Dodaj do ulubionych

Co jest z tymi witaminami?

20.12.13, 12:12
Jeszcze niedawno konieczne, a teraz już bezwartościowe?
fakty.interia.pl/zdrowie/news-raport-amerykanscy-eksperci-oglosili-koniec-witamin-w-tablet,nId,1077814#pst68967613
Obserwuj wątek
    • seth.destructor Re: Co jest z tymi witaminami? 28.12.13, 15:30
      Amerykańscy naukowcy odkrywają różne rzeczy. Kiedyś zredukowali jedzenie do witamin i minerałów i od tamtej pory różni ludzie jedzą różne rzeczy nie dlatego, że są smaczne, ale dlatego, że zawierają to i tamto. Oczywiście "zawierają" według gazety lub strony internetowej, bo przecież mało kto robi badanie laboratoryjne ziemniaka na zawartość witaminy D.

A to w ogóle jest przykra wiadomość dla lekomanów, którzy wpychają w siebie masę różnych witamin i suplementów.
    • feel_good_inc Może zajrzyj do artykułu źródłowego 29.12.13, 01:44
      ...to dowiesz się, że interiowe brednie nie mają nic wspólnego z tym, o czym piszą amerykańscy naukowcy.
    • katarzyna_jankowska123 Re: Co jest z tymi witaminami? 22.01.14, 00:19
      To wiedziałam od lat żadne mi odkrycie, owoce i warzywa > tabletki
    • mvszka Re: Co jest z tymi witaminami? 24.01.14, 13:06
      witaminy syntetyczne przyjmują się ( albo i nie) w różnym stopniu u różnych osób
      w USA znane są natomiast częste przypadki przedawkowań, a przedawkowanie daje podobne objawy co niedobór
      • ol_a_9 Re: Co jest z tymi witaminami? 07.05.14, 17:19
        Ja miałam niedobory wit. d i odkąd zaczęłam brać d-vitum forte moje wyniki krwi się poprawiły. Żeby nie przedawkować lekarz zlecił mi konkretną dawkę. Ważne też jest by robić w miarę regularnie badania krwi
        • fel.a Re: Co jest z tymi witaminami? 10.06.14, 09:16
          Jaką dawkę masz zaleconą, bo jest d-vitum forte 1000 j.m i 2000 j.m. Bierzesz to 1000?
    • martvica Re: Co jest z tymi witaminami? 01.02.14, 13:07
      > ..Pięć razy w tygodniu.Dotychczas właśnie taką dawkę warzyw i owoców wszystkim
      > zalecano.

W moim matriksie - siedem razy w tygodniu, po pięć porcji :>
      • waniliowa.rozkosz 7 08.05.14, 11:08
        Teraz jest 7 porcji dziennie.

kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Prawidlowa-dieta-7-porcji-warzyw-i-owocow-dziennie,wid,16572986,wiadomosc.html?ticaid=112b03&_ticrsn=3
    • janetjackson Re: Co jest z tymi witaminami? 13.05.14, 14:01
      żadne witaminy nie dadzą tego co świeże owoce i warzywa, moja córka jada witaminy tylko w takiej formie i jest zdrowa - bardzo rzadko choruje!
    • ikndar Dla niektórych konieczne, dla innych bezwartosciow 13.05.14, 23:14
      justina.lewandowsky napisała:

> Jeszcze niedawno konieczne, a teraz już bezwartościowe?
      > fakty.interia.pl/zdrowie/news-raport-amerykanscy-eksperci-oglosili-koniec-witamin-w-tablet,nId,1077814#pst68967613

"Twierdzą oni, że nie znaleźli żadnych dowodów na to, że chronią one przed takimi schorzeniami jak choroby serca i nowotwory. Nie przedłużają życia i nie spowalniają również rozwoju demencji i innych chorób mózgu."

Jeśli ktoś brał witaminy sądząc, ze one chronią przed chorobami serca, nowotworami, demencja i innymi chorobami mózgu to musiał to być jakiś wyjątkowy idiota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka