13.01.11, 13:44
Kiedyś, gdzieś, nie pamiętam, obiło mi się o uszy, że nie należy jeść tego zielonego kiełka który jest w środku ząbka czosnku bo jest ciężkostrawny lub może nawet w jakiś sposób szkodliwy. Może tak jak solanina w marchwi lub ziemniakach? A może skoro to kiełkujący czosnek to wręcz przeciwnie - tak jak kiełki nasion - jest bogaty w jakieś substancje odżywcze? Czy ktoś wie coś na ten temat? Jeść zielony środek czy lepiej wyjmować i wyrzucać?
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: czosnek 13.01.11, 14:17
      Solanina w marchwi????
      • aggie8 Re: czosnek 14.01.11, 11:47
        Specjalistą nie jestem, ale ponoć to zielone na końcu marchwi, i bynajmniej nie o natkę mi chodzi :-) to właśnie solanina i powinno się końcówkę marchewki z tym zielonym odkrawać. jedne marchewki są prawi całe zielone na końcu (tym szerszym, u nasady korzenia) a inne prawie wcale tego nie mają.

Np. tu coś takiego piszą:

Ponadto, jeśli do górnej części korzenia dochodziło światło słoneczne, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wytworzyła się tam substancja toksyczna, solanina. Dlatego górną część marchewki zawsze obcinamy, zwłaszcza, gdy jest koloru zielonego.

www.nawidelcu.pl/vademecum-smakosza/warzywa/marchew,1,1,565
        Ale z drugiej strony poszperałam jeszcze w necie i wychodzi na to, że solanina jest tylko w psiankowantych a takowe to ziemniaki i pomidory, marchew nie.

Dzięki za cenną uwagę!

• dzioucha_z_lasu Re: czosnek 14.01.11, 12:12
          Solanina w marchewce nie występuje! To substancja obecna w roślinach psiankowatych! Marchewka nie należy do psiankowatych. To zielone w marchewce, to efekt produkcji chlorofilu we fragmencie do którego światło ma dostęp. Nie wszystko co zielone to solanina...
        • dzioucha_z_lasu Re: czosnek 14.01.11, 12:14
          W podanym linku bzdury piszą. Ten zielony kawałek marchewki nijak nie zaszkodzi, po prostu nie jest smaczny, bo bywa gorzkawy. Ale nie jest trujący.
    • weekenda Re: czosnek 13.01.11, 19:18
      a ile chcesz zjeść tego zielonego kiełka? kilogram???
    • marouder.eu Re: czosnek 13.01.11, 22:40
      Od lat jadam czosnkowy szczypiorek. Zapewniam cie, ze mi nie zaszkodzil:)
      • martvica Re: czosnek 22.01.11, 14:23
        Wyobraziłam sobie ile solaniny jest w zwykłym szczypiorku. A ludzie to jedzą i nie wiedzą! Laboga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka