Dodaj do ulubionych

-reforma emerytalna

20.06.03, 21:06

>> Jak uważacie , czy koniowi po 10 letniej pracy na roli, krowie po oddaniu
kilkudziesieciu tysiecy litrów mleka nalezy się emerytura, czy nie?
>> Czy naprawę jedynym rozwiązaniem jest - gdy zwierzę jest za mało wydajne -
zabić natychmiast ?
Obserwuj wątek
    • Gość: misiu Re: -reforma emerytalna IP: *.chello.pl 20.06.03, 21:12
      brumbak napisał:

>
      > >> Jak uważacie , czy koniowi po 10 letniej pracy na roli, krowie po odd
      > aniu
      > kilkudziesieciu tysiecy litrów mleka nalezy się emerytura, czy nie?
      > >> Czy naprawę jedynym rozwiązaniem jest - gdy zwierzę jest za mało wyda
      > jne -
      > zabić natychmiast ?

Jestem za takimi emeryturami, pod warunkiem, że będą opłacane przez wegetarian.
      • brumbak Re: -reforma emerytalna 20.06.03, 21:32
        Gość portalu: misiu napisał(a):

> brumbak napisał:
        >
        > >
        > > >> Jak uważacie , czy koniowi po 10 letniej pracy na roli, krowie p
        > o odd
        > > aniu
        > > kilkudziesieciu tysiecy litrów mleka nalezy się emerytura, czy nie?
        > > >> Czy naprawę jedynym rozwiązaniem jest - gdy zwierzę jest za mało
        > wyda
        > > jne -
        > > zabić natychmiast ?
        >
        > Jestem za takimi emeryturami, pod warunkiem, że będą opłacane przez
        wegetarian.
        >>>> Ale najpierw należy proporcjonalnie do udziału przełożyc na mięsożerców
        przeróżne koszty zwiazane z hodowlą. Np. koszty utylizacji ścieków. Jak podaje
        E.Mańczak w pracy: Eutrofizacja i zanieczyszcanie wód powierzchniowych
        w POlsce w 1990 roczny łądunek zanieczyszczeń pochodzący tylko z hodowli
        trzody chlewnej i bydła był 5 krotnie wiekszy od zanieczyszceń wytwarzanych
        przez ludzi. Szczególnie hodowla świń niszczy i zatruwa środowisko. Dzieje sie
        tak na TWOJE zamówienie.

>> To co poniżej to już nie dla misia, za trudne i za skomplikowane.
        >> Pomysł reformy emerytalnej dla zwierząt nie jest nowy.
        >> M.inn zgłaszali go juz Pitagoras a Owidiusz ubrał to w piekne poetyckie
        strofy:
        >> "... Cóż wół winien, zwierz wolny od zdrad i obłudy.
        Nieszkodliwy nikomu, zrodzony na trudy?
        Taki człowiek niegodny Cerery jest daru,
        Co wyprzągłszy od pługa i z jarzma ciężaru
        Swojego pracownika na śmierć skazać zdoła.
        Tego podda pod obuch , który w pocie czoła
        Tylekroć twardoskibe przewracał mu łany,
        Tylekroć mu sprowadzał urodzaj żądany.
        • Gość: misiu Re: -reforma emerytalna IP: *.chello.pl 20.06.03, 22:29
          brumbak napisał:
          > Ale najpierw należy proporcjonalnie do udziału przełożyc na mi
          > ęsożerców
          > przeróżne koszty zwiazane z hodowlą. Np. koszty utylizacji ścieków. Jak
          podaje
          > E.Mańczak w pracy: Eutrofizacja i zanieczyszcanie wód powierzchniowych
          > w POlsce w 1990 roczny łądunek zanieczyszczeń pochodzący tylko z hodowli
          > trzody chlewnej i bydła był 5 krotnie wiekszy od zanieczyszceń wytwarzanych
          > przez ludzi. Szczególnie hodowla świń niszczy i zatruwa środowisko. Dzieje
          sie
          > tak na TWOJE zamówienie.

Najpierw wypadałoby trochę pomyśleć, zanim napisze się bzdury. Najpierw
          odpowiedz sobie na pytanie, czy jeśli wprowadziłoby się postulowane przez
          Ciebie emerytury dla bydła, zanieczyszczenie środowiska związane z hodowlą
          zmalałoby, czy wzrosło? Tym razem już na TWOJE zamówienie.
      • syrenka23 Re: -reforma emerytalna 22.06.03, 13:07
        Gość portalu: misiu napisał(a):

>
        > Jestem za takimi emeryturami, pod warunkiem, że będą opłacane przez
        wegetarian.

Skoro wegetarianie placa podatki z ktorych czesc idzie na wspieranie przemyslu
        miesnego, czyli sa zmuszeni doplacac abys TY jadl mieso, to moze i zrobic w
        drugim kierunku i miesozercy niech doplacaja na rente dla wysluzonego konia czy
        krowy, w koncu sami ten los zgotowaliscie :O

A tak an serio, zacna ide ale moze z wyjatkiem jakichs nielicznych koni, wiele
        sie ocalic nie da, brak na to funduszy, dla ludzi brak, takze nie wierze aby
        krowy mialy renty :)))
        • Gość: misiu Re: -reforma emerytalna IP: *.chello.pl 22.06.03, 15:18
          syrenka23 napisała:

> Skoro wegetarianie placa podatki z ktorych czesc idzie na wspieranie
          przemyslu
          > miesnego, czyli sa zmuszeni doplacac abys TY jadl mieso, to moze i zrobic w
          > drugim kierunku i miesozercy niech doplacaja na rente dla wysluzonego konia
          czy
          >
          > krowy, w koncu sami ten los zgotowaliscie :O

Nie mam zamiaru płacić za wegetariańskie fanaberie. Po co niepotrzebnie leźć w
          koszta i zwiększać zanieczyszczenie środowiska? :-)
          Nie mam również nic przeciwko likwidacji dopłat do produkcji rolnej. Uderza to
          we mnie tak samo, jak w Ciebie. Biorąc pod uwagę, ile pieniędzy państwo po
          drodze do rolnika marnuje, likwidacja dopłat, przy jednoczesnym zmniejszeniu w
          odpowiednim stopniu płaconych przez obywateli podatków, wyszłaby nam tylko na
          plus.
          • Gość: Diana Re: -reforma emerytalna IP: 213.25.91.* 23.06.03, 10:45
            Jestem za taka emeryturą,

Stworzenie się napracowało, często w ciężkich warunkach, a za to trafia na
            okrutne katusze pod koniec życia.
            Konie są sprzedawane nie tylko z biedy. Są też bogaci którzy po prostu uważaja,
            że to już nie przydatny przedmiot i trzeba się go pozbyć

Nie rób nikomu, co tobie nie miłe
            • Gość: misiu Re: -reforma emerytalna IP: *.chello.pl 23.06.03, 17:09
              Gość portalu: Diana napisał(a):

> Jestem za taka emeryturą,
              >
              > Stworzenie się napracowało, często w ciężkich warunkach, a za to trafia na
              > okrutne katusze pod koniec życia.
              > Konie są sprzedawane nie tylko z biedy. Są też bogaci którzy po prostu
              uważaja,
              >
              > że to już nie przydatny przedmiot i trzeba się go pozbyć
              >
              > Nie rób nikomu, co tobie nie miłe

Mam nadzieję, że zgodzisz się na wszelkie konsekwencje swojego wyboru, tzn.
              zwiększone podatki i zatrucie środowiska?
              • splenda Re: -reforma emerytalna 23.06.03, 18:20
                psy milicyjne maja emerytury. Ja jadlem psa na Filipinach i nie powiem, byl
                niezly. Jadlem rowniesz nieortodksyjna zywnosc w rodzaju: flaki wolowe,
                patrzalem na czernine (i rzygalem w myslach), odpady indyka marynowane, nogi
                swinskie w wodzie, salceson wiejski (co sie stalo z tym chlopczykiem?) itp.
                Jadlem rowniez tofu przypominajace w smaku oslizgle g.
              • Gość: Diana Re: -reforma emerytalna IP: 213.25.91.* 24.06.03, 13:47
                najwięcej to my płacimy na aferzystów i więźniów. Mają ci oni warunki bytowe
                lepsze, niż niejeden człowiek uczciwie pracujący

pozdrowionka
    • Gość: krystynaopty Re: -reforma emerytalna IP: *.biaman.pl 21.06.03, 13:51
      hydrogen napisał:

> Brumbak, emerytura dla konia to jest jakiś pomysł, który można rozważyć. Nie
      > rozumiem natomiast kwestii krowy. To znaczy czym by się mianowicie różniło
      > życie krowy na emeryturze od życia krowy pracującej. Nie jestem pewien czy
      > można krowę tak po prostu przestać doić. Może jakiś rolnik wypowie się w tej
      > kwestii?
      > Pozdrawiam

Pewnie można, ograniczając stopniowo dojenie, albo nie dopuszczając do
      zacielenia, z czasem przeszłaby klimakterium i dogorywałaby na łące, aż by się
      rozmnożyły wilki i "zagospodarowałyby" tę niszę ekologiczną. Natura nie znosi
      głupoty i zawsze reguluje proporcje między liczbą drapieżników i ich ofiar.
      I nic na to nagoniony ideami Brumbak nie poradzi... :(

Krystyna

Obelgi - to argumenty tych, którzy nie mają argumentów.
      Jean Jacques Rousseau

• brumbak Re: -reforma emerytalna 21.06.03, 16:57
        > Zacząłem ten wątek -oczywisty dla ludzi wrażliwych - a drażliwy dla
        niewrażliwych, cynicznych i hipokrytów.
        >> Stad takie histeryczne reakcje i slizgające się wokół tematu.
        >> Miesożerców bardzo denerwuje ze ktoś im przypomina ze nie maja czystych
        rączek.
        >> Osoba jedżaca mieso woli nie myśleć otym skąd i jak bierze sie mięso na
        stole.
        >> Ze bylo to kiedys odczuwające stworzenie.
        >> Tego typu osoby udaja że nie wiedza o co chodzi- udaja że jest to glownie
        kwewstia ekonomiczna. A nie jest.
        >> Rzeźnie nie biorą sie ot taK SAME Z Siebie. I na taka skalę jak teraz w XX
        wieku.
        >> Jest alternatywa wegetaraińska. Stopniowo może być coiraz mniej sztucznie
        rozmnażanych zwierząt , czystsze środowisko, więcej zdrowia dla planety i ludzi.
        >> Zwierzętom ktore juz dla nas pracowały na pewno należy się emerytura. To
        oczywistę dla każdej wrażliwej i inteligentnej osoby.
        >> Na swiecie i w pOlsce organizowane są propagandowe akcje ratowania
        pojedynczych zwierząt skazancyh na śmierć- koni sprzedanych do włoskich rzeźni
        świń i krów.
        >> To piekne gesty.
        Pozdrowienia dla ludzi wrażliwych na tym forum
        Brumbak
      • emka_waw Re: -reforma emerytalna 23.06.03, 15:02
        Niestety, empirycznie stwierdziłam, że krowa nigdy nie przestaje dawać mleka. W
        warunkach naturalnych rodziłaby co roku i zawsze miałaby cielaka, który by to
        mleko wypijał. Krowę trzeba doić i tu pytanie - kto będzie doił krowę na
        emeryturze? Brumbak? ;)
    • Gość: brumbak Re: -reforma emerytalna IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 06.10.03, 20:24
      - podnosze wątek
      • Gość: dutchess Re: -reforma emerytalna IP: *.chello.pl 07.10.03, 10:19
        imo idea obecnie nierealizowalna. obecnie należy kłaść nacisk na to, aby
        mięsożercy ponosili wszystkie koszty zewnętrzne związane z produkcją/.../...
        mięsa + żeby moje podatki nie szły na te debilne skupy/subwencje/... - czyli
        fanaberie mięsożerców.
        a dokładnie to jakbyś to sobie wyobrażał?

pozdrawiam,
        dutchess
        • Gość: brumbak Re: -reforma emerytalna IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.10.03, 19:52
          - ten pomysł jest oczywiście obecnie neirealny
          - ale nawet najdłuższa podroż zaczyna sie od pierwszego kroku
          - może za 5 .. 10 czy 100 lat pomysł te stanie sie realny
          to nie zalezy od..
          zwierząt
          ale od ludzi
          jacy jesteśmy jacy będziemy

a jak to sobie wyobrażam:
          - krowa która staje sie mało wydajna idzie na gminna łączke "ufundowana" z
          podatków o żywego inwentarza , tam pasie sie do kresu swych dni razem ze
          spracowanym koniem , któregonikt nie chce

- łączką spokojnej starości, opiekuja sie ... ludzie starsi bezrobotni albo
          woluntariusze

• ali55 Re: -reforma emerytalna 08.10.03, 01:01
            oj brumbak, jeszcze tkwisz w nieświadomości i pewnie w niej umrzesz, to wy
            trawożercy zniszczyliście istniejącą na ziemi równowage biologiczną, ileż
            razy ci o tym przypominam , a ty wciąż swoje mrzonki i pierdoły opowiadasz.
            znajdz pierwotną przyczynę tego stanu rzeczy, a wtedy dojdziesz do tego jak ją
            usunąć. zacznij myśleć a nie marzyc.
          • Gość: dutchess Re: -reforma emerytalna IP: *.chello.pl 08.10.03, 09:30
            Gość portalu: brumbak napisał(a):

> a jak to sobie wyobrażam:
            > - krowa która staje sie mało wydajna idzie na gminna łączke "ufundowana" z
            > podatków o żywego inwentarza , tam pasie sie do kresu swych dni razem ze
            > spracowanym koniem , któregonikt nie chce
            >
            > - łączką spokojnej starości, opiekuja sie ... ludzie starsi bezrobotni albo
            > woluntariusze

jasne. nie ma przemysłowej hodowli. zwierzęta są wykorzystywane w minimalnym
            stopniu. hodowcy/rolnicy/i inni z prawdziwego zdarzenia z własnej i nie
            przymuszonej woli opiekują się swoimi zwierzętami-emerytami, bo po prostu nie
            wyobrażają sobie, że może być inaczej. niechciane zwierzęta, niewątpliwie w
            ilości znikomej, pasą się na gminnej łączce.
            ja ze swej strony jako staruszka jestem ich opiekunką a misiu (czyt. zero) jako
            bezrobotny w ramach robót publicznych sprząta zwierzęce odchody.

• Gość: misiu Re: -reforma emerytalna IP: *.chello.pl 08.10.03, 10:49
              Czy to nie przykre, blondyneczko, że nie potrafisz wygrać na argumenty nawet z
              zerem?

-----------------------------------
              Bo są tacy, to nie żart
              Dla których jesteś wart
              Mniej niż zero....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka