Dodaj do ulubionych

Smród z Czajki - spotkanie 17 lipca

06.07.13, 00:50
Z uwagi na ciągłą uciążliwość Czajki (nawet po modernizacji), zorganizowałem spotkanie z MPWiK, na którym będzie też Burmistrz.
Spotkanie odbędzie się w siedzibie firmy BALTON - sala konferencyjna - we środę 17 lipca 2013 r., początek o godz.: 18:30.
radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_360-czaj130626spotkanie.pdf
radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_360-czaj130628spotkanie_mpwik..pdf
radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_360-czaj130703spotkanie_dzb.jpg
Zapraszam
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz (Wspólnota Samorządowa Gospodarnosc)
Strona internetowa SISKOM
Obserwuj wątek
    • tarantula01 Re: Smród z Czajki - spotkanie 17 lipca 12.07.13, 10:55
      Przypominam o srodowym (17 lipca) spotkaniu z MPWiK:
      gazetaecho.pl/forum_smrod-z-czajki-spotkanie-z-mpwik/topic/1-7514
      Dojdzie też temat smrodu z układu przesyłowego ścieków do Czajki.
      • tarantula01 Relacja ze spotkania 19.07.13, 20:33
        Około 94 MB, ponad 2 godz. słuchania:
        radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_360-czaj130717spotkanie_1830-2045.mp3
        • Gość: trebor Re: Relacja ze spotkania IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.13, 03:15
          Bardzo dobry pomysł z tym nagraniem. Nie każdy ma możliwość uczestniczyć w spotkaniu, a tak przynajmniej może posłuchać i się czegoś dowiedzieć.

Niezmiennym problemem związanym z Czajką jest smród. Niestety z dyskusji nie wynika, że coś tu się zmieni. Wg mieszkańców czuć odór. Wg MPWiK: są filtry, dezodorowanie, pomiary w normie, brak sygnałów, że coś jest nie tak. Myślę, że rozporządzenie ws. poziomów uciążliwości niepożądanych zapachów w powietrzu nieprędko zostanie wydane i to wcale nie dlatego, że takich standardów nie da się obiektywnie ująć w jednostkę pomiarową - od wielu lat prowadzi się działania w tej kwestii i pewne sensowne rozwiązania dałoby się przedstawić. Ale rząd przerwał prace w tym temacie.

Więc jesteśmy skazani na to, że my powiemy "śmierdzi", a MPWiK, że nie. Wystosujemy skargę, to przyślą człowieka, który dokona pomiaru "czegoś-tam", sprawdzi filtry, poprawność procesów eliminowania przykrego zapachu - i znowu wyjdzie, że nie śmierdzi. W okolicach przepompowni Nowodwory wielokrotnie czułem odór. Ale osoba mieszkająca na osiedlu zbudowanym w bezpośrednim jej sąsiedztwie (Stefanika róg Strumykowej) twierdziła, że nic takiego nie odczuwa. Może wiatr tam zawsze wieje w kierunku pustej przestrzeni. Bo ten przykry zapach wcale nie był tylko wytworem mojej wyobraźni.

Ostatnio wyraźny smród poczułem przed DH Tarchomin na Nagodziców. Nie przypominał mi tego, który czasem docierał tu z Polfy; raczej szedł od strony Wisły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka