Dodaj do ulubionych

"dekorowanie osiedla"

18.12.06, 09:21
Swego czasu tyle było mowy nt. zachowywania czystości i porządku na naszym
własnym podwórku, sadzenia drzewek i kwiatków aby mieszkało nam się
przyjemniej. Rozumien, że pojęcie piękna jest odczuciem subiektywnym,
przeżywanym indywidualnie i pewnie dlatego pojawiły się nowe (pewnie
świąteczne smile)"dekoracje" w postaci góry śmieci na chdniku przy altance na
śmietniki...
Obserwuj wątek
    • art7111 Re: "dekorowanie osiedla" 18.12.06, 21:00
      Śmieci przed śmietnikiem żeczywiście wyglądały tragicznie .mam nadzieję ze to
      pojedyńczy incydent .Zastanówmy się nad przyczyną:
      Zapewne brak zamka w furtce przez dłuższy okres czasu spowodował u niektórych
      z nas osłabienie czujności. Ja tylko raz wracałem się na trzecie piętro po
      klucz i od tego momentu już pamiętam. Ale jak zauważyliśmy nie wszyscy mieli
      chęć drałować po schodach dwa razy. Więc zastanówmy się czy w ogóle zamykać ?
      A może brak oświetlenia powoduje porzucanie śmieci przed furtka .Jest to
      wysoce prawdopodopodobne gdyż rzeczywiście nie jest przyjemnie wejść wieczorem
      do takiego ciemnego śmietnika .
      • zmijkowata Re: "dekorowanie osiedla" 19.12.06, 09:41
        Jest to faktycznie problem, ale myślę, że sie wkrótce wszyscy przyzwyczają do
        tego, ze altana jest zamykana i będą o tym pamiętali. Faktycznie była przez
        dłuższy czas otwarta i pewnie masz rację, że to osłabiło czujność smile
        Jeżeli chodzi o zamykanie altany to na ostatnim zebraniu pytałam o to Zarząd
        wcześniejszej Wspólnoty, ponieważ też mi się wydawało to bezcelowe na ogrodzonym
        osiedlu. Okazało się jednak, że ma to sens ponieważ było multum przypadków, iż
        mieszkańcy z okolicznych domków jednorodzinnych wjezdzali na osiedle pod
        pretekstem odwiedzin u kogoś i przywodzili do nas worki śmieci, żeby nie musieć
        płacić u siebie za wywóz. Odkąd założono klucze takie przypadki się skończyły.

Jeżeli chodzi o oświetlenie, okazało się po sprawdzeniu projektu, że niestety
        nie było ono w standarcie. Poprzednie etapy też robiły sobie oświetlenie na
        własny koszt. Jeżeli chodzi o nasz etap to zostanie ono wykonane najszybciej jak
        to tylko będzie możliwe. Niestety dopóki nie zakończą sie rozliczenia i nowe
        naliczenia (na podstawie dostarczanych przez mieszkańców stanów liczników), nie
        będzie środków na koncie wspólnoty na dokonanie jakichkolwiek inwestycji. Musimy
        się zatem uzbroić niestety w cierpliwość i przetrwać jakoś ten okres przejściowy
        między rozliczeniami z Mennicą, a Wsólnotą Mieszkańców.
        Pozdrawiam serdecznie
    • zgnila_jablon Re: "dekorowanie osiedla"POŻUCIŁEM ODPADKI 20.12.06, 23:35
      Słuszna uwaga.Rano spiesząc się do pracy zastałem zamkniętą altanę
      śmietnikową.Nie wracałem po klucze porzuciłem fajans przy furtce. Wracając z
      pracy wieczorem miałem uprzątnąć swoje małe zawiniątko, ale
      zapomniałem.Przyznaje się bez bicia i zbędnego śledztwa mimo tego ze nie jeden
      samozwańczy społecznik mnie widział z za firanki.Teraz mam klucz. . . Jak za
      młodych lat zawieszony na szyi na starej sznurówce z przepoconych trampków z
      Polsportu. Przepraszam wszystkich z całej wspólnoty mieszkaniowej .BŁAGAM O
      WYBACZENIE.Obiecuję że w zamian posadzę na wiosnę kilka dzewek na naszym
      uroczym osiedlu.
      • tanie_wino Re: "dekorowanie osiedla"POŻUCIŁEM ODPADKI 21.12.06, 00:53
        Jestem pełen podziwu dla Zgniłej_Jabłoni. Popieram postawę sąsiada.
        Jedno pytanie nasuwa mi się, czy klucz śmietnika to ten sam którym otwieramy
        wszystkie osiedlowe furtki? Jeśli jestem w błędzie to proszę podpowiedzieć co i
        jak.
        Pozdrawiam wszystkich.
        • art7111 Re: "dekorowanie osiedla"POŻUCIŁEM ODPADKI 22.12.06, 22:47
          Nasze pisanie nic nie pomaga dzisiej rano znów była góra śmieci .
          Może ktoś kto ma widok na furtkę od śmietnika zrobi z okna zdjecie
          brudasowi .Zrobimy z tego plakaty i rozwiesimy w każdym możliwym miejscu w
          okolicy z dopiskiem śmieciaż, syfiarz i t.p.
    • zgnila_jablon PROSTE ROZWIĄZANIE 25.12.06, 22:15
      Witam.
      Mam propozycję odnośnie śmietników.
      Nie każdy wie że altany są znowu zamknięte.
      Także nie wszystkim w codziennym pośpiechu chce się wracać po klucz , tak
      powstają góry porzuconych śmieci.
      Wystarczy rozwiesić ogłoszenia na klatkach informujące o powrocie do starych
      zasad związanych z zamykaniem śmietnika.
      • dan144 Dekorowanie klatek 20.02.07, 15:05
        Zostawianie worków ze śmiećmi na klatce pod drzwiami na całą noc to chyba już
        trochę przesada. Po pierwsze nikt nie musi chcieć oglądać śmieci swojego
        sąsiada a zapach takich śmieci po całej nocy na dość ciepłej klatce też nie
        jest zbyt przyjemny.
    • anucha7 Re: "dekorowanie osiedla" 26.02.07, 20:28
      Taa... a gdyby był konkurs na najbardziej zaśmiecony trawnik na osiedlu, to
      nasze budynki (Sadowa 10 i 12) na pewno by wygrały - papierki po cukierkach to
      tam pikuś, na szczęście nie ma ich bardzo dużo (wywiało ze śmietnika? w końcu
      taki papierek to lotny materiał jest tongue_out), ale na całej powierzchni trawiastej
      (i nie tylko trawiastej zresztą) pełno jest petów. Mnóstwo.
      Czy ja wiem, czy to taka fajna ozdoba?
      Ja rozumiem, jak śnieg popada to jakby nie widać tych petów, bo je przysypie,
      ale wystarczy, że śnieg znika i... fatalnie się to prezentuje.
      • malyking Re: "dekorowanie osiedla" 03.06.07, 15:31
        Wyadawałoby się, że problem pozostawiania smieci przed smietnikem(Sadowa 10 i
        12) powinien zniknac, bo to oczywista sprawa. Wiadomo może sie to zdazyć raz na
        jakis czas komus bo zapomianil akurat klucza, ale to co dzisiaj zobaczylem to
        mnie przerazilo, mase smieci przed smietnikiem, z ze jeszcze wiatr wieje to to
        wszystko powywalane. Mam pytanie d o mieszkancow ktorzy nie moga sobie
        uzmyslowic ze to ich osiedle i powinni o nie dbac!!!! Czy to jest taki problem
        nosic z soba klucz to tego smietnika? A tak to patrza na to Nasze pociechy i
        beda braly z tego przyklad, wurzucania smieci gdzie popadnie!!! Zreszta za
        niedługo niektorzy beda zostawiac moze smieci przez klatkami, bo im sie nie
        bedzie chcialo isc do smietnika? Mieszkam na tym osiedlu juz długo(mieszkalem w
        czesniej w stareszej czesci), i nie moge sobie przypomniec zeby takie systuacje
        tam byly, a drzwi od smietnika byly tam zamykane na klucz!!!
        pozdrawiam
        • keys11 Re: "dekorowanie osiedla" 04.06.07, 09:26
          Witam, ja też nie mogę tego pojąć! Altanki ze śmietnikami przecież nie są
          zamykane na klucz, a co jakiś czas worki ze śmieciami się pojawiają... to
          poprostu brak kultury...
          • marey1 Re: "dekorowanie osiedla" 06.06.07, 19:05
            Taka praktyka (zostawianie smieci pod altanka czy tez wystawianie smieci przed
            drzwi na klatce schodowej) jest niezgodna z regulaminem i grozi kara grzywny
            zreszta nie o to chyba chodzi zeby szukac paragrafów tylko raczej o dobra
            współprace, estetyke i "komfort swierzego powietrza"
            Admistrator
            M.K.
            • rookie35 Re: "dekorowanie osiedla" 22.06.07, 19:54
              widziałem właśnie jednego z mieszkańców bloku Sadowa 10, który zostawił "swoje
              odpady" pod drzwiami altanki na śmieci, ale nie zdążyłem go zapytać czy taka
              jest jego praktyka i czy w swoim mieszkaniu też ma to we zwyczaju, że np. jak ma coś
              "do załatwienia" to nie idzie do toalety tylko robi to tam gdzie akurat go
              nieszczęście dopadło; niestety ale mamy tu paru śmieciarzy...piętnujmy
              niechlujstwo i takie zachowanie, bo ci osobnicy krótko mówiąc sr..ą w nasze
              wspólne gniazdo; już tyle tu zostało napisane na ten temat...ale czy to trzeba
              pisać, mówić...jak ktoś został tak wychowany to trudno mu będzie się
              przyzwyczaić do innego zachowania...
              • assessander Re: "dekorowanie osiedla" 22.06.07, 20:24
                pewnie zostawił smieci w niebieskich workach, z moich okien mam widok na altankę
                i widze jak jakiś burak co chwila zostawi właśnie takie woreczki
                • malyking Re: "dekorowanie osiedla" 23.06.07, 22:30
                  Assessander jak go znowu zobaczysz to zrób mu zdjęcie to porozwieszamy na
                  wszystkich tablicach na osiedlu to moze sie ktos opamieta. W poprzednich
                  etapach nie bylo takiegi problemu, czu w tych blokach(10 i 12) zamieszkali inni
                  ludzie, którzy najprostrzych rzeczy nie potrafią zrobić?
                  pozdrawiam
                  • assessander Re: "dekorowanie osiedla" 25.06.07, 09:02
                    Jak już zamieszkam i "zwieze" aparat to zapoluję na gościa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka