Dodaj do ulubionych

Kurier Raszyński (12) luty 2012

08.03.12, 19:22
Chciałbym się odnieść do artykułu ze strony 3 - "KURIER RASZYŃSKI Kurierem Obywatelskim?"
Według mnie Kurier byłby Obywatelskim gdyby był pisany przez obywateli dla obywateli.
W tekście artykułu podane jest moje nazwisko jako jednego z 88 autorów. Powinienem być ZA, ale ... idziemy na stronę 14 do artykułu "Punkty zbiórki przeterminowanych leków"
Czytamy:
" Przeterminowane leki uznane są za odpady niebezpieczne. Zbudowane z szeregu związków chemicznych, po terminie ich przydatności stanowią potencjalne zagrożenia dla zdrowia i środowiska. Celem zbiórki jest wyeliminowanie tych odpadów ze strumienia odpadów z gospodarstw domowych, wymagają bowiem innych sposobów utylizacji niż odpady komunalne, głównie poprzez przekształcanie termiczne.
Uporządkujmy domowe apteczki, a niepotrzebne i przeterminowane leki zanieśmy do jednego z punktów uczestniczących w zbiórce organizowanej przez Urząd Gminy Raszyn. Tam znajdują się specjalne pojemniki, do których można wrzucać lekarstwa wraz z opakowaniami w każdej postaci: tabletki, drażetki, ampułki, maści, proszki, syropy, krople i aerozole. Jest to gwarancją, iż zostaną one unieszkodliwione w sposób bezpieczny dla środowiska. Zadbajmy o nasze środowisko naturalne i nie wyrzucajmy przeterminowanych, niewykorzystanych lekarstw do śmieci lub kanalizacji."

Czy z tego artykułu wynika, że puste opakowania po lekach też należy wyrzucać do pojemników w aptekach? A ja tą sprawę już kiedyś wyjaśniałem i wynika, że TAK.

Potem mamy tabelkę "Aktualny wykaz punktów zbiórki przeterminowanych leków".
Właśnie dziś chciałem wyrzucić opakowania po lekach w aptece. Okazuje się, że pojemniki są pełne bo nie zostały opróżnione w terminie. Gdy stoję nad pojemnikiem nie jest dla mnie ważne czy to zerwanie umowy, czy brak nowej. System nie działa a Kurier informuje obywateli, że działa.

Czy Kurier jest Obywatelskim? – oceńcie Państwo sami.
Obserwuj wątek
    • maw01 Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 09.03.12, 09:21
      Panie Konradzie, ta sama sytuacja była w zeszłym roku, bo przez I kwartał nie udało się wyłonić w przetargu firmy recyklingowej i podpisać umowy. Dlaczego nie można takiego przetargu ogłosić wcześniej, by powiedzmy od początku lutego ruszyć z opróżnianiem pojemników?

Proszę jednak się nie zniechęcać, przeterminowane leki można też oddać farmaceucie, który przechowa je do momentu pierwszego opróżnienia pojemników.
      • konradzubko Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 09.03.12, 11:49
        Pan farmaceuta na rynku od razu zaproponował mi wzięcie opakowań po lekach i tak też zrobiłem. Ja co tydzień zanoszę około pół litra (bez zgniatania) opakowań po lekach.

Spróbuję się nie zniechęcać, kiedy jedno napisane, a drugie realizowane.
    • kubala2000 Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 09.03.12, 21:57
      No to nie jedyna "wpadka" urzędników ... Zwróćcie uwagę np. na zdjęcie Pani L. na stronie 6 trzymającej pusty segregator jeszcze z papierową wkładką smile Mogła chociaż jakieś papiery wziąć do ręki... A tak ... jakoś pusto sad
      • stoper57 Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 09.03.12, 22:56
        kurier taki sam mdły jak do tej pory. To nadal TUBA ! I nawet jak co jakiś czas redakcja odwraca kierunek dmuchania, to tylko [słuszne] popiskiwanie wychodzi. Wzorcem chyba Biuletyn Informacyjny z sąsiedniej Lesznowoli, w którym pani Wójt występuje na każdej stronie z fotografią włącznie, jak to otrzymała, zajęła, wzięła udział, przecięła..itd itd
        Tyle. że dzięki Bogu, Lesznowola drukuje to może z raz na kwartał albo jeszcze rzadziej, a redaguje pani gminna sekretarz, więc pretensji i żalu nie ma, bo wiadomo o przekazanie czego chodzi..
        Pani Betko robiła lepszy Kurier Raszyński i tyle.. (chociażby z tego względu, że tą "tubę Rajkowskiego" miano "odtubić", uspołecznić i rzetelnie (i o wszystkim) informować masy..
        A teraz tylko pijacy są na bieżąco..
    • kubala2000 Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 11.03.12, 12:55
      Pragnę zapytać wszystkich obecnych na forum Obywateli, czy któreś z Was miało możliwość współpracy z redakcją Kuriera jako dziennikarz obywatelski.
      Bo jak się chwalą: "Taki sposób relacjonowania wydarzeń nazywa się dziennikarstwem obywatelskim. Zakłada on współpracę redakcji z dziennikarzami obywatelskimi, czyli każdym czytelnikiem zainteresowanym współtworzeniem Kuriera". A może to tak jak z podziękowaniami - jak nie przyjdą i nie poproszą o publikację, to nie zamieścimy...
      Za takie "obywatelskie" oblicze KR ja dziękuję...
      • b.brudny_motocykl Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 11.03.12, 16:28
        już spieszę wyjaśnić że pisać ewentualnie do kuriera obywatelskiego będą mogli radni "wybrańcy ludu" a że już niedługo Rada Gminy zmieni się bardzo więc domyślacie się którzy "wybrańcy" pisać będą... gazety nikt nie odda prawdziwemu ludowi bo po komu krytyka pisana za pieniądze którzy krytykowani by byli... Masz rację kubala kurier nie dla ciebie i nie dla mnie... dla mnie tym bardziej
        • bailey-rolls Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 11.03.12, 16:56
          Już w jednym wątku napisałam, ale tu się powtórzę - czy mógłbyś jakoś rozwinąć? Co to znaczy "radni wybrańcy ludu"? Nie wyobrażam sobie ani radnej Koper, ani radnego Słomy zbierających materiałów do artykułów, robiących wywiady, czy jeżdżących na każdą kolejną imprezę w gminie.
          A korekta tutaj mogłaby już być przecież zupełnie paradna.

Rozwiń, proszę, co masz na myśli?

I do Kubali - przecież we wszystkich redakcjach jest tak, że się zgłasza swoje teksty, a nie czeka łaskawie, aż poproszą o napisanie. Co w tym takiego dziwnego?
          • b.brudny_motocykl Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 11.03.12, 17:29
            jak dobrze wiesz do gazety pisać będą oczywiście ci radni którzy będą przychylni władzy inaczej pisanie nie ma sensu bo mieszkańcy mogliby za dużo się dowiedzieć... a ja w imieniu kubali powiem ci tak napisz coś do KR... np polecę artykuł bo mi go nie wydrukują "zameldowany A.D. 2010 oszustwo czy potrzeba" zobaczymy ile będzie on leżał i czekał do publikacji... ?
            • bailey-rolls Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 11.03.12, 17:41
              Ale na jakiej podstawie tak twierdzisz? Od roku mieszkam w Ładach i słabo się jeszcze orientuję, ale od kilku lat pracuję już w mediach (chociaż komercyjnych), to też mnie ciekawi - skąd takie wrażenie, skoro się właśnie w tym numerze chwalą, że prawie setka osób u nich publikowała? Przecież to kupa luda jest, a w radzie tylko kilkunastu...
              • b.brudny_motocykl Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 11.03.12, 19:14
                zapraszam na sesje rady gminy i już będziesz wszystko wiedzieć a jak pracujesz w mediach to może temat tak podejmą media uwierz mi, że może być to dla nich dobra pożywka medialna... A poza tym trudno z tobą rozmawiać jak występujesz nie pod nazwiskiem a pod bailey każdy może pisać... zapraszam do współpracy zapraszam na sesje i możemy pogadać w przerwie... i powiesz czy racji nie mam
                • bailey-rolls Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 11.03.12, 19:31
                  Sesje sobie ostatnio obejrzałam na youtube, bo ktoś wrzucił - sama raczej nie mam czasu w pracy i z trojgiem malutkich dzieci jednocześnie na głowie. Ale z tego co widziałam, to głównie bajzel i przepychanki.
                  No i przeca nie mówię, że racji nie masz, tylko pytam o jakieś konkretniejsze informacje, bo nigdzie ich znaleźć nie mogę. No bo chyba nie chodzi o tę radę redakcyjną, co to się o nią przepychali?
                  • sztokfisz Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 13.03.12, 09:13
                    Bardzo ciekawy jest sposób wymieniania współpracowników - zapewne rządzi się jakimiś prawami, ale jakimi.

Ciekawe dlaczego nie wymieniono ich w kolejności alfabetycznej - wtedy pewne nazwisko na K zajmowałoby pewnie ze 3 linijki!
                    • b.brudny_motocykl Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 13.03.12, 10:41
                      uważaj sztokfisz, uważaj bo igrasz z ogniem wiesz dobrze że tak pisać nie można a ja z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć tak że nazwiska na K nie wolno wymieniać... ba nawet pomyśleć nie wolno inaczej jak tylko "słusznie". Oczywiście tobie nikt nie może zagrozić (212 kk i 190 kk) bo ukrywasz się pod "sztokfiszem" ale jak będą chcieli to i tak cię dorwą... bo przed Prawem i Sprawiedliwością władzy dobrze wiesz że daleko nie uciekniesz...
                      a co do praw rządzących się w spisywaniu nazwisk według nie zasług ale kolejności alfabetycznej to pomyśl gdzie by się znalazł Wójt nasz? Przecież nie wypada tak by Wójt był przed vice, więc alfabetyczny system odpada...
                      osobiście zaś powiem szczerze, że gdyby tak wszyscy uczciwie powiedzieli jak pisali do KR to mogłoby tak być że litera K zajęłaby nie 3 czy nawet 4 linijki ale znacznie, znacznie więcej
                      osobiście dziękuję, że ktoś na KR ma podobne zdanie co ja... zapraszam do dalszych spostrzeżeń
                      • bailey-rolls Re: Kurier Raszyński (12) luty 2012 13.03.12, 17:39
                        z artykułu wynika, że Kaiperów pisało w sumie 4 (łącznie z redaktorkami). Innych nazwisk na K było jeszcze trochę, ale rozumiem, że koledzy do tego piją? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka