Dodaj do ulubionych

Kto jest kim na tym forum?

IP: 62.244.139.* 13.03.03, 11:13
Witam serdecznie
To forum nalezy do moich ulubionych. Pomyslalam sobie, ze byloby milo
gdybysmy nieco wiecej o sobie wiedzieli, czyli po prostu przedstawili sie
sobie wzajemnie. Co Wy na to?
pozdrawiam - Jolanta
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: Kto jest kim na tym forum? IP: *.chello.pl 13.03.03, 15:09
      Witaj, Jolu!
      A Ty sie nie przedstawilas zbytnio... :-)
      Ja jestem Ala, nie jem mięsa od 5,5 roku. Zrezygnowałam z powodów etycznych.

Pozdrawiam
      Alicja
      • Gość: Jolanta Re: Kto jest kim na tym forum? IP: 62.244.139.* 13.03.03, 16:01
        Racja, powinnam byla dac dobry przyklad :-)
        Mam ponad 30 lat, ale jeszcze "troche" brakuje mi do 40 :-), dwie corki, meza.
        Jestem wgetarianka od 16 lat.
        pozdrawiam i zachecam do przedstawiania sie - Jolanta
    • soczewica Re: Kto jest kim na tym forum? 13.03.03, 16:32
      me soczewka, niemięsna od 1.5 roku, bez powodów ideologicznych. tutaj czasem -
      ale głównie na Forum Kobieta. studia w krakowie i niemięsny od 6 lat facet.
      studia w krakowie. tyle.
      :)
    • Gość: doku Wegetarianin ekologiczny od 10 lat IP: *.mofnet.gov.pl 13.03.03, 17:21
      dwoje dzieci studentów i żona - nie są wegetarianinami.

Nie wierzę, że wszystkie zwierzęta cierpią. Najwyżej kilkanaście gatunków (np.
      słonie, szympansy, delfiny) zdolnych jest odczuwać coś, co słabo przypomina
      ludzkie cierpienie. Zauważyłem np. że zwierzęta nie współczują ludziom, nie
      rozumieją cierpienia, bo same nie cierpią.

Oceniam zabijanie jako zachowanie zwierzęce. Wierzę, że zabijanie zwierząt
      demoralizuje ludzi, sprowadza ich do poziomu zwierząt, które zabijają się bez
      skrupułów. Zabijanie zwierząt, które nie cierpią, odbiera wrażliwość ludziom,
      osłabia ich umiejętności współczucia dla ludzi, którzy potrafią cierpieć.
      Zabijanie zwierząt jest złem, bo ludzi dobrych degeneruje i zamienia w ludzi
      złych.

Jednak najważniejszą szkodą jest hodowla zwierząt, a to niszczy naszą planetę i
      zamienia ją w jedno wielkie zatrute pole uprawne, na którym uprawia się pasze
      dla zwierząt, które też stają się coraz bardziej zatrute.
    • marchewunia Re: Kto jest kim na tym forum? 13.03.03, 17:38
      A ja jestem Kasia, mówią na mnie Marchewka bądź Kaszka, wegetarianka od 1 roku
      i miesiąca, znak zodiaku Skorpion, mam chłopca co mięsko je i lubię pływać.
      Kocham cielaczki i pieski a uwielbiam jeść kalafiora i soczeiwcę z pieczarkami
      i pomidorami:)
      Pozdrawiam
      Marczefka
      • Gość: Jolanta Re: Kto jest kim na tym forum? IP: 217.153.5.* 13.03.03, 22:22
        Soczewica z pieczarkami??? brzmi bardzo smacznie, wiec prosze o przepis.

marchewunia napisała:

> A ja jestem Kasia, mówią na mnie Marchewka bądź Kaszka, wegetarianka od 1
        roku
        > i miesiąca, znak zodiaku Skorpion, mam chłopca co mięsko je i lubię pływać.
        > Kocham cielaczki i pieski a uwielbiam jeść kalafiora i soczeiwcę z
        pieczarkami
        > i pomidorami:)
        > Pozdrawiam
        > Marczefka
        • marchewunia Re: Kto jest kim na tym forum? 14.03.03, 14:06
          Jadłam wczoraj także jeszcze raz powtórzę, że to wspaniałe i pyszne danko, ja
          robię na oko, powiedzmy, że 3/4 szklanki soczewicy gotuję z czosnkiem około 15
          min (zależy jaką lubisz miękką czy twardą), na koniec dodaję kawałe cytryny.
          Pieczarki...np...6,7 dużych kroję w plasterki i dusze na patelni z 1 dużą
          cebulą, dodaję pomidory, bardzo lubię pomidory mojej mamy, tzn. ona wkałada do
          słoika obrane ze skórki, w przecierze, świetnie pasują do tego dania (pomidory
          nadają smaku), możesz jeszcze dodać selera naciowego pokrojonego w plasterki,
          no i to razem lekko dusisz solisz do smaku
          Mówię na oko bo zależy jak kto lubi.
          Pozdrawiam i smacznego
          Kasi
    • Gość: ali Re: Kto jest kim na tym forum? IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 13.03.03, 19:52
      ali - jestem po 50-tce i od ponad 2 lat ograniczyłem jedzenie węglowodanów do
      minimum nie jestem bardziej mięsożerny niż poprzednio i jem teraz conajmniej o
      płowę mniej, ale za to bardziej treściwie.
    • Gość: gitman jestem zlodziejem kradne samochody ... IP: debian:* / 192.168.9.* 13.03.03, 20:09
      ;)))
      • Gość: Jolanta Re: jestem zlodziejem kradne samochody ... IP: 217.153.5.* 13.03.03, 22:09
        Jak zwykle tajemniczy :-)

Gość portalu: gitman napisał(a):

> ;)))
        • Gość: gitman Re: jestem zlodziejem kradne samochody ... IP: debian:* / 192.168.9.* 14.03.03, 15:59
          Gość portalu: Jolanta napisał(a):

> Jak zwykle tajemniczy :-)
          >

moze niesmialy? ;)))
    • Gość: wojbus Re: Kto jest kim na tym forum? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 13.03.03, 22:22
      Kocham sporty siłowe , kręcę w finansach . Dziennie wpieprzam tyle
      cholesterolu ze według porąbanych norm dawno powinienem lezec w piachu .

Rano pięc jajek na boczku , na drugie śniadanie pół kurczaka z tłustą
      śmietaną , obiad - żeberka na smalcu , kolacja ser smażony . tak mniej
      więcej wyglada moje menu . Wegli śladowe ilości , zwiększam tylko w dni
      treningowe kiedy czeka mnie intensywny wysiłek fizyczny . Mam 42 lata i
      kasuje małolatów jak chce . Pozdrawiam zjadaczy zielska.
      • Gość: Jolanta Re: Kto jest kim na tym forum? IP: 217.153.5.* 13.03.03, 22:24
        Naprawde tyle zjadasz??? Moge spytac ile wazysz? (jesli to zbyt osobiste
        pytanie to z gory przepraszam)
        • Gość: wojbus Re: Kto jest kim na tym forum? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 14.03.03, 07:55
          Ważę w granicach 98 kg , przy 168 wzrostu . Nie myśl jednak ze jestem
          grubasem w pasie mam około 86 cm.
          • Gość: hair Re: Kto jest kim na tym forum? IP: *.acn.waw.pl 14.03.03, 08:19
            nazywam sie dagmara, mam 19 lat,wegetarianka od ponad roku, w chwili obecnej
            przygotowuje sie do egzaminow na iberystyke na uw, wiec prosze za mnie trzymac
            kciuki w czerwcu:)), a jesli juz o partnerach to powiem ze moj facet jest
            weganem
            pozdrawiam
            • Gość: Jolanta do Dagmary IP: 62.244.139.* 14.03.03, 09:08
              Dagmarko
              Oczywiscie, ze bede trzymac za Ciebie kciuki! Na pewno sie dostaniesz.
              Jak rozumiem, zaczelas byc wegetarianka jeszcze w szkole sredniej, czy mozesz
              napisac jaka byla reacja otoczenia? Szczerze mowiac interesuje mnie przede
              wszystkim reakcji osob w szkole, czy nauczyciele o tym wiedzieli (jak
              zareagowali)? - Jolanta

Gość portalu: hair napisał(a):

> nazywam sie dagmara, mam 19 lat,wegetarianka od ponad roku, w chwili obecnej
              > przygotowuje sie do egzaminow na iberystyke na uw, wiec prosze za mnie
              trzymac
              > kciuki w czerwcu:)), a jesli juz o partnerach to powiem ze moj facet jest
              > weganem
              > pozdrawiam
          • Gość: Jolanta Re: Kto jest kim na tym forum? IP: 62.244.139.* 14.03.03, 09:03
            Po prostu postawny z Ciebie mezczyzna!
            Juz myslalam, ze napiszesz 120, 130kg :-) a tu prosze, tylko 98!
            Wspomniales, ze jestes czlowiekiem aktywnym, uprawiasz sporty silowe,
            podziwiam, zwlaszcza, ze utrzymanie takiej wagi przy takim booooooogatym menu
            wymaga zelaznej dyscypliny. Nie pytam o dziedziny sportu, bo to juz chyba
            nazbyt prywatne pytanie - pozdrawiam serdecznie Jolanta
      • Gość: ali Re: Kto jest kim na tym forum? IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 14.03.03, 20:03
        hej Wojbus
        uważaj na białko, w nadmiarze może być zbyt dużym obciążeniem
    • cyberski Re: Kto jest kim na tym forum? 14.03.03, 08:55
      Mam 32 lata. wege jestem od 16 lat. Przyczyny sa smakowo-zdrowotno-
      ekonomiczne :) Mam wlasna firme. prowadze treningi taekwondo (to ostatnie bylo
      do Wojbusa :) )
      • Gość: Jolanta Hej Cyberski IP: 62.244.139.* 14.03.03, 09:17
        Witam serdecznie, wiem, ze to nic nie znaczy, ale postanowilam Cie szczegolnie
        serdecznie pozdrowic widzac, ze nie jesz miesa od 16 lat, czyli dokladnie tak
        dlugo jak ja.
        Jak sie nazywaja (fachowo) te kije, ktorych uzywa sie w teakwondo?
        pozdrawiam - Jolanta

cyberski napisał:

> Mam 32 lata. wege jestem od 16 lat. Przyczyny sa smakowo-zdrowotno-
        > ekonomiczne :) Mam wlasna firme. prowadze treningi taekwondo (to ostatnie
        bylo
        > do Wojbusa :) )
        • Gość: Rycho Re: Hej Cyberski IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 14.03.03, 09:35
          55 lat,172cm.wzrostu,69kg.,wszystkożerny,żonaty,dwie dorosłe
          córki,wykształcenie średnie,żona wyższe,niepalący od urodzenia,pijący
          umiarkowanie.Pozdr
        • cyberski Re: Hej Cyberski 14.03.03, 13:35
          Gość portalu: Jolanta napisał(a):

> Witam serdecznie, wiem, ze to nic nie znaczy, ale postanowilam Cie
          szczegolnie
          > serdecznie pozdrowic widzac, ze nie jesz miesa od 16 lat, czyli dokladnie tak
          > dlugo jak ja.
          > Jak sie nazywaja (fachowo) te kije, ktorych uzywa sie w teakwondo?
          > pozdrawiam - Jolanta

Hmmm... a nie mylisz przypadkiem z taekwonod z kendo? to bardzo czesta pomylka.
          Taekwondo to koreanska sztuka walki nogami i rekoma, a kendo jest z Japonii i
          nasladuje walke mieczem
          • Gość: Jolanta Re: Hej Cyberski IP: 62.244.139.* 14.03.03, 13:52
            hmm, masz racje !
            Jaki wstyd, taka pomylka!
    • Gość: Fenzy Re: Kto jest kim na tym forum? IP: *.atm2-0-1111206.0x503f7426.odnxx2.customer.tele.dk 14.03.03, 10:47
      Witam Państwa Szanownych. Jestem mężem Jolanty. Od prawie 20 lat jestem
      wegetarianinem sattwicznym, niedługo kończę 40. Jak dotąd, dzięki Bozi, mój
      organizm sprawuje się bez zarzutu, ale też nie dostrzegam żadnej istotnej
      różnicy w stosunku do jedzących mięso rówieśników. Może tylko to, że wyglądam
      młodziej i niektórzy myślą, że moje córki to moje siostry, a mechanicy w
      warsztacie od razu mówią mi na "ty". Ale może to tylko genetyczne.
      Nie "przeżywam swojego wegetarianizmu", bo to tylko dieta. Jedni jedzą to, a
      inni tamto. W swoim środowisku nie trąbię o tym, bo muszę kontaktować się z
      poważnymi ludźmi. Uważam, że jeśli nie robisz z tego sensacji, to inni też to
      potraktują spokojnie i będą skłonni to zaakceptować.

Cieszę się, że mogę zwierzętom spojrzeć prosto w oczy. Myślę, że strasznie je
      krzywdzimy: pozbawiamy naturalnego środowiska, straszymy, przeganiamy, trujemy,
      badamy itd. Na końcu pożeramy. Ponieważ wierzę w prawo karmy, wierzę w
      istnienie związku pomiędzy takim zachowaniem a rozmaitymi nieszczęściami, jakie
      dotykają ludzi. Zwierzęta to istoty zdominowane przez emocje i uczucia.
      Intelekt może mają słaby (nie dotyczy naszego psa), ale targane są huraganami
      lęku, radości, tęsknoty, nienawiści.

Jeszcze jedno. W pokarmie ważna jest dla mnie energia. To wymaga pewnego czuja.
      Ważne jest, kto to przyrządził, gdzie, w jakim stanie był. Czy danie jest
      wystarczająco świeże. W pewnych warunkach nawet najbardziej "zdrowa" potrawa
      może wywołać obstrukcję.
      (Jolanta, rzecz jasna, nie ma na imie Jolanta)
      • Gość: hair Re: do Jolanty IP: *.acn.waw.pl 14.03.03, 17:49
        w szkole wszyscy generalnie bardzo pozytywnie przyjeli moj wegetarianizm,
        kwestia jednak ze traktowali to w ramach ciekawostki i raczej nie prowokowalo
        ich do zmiany wlasnej diety
        w chwili obecnej ( a chodze do policealnego studium na ogrodowej bleh) bardzo
        duzo rozmawiamy a raczej polemizujemy tzn my wegetarianie z ludzmi jedzacymi
        mieso, ale nie sa to klotnie tylko naprawde bardzo ciekawe rozmowy co bardzo
        sobie cenie, nawet doprowadzilo to do cyklu wykladow na temat wegetarianizmu,
        praw zwierzat, ekologii w ramach jezykow obcych:))
        pozdrawiam
        • Gość: Fenzy Re: do Jolanty IP: 217.153.5.* 15.03.03, 23:17
          Drogi Hair, fajne to, co piszesz. Szczerze mówiąc, mi się od dawna nie chce z
          nikim gadać o wegetarianiźmie. Uważam, że najlepiej ludzi przekonuje zjedzenie
          czegoś dobrego. Tu trzeba praktykować, a nie teoretyzować. Na przykład robisz
          urodziny i zapraszasz paru kumpli i kumpel. Zapodajesz im to i owo - coś, czego
          nigdy nie jedli, co jest smaczne i zdrowe. Jak się najedzą, nikt z nich nie
          powie, że jesteś czubek.
          Dlatego koniecznie trzeba nauczyć się dobrze gotować i mieć obcykanych parę
          hitów kulinarnych. W dyskusjach każdy argument znajduje swój kontrargument i
          tylko ten wytrwa przy wegetarianizmie, kto ma mocne wewnętrzne poczucie, że nie
          należy zabijać czy dręczyć zwierząt, a także że da się przeżyć w zdrowiu i bez
          większych problemów, nie czyniąc tego.
          Oponenci zawsze przytoczą ci najnowsze wyniki badań naukowców amerykańskich,
          radzieckich czy jemeńskich. Powołają wię na profesora Jebusiewicza czy
          Bulshitzkiego. Pękają dopiero pod wpływem dobrego bigosu, paciaji czy hałwy
          marchewkowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka