konradzubko
08.03.12, 19:22
Chciałbym się odnieść do artykułu ze strony 3 - "KURIER RASZYŃSKI Kurierem Obywatelskim?"
Według mnie Kurier byłby Obywatelskim gdyby był pisany przez obywateli dla obywateli.
W tekście artykułu podane jest moje nazwisko jako jednego z 88 autorów. Powinienem być ZA, ale ... idziemy na stronę 14 do artykułu "Punkty zbiórki przeterminowanych leków"
Czytamy:
" Przeterminowane leki uznane są za odpady niebezpieczne. Zbudowane z szeregu związków chemicznych, po terminie ich przydatności stanowią potencjalne zagrożenia dla zdrowia i środowiska. Celem zbiórki jest wyeliminowanie tych odpadów ze strumienia odpadów z gospodarstw domowych, wymagają bowiem innych sposobów utylizacji niż odpady komunalne, głównie poprzez przekształcanie termiczne.
Uporządkujmy domowe apteczki, a niepotrzebne i przeterminowane leki zanieśmy do jednego z punktów uczestniczących w zbiórce organizowanej przez Urząd Gminy Raszyn. Tam znajdują się specjalne pojemniki, do których można wrzucać lekarstwa wraz z opakowaniami w każdej postaci: tabletki, drażetki, ampułki, maści, proszki, syropy, krople i aerozole. Jest to gwarancją, iż zostaną one unieszkodliwione w sposób bezpieczny dla środowiska. Zadbajmy o nasze środowisko naturalne i nie wyrzucajmy przeterminowanych, niewykorzystanych lekarstw do śmieci lub kanalizacji."
Czy z tego artykułu wynika, że puste opakowania po lekach też należy wyrzucać do pojemników w aptekach? A ja tą sprawę już kiedyś wyjaśniałem i wynika, że TAK.
Potem mamy tabelkę "Aktualny wykaz punktów zbiórki przeterminowanych leków".
Właśnie dziś chciałem wyrzucić opakowania po lekach w aptece. Okazuje się, że pojemniki są pełne bo nie zostały opróżnione w terminie. Gdy stoję nad pojemnikiem nie jest dla mnie ważne czy to zerwanie umowy, czy brak nowej. System nie działa a Kurier informuje obywateli, że działa.
Czy Kurier jest Obywatelskim? – oceńcie Państwo sami.