Dodaj do ulubionych

pytanie do wszystkich meżatek na tym forum

13.11.06, 11:05
bardzo proszę o wzięcie udziału w poniższej ankiecie wszystkie meżatki,
dziękuję. Kieruje mną ciekawosć jak to jest w obecnych czasach. Chodzi mi o
to jakie macie nazwisko po ślubie.
a) meża
b) dwuczłonowe - swoje panieńskie i męża
c) pozostałyście przy swoim panieńskim

Przyszłe mężatki oczywiscie pytam o zamiary w tym względzie - jak
zdecydujecie?
Obserwuj wątek
    • lena_zet B nt 13.11.06, 11:07

• maretina Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:07
      odp: a).
      bo maz ma ladniutkie, to sie polaszczylamsmile
    • lajton Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:08
      odp. a)
      przyszły ma oryginalne nazwisko to se zmienię
    • marta.uparta Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:10
      Mam nazwisko po męzu. Ponieważ moje panieńskie jest bardzo długie (13 liter), a
      męża też nie krótkie, nie chciałam łączyć, boby i tak tego nikt nie zapamiętał,
      poza tym w tamtych czasch wydawało mi się to pretensjonalne. Zresztą do tej
      pory uważam, że gdy nazwiska nie komponują sie ze sobą, to podwójne zawsze
      będzie wygladało głupio i sztucznie.
      Natomiast czasem sobie myślę, że mogłam pozostac tylko przy nazwisku
      panieńskim. Jest piekne i niepowtarzalne, a nazwisko po męzu takie sobie. Ale
      własciwie nie żałuję az tak bardzo, przyzwyczaiłam sięsmile
    • alpepe Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:14
      b
    • pszczolaasia odp. a n/t 13.11.06, 11:14

• annajustyna Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:15
      Wersja b). Uzywam tylko swojego, bo z mezowskim sie nie identyfikuje (zreszta w
      DE odbierane jest jak imie, mezowi nieraz przestawiano kolejnosc imie-nazwisko)...
      • to-wlasnie-ja Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:16
        a )ladniejsze
    • monalisa.pl bede miala pkt A / nt 13.11.06, 11:16

• aasiula1 munża ale teraz mi szkoda ze nie moje 13.11.06, 11:19
      • bubasio A 13.11.06, 11:31

• hatige Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:37
      a (to powrot do nazwiska panienskiego mojej ukochanej, niestety niezyjacej juz
      babci... a z moim nic mnie nie laczy - patrzac na rodzine ojca...)
      • annajustyna Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:39
        Jestescie kuzynami czy to przypadek?
        • hatige Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 12:05
          Jakies bardzo dalekie pokrewienstwo jest... Pra pra pra dziadek czy jakos tak...
    • reniatoja Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:38
      Ja tez a. Z cieżkim sercem pozbyłam sie swojego panieńskiego nazwiska, nawet
      nie dlatego, ze moje takie piekne, a meża brzydkie (żadne mi sie nie podoba),
      ale nie chciałam nazywać się tak jak moja teściowa. Ale zabrakó mi (jak i w
      wielu innych sprawach) siły przebicia, odwagi cywilnej, nie wiem - tradycja
      wzięła głrę. A tu w grecji jest jakas inna moda - kobiety nie przyjmują
      nazwiska męża, każdy ma swoje nazwisko - przynajmniej ja znam chyba tylko jedną
      greczynkę, która przyjełaby nazwisko męża - tak to wszystkie mają swoje
      panieńskie nazwiska. I równiez nikt nigdy nie słyszał, zeby do tesciowej mówić
      mamo (ja też w tym poległam niestety), no ale tu mają taką wygodna forme - mówi
      się per "wy" i to jest zarówno grzeczne, z szacunkiem, jak i pozwala zachować
      własciwy dystans i nie mówić do obcej kobiety mamo, brrr.
      • maretina Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:40
        nie mowie do tesciowej mamo, tylko bozenkabig_grin
        • annajustyna Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:46
          A ja Zosiasmile))).
        • reniatoja Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:47
          bo jestes bardziej postepowa i masz mocniejszy charakter niz ja. Pewnie wplywa
          na to również dojrzałosć - wiek, w którym wychodzi sie za mąż. Mnie np teraz
          nikt by nie zmusił do mówienia mamo obcej babcie, w dodatku takiej, z którą
          miałam takie ukłąday jak miałam z teściową. Masakra. no ale ja wyszłam za mąż
          jako dziecko prawie, o wielu rzeczach życie za mnie zadecydowało, teraz już
          jestem dojrzalsza, twardsza i wiem o co mi w zyciu chodzi. A poza tym moja
          tesciowa to juz predzej pozwolilaby sobie mówić per pani niz po imieniu 0- tez
          musi byc babka na pewnym poziomie spolecznym, zeby isc na taki uklad, nie kazda
          Polska baba sie na cos takiego zgodzi, zeby jej jakas siksa co jej synka
          ukradla jeszcze jej po imieniu mówiła wink)))

No ale moja teściowa już dead jest, wiec nie ma o czym rozprawiac
      • aasiula1 Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 11:50
        Ja nie dość, że nawizska mam jak teściowa to jeszcze imię :[ wkurza mnie to
        nieprzeciętnie. I to, że dziewczynki mają to nazwisko też. Teściowej się
        wydaje, że to prawie jej dzieci.
    • juleczka4 Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 12:00
      Odp. A

Małża jest pienkne ,a moje panienskie to szkoda gadać ,uff cieszę sie ,że się
      go pozbyłambig_grinbig_grinbig_grin
    • mmagi męża 13.11.06, 12:27

• marta.uparta Re: męża 13.11.06, 12:30
        a nie kazał oddać?wink
        • mmagi z chceią bym to zrobiła ale mi sie nie chce stac w 13.11.06, 13:33
          urzedachsmile
    • aguszak Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 13:12
      a) męża
      gdybym miała dugi raz wybierać, to też bym wybrała mężowskie, bo... bardziej mi
      się podoba od mojego rodowego wink
    • six_a Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 13:20
      opcja b - nie wyglądają może najszczęśliwiej, ale rezygnować z własnego to ja
      nigdy nie zamierzałam smile
      w ogóle idiotyzmem jest jakieś przyjmowanie nazwisk, dzieci niech sobie mają po
      ojcu, ale po jakiego grzyba żona ma mieć nazwisko męża, to ja nie wiem -
      biurokracji dwa razy więcej, bo i tak każą wpisywać panieńskie, a dzieciom
      panieńskie matki i burdel na całego.
    • mamba30 Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 13:24
      no cóż, po raz drugi przyjęłam nazwisko menżowia smile
      • annajustyna Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 13:57
        A nie myslalas o podwojnym ze wzgledu na Sebe? Na innym forum jest dziewczyna,
        ktora tez miala synka w pierwszym malzenstwie. Na prosbe aktualnego meza wrocila
        po rozwodzie do panienskiego, a po slubie z aktualnym przejela jegowink))).
        Podobno w pracy prawie zglupieli, tak czesto zmianial nazwiskosmile)))).
        • mamba30 Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 14:10
          nie, szczerze mówiąc nie chcę osobiście mieć nic wspólnego z byłym, a tym
          bardziej nazwiska. Teraz są inne czasy i na nazwisko tak się nie zwraca uwagi.
          Zresztą syn jest już duży i to nie ma dla Niego znaczenia.
    • dzikoozka Re: pytanie do wszystkich meżatek na tym forum 13.11.06, 14:30
      a
      chociaż panieńskie było ładniejsze.
    • khaki3 ja jestem zachlanna i 2-czlonowe 13.11.06, 14:56

• grogreg Moge za zone? 13.11.06, 15:07
      Moge?
    • niedzwiedzica_sousie a) 13.11.06, 15:08

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka