Dodaj do ulubionych

Do Rico z Chorzowa

13.08.07, 10:33
Bardzo mi miło, że postanowiłeś odwiedzić nasze forum, ale
chciałabym Ci zwrócić uwagę na kilka spraw.
1. Jeśli przychodzisz do kogoś w gości, to nie zaczynasz wizyty od
ustalania swoich reguł, tylko trzymasz sie reguł, które panują w
miejscu odwiedzanym. Jeżeli coś Ci nie pasuje, to zawsze możesz
wyjść, nieprawdaż?

2. Nie rozpoczyna sie chyba wizyty od obrażania ludzi, do których
przyszedłeś w gości?

3. Kultura osobista nakazuje, żeby porozumiewać się w sposób
przewidziany dla danego miejsca, kultury itp. itd. Nikt na tym forum
nie wyjeżdża z gwarą śląską, więc z łaski swojej pisz po polsku. Ani
ja, ani jak mniemam większość, nie ma ochoty zastanawiać się nad
każdym postem "co poeta miał na mysli". Z tego co widzę, potrafisz
po polsku, więc z łaski swojej dostosuj sie do polskości na tym
forum.

4. Na tym forum nie ma dyskryminowania ludzi z powodu różnic
kulturowych, etnograficznych i jakichkolwiek innych, więc na Twoim
miejscu przestałabym toczyć pianę z powodu słów, zdań czy
czegokolwiek innego, co jest sprzeczne z Twoimi poglądami. Popadłeś
w swoisty przesadyzm. Jeżeli lubisz się kłócić i udowadniać
swoje_jedyne_słuszne_racje, to proponuję zmienić forum. Na tym forum
my się dobrze bawimy, wymieniamy poglądy, ew, DYSKUTUJEMY, wspieramy
się a nie KŁÓCIMY bez sensu.

To by było chyba na tyle. Jeżeli ogarniesz te kilka kwestii ze
zrozumieniem, że to nie jest personalny atak na Ciebie, a jedynie
wskazanie Ci, jak się tu funkcjonuje, to możesz spędzić z nami kilka
fajnych chwil. Ludzie tu piszący potrafią poprawic humor, jak dla
mnie są jedyni w swoim rodzaju, a jeśli chodzi o Raducha, którego
obraziłeś, to IMHO jest jednym z najfajniejszych facetów, których w
życiu poznałam, żałuję, że tylko wirtualnie. Powinieneś go
przeprosić, ale zrobisz, co uważasz...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 10:41
      sądzę mamba, że rico zaczął chować kły i pazury, acha, no i weź poprawkę, że
      rico się nauczył polskiego, tak jak się nauczył, więc może co najwyżej się
      jednak dopytajmy, co poeta miał na myśli smile.
      • mamba30 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:03
        Mam nadzieje, bo pierwsze wystąpienia były co najmniej żenujące.

Co do polskiego języka, to zastanawiam się, jak to sie nauczył, a co
        nie umiał? Skoro jest ślązakiem, to mieszka w Polsce, a z tego co
        wiem, to nauka w szkole jęz. polskiego jest obowiązkowa w naszym
        kraju smile)
        • rico-chorzow Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:17
          mamba30 napisała:

> Mam nadzieje, bo pierwsze wystąpienia były co najmniej żenujące.
          >
          > Co do polskiego języka, to zastanawiam się, jak to sie nauczył, a co
          > nie umiał? Skoro jest ślązakiem, to mieszka w Polsce, a z tego co
          > wiem, to nauka w szkole jęz. polskiego jest obowiązkowa w naszym
          > kraju smile)

Tak,w Waszym jest obowiązkowa.
          • kryzysowa_narzeczona75 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:19
            eeee, niech mi ktos wytlumaczy, bo juz sie pogubilam. Gorny slask jest polski
            czy niemiecki, bo mam wrazenie, ze cos mnie w zyciu ominelo?
            • dzikoozka Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:20
              hehehe pewnie ani tych ani tych, ślask dla ślązaków smile))
              • kryzysowa_narzeczona75 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:25
                taaaa. Ani dobrze po polsku, ani dobrze po niemiecku, a wszystko w zaleznosci
                jak wiatr powieje smile
                • mmagi Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:28
                  nie przesadzasz trochęsmile?
                  pamietaj ze mamy tu 3 osoby z tamtych stron smile
                  • kryzysowa_narzeczona75 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:31
                    nie, nie przesadzam. Pije do rico, li tylko i wylacznie.
                    Ze mnie tez po dziadku niemra, ale jakos swoje miejsce znam...
                    • mmagi Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:36
                      akurat rico swoje tez zna a o innych nie ma co pisacsmile
                      • kryzysowa_narzeczona75 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:39
                        aj, to sorki, ja odnioslam inne wrazenie i z lekka sie zagotowalam smile
            • mmagi Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:20
              ależ wymyśliłasuspicious
          • mamba30 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:20
            z przykrością stwierdzam, że masz jakiś problem ze sobą... Nie
            potrafisz nic konstruktywnie napisać, pieniactwo przez Ciebie
            przebija. A szkoda, bo ten wątek nie miał na celu wszczęcia kłótni,
            tylko uświadomienia Ci pewnych spraw.
      • rico-chorzow Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:13
        alpepe napisała:

> sądzę mamba, że rico zaczął chować kły i pazury, acha, no i weź poprawkę, że
        > rico się nauczył polskiego, tak jak się nauczył, więc może co najwyżej się
        > jednak dopytajmy, co poeta miał na myśli smile.

Nie byłaś - przypadkiem - Ty jedną z pierwszych,której nik - rico-chorzow - się
        nie spodobał?
        • alpepe Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:28
          nie chodzi mi o nick, chodziło mi o twoje wypowiedzi, których wydźwięk znałam i
          zachowałeś się niestety tak, jak ja przewidziałam, ale sądzę, że zostało to już
          wyjaśnione.
          • rico-chorzow Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:34
            alpepe napisała:

> nie chodzi mi o nick, chodziło mi o twoje wypowiedzi, których wydźwięk znałam i
            > zachowałeś się niestety tak, jak ja przewidziałam, ale sądzę, że zostało to już
            > wyjaśnione.

Zachowałem się,jak mnie przyjąłaś.
            • alpepe Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:41
              i tu cię mam, nie jestem raduchem. Chodziło mi głównie o twoją reakcję na zwykły
              kawał.
              Zwykły kawał i nie drążmy teraz męczeństwa Ślązaków po wojnie czy w jej czasie,
              bo ja też mogłabym ci parę historyjek poopowiadać z dziejów moich krewnym z Katowic.
              EOT
              • rico-chorzow Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:55
                alpepe napisała:

> i tu cię mam, nie jestem raduchem. Chodziło mi głównie o twoją reakcję na zwykł
                > y
                > kawał.
                > Zwykły kawał i nie drążmy teraz męczeństwa Ślązaków po wojnie czy w jej czasie,
                > bo ja też mogłabym ci parę historyjek poopowiadać z dziejów moich krewnym z Kat
                > owic.
                > EOT

Wiesz,Ty jesteś tu Tą pierwszą umęczoną,podam Ci coś do picia,oczywiście jeżeli
                pozwolisz,jaki drink lubisz?smile
                • alpepe Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 12:03
                  dziękuję, teraz mam prohibicję, no ewentualnie martini białe z cytryną i z
                  lodem, ale to po trzynastej smile
                  • rico-chorzow Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 12:17
                    alpepe napisała:

> dziękuję, teraz mam prohibicję, no ewentualnie martini białe z cytryną i z
                    > lodem, ale to po trzynastej smile

To pijasz od 13-stej?smile,cieszę się,że się uśmiechnełaś przed 13-tąwink
          • rico-chorzow Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 11:36
            zmaltretujcie mniesmile)
            • mamba30 Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 11:37
              wolisz pejczykiem tak delikatnie, czy od razu z grubej rury walcem
              Cię potraktować? smile
              • rico-chorzow Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 11:52
                mamba30 napisała:

> wolisz pejczykiem tak delikatnie, czy od razu z grubej rury walcem
                > Cię potraktować? smile

Hmsmile,nie jestem masochistą,też sadystą nie jestem,jak chciałabyś Ty?
                • mamba30 Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 11:54
                  Ja jestem tylko zwykłą żmiją, więc połykam w całości a potem powoli
                  trawię smile
                  • rico-chorzow Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 12:15
                    Nie wszystkie żmije potrafią wszystko strawić,tym bardziej zwykłe,więc uważaj na
                    przemianę materii przed połknięciem w całościwink
                    • mamba30 Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 12:23
                      Spoko, mnie już nic nie zaszkodzi, czasy mojej świetności już dawno
                      przeminęły, teraz pozostała tylko smutna prawda w lustrze smile

Nie odpowiedziałeś mi co to ten T..... coś tam, nie pamiętam, kilka
                      postów niżej...
                      • rico-chorzow Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 12:31
                        Rzdrzaduo pieronym ciyńszko je mynońćsmile)),T =Tichauer to tyskie,lubisz? smile)
                        • mamba30 Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 12:37
                          Prosiłam Cię, pisz po ludzku, ni du du nic z tego poza pieronem nie
                          zatrybiłam. Ogólnie pijam Dębowe mocne, ale z tym innych to tyskie
                          mi najbardziej podchodzi.

Jak Ty chcesz iść na bronka, skoro ja tu a Ty tam? smile
                          • rico-chorzow Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 12:50
                            Bronek to mój kolegasmile,a jak myślisz,dlaczego napisałem tak a nie
                            inaczej,.......może chciałem Cię trochę podenerwować?wink))

-Lustro jest ciężko minąć-,tylko nie powiedz tego wszystkim,to tak między namiwink))
                            • mamba30 Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 13:18
                              Mnie nie tak łatwo jest zdenerwować.... zazwyczaj....smile

A co masz wspólnego z grochowską w wawie?
                              • rico-chorzow Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 13:40
                                mamba30 napisała:

> Mnie nie tak łatwo jest zdenerwować.... zazwyczaj....smile
                                >
                                > A co masz wspólnego z grochowską w wawie?

Do tego też dążyłem,nie wiem jak teraz Cię zdenerwowaćsmile),a z Grochowską(Praga
                                Południe) tyle,że w połowie lipca tam byłem,poznałem paru
                                Warszawiaków,oczywiście wspaniałe Warszawiankismile),no.....i ...to Królewskie
                                piwo,o ile zapoznane Warszawianki były,co mam
                                powiedzieć......wspaniałe,wyrozumiałe,o tyle Warszawicy patrzyli na mnie z
                                boku,może dlatego,że ja się nie wstydzę mojej mowysmile
                                • mamba30 Re: Dziewczyny,panie,kobiety:) 13.08.07, 13:50
                                  Próbuj, może Ci sie uda nadepnąć mi na odcisk, aczkolwiek nie
                                  radzę smile

Połowa tych wspaniałych warszawianek chodzących po ulicach, to
                                  osóbki napływowe. Czasami mam wrażenie, że w Warszawie więcej jest
                                  tych przyjezdnych mieniących się warszawiakami, niz tych
                                  prawdziwych. Nie chcę generalizować, ale moim zdaniem
                                  większość "napływowych warszawiaków" zachowuje sie o wiele gorzej,
                                  od rodowitych. Dlatego też warszawiacy mają co raz gorszą opinię
                                  wśród pozostałych Polaków, ale to osobna bajka.

Oczywiście, że nie musisz się wstydzić swojej mowy, ale nadal
                                  obstaje przy swoim, że w towarzystwie powinno sie posługiwać
                                  językiem ogólnie rozumianym, jeżeli sie go zna smile
                                  • rico-chorzow Mamba:)), 13.08.07, 14:20
                                    znowu mógłbym Cię wink)) rozebrać i to do cna za ostatnią wypowiedź,i wierz
                                    mi,nawet szminka by Ci nie zostałasmile)

a jaki jest język - ogólnie zrozumiały - ?,sądzisz polski?,bo właśnie TY się nim
                                    posługujesz?,nie bądź egoistką,rosyjscy profesorzy udowodnili swego czasu,że
                                    polski to dialekt rosyjskiego,więc wróć do niego,może ten jest - ogólnie
                                    zrozumiały wink).

Mamba,to taka mała próbkasmile)
                                    • mamba30 Re: Mamba:)), 13.08.07, 14:34
                                      rico-chorzow napisał:

> znowu mógłbym Cię wink)) rozebrać i to do cna za ostatnią
                                      wypowiedź,i wierz
                                      > mi,nawet szminka by Ci nie zostałasmile)
                                      >

Zonk, bardzo rzadko sie maluję, a szminki w ogóle nie uzywam smile

>
                                      > a jaki jest język - ogólnie zrozumiały - ?,sądzisz polski?,bo
                                      właśnie TY się ni
                                      > m
                                      > posługujesz?

Tak, jestem w Polsce i takim językiem tu sie posługujemy, takiego
                                      języka uczą w każdej polskiej szkole. Jak jadę do Włoch, to nie
                                      wymagam od Włochów, żeby mnie rozumieli po polsku, staram sie z nimi
                                      porozumiewać w sposób dla nich zrozumiały smile)

,nie bądź egoistką,rosyjscy profesorzy udowodnili swego czasu,że
                                      > polski to dialekt rosyjskiego,więc wróć do niego,może ten jest -
                                      ogólnie
                                      > zrozumiały wink).

Owszem, zgodzę się, zarówno język polski jak i rosyjski wywodzą się
                                      ze wspólnoty prasłowiańskiej, ale w wyniku rozprzestrzeniania sie
                                      ludności, te dwa języki zostały podzilone na "dwa fronty". Na
                                      wschodzie rozwinął się między innymi rosyjski, ale polski już na
                                      zachodzie, to są dwie odrębne "kultury językowe".

Za rosyjski dziękuje, swojego czasu biegle nim władałam, dzisiaj
                                      najlepiej mi wychodzi polska mowa smile

> Mamba,to taka mała próbkasmile)

Nawet mi jeszcze skórki nie zadarłeś, że nie wspomne o odcisku smile
                                      • rico-chorzow Re: Mamba:)), 13.08.07, 14:41
                                        Dobrze chciałaś,kim byli i skąd pochodzą prasłowianie?
                                        • mamba30 Re: Mamba:)), 13.08.07, 14:46
                                          Prasłowiański wywodzi się z grupy bałtosłowiańskiej i żeby uprzedzic
                                          twoje kolejne pytanie, ta z kolei z indoeuropejskiej.

Rico, ja już jestem duża dziewczynka, nie egzaminuj mnie, bo sie źle
                                          poczuje smile
                                          • rico-chorzow Re: Mamba:)), 13.08.07, 14:52
                                            Jak duża,ile ważysz?wink)
                                            • mamba30 Re: Mamba:)), 13.08.07, 14:55
                                              duża, całe 170 cm i to bez kapelusza smile O wagę lepiej nie pytaj, bo
                                              mi się utyło jakiś czas temu he he.... Mogę jedynie rzec, że do
                                              trzydziestki było to jakieś 53-56 kg. w zależności od pory roku, ale
                                              to se ne vrati. Kurcze, głodna się znowu zrobiłam, a już 2 posiłki
                                              dzisiaj wchłonełam, ech, chyba sobie gębę zaszyję, co by mniej żreć,
                                              może rzyć mi wtedy zmaleje smile))))
                                              • rico-chorzow Re: Mamba:)), 13.08.07, 15:16
                                                No i co ja,154 cm w kapeluszu,95 kilo wagi,łysy z drewnianą nogą mam powiedzieć
                                                przy takiej olbrzymcesmile
                                                • mamba30 Re: Mamba:)), 13.08.07, 15:24
                                                  no nie wiem, chyba lepiej nie nadeptuj mi na odciski smile)

Skoro kopyto masz drewniane, to chyba mozna je jakoś gustownie
                                                  przedłużyć, co by te 154 było bez kapelusza, nie?smile

Nie martw sie, te moje długie włosy to dla picu, tak między nami
                                                  mówiąc to perukasmile)

Dawaj fotę, z chęcia sobie obejrzę takie indywiduum smile))
                                                  • rico-chorzow Re: Mamba:)), 13.08.07, 15:45
                                                    Gdyby Ci kark nie ścierpnął w patrzeniu na odciski,może i dojżysz(oczywiście
                                                    przyjmuję,nie jesteś ślepa,albo masz zapotrzebowanie na mocne okulary),wyżej na
                                                    inne indywiduasmile,to tak bez perukismile
                                                  • mamba30 Re: Mamba:)), 13.08.07, 16:06
                                                    ja się ze swoją peruką nie rozstaje, bo by wyszło na jaw, że jestem
                                                    łysa, tłusta i z pypciem na gębie smile
    • kryzysowa_narzeczona75 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:11
      a ja znam raducha nie tylko wirtualnie, ha! tongue_out smile
      • mamba30 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:12
        bo mieszkanie niedaleko, a ja na tym warszawskim pcimiu smile
        • kryzysowa_narzeczona75 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:13
          chyba tesciow, bo od nas ciut daleko smile
          • mamba30 Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:14
            no tak, cos mi świta, coś gdzieś kiedyś czytałam smile)
    • rico-chorzow Droga Mamba30, 13.08.07, 11:11
      jestem wdzięczny Ci za poświęcenie mi aż tylu słów,punktów,nie będę je rozbierał
      na elementy pierwsze(a z łatwością mógłbym),sprawdź jaka jest moja pierwsza
      wypowiedź,wątek,to może tyle;co do mojego języka,to będę go używał kiedy,jak i
      gdzie chcę,jeszcze się nie zdażyło,żebym nim kogoś -jego nieznającego- nim obraził,

gryfny posdor,

Rico
      • mamba30 Re: Droga Mamba30, 13.08.07, 11:18
        Przeczytałam twój pierwszy wpis i rozumiem, że swojej sląskości nie
        zamierzasz nigdzie wieszać itp. itd. ale tez i Ty zrozum, że "jeśli
        wszedłeś między wrony, zacznij krakać tak jak one". Co prawda to
        przysłowie tyczy sie czegoś innego, ale myśle, że pasuje do tej
        sytuacji. Bądź sobie ślązakiem, nikt Ci tego nie odbiera, ani honoru
        nie ujmuje. Wszedłeś na takie a nie inne forum, to z łaski swojej
        trzymaj sie tutejszych zasad. Czy to aż tak dużo? Nie sądzę.

Skoro znasz język polski, to proszę, posługuj nim sie tutaj, a nie
        piszesz całe elaboraty w gwarze nie zrozumiałeś dla większości.

I nie musisz być cyniczny, bo na mnie to nie działa. Ale chamstwa i
        inwektyw nie będę tolerowała na tym forum. Czy Ci sie to podoba czy
        nie, to jest mimo wszystko mój prywatny ogródek.
        • rico-chorzow Re: Droga Mamba30, 13.08.07, 11:23
          A co powiedziałabyś na to i przestała jątrzyć,pójdziemy na kawę - to tak
          sterotypowo -,albo Tichauera?wink
          • mamba30 Re: Droga Mamba30, 13.08.07, 11:27
            Kawusię właśnie sobie zrobiłam, juz drugą w dniu dzisiejszym, więc
            dziękuję. Po południu będę robiła blok czekoladowy, więc mogę
            poczęstować. Nie mam pojęcia co to Tichauer sad

Ja naprawdę nie chcę się z Tobą sprzeczać, po prostu pilnuję
            porządku w swojej "zagrodzie" smile
    • dzikoozka Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 11:18
      Ja tam specjalnie nic nie wiem, zauważyłam tylko, że jest dumny ze
      swojej śląskości i przewrażliwiony na tym punkcie, tak jakby jego
      zasługą było ze się urodził na tej a nie innej szerokosci
      geograficznej
      A to dla mnie jest zabawne, bo teoretycznie powinnam być dumna ze
      swojej mazurskości (a moze powinnam sie czegos wstydzic? ;PP)
      a mi to wisi, bo nic nie jest wieczne i od czasów adama i ewy kupe
      narodów żyło tu i ówdzie, i w sumie nie wiem czy z powodu krzyżaków,
      czy prusów czy innych plemion miałabym sie wywyższac.
      • raduch Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 13:14
        Krótko - niemieckie poczucie humoru. Jest takie... inne.
        • alpepe Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 13:17
          ale żeś strzelił. Od kiedy to Kaczyńscy i Fotyga mają niemieckie poczucie humoru?
          • raduch Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 13:35
            Nie rozumiem, prawda?
        • rico-chorzow Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 13:30
          raduch napisał:

> Krótko - niemieckie poczucie humoru. Jest takie... inne.

Mam do Ciebie prośbę,nigdy nie zaczynaj jakiegoś Teleranka z imieniem rico,a
          kończ z - Heil Hitler -,ja znam trochę więcej świństw,i to po
          1945,sądzę,rozumiemy się;

a jeżeli chodzi o moje śląskie poczucie humoru,to zostaw je lepiej w spokoju,to
          jest dobra rada,

gryfny posdor,

Rico
          • raduch Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 13:34
            Oczywiście.
            Pozdrawiam
            R.
            • rico-chorzow Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 14:23
              raduch napisał:

> Oczywiście.
              > Pozdrawiam
              > R.

Gryfny posdor,

Rico
          • mmagi Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 19:36
            Tobie tłumaczyc jak krowie na rowietongue_out
            • rico-chorzow Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 20:22
              mmagi napisała:

> Tobie tłumaczyc jak krowie na rowietongue_out

Jak dobrze znasz swoje rowy.
    • istna Re: Do Rico z Chorzowa 13.08.07, 23:47
      Nie wiem, o sso cho, ale odnośnie punktu 3., to (imho) niech sobie pisze jak
      chce, jak ktoś go nie zrozumie, to w końcu jego strata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka