Dodaj do ulubionych

OCHRONA panie administratorze atrium 21

05.09.09, 00:39
Re: koniec ochrony??
marey1 05.08.09, 17:29 Odpowiedz
Cena ochrony od lokalu się nie zmienia! Pozostaje 20 zł/lokal. Jeszcze nie zostały zebrane wszystkie glosy pod uchwala na podniesienie ceny za ochronę (31 zł/lokal), jesteśmy w trakcie zbierania głosów. O wynikach poinformujemy Państwa.
Jeśli chodzi o zmianę ochrony, to Zarządy Wspólnot (musi to być decyzja Zarządu RJ1-4(wspólny zarząd) i RJ5) spotkały się z kilkoma firmami ochroniarskimi. Jest kilka ciekawych ofert np jedni proponują niższa stawkę (ale nie niższą od istniejącego CD-BIS), inni dodatkową postawienie budki czy kamer. Ale nadal przy tych samych funduszach pozostaje nam 2 agentów. Już niedługo zostanie otworzony wjazd (szlaban) na osiedle od strony boiska. Wtedy jeden agent będzie przy Kauflandzie a drugi przy posterunku przy boisku (docelowo trzech).
Na spotkania z potencjalnymi firmami, stawiamy wymogi efektywnej i sprawnej ochrony m.in. skuteczną kontrole ruchu pojazdów.

Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski)

Szanowny Panie Marku
Napisał pan że cena ochrony od lokalu się nie zmienia, na naszej cześci osiedla glosowanie nie przeszło, na zebraniu nie zgodzilismy się na zmiany a wy ....

W czasie wakacji jak wielu osob nie ma, wywalacie firme cd-bis, zatrudniacie nowa, ok mozna - po starej cenie.
Lecz w dniu 4 wrzesnia PONOWNIE otrzymalismy karty do głosowania, nie przeszło to damy jeszcze raz.....
CO TO ZA POŻĄDKI.....
W wczesniejszym poscie pan pisze: CENA OD OCHRONY LOKALU SIĘ NIE ZMIENIA.....

JAKIEJ OCHRONY????
TO SĄ PANOWIE DYŻURNI
AHA
I JAK SKUTECZNIE KONTROLOWAĆ RUCH POJAZDÓW SKORO:
DOKŁADNIE ROK TEMU I MIESIĄC ZAMÓWIŁEM 2 PILOTY I 2 PRZEPUSTKI I CO... PO 2 TYGODNIACH PAN MARIUSZ NIE PAMIĘTAŁ, ZNOWU PO MIESIĄCU NIE PAMIĘTAŁ. CZEKAM PONAD ROK.
TO WY JESTESCIE DLA NAS A NIE MY DLA WAS.

info dla wszystkich: 928 lokali *20zł =18560zł * 12 miesięcy = 222 720 zł
928 lokali *31 zł = 28768zł * 12 miesięcy = 345 216 zł
ALE NAPEWNO JUŻ PAN TO POLICZYŁ.
NA ZEBRANIU JAK PADŁO SŁOWO KAMERY TO BYŁA ODPOWIEDŹ "ALE TO BĘDZIE ZE 100 TYSUĘCY ZŁOTYCH KOSZTOWAŁO...."
OCHRONA NIE CHRONI JAK KOGOŚ OKRADNA TO NIE DOSTANIE OD NICH ODSZKODOWANIA, NA BIAŁOŁĘCE JAK KOGOS OKRADNĄ TO UBEZPIECZYCIEL OCHRONY BULI.....

ZA 5 TYS ZŁOTYCH POSTAWI PAN 2 KAMERY NA OBIE BRAMY I WYNAJĄĆ JEDNEGO PANA KTÓRY BĘDZIE OTWIERAŁ BRAMĘ DLA KARETKI SIEDZĄC W BUDCE.
POLICZYŁEM, PRZEZ OSTATNI ROK SZLABAN DZIAŁAŁ MOŻE 2 MIESIĄCE. A PROSZĘ POWIEDZIEĆ ILE KOSZTOWAŁ?
CZEMU NIE JEST NAPRAWIANY NA KOSZT FIRMY KTÓRA GO ROBIŁA? CZEMU ZA NASZE PIENIĄDZE WYNAJMUJECIE INNA FIRMĘ KTÓREJ SZLABAN PSUJE SIĘ PO TYGODNIU.

FIRMA "PSEUDO OCHRONIARSKA" LICZY SOBIE 10 ZŁ ZA PRACOWNIKA A JEMU DAJE 4,40ZŁ, ALE CO TAM OSŁY Z OSIEDLA I TAK ZA WSZYSTKO ZAPŁACĄ.
CZEMU SPOTYKACIE SIĘ Z KILKOMA FIRMAMI CZEMU NIE ZROBIONO PRZETARGU? PRZETARGU - BO TAK ŁATWIEJ?

LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO
PO CO PŁACIĆ WIĘCEJ ZA TO SAMO OTWIERANIE ZEPSUTEGO SZLABANU......

PROSIMY O RZECZOWE ODPOWIEDZI.
Z WYRAZAMI SZACUNKU
Obserwuj wątek
    • wcislog Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 05.09.09, 15:18
      A ja powiem tak: czy ja jako mieszkaniec mam prawo przeczytać umowę przed
      podpisaniem jej (w naszym imieniu) przez zarządy wspólnot? Myślę że tak - w
      końcu dotyczy mnie to bezpośrednio. Nie znam (i chyba nikt, poza zarządami) nie
      zna treści umowy.
      W związku z tym nie wiem, czego możemy wymagać od ochrony, bo nie wiem, co jest
      zapisane.
      Wobec tego zapytam grzecznie: gdzie można się zapoznać z umową?
      Myślę że dobrym zwyczajem byłoby udostępnianie do wglądu mieszkańcom przed
      podpisaniem. Jak to zrobić? Myślę, że bardzo prosto:
      - rozesłać e-mailem (zakładam, że znakomita większość ma dostęp do internetu, a
      więc i do e-maila).
      - dla tych, którzy nie mają - udostępnić kopie w trakcie dyżuru administratora +
      informacja o tym fakcie na tablicach na klatkach schodowych.
      Inne rozwiązanie - na stronie Atrium, w "strefie mieszkańca", są pozycje
      "Biblioteka", "Forum dyskusyjne", "Tablica ogłoszeń" - tam również można
      zamieścić propozycje umów, rozesłać e-mailem informację o tym fakcie i dać
      miesiąc na "społeczne dyskusje" - po tym dopiero podpisywać nowe umowy.

Wydajemy pieniądze na "ochronę", która nie odpowiada za nic (chyba, że o czymś
      nie wiem).

Szlabany - zgadzam się z przedmówcą - to "wersja demo" - czy jest na nie
      gwarancja? Jak wygląda sprawa terminu naprawy w okresie gwarancyjnym? Czy mogę
      uzyskać takie informacje?

Podsumowując - proszę o dostęp do wszelkich umów podpisywanych przez zarządy
      wspólnot (również w moim imieniu) na minimum miesiąc przed ich podpisaniem -
      propozycje ich udostępnienia przedstawiłem powyżej.

• marey1 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 05.09.09, 18:39
        wcislog napisał:

> A ja powiem tak: czy ja jako mieszkaniec mam prawo przeczytać umowę przed
        > podpisaniem jej (w naszym imieniu) przez zarządy wspólnot? Myślę że tak - w
        > końcu dotyczy mnie to bezpośrednio. Nie znam (i chyba nikt, poza zarządami) nie
        > zna treści umowy.
        > W związku z tym nie wiem, czego możemy wymagać od ochrony, bo nie wiem, co jest
        > zapisane.

Już niedługo od OMEGI otrzymamy PLAN OCHRONY, który został stworzony i dostosowany do naszego osiedla.
        Co do umów, to każda umowa jest do wglądu w administracji (proszę wcześniej zapowiedzieć taką chęć) i tak tez jest z umową na ochronę. Podpisanie każdej umowy z firmami usługowymi z zasady jest zgodne z UWL i podlega działaniu zwykłego zarządu.

• marey1 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 05.09.09, 18:32
      Szanowny Panie Michalp33
      Odpowiem na jedno tylko pytanie zadane przez Pana:
      Karty do glosowania w temacie ochrony otrzymały TYLKO I WYŁĄCZNIE osoby, które jeszcze nie glosowały pod uchwalą (osób tych jest około 30% ze 100% udziałów w nieruchomościach)
      Karty z oddanymi glosami są do wglądu, zapraszam do administracji.
      Na resztę pytań odpowiem na dyżurze administracyjnym
      Proszę tez zadawać pytania w mailu, osobiście lub telefonicznie.
      Forum na GW nie jest miejscem gdzie mam obowiązku udzielać odpowiedzi (choćby ze względu na interesy Wspólnot Mieszkaniowych).
      PROSZĘ zadawać pytania na forum w strefie mieszkańca www.atrium21.pl gdzie wgląd maja członkowie swojej wspólnoty.
      Na forum GW nie zawsze zaglądam i odpowiedzi może Pan otrzymać lub otrzymać jej z dużym opóźnieniem.
      O szczegóły podjętej przez Zarządy wspólnot zmiany ochrony, może Pan
      uzyskać od Zarządu Wspólnoty lun na dyżurze adm.

ps. jeśli są jakieś problemy w uzyskaniu informacji od Pana Mariusza, proszę kierować (mail, telefon, dyżur adm) je do mnie bezpośrednio jako do jego przełożonego
      • zoot Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 05.09.09, 19:20
        ciekawe czy i ile razy zostały naliczone kary dla ochrony za
        niewywiązywanie się z umowy (chodzi m. in. o sprawdzanie
        przepustek), bo chyba taki punkt powinien znaleźć się w umowie? może
        czas zacząć pomniejszać kwotę, którą płacimy, jeśli ochrona nie
        wywiązuje się z zadań zapisanych w umowie? jeśli każdy by wpisywał
        do jakieś ksiązki ile razy przejechał bez przepustki okazałoby się,
        że ochrona musi nam zapłacić a nie odwrotnie.
        • kaszmir121 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 05.09.09, 20:52
          Proszę podać nam mieszkańcom nazwisko lub nazwiska własciciela lub
          współwaściecieli Agencji Ochroy OMEGA . Nie ukrywam że mam w tym
          pewien cel który chcę wyjaśnić ,mam nadzieje że te nazwiska nie
          stanowią tajemnicy handlowej .
          • marey1 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 05.09.09, 23:50
            Tak jak napisałem w poście wcześniejszym, dla każdego członka wspólnoty jest do wglądu umowa wraz załącznikami, karami itd...
            Zapraszam do mnie na dyżur, można wszystko przejrzeć.
            Na pytanie postawione przez Panią/Pana w jednym z postów odpowiadam: żaden z członków Zarządu nie jest w jakikolwiek sposób spowinowacony z firmą ochrony ani żadenym usługodawcą pracującym na osiedlu.

> Proszę podać nam mieszkańcom nazwisko lub nazwiska własciciela lub
            > współwaściecieli Agencji Ochroy OMEGA . Nie ukrywam że mam w tym
            > pewien cel który chcę wyjaśnić ,mam nadzieje że te nazwiska nie
            > stanowią tajemnicy handlowej .
            • victoria1231 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 06.09.09, 10:25
              Dlaczego nie żądaja przepustek???
              Szlaban non stop zepsuty albo otwarty bo im sie nie chce sprawdzac
              ZNOWU TO SAMO!!!
              • kursk8 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 06.09.09, 10:27
                Czy mozna wiedziec na jak dlugo zostala podpisana umaowa z nowa firma ochroniarska?
                • albi73 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 06.09.09, 11:34
                  sory ale mi nowa firma ochroniarska kojarzy sie z geriatria, starsi
                  niewydolni fizycznie ludzie, ktorzy w razie jakiejs powaznej
                  interwencji nic nie zrobia. Ja mysle, ze z tamtymi trzeba bylo
                  rozmawiac i stawiac im nowe wymagania a nie tylko wyzywac. Moim
                  zdaniem co tu sie zadzialo to sztuka dla sztuki.
                  pozdrawiamsmile))))
                  • lazior25 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 06.09.09, 19:28
                    ludzie co wy myśłicie że nam tutaj GROM zatrudnią?? Przecież wszędzie ochrona
                    tak wygląda. Oni nie maja prawa nic nikomu zrobić. Ewentualnie wezwać policje
                    albo interwencję, a tam już sa draby bez karku którzy mogą więcej.
                    • albi73 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 06.09.09, 20:42
                      nie popadajmy w skrajnoci, patrzenie czarno biale jest malo
                      uzyteczne!!
    • komentator_osiedlowy Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 07.09.09, 16:10

Generalnie pomysł o podwyżce opłaty za ochronę jest wyjątkowo poroniony.
      Teraz płacimy dwie dychy za ciecia i za pseudo ochroniarza a ma być ewentualnie
      trzy dychy za dwóch cieciów i pseudo ochroniarza.
      Nie tędy droga. Sam pomysł ze zmianą firmy może jest i dobry ale podwyżka to
      jakieś kuriozum jest.
      Mam też dziwne wrażenie że na tej podwyżce zależy bardziej atrium21 niż samym
      mieszkańcom. Jak kiedyś tam oddawałem kartę do głosowania i rozmawiałem z kimś z
      administracji to ta osoba była bardzo zdziwiona że nie jestem za tą podwyżką.
      • marey1 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 07.09.09, 17:24
        Atrium21 nie ma tu nic do podwyżki.
        Zarządy i Administracja obliczyły ze na osiedlu przydałoby się 3 ochroniarzy.
        Jeden na bramie przy Kauflandzie, drugi od strony szkoły (lada moment ten wjazd
        będzie uruchomiony) i trzeci który patrolowałby osiedle (proszę poczytać podobne
        watki gdzie ten temat był już wyjaśniany oraz na zebraniu każdej ze wspólnot).
        Przy 20 zł od lokalu (nawet kiedy byłby CD-BIS) wystarcza nam na 2 ochroniarzy.
        Stad pomysł 31 zł (po to by pokryć koszt 3 agentów). Jeśli będzie dwóch agentów
        (po jednym na bramy wyjazdowe) to zgadzam się z wieloma postami, będzie to tylko
        odźwierny, który będzie jedynie mógł skontrolować to co się dzieje przy bramie.

• kaszmir121 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 07.09.09, 17:45
          Przydałby śię jeszcze czwarty żeby ich podmieniać bo w kodeksie
          pracy każdemu kto pracuje 24 godziny na dobę należy się cztery
          godziny odpoczynku w ciagu doby. Odpoczynek jest płatny bo te cztery
          godziny przery wchodzą w godziny dyżyru .Więc opłata za ochronę
          powinna być wyższa ok 40zł od lokalu aby mieszkańcy R.J mieli czyste
          sumienie i nie pozwolili na łamanie prawa jakim nie wątpliwie jest
          kodeks pracy
        • komentator_osiedlowy Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 07.09.09, 17:56
          Ja tylko piszę jakie były moje odczucia. Nikogo przecież nie oskarżam.

Natomiast co do 3 ochroniarzy czy agentów to jakoś nie widzę potrzeby wydawania
          pieniędzy na kogoś kto tylko będzie bramę otwierał. W tych czasach jest cały
          arsenał środków które można by zastosować a nie zatrudniać dodatkową osobę. Niby
          10 zł więcej to nie dużo ale według mnie to pieniądze w błoto wyrzucone. Ten
          ewentualnie wyższy koszt nie spowoduje też znaczącego skoku jeśli chodzi o
          "jakość" naszej ochrony. A pamiętam że na karcie do głosowania był przy tym
          właśnie punkcie taki sprytny opis że niby jak nie będzie podwyżki to jesteśmy
          skazani na CD-BIS i jej dość marną obsługę.
          Mam też nadzieję ze to nie przejdzie.

Co by nie było że tylko narzekam wspomnę też ze zamiast dodatkowego ochroniarza
          można by przy drugiej bramie używać pilota czy jakiejś karty zbliżeniowej. Można
          zamontować kamerę z interkomem która będzie obsługiwana już z istniejącej budki.
          To tylko niektóre rozwiązania. Uważam że pole do popisu jest duże.
        • arielat2 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 07.09.09, 19:02
          Nie wiem czy Pan wie co działo się (i dzieje) na osiedlu. Poprzednia
          firma miała 2 ochroniarzy. Jeden na bramie drugi miał patrolować
          osiedle. Ale niech Pan nas (mieszkańców) nie zwodzi. Ten PATROL to
          było objechanie osiedla aby odbić czujkę zamontowane na niektórych
          klatkach która na specjalnym czytniku ma za zadanie zapamiętać
          godzinę odbicia. I panowie chodzili i odfajczali czujki. Oczywiście
          o wyznaczonych godzinach, regularnie jak w zegarku. Ale nie
          interesowało ich nic więcej i niewiele to miało wspólnego z osiedlam
          a jeszcze mniej z ochroną. Budka-czujki-budka. Czyżby tego Pan nie
          zauważył??? Przed blokiem mam plac zabaw i przez całe lato nasza
          klatka była otwarta (otwierały ją dzieci) ale żaden z panów
          ochroniaży tego nigdy nie zauważył. Dlaczego??? Bo na naszym bloku
          nie ma czujki i ochrona tej części osiedla nie patroluje. I idąc tym
          torem rozumowania mamy mieć trzeciego pana który przejmie pałeczkę
          tego chodzącego. Po co skoro i tak okradają nam piwnice.
          • robb80 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 07.09.09, 22:28
            arielat2 napisał:

> Nie wiem czy Pan wie co działo się (i dzieje) na osiedlu.
            Poprzednia
            > firma miała 2 ochroniarzy. Jeden na bramie drugi miał patrolować
            > osiedle. Ale niech Pan nas (mieszkańców) nie zwodzi. Ten PATROL to
            > było objechanie osiedla aby odbić czujkę zamontowane na niektórych
            > klatkach która na specjalnym czytniku ma za zadanie zapamiętać
            > godzinę odbicia. I panowie chodzili i odfajczali czujki.
            Oczywiście
            > o wyznaczonych godzinach, regularnie jak w zegarku. Ale nie
            > interesowało ich nic więcej i niewiele to miało wspólnego z
            osiedlam
            > a jeszcze mniej z ochroną. Budka-czujki-budka. Czyżby tego Pan nie
            > zauważył??? Przed blokiem mam plac zabaw i przez całe lato nasza
            > klatka była otwarta (otwierały ją dzieci) ale żaden z panów
            > ochroniaży tego nigdy nie zauważył. Dlaczego??? Bo na naszym bloku
            > nie ma czujki i ochrona tej części osiedla nie patroluje. I idąc
            tym
            > torem rozumowania mamy mieć trzeciego pana który przejmie pałeczkę
            > tego chodzącego. Po co skoro i tak okradają nam piwnice.
            >
            to może pora zamykać wejścia do klatek i do piwnic???
            • karawella Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 08.09.09, 12:07
              to moze rodzice nauczyliby swoje dzieci zamykac drzwi? Za wychowanie oni sa
              odpowiedzialni a nie ochroniarze.
              • arielat2 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 09.09.09, 18:05
                Z całości zrozumiałaś tylko to że dzieci nie zamykają drzwi????/
            • arielat2 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 09.09.09, 18:06
              A liczyłem na umiejętność czytania ze zrozumieniem.....
              • spomet Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 16.09.09, 23:04
                ludzie, PO CO NAM OCHRONA?, czy Wy nie macie na co wydawać
                pieniędzy?, co Oni mają chronić? blok? kostke?,a może nas???, ale
                przed kim?, Przecież w razie jak by się coś działo to oni pierwsi
                uciekną, nie bedą się narażać za takie grosze.Z moich obserwacji
                widać że ona jest potrzebna aby im mówić "dzień dobry", totalna
                porażka. Co Wy sobie nie umiecie szlabanu ani furki otworzyć?,
                zauważyłem że na tym osiedlu mieszka spora część szlachty,która
                myśli, ze mieszka przynajmniej w rezydencji i tutaj leży problem.
                • kudlaty007_rj Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 17.09.09, 09:17
                  Nie podoba się to wy...

Ochrona jest potrzebna i koniec
                  • koszteli2 Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 17.09.09, 09:27
                    A mozesz wyjasnić DO CZEGO jest nam potrzebna taka ochrona???
                    Ochrona od otwierania i zamykania szlabanu i to w dodatku jednego bo
                    drugi jest zepsuty.... I właśnie za tak szumnie nazwana ochrone
                    płacimy pieniądze, tak? Skandal!!
                    • zoot Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 17.09.09, 10:02
                      na tym osiedlu mieszka dużo wieśniaków co myślą, że mieszkają w
                      apartamentowcach i na strzeżonym osiedlu. Niestety większość z nich
                      nawet nie ma pojęcia jak wygląda porządne osiedle, bo nigdy nie
                      mieszkali w mieście a nawet w bloku. Przynajmniej mogą mówić, że
                      mieszkają na "strzeżonym" osiedlu, bo to lepiej brzmismile
                      • spomet Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 17.09.09, 20:29
                        Odpowiedź "ochrona jest potrzebna i koniec" to odpowiedź na poziomie
                        pięciolatka. Ja nie rozumiem do czego i po co ona jest???, co ona ma
                        chronić?, Zasada jest prosta - płace za to z czego korzystam, a w
                        tym przypadku płaci się za? właśnie nie wiem za co???
                        jeżeli coś mi się stanie z samochodem, czy z mieszkaniem to mam to
                        ubezpieczone, korzystająć z wody , prądu czy gazu płace rachunki -
                        jasne jak słońce.
                        Aby mieć porządek na osiedlu trzeba zacząć od siebie, wystarczy
                        wejść na osiedlowe śmietniki i widać tam kulture, niektórzy boją się
                        wejść do srodka i wrzucić do kontenera śmieci tylko otworzą drzwi i
                        rzucają z daleka z różnym skutkiem czasami trafiając do kontenera a
                        czasami obok i walają się te śmieci tak po całej budzie a czasami
                        wychodzą po za nią (koszmar).
                        No ale rzeczywiście w towarzystwie można się pochwalić, że "mieszkam
                        na "strzeżonym" osiedlu"
                        Pozdrawiam
                      • zgnila_jablon Re: OCHRONA panie administratorze atrium 21 18.09.09, 01:00
                        Smutne ale prawdziwe.
                        Bardzo trafnie to określiłeś.
                        Ja wychowałem się w blokowiskach z lat 70 i tam żyje się zupełnie
                        inaczej.
                        Pozwolę sobie zacytować.
                        Człowiek człowiekowi wilkiem.
                        Tak to wyglada w dzisiejszych realiach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka