Dodaj do ulubionych

kilka pytań na start

01.11.15, 12:32
dzisiaj rozpoczynam 30-dniowe wyzwanie pod tytułem "dieta wegańska, możliwie oparta na lokalnych produktach".
no i mam szybkie (bo już się gotuje:-) pytanie :
1. gotuję "zupę" z fasoli (z puszki dawtona) + trochę dyni + kapusta + konc.pomidorowy
jak długo to powinno się gotować (zgaduję że fasola jest tu kluczowa, bo resztę można zjeść na surowo)

2. czy z dyni wyjadacie te "flaki" na których wiszą nasiona

3. możecie podpowiedzieć jakieś szybkie dania, żeby przyjść z pracy i w ciągu pó godziny mieć obiad?

z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • t_winski Re: kilka pytań na start 01.11.15, 13:50
      heniek.8 napisał:

> 3. możecie podpowiedzieć jakieś szybkie dania, żeby przyjść z pracy i w ciągu p
      > ó godziny mieć obiad?

- mrożone frytki (robię na patelni)
      - kotlety sojowe z chlebem
      - smażony np. kabaczek + chleb maczany w oleju
      - "zupa pomidorowa" (koncentrat pomidorowy, woda, makaron)

Moje ulubione dania: v.y0.pl/u.html
      • heniek.8 Re: kilka pytań na start 01.11.15, 13:57
        frytki!! przecież to jest genialne :)

kiedyś pewien gość przez dwa miesiące jadł tylko ziemniaki w proteście bo chcieli zabrać dotacje dla farmerów czy coś tam - więc żeby pokazać że są zdrowe
        i rzeczywiście - schudł, poprawiły mu wyniki cholesterolu, ciśnienia czy co tam jeszcze :-)

codziennie do końca miesiąca frytki w trosce o zdrowie :)
        • zenobi11 Re: kilka pytań na start 04.11.15, 16:00
          hahha ;)
        • black_and_gold Re: kilka pytań na start 21.05.16, 20:19
          heniek.8 napisał:

> frytki!! przecież to jest genialne :)
          >
          > kiedyś pewien gość przez dwa miesiące jadł tylko ziemniaki w proteście bo chcie
          > li zabrać dotacje dla farmerów czy coś tam - więc żeby pokazać że są zdrowe
          > i rzeczywiście - schudł, poprawiły mu wyniki cholesterolu, ciśnienia czy co tam
          > jeszcze :-)
          >
          > codziennie do końca miesiąca frytki w trosce o zdrowie :)

też o tym słyszałam! ludzie robią sobie detoksy dietą ziemniaczaną i podobno chudną :D
    • znana.jako.ggigus makaron/ryż z sosem 15.11.15, 21:56
      warzywnym, łazanki, coś duszone w patelni (pasternaki, dynia, ziemniaki i dodatki) wszystko zajmuje najwyżej 30 min.
      • heniek.8 Re: makaron/ryż z sosem 15.11.15, 22:47
        makaron jest no-no bo zawiera jajka :)
        co prawda nie jestem konsekwentny 100% z tym - zdarzyło mi się dojeść po dzieciach różne niewegańskie rzeczy, ale robiłem to bez smaku i z obrzydzeniem ;-)

2 tygodnie temu kupiłem 5 kilo ziemniaków i już dzisiaj się skończyły :)
        oprócz tego poszło
        - wielka dynia,
        - kilka kilo marchewki i cebuli
        - kapusta
        - ok. 10 czekolad od 70% w górę
        - kilka puszek fasoli
        - litr koncentratu pomidorowego
        - 2x kebab w budzie (falafel + ryż)

w życiu bym nie uwierzył że tak mi to gładko będzie szło (szczególnie że tak sobie pozwolę wspomnieć, w kiblu :-) ), ja który wrzucałem gulasz z pół kilo mięsa prawie codziennie :)
        • znana.jako.ggigus makaron z pszenica durum NIE zawiera 15.11.15, 23:24
          jajek.
          Sa makarony jajeczne i weganskie. Poczatki weganskiej egzystencji to czytanie etykietek:)
          • t_winski Przykładowy makaron bez jajek 08.04.16, 19:20
            Kupuję w Biedronce, nazywa się "PASTANI".
        • znana.jako.ggigus fasole/soczewice i ciecierzyce 15.11.15, 23:32
          mozna namaczac (szczypta proszku do pieczenia/sody czyni cuda) i gotowac. Min. naklad pracy, a smak inny.
          • heniek.8 Re: fasole/soczewice i ciecierzyce 16.11.15, 06:48
            namaczam takie rzeczy jak groch, fasola - czasem prawie dobę
            a co daje soda?
            kiedyś słyszalem, że to źle - że dodaje się np. sody do gotowania ziemniaków, kasz itp żeby się szybciej gotowały czy coś, ale że to w jakiś sposób jest szkodlwe
            • znana.jako.ggigus piszesz o fasoli z puszki:) 16.11.15, 10:50
              Ziemniaki i kasza - nic nie wiem, kaszę też namaczam. Drobnoziarnistą parę godz., grubo całą noc. A potem tylko zagotować i zostawić na ciepłej płycie i jest kasza.
              Soda/proszek do pieczenia powoduje, że strączkowe szybciej się gotują. Tylko trzeba uważać z dawką, bo za dużo sody nadaje mydlany, dziwny posmak.
              • heniek.8 nie - piszę o suchej fasoli 16.11.15, 17:59
                fasolę z puchy daję od razu do gara bo już jest namoczona (wylewać tę wodę i gotować w nowej czy zostawiać? oto jest pytanie)
                a namaczam takie suche rzeczy z torebki, spróbuję kiedyś cieciorki bo nigdy nie gotowałem
                • znana.jako.ggigus ano nie ,piszesz o fasoli z puszki 16.11.15, 18:13
                  Cytat: - kilka puszek fasoli.
                  A jak z makaronem? znalazles ten z pszenicy durum ,weganski?
                  • heniek.8 Re: ano nie ,piszesz o fasoli z puszki 16.11.15, 18:26
                    > Cytat: - kilka puszek fasoli.

no zapomniałem o kilku rzeczach, jak np. 2 woreczki ryżu, groch łuskany, pół kilo orzechów czy jakieś 200ml oliwy
                    no i dojadanie po dzieciach niekoszernych rzeczy - tu jajko, tam kawałek pizzy
                    makaron widziałem ale na razie nie kupuję, dla mnie ziemniaki > ryż > makaron

no chyba że z truskawkami, Ty!!, ale super pomysł :)
    • aquella Re: kilka pytań na start 27.12.15, 23:15
      fasolę z puszki daruj sobie, ja gotuję wcześniej namocznoną całą paczkę i mrożę w porcjach, do zupy, jako pasta albo zjadam bez kolejnych przeróbek podgrzaną na patelni z odrobiną oleju. Żeby roślinne białko dobrze się przyswoiło zawsze trzeba je spożywać z węglowodanami - ryż, kasza, chleb.. Oprócz tego z szybkich dań uwielbiam kapustę pekińską podsmażaną z kminem rzymskim albo sos pomidorowy z podduszaną cebulą z koncentratem z zielem ang i liściem laurowym - pyszny do pieczarek, kaszy, tofu,fasoli
    • mary972 Re: kilka pytań na start 05.01.16, 12:30
      3. Polecam kaszę kus kus z różnościami, np. warzywa z patelni :)
    • k-katarzyna-93 Re: kilka pytań na start 08.11.16, 12:58
      hej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka