi kurczaka na kawałki

      kroimy ziemniaki wzdłuż, a następnie na ósemki wzdłuż. Albo w jakikolwiek inny
      sposób.

      Do naczynia żaroodpornego to wszystko - ziemniaki i kawałki kurczaka. Na to
      sól, pieprz, oregano, oliwa, woda i sok z dwóch cytryn i przemieszac łapami,
      żeby się równomiernie rozprowadziło. Wody musi byc trochę, tak ze 3 centymetry
      na dnie naczynia. I do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem,
      pieczemy aż wszystko bedzie miękkie - mniej więcej półtorej godziny. I nie
      bójcie się, ze ziemniaki nie zmiękna przez cytrynę - zmmiękną, zmiękną i będą
      miały bardzo fajny cytrynowy smak.

      I to koniec,

      greckie babki sie nie cykają, nie stoją godzinami przy garach. Do tego grecka
      sałatka z fetą i oliwkami plus pieczywo - oni do wszystkiego jedzą pieczywo,
      oczywiście my Polacy możemy zrezygnować z zagryzania ziemniaków chlebem.
      • niedzwiedzica_sousie fajne!! 09.08.06, 14:04
        • bubasio sałatka z sera żółtego 09.08.06, 14:41
          20 dag sera żółtego (jakiego lubicie)
          puszka kukurydzy
          5 jajek na twardo
          4 ogórki kiszone ewentualnie korniszony
          por
          majonez
          sól
          pieprz

          Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami ,dodajemy kukurydzę ,jajka
          posiekane ,ogórki w kosteczkę ,por w pół talarki ,majonez -mieszamy i
          kosztujemy czy trza dosolić (ogórki zazwyczaj słone ) i pieprzymy i mieszamy
          jeszcze raz i wpieprzamy ze smakiem big_grin
          Smacznego
          uwielbiam ją - szczególnie jak wpadną niezapowiedziani goście bo się szybko
          robi smile
          • niedzwiedzica_sousie Re: sałatka z sera żółtego reaktywacja 09.08.06, 15:34
            30 dag sera żółtego
            puszka czerwonej fasoli
            2 pory (białe części)
            papryka słodka w proszku
            ananas z puszki opcjonalnie
            majonez

            ser w kochę, obtoczyć w papryce. do michy. do tego osączona fasola i majonez
            oraz pory w półtalarki. w przepisie był ananas, ale ja nie daję. uwaga: nie
            jeść przed ani w trakcie randki smile smile smile
      • mmagi marokańczyc tez tak robią,moja kolezanke z Hiszpa 09.08.06, 16:19
        ni maż Marokanczyk tak gotuje i ona teraz tezsmile))
        ziemniaki,kurczak,papryka,i bóg wie co tam jeszczesmile)
    • marta.uparta inna sałatka z sera żółtego. 09.08.06, 15:22
      ser żółty
      ziemniaki gotowane w mundurkach i obrane
      papryka czerwona konserwowa
      majonez
      czosnek wycisnięty
      wszystko pokroić w kostkę i wymieszac z majonezem, zmiazdżonym czosnkiem, sola
      i pieprzem.
    • marta.uparta sałatka z orzeszków ziemnych 09.08.06, 15:26
      puszka orzeszków ziemnych
      puszka ananasa
      seler naciowy
      majonez
      przyprawy: sól, pieprz, ew. cytryna

      orzeszki drobno siekamy lub miksujemy w blenderze (ma wyjśc siekanina mniej
      więcej grubości kaszy gryczanej)
      ananas kroimy w kosteczkę
      seler w plasterki

      mieszamy z majonezem i przyprawami

      podane proporcje są na dużą imprezę.
    • marta.uparta i ostatnia sałatka - pomarańcze z czosnkiem! 09.08.06, 15:32
      3 słodkie pomarańcze - obrane i pokrojone w kostkę dośc dużą
      puszka tuńczyka w oleju (odsączyć)
      puszka kukurydzy
      dużo pietruszki (natki)

      sosik:
      3 - 4 zęby czosnku (mozna i więcej jak ktoś lubi) - zmiażdżyć
      3 - 4 łyzki majonezu
      4 łyżeczki musztardy
      przyprawa: oregano, sól, pieprz

      sosik wymieszać
      połączyć pomarańcze z tuńczykiem i kukurydzą, wymieszać z sosikiem. Pycha.

      gdzieś jeszcze miałam przepis na podobną sałtkę, tylko do pomarańczy dodawałam
      czerwoną cebulę i zielone oliwki.
    • mmagi sałatka krabowa 09.08.06, 16:26
      paluszki krabowe kroimy wzdłóz na pół,potem na 2-3mm kawałeczki,tak samo kroimy
      świezego ogórka/2szt na podwójne opakowanie paluchów/,ogór musi postac lekko
      posolony,lekko!, po jakims czasie odlac z nich sok,odcisnąć,połączyc z
      krabami,dodac drobno posiekany koper i zalac jogurtem,ja uzywam Zotta,dla mnie
      najlepszy,bo ma odpowiednia gestosc,musi postac w lodówce,w przepisie nie ma
      żadnych przyprawsmile!!!!!!!!!!!
      ona jest taka lekko wytrawna,dobra do winkawink))))
    • kobieta_na_pasach ja z przyczyn oczywistych sie nie wlanczam btxt 09.08.06, 16:32

      • reniatoja może byś sie juz przestała dąsać 09.08.06, 17:10
        dobry przepis nie jest zły, czy to na knedle, czy na sałatkę z rukoli.
        • kobieta_na_pasach a ty moze przestalabys juz kąsac? 09.08.06, 17:12
          ewidentnie masz problem z odbieraniem moich emocjismile
          • reniatoja Re: a ty moze przestalabys juz kąsac? 09.08.06, 17:14
            Ewidentnie to mi sie chce spać.
            • kobieta_na_pasach Re: a ty moze przestalabys juz kąsac? 09.08.06, 17:19
              reniatoja napisała:

              > Ewidentnie to mi sie chce spać.

              to czemu sie nie zdrzemniesz? ja, kiedy maz wracal z pracy szlam spac.
              • niedzwiedzica_sousie Ale ale drogie Panie!!! 10.08.06, 08:23
                sałateczki, desereczki
                ja tu poproszę konkretne przepisy na szybkie obiadki, takie max 30 minut od
                wejscia do chaty do nałożenia na talerz!!!!
                • reniatoja Re: Ale ale drogie Panie!!! 10.08.06, 09:12
                  Takie sa właśnie najtrudniejsze do zdobycia, pilnie strzeżone przez mafię. Ale
                  możesz walnąć na patelnię jakieś warzywa (nawet z mrożonki), a jak nie z
                  mrożonki to cebulka w piórka, paprytka w kóleczka, marchewka w talarki,
                  kabaczek na przykład w słupeczki (żeby już wszystko nie było w talarki) puszka
                  kukurydzy, czerwona fasolka, sól pieprz cukier, poddusić w sosie pomidorowym,
                  na kratce albo patelni grillowej zrumienić na przepiekny złoty kolor osławione
                  juz cyce kurczęce, a w rondelku ugotowac dwa woreczki ryżu albo trzy. I to
                  powinno zająć właśnie 30 minut od wejścia do domu do położenia na stół.
                  • niedzwiedzica_sousie Re: Ale ale drogie Panie!!! 10.08.06, 09:24
                    a no właśnie, wiem, mafia, sejfy, znam to. ale myślałam, że my tu, w takim
                    rodzinnym gronie - niechby każda jeden przepis zdradziła, to już będzie na cały
                    miesiąc gotowania.
                • mamba30 Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedzica 10.08.06, 10:07
                  2 zielone cukinie obierasz ze skórki i ścierasz na tarce na grubych oczkach,
                  potem 1 dużą cebylę. Dodajesz do tego jajko i mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz.
                  Smażysz jako ziemniacvzane. Bierzesz teraz jogurt naturalny, któren również
                  traktujesz solą, pieprzem i wyciskasz kilka ząbków czosnku. Placki na talerz,
                  sosik do sosjerki, niech sobie towarzystwo samo polewa wedle upodobań. Szybkie,
                  proste i smaczne - tylko oddech później jest czadowy smile)) Mój to woli w wersji
                  na zimno, takie na 2 dzień, ale są gusta i guściki smile
                  • niedzwiedzica_sousie Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:11
                    wow! a ile tej mąki ziemniaczanej? i jakie duże cukinie, bo one są różne
                    bardzo...
                    • mamba30 Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:13
                      zależy ile chcesz mieć tych placków, ja robię z raczej większych, bo ściera się
                      i tak biegusiem. Mąki dodaję tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka, na oko.
                      Napewno sobie poradzisz smile)
                      • reniatoja Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:31
                        A nie posypujesz startej cukini solą i po jakimś czasie nie odciskasz soku,
                        który sie wytworzy? Zawsze tak robię z cukiniami (czy cukinia to to samo co
                        kabaczek?) i bakłażanami, inaczej sa bardzo wodniste
                        • mamba30 Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:40
                          nie, nie robię z cukinią, nadmiar z palcem w nosie na patelni wyparuje, a tak
                          jest zdecydowanie szybciej.
                          Cukinia to nie kabaczek, aczkolwiek obydwa warzywa należą do grupy dyniowatych.
                          Cukinia zawiera dużo cukrów i jest treściwa, natomiast kabaczek można uznać za
                          warzywo dietetyczne smile)
                          Bakłażany posypuję solą, ale z racji na ich gorzkawy smak. Po nasoleniu
                          puszczają soki i cała goryczka sobie idzie w kosmos smile)
                          • niedzwiedzica_sousie Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:42
                            ja widzę że koleżaneczka to wyższy stopień wtajemniczenia, ho ho
                            • mamba30 Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:43
                              niedzwiedzica_sousie napisała:

                              > ja widzę że koleżaneczka to wyższy stopień wtajemniczenia, ho ho

                              he he.... ja to nazywam prościej - garkotłuk smile)))
                              • niedzwiedzica_sousie Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:47
                                Garkotłuk to jest mój stachu, jak wywleka wszystkie gary z szafki i wali nimi o
                                podłogę smile)))
                                • mamba30 Re: Szybkie placki z sosem special for Niedźwiedz 10.08.06, 10:48
                                  nie zdierżyłabym już takiej sumfonii smile)
                • mamba30 Szybkie spagetti brokułowe 10.08.06, 10:19
                  Wstawiasz wodę na makaron i w międzyczasie paczkę mrożonych brokułów(ma być
                  szybko, dlatego mrożonka) wrzucasz do rondelka, podlewasz wodą i rozduszasz.
                  Powinna być breja, najlepiej rozdziabdziana później malakserem, ale ja go nie
                  mam, więc na koniec dzibdziam widelcem - zaoszczędzony czas na wyciąganiu i
                  późniejszym myciu sprzętu. Więc jak już jest miekkie to solisz, pieprzysz i
                  wrzucasz czosnek wyciśnięty, kilka ząbków. Zaprawiasz 2 łyżkami śmietany.
                  Polewasz ugotowany makaron spagetti, posypujesz drobno startym parmezanem i
                  gotowe
                  • niedzwiedzica_sousie Re: Szybkie spagetti brokułowe 10.08.06, 10:43
                    a wylewam wodę z tych brokułów??
                    • mamba30 Re: Szybkie spagetti brokułowe 10.08.06, 10:44
                      nie, podlewasz taką ilością, żeby się nie przypaliło i w efekcie powinna wyjść
                      taka gęsta masa smile)
                      • niedzwiedzica_sousie Re: Szybkie spagetti brokułowe 10.08.06, 10:47
                        rozmiem, super
                        • mmagi ja cos takiego robie na 2-3 łyzkach oleju+pieczar 10.08.06, 15:13
                          ki pokrojone w grubsze plastry,jest tez oki jak sie np ma kotleta z
                          piersi,mozna go pokroic w cienkie paski,potem czosnek i smietana,do takich
                          potraw kupuje łaciata w kartoniku,rewlacyjnasmile))
                • roman_tyczka Re: Ale ale drogie Panie!!! 14.09.06, 14:25
                  niedzwiedzica_sousie napisała:

                  > sałateczki, desereczki
                  > ja tu poproszę konkretne przepisy na szybkie obiadki, takie max 30 minut od
                  > wejscia do chaty do nałożenia na talerz!!!!
                  no to masz na koncu watku. dzisiaj zapodalam.
    • kobieta_na_pasach powiem tylko tyle,ze dietetycy "wykuli" nowa.... 09.08.06, 16:35
      teorie. niewazne CO sie je, wazne ILE. jak na razie u mnie sie sprawdza. zjadlam
      dzisiaj dwa knedelki i jestem syta.
    • kobieta_na_pasach to pasuje do wątku, jak ulał 09.08.06, 16:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=46614202
    • krambambulia Legendarny indyk w orzechach Racheli ;) 10.08.06, 12:46
      Filety z indyka obtaczamy w jaju i w panierce z 1/2 mąki i 1/2 tartych orzechów
      (najlepiej laskowych). Szybko smażymy (orzechy szybko sie przypalają).
      Moczymy wcześniej przez godzinę rodzynki w rumie lub w razie braku rumu w wódce
      z syropem klonowym. Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę.
      Usmażonego indyka podajemy z pomarańczami i rodzynkami, z pieprzem do smaku.
      Dobrym dodatkiem będą też młode ziemniaki smile
      • reniatoja Re: Legendarny indyk w orzechach Racheli ;) 10.08.06, 14:45
        Muszę przyznać, że to brzmi super. I szybkie i pyszne musi byc i wykwintne, na
        pewno wypróbuję któregoś dnia, może nawet w tą niedzielę.
        • krambambulia Re: Legendarny indyk w orzechach Racheli ;) 11.08.06, 13:47
          Pasuje do tego czerwone słodkie mołdawskie, ale w Grecji to ciężko będzie wink
          tylko broń Boże nie wytrawne, bo z orzechami to nijak tongue_out
    • mmagi Pracowy kompot:-) 10.08.06, 15:17
      do szklanki kroimy jabłuszko a cinkie plasterki,słodzimy i zalewamy
      wrzatkiem,troszke trzeba odczekacsmile)))
    • mmagi cos greckiego:-) 11.08.06, 14:12
      greckie jedzenie - na jesień
      Autor: jacek1f
      Data: 23.07.06, 15:11 + dodaj do ulubionych wątków

      skasujcie post

      + odpowiedz cytując + odpowiedz

      --------------------------------------------------------------------------------
      Ktos tu mnie wywolal do tablicy tymi horiatikami, wiec podam Wam pysznotke
      odpowiedniejsza na obecna pogode:
      garides saganaki
      1.krewetki (solidna porcje)(moga byc wieksze, moga mniejsze)robimy na szybko
      krotko na oliwie, cytrynimy i pieprzymy - i na bok.
      2. do rondelka - na oliwie cebula drobno pokrojona i czosnek (bez obawy), jak
      zeszklone, to do tego dodajemy paomidory bez skorek z puszki (np. Pellati) i
      doprawiamy - oregano i bazylia (suszone) i sol, cukiee (ja jeszcze podsypuje
      imbiru trochę). Poddusic zeby sie zgryzlo.
      3. Naczynie do zapiekania jakowes, a do niego z rondelka baze, do tego
      krewetki - lekko zamieszac i do pieca 180-190 stopni na 10 minut.
      4. Teraz jeszcze dodajemy mocną fete (nie mało), pokruszoną z ręki - ale nie
      okruszki tylko male kawaleczki, bo ona sie cudnie ma podtopis i tak bedzie
      sie ciagnac smakowicie. Zapiekamy z feta jeszcze do skutku - ok 4-5 minut.
      [dlatego krewetki na poczatku krociotko, zeby potem nie za twarde byly]

      Jest wiele takich krewetkowych saganakow i nie tylko krewetkowych. Takze
      spotkalem sie ze podaja nie z feta ale z kefalotiri tartym. I lampa mocnego
      wina smile Mniam.

    • kobieta_na_pasach do osob lubiacych fasolke 11.08.06, 16:19
      dowiedzialam sie dzisiaj od baby na rynku,ze mozna mrozic mlode ziarna fasoli.
      tak tez zrobilam. super szybko sie potem zima gotuje i nie wzdyma tak mocno, jak
      stara.
      • mmagi pogadamy zimą;-) 12.08.06, 19:24

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka