Dodaj do ulubionych

Laser na blizny

21.03.16, 23:41
Co sądzicie? jakie macie doświadcczenia. MOja córcia 15 mcy poparzona 4 m-ce temu. na co dzień nosi silikon. teraz dostała skierowanie na laser, bioptron i masaż. Trochę biję się lasera bo słyszałam że może odnieść odwrotny skutek. poczym poznać czy jest on odpowiedni na blinzy?? (rehabilitujemy sie w Lublinie w szpitalu dziecięcym).
Obserwuj wątek
    • mtkapolka Re: Laser na blizny 22.03.16, 16:53
      ja mogę polecić, u nas laser pomaga. U nas w sumie rozbił troszkę pozostałość po siateczce,która się nie wchłoneła (przeszczep był) i w sumie szybciej się goją jakieś zaczerwienienia. Też z forum gdzieś czytałam , że laser nie każdemu pomaga. Trzeba więc obserwować.A jakiego stopnia było to oparzenie ? Był przeszczep ?
      • matka-piratka Re: Laser na blizny 23.03.16, 11:36
        DZięki za odpowiedź. Oparzenie mieliśmy 2 i 3 stopnia. Groziło przeszczepem chyba się nadawało do przeszczepu ale nie znalazł sie odważny co by go zrobiłsmile A czy dziecko normalnie się zachowywało po laserze. Moja jest strsznie rozdrażniona budzi się kwiląc. Może to tylko stres bo płacze przez cały czas zabiegów.
        • mtkapolka Re: Laser na blizny 24.03.16, 06:37
          jest normalnie, siedzi sobie mój mały pod kocykiem (bo powinien założyć specjalne okularki, ale jest za mały i by płakał, a tak to wtedy daje mu zabawkę czy coś i ma zajęcie ). Spod kocyka wystaje mu ręka i na nią działa ten laser. To nie boli, bo tylko świeci specjalne światło z lasera. Tylko za pierwszym, drugim może za trzecim razem był rozdrażniony, bo nie wiedział co się dzieje, bo ty też będziesz mieć specjalne okulary założone. Myślę, że twoja mała się stresuje, bo takie przeżycie. U nas mały chyba przez miesiąc się stresował, budził się, ale też mu zęby wychodzą więc nie wiem..a tak to jest super wesoły, nic go nie rusza- ma niecałe 1,5 roku. a gdzie u was było oparzenie?
          • matka-piratka Re: Laser na blizny 30.03.16, 23:23
            witam! To mamy dzieci w podobnym wiekusmile Pola poparzyła klatkę piersiową (ale tu już tylko jaśniejsze odbarwienie zostało) i właśnie rączkę (na nią ma ten laser). Dobry pomysł z tym kocykiem bo muszę jej trzymać na siłę okulary i tak za duże. Co jeszcze stosujecie? Silikon nosi synek?
            • mtkapolka Re: Laser na blizny 31.03.16, 11:18
              nasz nie nosi plastrów sylikonowych,a wy jakie stosujecie ? smaruję mu tylko linomagiem i na noc maścią silikonową i w sumie tyle.
              • matka-piratka Re: Laser na blizny 02.04.16, 21:34
                To na jedno wychodzi - tak mi powiedziała dr Budner z Łęcznej. Polecała stosowanie silikonu albo w 'plastrze" albo w maści (jakiej używacie?). Płaty silikonowe polecała jako wygodniejsze w użyciu przy małym dziecku. Myśmy zamawiali w Łodzi w Silicii. W międzyczasie też natłuszczam.
        • kamawoj Re: Laser na blizny 31.03.16, 16:19
          Mój.synek jest rok po oparzenia, jestem z Lublina, lezelismy na chodzki Ale przeszczep był w Łęcznej na oparzeniowce. Leczymy sie Łódź uwuRsuper specjalisty chirurga specjalizującego się w oparzeniach dziecięcych.Rezultat jest super. Jeśli macie pytania piszcie na maila. wojcikkamilla@gmail.com
          • mtkapolka Re: Laser na blizny 04.04.16, 12:04
            mu używany najtańszej maści sylikonowej, gdyż go nie uczula, jak kupiłam jakąś drogą za ponad 70 zł to go uczuliła.
          • gracjanna70 Re: Laser na blizny 04.05.16, 09:01
            Witam.
            Moja córka poparzona była dwa lata temu i leczymy się w Krakowie. Jest po przeszczepach. Plastry mają inne zastosowanie niż żele ,bo dodatkowo wypłaszczają blizny przez co one nie przerastaja. My używamy plastry Codosil zakupione w trcomedzie Mają taka zaletę że długo wytrzymują bo nawet trzech do czterech miesięcy.
    • honys7 Re: Laser na blizny 20.07.16, 11:28
      W jakim kierunku chciałabyś przeciwdziałać tym bliznom - od wewnątrz czy od zewnątrz?
      • mtkapolka Re: Laser na blizny 21.07.16, 11:08
        jejku ! co to za głupie pytania honys7 i sugestie, nie potrzebujemy na tym forum tu reklamodawców i osób które perfidnie zadają pytania " gdybym miał lekarstwo to... " albo "czy byłabyś zainteresowana.." lub..."W jakim kierunku chciałabyś przeciwdziałać tym bliznom - od wewnątrz czy od zewnątrz? " lub "Jakiej jeszcze metody i środków jesteś gotowa wypróbować w tej sprawie? Gdybym miał sposób na te dolegliwości działający na przyczynę, to czy byłabyś zainteresowana? " ..takim głupim sugestiom mówię stanowczo NIE. Nie wprowadzaj w błąd osób które naprawdę chcą zrobić dobrze w kierunku leczenia blizn. Najlepszy sposób na blizny to noszenie plastrów sylikonowych oraz ubranka uciskowego i chronienie przed słońcem około 3- 5 lat , dieta , oraz natłuszczanie.Ale trzeba być w tym konsekwentnym ! Wczoraj po 5 miesiącach od przeszczepu byłam na kontroli z synkiem u doktor i była bardzo zadowolona , że jest prawie bardzo dobrze, bo większość już zbladła. a to był III stopień po przeszczepie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka