09.11.06, 11:35
czy Ty nie wiesz gdzie można dostać Gryzeofulwinę? To takie tabletki na
grzybicę... U PD zaczyna być kocia epidemia sad(
Obserwuj wątek
    • khaki3 Re: Khaki 09.11.06, 11:43
      Nie znam tego leku,ale dowiem sie gdzie mozna dostac i za ile. Jak dostane u
      siebie to podesle tobie. Dam znac jak sie czegos dowiem, dzisiaj albo juz jutro
      bede wiedziala gdzie i za ile i jak znajde to zakupie tylko powiedz ile potrzeba.
      • mamba30 Re: Khaki 09.11.06, 11:48
        Jak się uda namierzyć, to wtedy może pogadamy. Dziękuję smile
    • khaki3 Re: Khaki 09.11.06, 11:44
      I znalazlam cos takiego :

www.pfm.pl/u235/navi/200502/back/200497
      Gryzeofulwina

Wprowadzona została do lecznictwa w 1958 roku, gdy po raz pierwszy wyizolowano
      ją z Penicillium griseum. Działanie grzybostatyczne leku polega na hamowaniu
      syntezy ściany komórkowej poprzez blokowanie syntezy kwasów nukleinowych. Lek
      łączy się z cytochromem P-450, w tym również ludzkim, co jest przyczyną jego
      znacznej toksyczności. Ze względu na liczne działania uboczne w chwili obecnej
      gryzeofulwina jest bardzo rzadko stosowana (1). Gryzeofulwina może powodować
      zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bóle głowy, odczyny skórne (w tym toksyczną
      nekrolizę naskórka), granulocytopenię. Ma również działanie fototoksyczne.
      Częściej reakcje fototoksyczne obserwuje się u pacjentów z obecnością
      przeciwciał Ro i La (5).

Nie należy podawać leku osobom chorującym na toczeń trzewny układowy, gdyż może
      nasilać jego objawy.

Gryzeofulwina daje interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi i estrogenami. W
      trakcie terapii bezwzględnie przeciwwskazane jest picie alkoholu, ze względu na
      możliwość wystąpienia reakcji disulfiramopodobnej.

Gryzeofulwina obecnie stosowana jest w leczeniu grzybic skóry owłosionej głowy
      nie reagujących na inne leki (4,6).
      • mamba30 Re: Khaki 09.11.06, 11:47
        no tak, ale tego ponoć nie ma w aptekach...
        • khaki3 Re: Khaki 09.11.06, 11:51
          Uuuuuu to gorzej sad moze uda mi sie cos zlanesc w akademii medycznej choc nie
          wiem czy dadza sad dowiem sie dopiero 28, ale dzisiaj pogadam z kolezanka z
          medyka z farmacji moze gdzies mozna dostac? a moze lek zamienny? no nic
          przeprowadze wywiad i dam znac co i jak.
          • mamba30 Re: Khaki 09.11.06, 12:05
            z góry Ci dziękuję. Wczoraj umarła ta 24 letnia staruszka i kilka kotów jest
            zarażonych grzybicą sad(
            • khaki3 Re: Khaki 09.11.06, 12:07
              O jejuuuuu sad Jak przykrosad(((( popytam, moze zastepczy lek dostane, moze cos
              sie wykombinuje. dam znac jak czegos sie dowiem.
              • mamba30 Re: Khaki 09.11.06, 12:14
                jeszcze raz dziękuję
            • mmagi ojej:(,to sie mój Kot zmartwi:(((( 09.11.06, 12:07

• mamba30 Re: ojej:(,to sie mój Kot zmartwi:(((( 09.11.06, 12:15
                ale przynajmniej już się nie męczy bidulka sad
                • mmagi Re: ojej:(,to sie mój Kot zmartwi:(((( 09.11.06, 12:59
                  zmartwił siesad
                  • mamba30 Re: ojej:(,to sie mój Kot zmartwi:(((( 09.11.06, 13:17
                    i tak żyła o ładnych kilka lat dłużej, niż większość kotków.
    • lena_zet to jest to? 09.11.06, 12:09
      www.infekcje.com.pl/linkowanie.php?gdzie=anty85&zaaw=nie
      • mamba30 Re: to jest to? 09.11.06, 12:15
        tak, dokładnie
        • lena_zet Re: to jest to? 09.11.06, 12:17
          mamba, czym te kociaki były leczone?napisz proszę ja się też ze swoim wetem
          skonsultuję.I jaki rodzaj grzyba mają?czy zeskrobina była brana?
          • mamba30 Re: to jest to? 09.11.06, 12:19
            właśnie tym, ale się już skończyło. Nie wiem czy była brana i na razie się nie
            dowiem, PD jest na karmieniu
            • lena_zet Re: to jest to? 09.11.06, 12:23
              mambuś, to leczenie byłoby bezsensowne jeśli nie była brana zeskrobina.....
              dowiedz się proszę, to bardzo, bardzo ważne.
              • mamba30 Re: to jest to? 09.11.06, 12:31
                jeszcze udało mi sie złapać PD - były u weta i nie była pobierana zeskrobina
                ale grzybica została zdiagnozowana jakimś aparatem (to był dermatolog). Te
                kotki zabrała pewna pani, która też czasami pomaga w leczeniu kotów PD i
                dlatego nie mamy teraz skąd wziąć leku. Właśnie ten lek wet przepisał tym małym
                kotkom i Filipowi, które są już zdrowe. teraz reszta zaczeła chorować, więc to
                chyba ta sama odmiana grzyba, dlatego to własnie lekarstwo byłoby najbardziej
                porządane
                • lena_zet Re: to jest to? 09.11.06, 12:33
                  według mnie bez zeskrobiny całe to leczenie jest w ogóle bezsensowne.Zobacz
                  sama, dosyć że im nie przechodzi to jeszcze inne się zarażają....
                  • mamba30 Re: to jest to? 09.11.06, 12:35
                    nie, nie.... te 4 leczone koty, które były u weta już są zdrowe. Ale sama
                    wiesz, że każda wizyta kosztuje i nie stać jest nas na to. Dlatego się
                    zapytałam o jakieś dojście do tego leku.
                    • lena_zet Re: to jest to? 09.11.06, 12:38
                      jesteś pewna, że jest konieczność tego leku?jesli tak to obdzwaniam lecznice
                      natychmiastowo i pytam o ten lek!
                      • mamba30 Re: to jest to? 09.11.06, 12:42
                        jestem pewna. Ale czy Ty masz znajomości, żebyś nie musiała za wizytę płacić? W
                        przeciwnym wypadku nie zawracaj sobie głowy, masz wystarczająco dużo
                        swoich "problemów"
                        • lena_zet Re: to jest to? 09.11.06, 12:45
                          mambuś, jestem winna kasę wetowi mojemu, więc pojadę mu oddać.Mówisz, że tego w
                          aptekach nie ma?Czyli nie ma prosić on receptę tylko trzeba kupić bezpośrednio
                          u weta, tak?
                          • mamba30 Re: to jest to? 09.11.06, 12:57
                            tak mi PD dzisiaj powiedziała, ale może spytaj sie po prostu weta?? ten lek też
                            jest dla ludzi, więc chyba powinien być ogólnie dostępny.
                            • lena_zet Re: to jest to? 09.11.06, 13:00
                              ok, będę jutro u niego na 100%, napiszę ci smsa.Macie jeszcze na kilka dni?
                              • mamba30 Re: to jest to? 09.11.06, 13:17
                                właśnie nie, więc to jest b. pilna sprawa. dzięki za wszystko Lenka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka