Dodaj do ulubionych

kolejne włamanie

14.01.05, 12:32
Witam
No i mamy kolejne efekty niedomykania furtki i bramy. Wczoraj w ciągu dnia
było włamanie do naszego garażu. Co prawda narobili więcej problemów niż
szkód (nie wiem co spodziewali się znaleźć), ale zawsze...
Może przydałaby się na furtce tabliczka przypominająca o jej zamykaniu,
chociaż wspominając co się działo po postawieniu znaku, to szczerze wątpię w
jakikolwiek efekt takiego "przypominacza".

pozdrawiam
Daniel
Obserwuj wątek
    • mokd Re: kolejne włamanie 14.01.05, 12:52
      czesc! bardzo mi przykro. wspolczuje. jesli mozna jakos pomoc, daj znac.
      a co do zamykania bramy czy furtki oraz parkowania to juz rece opadaja!
      niedawno wracalam ok. godz. 22 i po wjechaniu zamykalam za soba brame, jak
      zawsze. nie przeszkodzilo to jednak pewnej pani wejsc przez nia. kiedy
      zwrocilam jej uwage, ze stoje i czekam az sie zamknie brama dla wspolnego
      bezpieczenstwa i ze obok jest furtka przez, ktora powinna wejsc, bo jej wejscie
      przez brame spowodowalo jej cofniecie sie i ponowne otwarcie, pani sie na mnie
      oburzyla i powiedziala, ze brama sie przeciez zamyka sama!..... spytalam czy
      wie o tym, iz bylo juz kilka wlaman na osiedlu i ze robie to po to, by
      zmniejszyc ryzyko kolejnych, odpowiedziala, ze slyszala i ze nic sobie z tego
      nie robi...
      brak slow. dodam, ze to nie byla mloda osoba.
      ale jeszcze lepsza byla reakcja wlasciciela slynnego juz pontiaca, ktory
      notorycznie parkuje przy ogrodzeniu (a nie jest to maly samochod), kiedy
      zwrocialm mu uwage, ze nie powinien tam stawac, ze utrudnia przejazd i skoro ma
      garaz to niech przynajmniej parkuje na podjezdzie do niego, odpowiedzial mi, ze
      parkuje przed SWOIM garazem (tyle, ze nie na SWOIM a WSPOLNYM kawalku osiedla)
      a parkowanie na podjezdzie jest niezgodne z przepisami
      przeciwpozarowymi!!!!!!!!! pewnie nie mieliscie o tym pojecia? ja tez. do dzis
      nie wiem jaka zachodzi tu niezgodnosc, bo garaze nie sa np. droga ewakuacyjna.
      nie pomyslal natomiast o tym jak jego samochod utrudnilby ewentualna akcje
      gasnicza czy przejazd wozu strazackiego lub karetki. ten pan nie ma zamiaru
      zmienic swojego postepowania....
      pozdrawiam, G.
      • dandam Re: kolejne włamanie 14.01.05, 13:25
        Ja wychodziłem przedwczoraj w nocy z psem (było naprawdę bardzo późno, po 1.00)
        i furtka również była nie zamknięta. To jest naprawdę norma. A tę panią pewnie
        zacznie obchodzić w momencie kiedy zaczną sie włamania do mieszkań. Bo może nie
        ma garażu ani piwnicy...
        Co do pana z pontiaca to chyba mu się pomyliło. Chyba chodzi o podjazdy do
        budynków, ale mniejsza z tym. Jak będzie pożar to tak samo będzie przeszkadzać
        samochód na podjeździe jak ten przy ogrodzeniu (ten chyba nawet bardziej bo
        straż się może nie zmieścić).
        Zgodnie z prawem każdy właściciel terenu, czyli każdy członek wspólnoty ma
        prawo wezwać holownik i odholować nieprzepisowo zaparkowany samochód. Koszt dla
        właściciela pojazdu będzie powyżej 400 zł. Duzo osiedli tak robi, więc może i
        my zaczniemy jeśli nie ma możliwości porozumienia.
        Co do włamania to niewykluczone, że robią to okoliczne małolaty, bo ukradli np.
        gry planszowe. :-)

pzdr
        Daniel

pzdr
        • sylwia_pawel Re: kolejne włamanie 14.01.05, 15:38
          No i wychodzi na to że nic się nie zmieniło. Mało tego osoby którym zależy na
          czym kolwiek dobrym dla osiedla spotykaja się z niezrozumiałą dla mnie krytyką
          ze strony swoich sąsiadów. Zwrócenie uwagi traktują jako atak. Duma się odzywa,
          nic więcej.
          P.
          • mokd Re: kolejne włamanie 17.01.05, 07:52
            witam. najbardziej przykre jest to, ze nasze "gadanie" nic nie daje... o ile
            moge zrozumiec, ze niektorzy nie sa zainteresowani wspolnym dzialaniem na rzecz
            osiedla, to juz zupelnie nie rozumiem jak mozna nie dbac nawet o siebie i
            o "swoje"?! przeciez nie zamkniecie furtki czy bramy moze miec niemile
            konsekwencje dla kazdego z nas!
            a co do wlasciciela pontiaca to jak widzicie nic sobie nie robi ze znaku, z nas
            (moze gdyby ktos jeszcze zwrocil mu uwage cos by sie zmienilo?). w dodatku to
            ten pan ma bialego pudelka... tak wiec ignorowanie zasad i nas jak widac jest
            tam rodzinne. nie ma sie co dziwic jego corce, skoro przyklad "idzie z gory"...
            to przykre.
            pozdrawiam, G.
            • defetyzm Re: kolejne włamanie 18.01.05, 13:32
              Oczywiscie zgadzam sie z tym, ze furtke nalezy zamykac, ale wspomniec nalezy ze
              ten plotek, ktory wokol siebie zbudowalismy daje nam tylko iluzoryczne
              bezpieczenstwo. Przeskoczenie go nie powinno zajac wiecej niz 30 sekund. Co
              wiecej robiac to od strony lasu smialek ma pewnosc ze nikt go nie zauwazy.
              Przejscie przez furtke nie jest jedynym sposobem na naruszenie granic naszej
              malej enklawy szczescia i spokoju...

Tomek C.
              • marta_ef Re: kolejne włamanie 18.01.05, 15:05
                Przypominam ze oprócz furtki jest jeszcze brama! Za każdym razem gdy wyjeżdżam
                lub przyjeżdżam czekam az brama się zamknie! Niestety cześć osob nie potrafi
                tego uszanować i "przełazi" przez brame wlasnie wtedy gdy jest już prawie
                zamknieta, a ja czekam kolejna minute!

Litości!!!

Pozdrawiam,
                /Marta D14
                • dkor Re: kolejne włamanie 18.01.05, 15:21
                  Znam ten ból. Kilka razy nawet tłumaczyłem różnym sąsiadom i ich gościom o co chodzi i zawsze bawiło mnie to ich zdziwienie: " o co temu człowiekowi chodzi?!", "czemu nie siedzi spokojnie w samochodzie?!". Trzeba z tym żyć i już. Świat nie jest idealny. Przypilnowanie zamknięcia bramy po sobie, daje mi poczucie, że coś zrobiłem dla bezpieczeństwa, ale i tak pozostaje świadomość, że jak ktoś będzie chciał coś ukraść z osiedla to i tak ukradnie. Dostanie się na osiedle przez ogrodzenie, ale murem z drutem kolczastym się nieogrodzimy.
                  • dandam Re: kolejne włamanie 18.01.05, 17:39
                    Zgadza się, ale wydaje mi się, że wiekszość kradzieży miała miejsce w bloku C
                    (np. piwnice i nasz garaż znajdują się obok pierwszej klatki). Złodziej raczej
                    nie defilował przez całe osiedle, żeby przeskakiwać ogrodzenie przy lesie.

pzdr
                    Daniel
              • mokd Re: kolejne włamanie 19.01.05, 07:34
                wbrew pozorom nie jest to takie proste. nasze ogrodzenie jest bardzo "gibkie",
                ustanie na nim jest trudne. ten ktos musialby raczej dysponowac drabina...
                ale oczywiscie, ze jest to mozliwe. jednak zdecydowanie latwiej jest wejsc
                przez otwarte drzwi...
                • kam73 Re: kolejne włamanie 20.01.05, 10:21
                  Witam Wsztstkich:)
                  Chciałabym również wypowiedzieć się na temat tych przykrych sytuacji dziejących
                  się na naszym osiedlu:( Przykro to stwierdzić ale zdecydowana większość nie
                  zamyka ani bramy ani bramki:( a co śmieszniejsze ostatnio już po raz drugi
                  widziałam gościa , który ,,buszował w naszych śmietnikach" i ciekawe jak sobie
                  wszedł??? Wydaje mi się , że może należałoby wywiesić w klatkach kartkę z
                  informacją aby zwrócić szczególną uwagę na zamykanie bramy z powodu
                  włamań....czy coś w tym stylu. Nie wszyscy wchodzą na nasze forum i zapewne nie
                  wiedzą co się dzieje?? Może takie info zmobilizuje wszystkich:)))??
                  POzdr
                  Kama z kl.C
                • dkor Re: kolejne włamanie 20.01.05, 10:38
                  oczywiście, bo po co "...wyważać drzwi otwarte na oścież..." :-)
                  • mck4 OCHRONA 28.01.05, 11:05
                    Jak widać po poprzednich postach nie ma rady trzeba zdecydować się na ochronę.
                    Czy wiadomo jest wam co się działo z tym tematem po odległym juz zebraniu
                    wspólnoty? Z tego co pamiętam była osoby które zadklarowały się zorientowac w
                    ofertach. Może jakieś ustalenia poczynił Terenix? Odpowiedźcie proszę żeby było
                    wiadomo na czym stoimy i o jakich pieniądzach mówimy.
                    • mokd Re: OCHRONA 31.01.05, 07:31
                      czesc! nic nie wiadomo, jak zawsze... "stoimy" na niczym...
                      na Terenix nie ma co liczyc, musimy zajac sie tym sami. jednak
                      prawdopodobienstwo dojscia do porozumienia w TAKIM gronie jest chyba bliskie
                      zeru... pozdrawiam, G.
                      • joannady Re: OCHRONA 31.01.05, 11:02
                        Dzień dobry,

Podczas ostatniej komisji technicznej podpytywałm panów z Unidomu i Terenixu o
                        postępy w znalezieniu agencji ochrony. Poradzono mi bym zainteresowała sie
                        zainstalowaniem monitoringu i dogadała z osobami z klatki /niższe koszty -
                        jedna stacja nadawcza/ - ponoć to skuteczniejsze i tańsze niż ochrona. Prawdę
                        mówiąc nie wiem co o tym mysleć...

Pozdrawiam wszystkich,

JD
                        • mokd Re: OCHRONA 31.01.05, 11:15
                          a to ciekawe... klatkowy monitoring? moze ktos ma jakas wiedze i doswiadczenie
                          w tej dziedzinie i podzielilby sie nia z nami? bedziemy wdzieczni! G.
                          • joannady Re: OCHRONA 31.01.05, 11:31
                            Mogę przedzwonić do paru firm lub postarać się o kontakt z panem z Unidomu -
                            twierdził, że jego rodzina korzysta z takiego systemu. Postaram się zebrać
                            info, choć dzięki dość intensywnej pracy parę dni to potrwa:-)

Pozdr,
                            JD
          • admka Re: kolejne włamanie 24.02.05, 20:59
            Jest teraz godzina 21.00 Przed chwilą wjechałem na teren osiedla i zamykałem za
            sobą bramę aby nikt nie wchodził. Jeden z sąsiadów wracając ze sklepu, gdy
            furtka już miała się zamknąć, po prostu sobie wszedł powodując cofnięcie się
            bramy. Zapytałem czy tu mieszka a skoro tak to dlaczego nie wchodzi furtką.
            Kto zgadnie jaka była odpowiedź?
            Opieprzył mnie. Co mnie to obchodzi, jestem głupi a brama i tak się zamknie.
            Nie wróżę powodzenia z ochroną skoro niektórzy patrzą tak krótkowzrocznie.
            A pan mieszka w bloku D, pierwsza klatka.
            • sylwia_pawel Re: kolejne włamanie 25.02.05, 07:33
              Cześć.
              Proponuję żeby może do informacji o ochronie która będzię wywieszona bądź też
              wkładana do skrzynek dodrukować krótką instrukcję obsługi bramy i furtki, może
              to do kogoś w końcu trafi. Ręce opadają.
              Pozdrawiam
              Paweł.
              • mokd Re: kolejne włamanie 25.02.05, 07:53
                czesc! jak sobie radzisz? w ciagu tygodnia glownie mnie nie ma ale w weekendy,
                zdarza mi sie nawet cos ugotowac :o) jesli wiec w zwiazku z nieobecnoscia
                Sylwii bylbys glodny - zapraszam! Kuba sie ucieszy, bo ja zawsze przesadzam z
                iloscia... :o)
                pozdrawiam, G.
                a co do instrukcji obslugi furtki czy bramy to ja juz w nic nie wierze...
                bezmyslnosc jest nieuleczalna...
                • sylwia_pawel Re: kolejne włamanie 25.02.05, 08:32
                  Cześć Gosia
                  Ja też nie wierzę :(((((
                  Dzięki za zaproszenie pewnie nadarzy się jeszcze okazja wracają dopiero w
                  przyszłym tyg. A w weekend trochę wam poboruje w ścianach (takie tam
                  wykończenia:))) ,z góry przepraszam za hałas . Nie jest tego dużo na szczęście:)
                  POZDROWIONKA
                  P.
                  • mokd Re: kolejne włamanie 25.02.05, 10:17
                    Pawelku nie ma problemu. nawet sie ciesze, bo jak juz kilka razy mowilam - u
                    Was jest za cicho! nawet Mai nie slyszymy :o(
                    sciskam, G. :o)
                    pozdrowienia dla Sylwii, jakby dzwonila!
            • omim Re: kolejne włamanie 25.02.05, 09:39
              Oj niestety jest to stały problem :-( Niektórzy nie rozumieją, że otwarta brama
              jest zaproszeniem dla złodziei :-( Nam się nie raz zdarzało wieczorami czekać
              na zamknięcie się bramy wieczorem, bo akurat ktoś wyjeżdżał wogóle się tym nie
              martwiąc (nie wynikło to z naszej "wścibskości", ale raczej z troski o nasze
              mienie)... cóż...
              Obawiam się, też, że przedsięwzięcie z ochorną bedzie po prostu nieopłacalne,
              bo za pewne niewiele osób wogóle o tym myśli. Spróbować jednak trzeba...
              Pozdrawiam,
              M.
    • omim Kolejna kradzież 01.02.05, 09:30
      Dzisiaj otrzymaliśmy informację od p. z Unidomu, że wczoraj wieczorem
      skrzadzino rower z ostatniej klatki bloku D. Niewiarygodne jak złodzieje
      zaczynają się czuć dobrze na naszym osiedlu! Poprosiłam Pawła, aby także
      włączył się w kwestię szukania ochrony lub innego zabezpieczenia dla naszego
      osiedla. Może rowiązaniem będzie połączenie osiedli? Pomyślmy. Może umówmy się
      na jakieś spotkanie grupy zaangażowanej w ten projekt? A wogóle, bo niestety
      nie uczestniczyłam w zebraniu, czy istnieje ogólne poparcie mieszkańców dla tej
      idei?
      Pozdrawiam,
      M.
      • mokd Re: Kolejna kradzież 01.02.05, 10:48
        czesc Gosiu. tak to prawda, rower zostal skradziony z 6 pietra w mojej klatce.
        rozmawialam wczoraj z pokrzywdzonymi. sprawa jest niepokojaca, bo oznacza, ze
        albo ktos wiedzial o tym gdzie ten rower sie znajduje albo czul sie na tyle
        bezkarnie i "bezpiecznie", ze dokladnie obszedl wszystkie klatki i pietra w
        poszukiwaniu lupu! ten rower stal tam od dawna i nagle zginal...
        a co do zaangazowania w szukanie i korzystanie z ochrony, to jest ono takie
        samo jak zaangazowanie w zamykanie furtki czy bramy... brak slow...
        pozdrawiam, G.
        • joannady Re: Kolejna kradzież 01.02.05, 11:03
          Dzień dobry,

W kwestii szukania agencji - monitoringu rozmawiałam z Solid Security i ma się
          ze mną skontaktować ich PH. Kontaktowałam się również z p. Włodkiem z Unidomu i
          obiecał pomoc w rozeznaniu rynku, jak również rozmowach z Solid Security, z
          którym już współpracują.
          Może warto byłoby się rzeczywiście spotkać i ustalić jakie mamy oczekiwania itd.
          W razie czego kontakt do mnie: 694 022 665 /Aśka/

Pozdr,
          JD
          • mokd Re: Kolejna kradzież 01.02.05, 11:08
            dzieki Asiu. Pozdrawiam, Gosia.
          • omim Re: Kolejna kradzież 01.02.05, 11:24
            ja to zupełnie się na tym nie znam :-( ale bardzo bym chciała spać spokojnie. W
            osiedlu Przy lesie 1 sporo ludzi założyło sobie po prostu monitoring. Koszt
            takiego indywidualnego monitoringu na mieszkanie wacha się od 100 do 150 zł
            miesięcznie. Jednak jak twierdzi jeden z takich Klientów - w przypadku
            jakigokolwiek włamania w ciągu 5 minut zjawia się ekipa interwencyjna i to
            rzeczywiście na złodziei skutkuje. Istnieje takze możliwość wspólnego
            monitoringu - to jest sporo tańsze (wcześniej ktoś o tym wspomniał). Może
            spróbuję skontaktować się z moim znajomym z tamtego osiedla i wybadać sprawę?
            Jestem za spotkaniem. Moze w przyszłym tygodniu, gdy już coś uda nam sie
            konkretnego dowiedzieć?
            Mój nr tel: 0508659664, Pawła: 0888219495

Pozdrawiam,
            M.
      • annkord Re: Kolejna kradzież 01.02.05, 21:20
        Witam sąsiadów,
        Wczoraj wieczorem przydarzyło mi się coś podejrzanego. Muszę przyznać, że mnie
        to wystraszyło. A mianowicie około godziny 23:00, ktoś próbował dostać sie do
        mojego mieszkania. Dźwięk wskazywał na to, że próbował włożyć klucz w zamek.
        Można by to zbagatelizować, tym bardziej, że zdarzyło się to już 3 raz w ciągu
        ostatnich 2 miesięcy. Pozostałe przypadki jednak zdarzyły sie w środku dnia i
        po szybkim sprawdzeniu okazało sie, że ktoś sie najprawdopodobniej pomylił. Ale
        wczoraj, pomimo tego, że szybko sprawdziłam nie widziałam nikogo i niczego nie
        słyszałam. Dopiero po kilku minutach usłyszałam jak ktoś zbiega z ostatniego
        piętra. Ponieważ również wczoraj ukradziono rower, można wywnioskować, że
        złodzieje najprawdopodobniej robili "rekonesans" po klatkach. Choć przyznam
        szczerze, ze wolałabym aby wczorajsze zdarzenie przy moich drzwiach było
        poprostu pomyłką.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.

P.S. Dopóki nie mamy ochrony, chrońmy sie nawzajem. W miarę możliwości
        zwracajmy uwagę na to co dzieje sie na naszym osiedlu, lub przynajmniej na
        klatce, czy przy drzwiach sąsiada. Tym bardziej, że wiemy co dzieje sie z
        furtką i z drzwiami do klatek.
        • mokd Re: Kolejna kradzież 02.02.05, 07:51
          o kurcze! no to faktycznie dziwna i malo przyjemna sprawa... wyglada na to, ze
          ktos zaczyna sie robic coraz smielszy i coraz bardziej bezczelny! koszmar.
          mi takze zdarzylo sie cos podobnego, kilka miesiecy temu. bylo ok. poludnia,
          wyjatkowo bylam w domu, mialam dzien wolny i nagle uslyszalam zgrzytanie w
          zamku a po sprawdzeniu ujrzalam mezczyzne starajacego sie otworzyc moje drzwi!
          nawet sie specjalnie nie przejal swoja "pomylka", nie przeprosil, tylko
          powiedzial "o" i sobie poszedl... (nigdy wczesniej ani pozniej go nie
          widzialam!). przyznam, ze i ja wtedy poczulam sie dziwnie nieswojo...
          ale w Twoim wypadku sprawa jest ewidentna...
          zrobic cos musimy, to pewne. tylko czy wspomniany monitoring wystarczy? na
          jakiej zasadzie on dziala? na klatkach sa kamery czy trzeba samodzielnie wzywac
          ew. pomoc, np. po tym jak w opisanym przypadku uslyszymy, ze ktos stara sie do
          nas dostac? a sasiecka samopomoc to faktycznie najlepsze rozwiazanie. mam
          nadzieje, ze w tej kwestii zapanuje jednomyslnosc. pozdrawiam, G.
          • joannady Re: Kolejna kradzież 02.02.05, 09:57
            Smutne wieści - myślałam, że sprawa włamań dotyczy tylko garaży. Przeżyłąm w
            tym roku na działce nocne włamanie i wiem jaki to stres i adrenalina kiedy
            gonisz złodzieja z własnego terenu. Nikomu nie życzę.
            Wracając do sprawy ochrony - mam na piątek rano umówione spotkanie z opiekunem
            Tarchomina z Solid Security, dziś będzie się też ze mną kontaktował szef
            minitoringu tej firmy /tu należą się podziękowania do Unidomu/. Myślę, że po
            tych rozmowach będę mogła przedstawić już kilka liczb, postaram się o wstępną
            ofertę. Na pewno warto sprawdziś też inne firmy ale to za chwilę.

Pozdrawiam,
            Aśka
            • qy5 Re: Kolejna kradzież 02.02.05, 10:40
              Drodzy sąsiedzi ochrona jest potrzebna i popieram tą decyzje. Z tą pomocą
              sąsiedzką różnie bywa (niestety) nie tylko z braku poczucia wspólnoty u czesci
              mieszkanców ale też z sytuacji, że w ciagu dnia wiekszośc z nas jest w pracy i
              jest to dogodny termin kiedy ewentualny złodziej, czy złodzieje moga bezkarnie
              krecic sie po osiedlu. Koszty ochrony sa wysokie bo około 100 -150 PLN od
              mieszkania i w porównaniu z czynszem jest to sporo i moze to wzbudzać u czesci
              mnej zamoznych sąsiadów i z dużymi obciązeniami finasowymi (np. spłata kredytów)
              pewne watpliwosci czy warto? Ja równiez mam podobny dylemat ale chyba lepiej
              zapłacic i miec poczucie bezpieczenstwa przynajmniej na "swoim podwórku" niz
              ciagle miec poczucie zagrożenia. Ja pomimo nienajlepszej sytuacji finasowej
              jestem za ochrona. Proponuje firmę ochroniarska, która poza ochrona w spostaci
              jednego straznika umiesci kamery na osiedlu. Do obowiazkow straznika nalezało
              by obserwowanie sytuacji. Namiary na firme ochroniarska która swiadczy takie
              usługi posiada Terenix Pan prezes.
              Pozdrawiam
              QY
              • omim Re: Kolejna kradzież 02.02.05, 10:48
                100-150 zł miesięcznie to jest rzeczywiśćie wysoka kwota. Mam nadzieję że uda
                się wymyślić coś tańszego. Trzeba też wziąć pod uwagę opłatę za ochronę miejsc
                postojowych i garaży. Na innym znajomym tarchomińskim osiedlu za monitoring i
                ochronę osobistą mieszkańcy płacą 2-2,50 zł za metr kwadratowy, w zależności od
                posiadanego mienia (w cenę wliczone jest monitorowanie powierzchni wspólnej).
                Są bardzo zadowoleni. Firma ochroniarska nazywa się PERSONA. Nie udało mi się
                jeszcze ich sprawdzić :-(
                M.
            • omim Re: Kolejna kradzież 02.02.05, 10:43
              Paweł też kontaktował się z jedną z firm (polecana). Przedstawiciel ma się
              pojawić u nas na osiedlu jutro lub pojutrze. Paweł z Emu zajmą się gościem i
              kto wie, może ich oferta będzie w miare atrakcyjna?

Pozdrawiam,
              M.
              Ps. Nadal jestem za spotkaniem w przyszłym tygodniu!
              • mokd Re: Kolejna kradzież 02.02.05, 12:48
                byloby super. choc cena ochrony zawsze bedzie nizsza na wiekszym osiedlu. u nas
                w przypadku ledwie 77 mieszkan te koszty niestety za niskie nie beda...
                jesli chodzi o spotkanie, jestem oczywiscie za! pozdrawiam, G.
                • em.erka Ochrona 03.02.05, 14:35
                  witam wszystkich przeczytała to wszystko i jestem zaskoczona ze takie rzeczy
                  miały miejsce tzn. te wkładanie klucza do drzwi brrrrrr coś strasznego.
                  Mieszkam na Grzymalitów i mam ochrone indywidualna płacimy miesiecznie 100 zł
                  netto + vat czyli wychodzi 122 zł. Raz w miesiacu mamy prawo wywołac alarm bez
                  zadnego powodu i oni w ciagu paru minut musza przyjechcac, jezeli jest to
                  czesciej w m-cu to za każde kolejne wezwanie ich trzeba płacić, ale może jak
                  byśmy usłyszeli ze ktoś jest za naszymi drzwiami mozna zadzwonić do ochrony i
                  oni przyjadą i człowiek się czuje trochę bezpieczniej.
                  • mokd Re: Ochrona 03.02.05, 14:43
                    dzieki za info! pozdrawiamy sasiadow :o)
                  • dkor Re: Ochrona 03.02.05, 17:18
                    Rozumiem, ze za każde kolejne nieuzasadnione wezwanie trzeba płacić?
                    • em.erka Re: Ochrona 03.02.05, 20:38
                      tak za kolejne wezwania sie płaci. Ale my nawet nie korzystamy z tego jednego
                      wezwania bo nie ma po co :-) i oby tak zostało do końca :-)
                  • omim Ochrona - informacje 04.02.05, 09:31
                    Witam,
                    Wczoraj na terenie naszego osiedla odbyło się spotkanie z przedstawicielem z
                    firmy ochroniarskiej ALAMEIN... (to tyle z formalności). Wstępna propozycja
                    wydaje się być bardzo rozsądna, ale dokładna oferta, po sprawdzeniu możłiwośći
                    technicznych zostanie przedstawiona Terenixowi w przyszłym tygodniu. Padł
                    jednak pomysł, aby połączyć osiedla i to wyjście wydaje się być bardzo
                    atrakcyjne. Szczegóły w ofercie w przyszłym tygodniu. Dzisiaj Paweł spotyka się
                    jeszcze z przedstawicielem z firmy MAG. Mam nadzieję, że w niedługim czasie uda
                    nam się coś sfinalizować.
                    Pozdrawiam,
                    M.
                    • mokd Re: Ochrona - informacje 04.02.05, 09:40
                      super! dzieki Gosiu! czekamy na szczegoly. pozdrawiam, G.
                      • zuemu Re: Ochrona - informacje 04.02.05, 11:58
                        Cześć,

Dowiedzieliśmy się od koleżanki z osiedla Grzymalitów ( niebieskie) i oni płacą
                        1,19 zł/m2 mieszkania ( ale tam jest więcej mieszkań!)
                        Z ochrony są zadowoleni.
                        Umówiliśmy się z przedstawicielami tej firmy na środę.
                        Emu z Pawłem postarają się ustalić szczegóły ich oferty.
                        Przekażemy na forum.

Pozdrawiam serdecznie,

Zuza

• mokd Re: Ochrona - informacje 04.02.05, 12:13
                          czesc Zuzka! ale dawno Was nie bylo! pozdrawiam, G.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka