dorota_g_79
19.05.10, 17:51
Witam wszystkich!!!
Moja córka 16 miesięcy poparzyła się dwa miesiące temu. najgorzej prawa ręka w okolicach stawu łokciowego, gdyż wlała sobie w rękaw gorącą wodę (dodam, że nie był to wrzątek, bo woda stała w miseczce już kilka minut na szafce), a ona ściągnęła to w taki sposób, że wlało jej się w rękaw od bluzki.
w szpitalu spędziłyśmy dwa tygodnie gdzie miała stosowane na ranę: dermazin, atrauman, tzw balsam wiśniewskiego- taka brązowa maź i jeszcze jedną tłustą, prawie przezroczystą maść. oprócz tego dożylnie przez 10 dni antybiotyk- biofuroksym.
przy wypisie ze szpitala wszystko było już praktycznie wygojone, ostatnia malutka ranka na wew stronie rączki wygoiła się w ciągu trzech następnych dni. oprócz rączki jest jeszcze ślad z boku brzuszka- takie delikatne przebarwienie- same jakby kontury- tu nie było rany.
po wyjściu ze szpitala przez 6 tygodni natłuszczałam to wszystko alantanem- średnio 4 razy dziennie, ale córka dostała uczulenia więc pojechałam z nią do lekarza. kazał odstawić alantan i zastąpić go linomagiem bądź wazeliną białą i włączyć maść na blizny Contractubex. przez tydzień smarowałam ją contactubexem w między czasie natłuszczałam wazeliną, ale ponieważ skóra nadal była podrażniona zmieniłam contractubex na dermatix w żelu. jest lepiej tzn uczulenie w postaci wysypki zaczyna znikać. w związku z tym mam pytanie: czy stosując dermatix dwa razy dziennie, rano i wieczorem- za każdym razem na umytą i wysuszoną skórę, powinnam jeszcze dodatkowo w ciągu dnia natłuszczać te miejsca? i czy dermatix stosować tylko na te miejsca w których zrobiły się blizny- czyli zgrubienia czy również tam gdzie są kontury jakby mapki ale nie ma zgrubień? obecnie córka ma na wew stronie ręki dwie blizny o wym 4cm na 5mm i na zew stronie rączki taką plamę 5cm na 3cm a zboku brzuszka kontury mapy. proszę o radę. z góry dziękuję. proszę również o opinie innych forumowiczów, którzy mają podobne doświadczenia.