Dodaj do ulubionych

Idą zmiany

01.04.14, 10:54
Dla wszystkich którzy święcie wierzą w wyższość wegetarianizmu polecam ten artykuł, czas przestać tkwić w błędzie. Człowiek nie jest roślinożercą.

kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/wszystko-co-mowiono-ci-o-zdrowym-odzywianiu-to-bzdury/cwwvz
Obserwuj wątek
    • dolor To wszystko się tak cyklicznie powtarza 02.04.14, 09:18
      No chyba że się poczyta innych:
      wyborcza.pl/1,75400,15724141,Jedz_warzywa_i_owoce__Najlepiej_siedem_razy_dziennie.html
      "Dietetyczne odkrycia" są ulubionym tematem w sezonie ogórkowym.
    • hubinka Re: Idą zmiany 02.04.14, 13:01
      Że też Ci się chce wyszukiwać takie rzeczy i jeszcze zakładać wątki...
      Lubisz mięsko - to jedz. Twoja sprawa, mi nic do tego.
      Mnie nie przekonasz, wolę roślinki:)
      • slawekopty Re: Idą zmiany 02.04.14, 15:30
        hubinka napisała:

> Lubisz mięsko - to jedz. Twoja sprawa, mi nic do tego.
        > Mnie nie przekonasz, wolę roślinki:)

Ale tutaj nie chodzi o przekonywanie ciebie ;) a o wskazanie że często używany argument przez wegiantów o szkodliwości mięsa itp. powoli stacza się do klopa ;)
        • hubinka Re: Idą zmiany 03.04.14, 08:11
          Ależ ja właśnie jestem tym "wegiantem". I artykuł jakiejś pindzi z onetu mnie na pewno nie przekona, że są jakiekolwiek pozytywne aspekty jedzenia mięsa. Polecam za to książkę T.Campbella "Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie". Facet jest biochemikiem żywienia i opisał wyniki badań jakie prowadził przez 40 lat na tysiacach osób. Jak zapoznasz się z lekturą, to mozemy podyskutować. Uwierz, nie będziesz miał argumentów. W mojej rodzinie nawet zatwardziali mięsożercy zmienili myślenie. Moi rodzice, którzy mają grubo po 60-tce zostali weganami i pozbyli się tym samym cukrzycy, z ktorą walczyli wiele lat. Po tym cudownym ozdrowieniu moich rodziców, na dietę roślinną przeszła ciotka, mój kolega z pracy, większość rodziny. U wszystkich z cukrzycą wyniki poprawiły się w ciągu 2 miesięcy. Kolega po miesiącu z poziomu 320 (!) spadł do 160. CUD???! Nie ma cudów kolego. Nikt z nas nie ma nadwagi. Wyniki jak najbardziej w normie:)
          Polecam każdemu!
          Pozdrawiam!
          • slawekopty Re: Idą zmiany 03.04.14, 10:27
            Jeszcze raz powtórzę, nie chodzi o to żeby ciebie przekonywać, chodzi o wybicie argumentu którym posługują się wegianci ;) jakoby mięso było trujące. Ten argument często jest podnoszony w kontekście przejścia na wegetarianizm. Co do prozdrowotnych właściwości diety wegetariańskiej na T2 to nie mam żadnych wątpliwości że to działa, problem tylko że wymaga dużej wiedzy na temat odżywiania i jest trudna w zastosowaniu, jednocześnie wyeliminowanie z diety człowieka całkowicie produktów odzwierzęcych powoduje inne wymierne szkody.
            • jan.kran Re: Idą zmiany 03.04.14, 10:29
              Jakie szkody ?
              • slawekopty Re: Idą zmiany 03.04.14, 16:09
                jan.kran napisała:

> Jakie szkody ?

Brak np. B12, niedostatki prawidłowych ilości aminokwasów egzonennych, aminokwasów ograniczających itp, zmusza do suplementacji oraz do konieczności dobierania różnych gatunków białka roślinnego żeby skompensować różnice. Trudno to ogarnąć przy układaniu diety nawet osobom z wykształceniem dietetycznym a co dopiero przeciętnemu zjadaczowi chleba ;) dalej: brak w roślinach niektórych odmian kwasów wielonienasyconych NNKT upośledza działanie układu mózgowo nerwowego. Wszelkie zamienniki masła czyli margaryny to szkodliwe tłuszcze trans. Niektóre związki występują tylko w produktach odzwierzęcych i co prawda człowiek może je syntetyzować w swoim organizmie ale to zawsze dodatkowe obciążanie go.
                • jan.kran Re: Idą zmiany 03.04.14, 18:39
                  Urban legend :) Powtarzasz uprzedzenia ludzi ktorzy nie mają pojęcia. Aminokwasy egzogenne występują w produktach roślinnych. Fakt że w niewielu ale jednak.
                  B12 można suplementować My na razie nie robimy tego.. Ale ja i syn , 100 % wege od blisko trzech lat , robimy regularnie badania krwi i niczego nam nie brakuje. Ja mam 54 lata , sporą nadwage a wyniki krwi idealne. Syn 24, trenuje minimum 15 godzin w tygodniu i jest okazem zdrowia i ma wszystko w obrazie krwi jak trza.
                  Ja powinnam mieć przynajmniej z powodu nadwagi i wieku cukrzycę i cholesterol , no way:)))
                  Mój lekarz zawsze mi się przyglada ze zdziwieniem:PPP
                  Też trenuję , fitness dwa razy w tygodniu , czasem wiecej.
                  Nie mamy wykształcenia dietetycznego tylko zdrowy rozsądek a odrobina wiedzy na temat tego co spożywamy nie wymaga jakiegoś wielkiego nakladu czasu.
                  W przyszłym tygodniu wybierzemy się z synem na badania krwi , robimy dwa razy do roku.
                  Obiecuję że napiszę jak poszło:)))
                  • jan.kran Re: Idą zmiany 03.04.14, 18:43
                    Dodam że ja nikogo nie nawracam. Moja rodzina , znajomi wszyscy jedza mięso i naprawdę nie pluję im w talerz a nawet robie dania mięsne dla mojego Bratostwa.
                    W pracy karmię moich podopiecznych mięsem i nie latam po okolicy z krzykiem i transparentem na temat tego że trzeba zaprzestać jedzenia miesa.
                    Ja nie jem , inni jedza , prosze bardzo.
                    Ale proszę uszanować moje poglądy i nie wciskać mi ciemnoty:))))
                    • slawekopty Re: Idą zmiany 03.04.14, 22:52
                      jan.kran napisała:

> Ale proszę uszanować moje poglądy i nie wciskać mi ciemnoty:))))

Nigdzie nie napisałem że nie szanuję twoich poglądów i że kogokolwiek nawracasz ;) ale skoro się w tym temacie odezwałaś to chyba jednak musisz mieć coś na sumieniu ?? ;)
                      Dlatego też proszę usznować moje poglądy i nie wciskać mi ciemnoty!! ;)
                  • slawekopty Re: Idą zmiany 03.04.14, 22:49
                    jan.kran napisała:

> Urban legend :) Powtarzasz uprzedzenia ludzi ktorzy nie mają pojęcia. Aminokwa
                    > sy egzogenne występują w produktach roślinnych. Fakt że w niewielu ale jednak.
                    > B12 można suplementować My na razie nie robimy tego..

Koleżanko;) piszesz dokładnie to samo co ja a jednak moją wypowiedź zaliczasz do "urban legend" jak zaliczysz wobec tego swoją ?? ;)

Ale ja i syn , 100 % wege
                    > od blisko trzech lat , robimy regularnie badania krwi i niczego nam nie brak
                    > uje.

kluczowe słowo "od blisko trzech lat" myślisz że zrobić sobie krzywdę nieprawidłowym odżywianiem można tak szybko ?? "dopiero na starość dowiadujemy się co nas spotkało w młodosci"

Ja mam 54 lata , sporą nadwage a wyniki krwi idealne. Syn 24, trenuje mi
                    > nimum 15 godzin w tygodniu i jest okazem zdrowia i ma wszystko w obrazie krwi
                    > jak trza.

w twoim przypadku masz jeszcze dosc własnego tłuszczu zapasowego żeby pociągnąc spokojnie jeszcze kilka, kilkanaście lat, przecież tej nadwagi też nie dorobiłaś sie w trzy lata ?? a syn jak to syn ;) młodość jasnie pani ;) zanim wyjałowi sobie organizm niedoborową dietą w zależności od tego jak bardzo niedoborowa oczywiście będzie minie jeszcze sporo czasu ;) więc zwróć uwagę na te urban legend choćby o tych aminokwasach ;)

> W przyszłym tygodniu wybierzemy się z synem na badania krwi , robimy dwa razy d
                    > o roku.
                    > Obiecuję że napiszę jak poszło:)))

tak jak pisałem krzywdę jedzeniem robi się czasem długimi latami, ale widzę u was jednak pewną tego świadomosc, choćby tym że widzicie koniecznosc częstych badań ;)
            • hubinka Re: Idą zmiany 03.04.14, 11:29
              > Jeszcze raz powtórzę, nie chodzi o to żeby ciebie przekonywać, chodzi o wybicie
              > argumentu którym posługują się wegianci ;) jakoby mięso było trujące

Nie chcesz mnie przekonywac? To kogo??? Komu chcesz "wybić" ten argument?

> wyeliminowanie z diety człowieka całkowic
              > ie produktów odzwierzęcych powoduje inne wymierne szkody.

Właśnie Ci powyżej napisałam, że całkowite wyeliminowanie z diety produktów odzwierzęcych przyniosło mnie i moim bliskim wymierne korzyści.
              • slawekopty Re: Idą zmiany 03.04.14, 15:58
                hubinka napisała:
                > Nie chcesz mnie przekonywac? To kogo??? Komu chcesz "wybić" ten argument?
                >

Tym którzy mnie np. chcą "nawrócić" na wegetarianizm, argumentując to rzekomą szkodliwością jedzenia mięsa itp.

> Właśnie Ci powyżej napisałam, że całkowite wyeliminowanie z diety produktów odz
                > wierzęcych przyniosło mnie i moim bliskim wymierne korzyści.

możliwe że tylko chwilowe :(
          • wassat Re: Idą zmiany 03.04.14, 10:40
            >Moi rodzice, którzy mają grubo po 60-tce zostali weganami i pozbyli się tym samym cukrzycy, z >ktorą walczyli wiele lat. Po tym cudownym ozdrowieniu moich rodziców, na dietę roślinną >przeszła ciotka, mój kolega z pracy, większość rodziny. U wszystkich z cukrzycą wyniki poprawiły >się w ciągu 2 miesięcy. Kolega po miesiącu z poziomu 320 (!) spadł do 160. CUD???! Nie ma >cudów kolego. Nikt z nas nie ma nadwagi. Wyniki jak najbardziej w normie:)

No popatrz, optymalni o swojej diecie piszą to samo i komu tu wierzyć ;-)
          • feel_good_inc Piszesz o tym Campbelly od China Study? 03.04.14, 11:54
            ...który "kształtuje" wyniki badań tak, by pasowały do z góry przyjętych założeń?
            Wiesz dlaczego twoi rodzice i znajomi poradzili sobie z cukrzycą? Bo zaczęli spożywać dużo warzyw, a mało cukru i produktów przetworzonych - dam sobie rękę uciąć.
            A rękę, nogę i jedno jądro dam sobie uciąć, że low-carb bogata w mięso przyniosłaby im bardzo podobne, jeżeli nie lepsze rezultaty :D
          • slawekopty Re: Idą zmiany 04.04.14, 10:11
            hubinka napisała:

Moi rodzice, którzy mają g
            > rubo po 60-tce zostali weganami i pozbyli się tym samym cukrzycy, z ktorą walcz
            > yli wiele lat. Po tym cudownym ozdrowieniu moich rodziców, na dietę roślinną pr
            > zeszła ciotka, mój kolega z pracy, większość rodziny. U wszystkich z cukrzycą w
            > yniki poprawiły się w ciągu 2 miesięcy. Kolega po miesiącu z poziomu 320 (!) sp
            > adł do 160. CUD???! Nie ma cudów kolego.

Jakaś epidemia cukrzycy ??
            • hubinka Re: Idą zmiany 04.04.14, 12:29
              Cukrzyca jest chorobą dziedziczną, drogi kolego. W mojej rodzinie wiele osób na nią cierpi, bądź cierpiało (bo Ci co przeszli na dietę roślinną już nie chorują). Nie mam powodu, zeby wymyślać historyjki. Piszę jak jest, ale jeśli mam coś udowadniać, to nie ma to sensu. Jednak zawsze i wszędzie będę głośno o tym mówiła, bo może komuś jeszcze to pomoże w walce z chorobą.
              Pozdrawiam.
              • slawekopty Re: Idą zmiany 04.04.14, 13:38
                hubinka napisała:

> Cukrzyca jest chorobą dziedziczną, drogi kolego. W mojej rodzinie wiele osób na
                > nią cierpi, bądź cierpiało (bo Ci co przeszli na dietę roślinną już nie choruj
                > ą).

Prowadzicie rodzinną firmę cukierniczą ?? dziedziczoną z pokolenia na pokolenie ??

Nie mam powodu, zeby wymyślać historyjki. Piszę jak jest, ale jeśli mam coś
                > udowadniać, to nie ma to sensu. Jednak zawsze i wszędzie będę głośno o tym mów
                > iła, bo może komuś jeszcze to pomoże w walce z chorobą.
                > Pozdrawiam.

nie mówię że wymyślasz bo ja akurat wiem że z T2 można w dość prosty sposób wyjść ;) tylko wytłumacz to diabetologom ;)
        • maciekww Re: Idą zmiany 04.04.14, 17:11
          Opiniii ekspertów będzie dokładnie tyle ile jest jeskpertów na świecie - a nim może być każdy. Tak jak wyżej napisane moge znalexc ci za chcwilę 10 at które zalecają całkowicie odwrotną dietę... więc chyba nie ma co się takimi rzeczami kierować... ;(
          • jan.kran Re: Idą zmiany 04.04.14, 21:33
            Ja nie muszę być wege żeby sie zdrowo odżywiać. Od wielu lat jadłam bardzo malo mięsa. Przestalam jeśc w ogóle bo nie smakuje mi i z powodu etyki i ekologii.
            Ludzie jedzący mięso moga być i chorzy i zdrowi podobnie jak wegetarianie.
    • znana.jako.ggigus dyskusna nad niechlujnie napisanym 04.04.14, 16:01
      tekstem nie ma wg mnie sensu
      • jan.kran Re: dyskusna nad niechlujnie napisanym 04.04.14, 16:52
        Dla mnie teksty typu że jestem gruba to zaraz nie umrę bo jestem wege też nie maja sensu. Nie mam problemu z nadwaga tylko z głupim gadaniem:)
    • beata9753 Re: Idą zmiany 09.04.14, 19:18
      Dokładnie tak. Zgadzam się. Człowiek powinien jeść mięso, bo to jest NORMALNE. Wegetarianie nie mający dobrej diety dopasowanej każdy do siebie, może mieć zaburzenia myślenia, rozwoju, wgl funkcjonowania. na każdym kroku!
      • vvrotka Re: Idą zmiany 15.04.14, 14:09
        Skąd taki wniosek? Zaburzenia myślenia to od cukru i pszenicy raczej, wegetarianie popełniają często błąd i w miejsce mięsa jedzą więcej produktów, które bardziej szkodzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka