Dodaj do ulubionych

to chyba żart

22.06.13, 08:32
Rano dostałem informacje ze ktoś rozwozi kosze na śmierci i jednocześnie zmusza do podpisania umowy z jakąś firma na wywóz. Tylko jest jako ale. Mieszkańcy umowy już podpisali. Z gmina. I gmina ma obowiązek odbierać śmierci od 1 Lipca. Rozumiem że sytuacja jest katastrofalna, Ale ten pomysł wójtów jest chyba z punktu przepisów prawa chory.
Obserwuj wątek
    • konradzubko Re: to chyba żart 22.06.13, 14:51
      To nie żart, to rzeczywistość:
      www.raszyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=590:przejsciowe-zasady-odbioru-smieci&catid=107&Itemid=532
      - umowa do "nie wiadomo kiedy",
      - brak uzgodnienia pojemności kubła i częstotliwości odbioru,
      - indywidualne podpisywanie umów przez mieszkańców (?) kiedy to gmina odpowiada za odpady.
      • grocholica Re: to chyba żar 22.06.13, 22:35
        no dobrze, ale na umowie jest napisane, że za usługę płaci gmina, więc w sumie to nie ma problemu.

Pewnie jest tak jak w Warszawie, że coś trzeba wymysleć na czas protestu do przetargu. No cóż pewnie firmy będą walczyc do upadłego o te przetargi i to w całej Polsce, a nie tylko u nas
    • stoperan75 Re: to chyba żart 23.06.13, 01:45
      Za późno uruchomili przetarg licząc na to, że nie będzie protestów i odwołań, które w przetargach wielomilionowych są dość częste.

Nie uważam za to, żeby z tego powodu bić na alarm i rwać włosy z głowy używając określeń "zmusza", "katastrofalna", "chory". Takimi wypowiedziami autor chciał chyba podburzyć ludzi, skądinąd i tak światłych, bo czytających forum lokalno-polityczne, niech będzie ich nawet 1% gminy, czyli 200 osób, bo piszący tu to maksymalnie 20 os..

No ale każdy powód dobry, żeby się pokłócić jako opozycja do rządzących wójtów i radnych koalicyjnych, z jego partii lub komitetu.

----------
      Nie wyrażam zgody na publikację niniejszej wypowiedzi na forach i blogach trzecich, np. wtymsek.blox.pl .

Pozdrawia anonimowy wykształciuch, jeden z ponad 20000 mieszkańców gminy Raszyn, nie-polityk, nie-radny i nie-bloger. Internauta anonimowy, niech będzie nawet Kowalski Jan.
      • konradzubko Re: to chyba żart 23.06.13, 11:43
        Pojemniki rozwozi MZO Pruszków. Umowa jest podpisywana "do czasu wyłonienia i zawarcia przez Gminę Raszyn umowy z Wykonawcą w trybie przetargu nieograniczonego [...]. Z chwilą spełnienia w/w warunku umowa ulega rozwiązaniu bez konieczności wypowiadania jej przez którąkolwiek ze stron".
        Nie ma tam sformułowania "na czas określony" - czy taka umowa jest ważna?
        Panowie rozwożący pojemniki byli grzeczni - można zawrzeć umowę z nami, można z kim innym. Czy pozostałe 27 firm z listy publikowanej przez gminę też chce zawierać takie umowy? Tego mieszkańcom nikt nie powiedział.
        Na umowie są ceny za jednorazowe opróżnienie pojemnika. Przy 120 litrach to 17,50 zł brutto. Przy zapowiedzi, że opróżnianie będzie co 2 tygodnie daje to minimalnie 35 zł na miesiąc. Jak to się ma do stawek oferowanych przez tą samą firmę w przetargu?
        Jest informacja, że należność ureguluje Gmina Raszyn, ale gmina będzie zbierać od nas składki po 9 albo 13 zł od osoby na miesiąc. Czy nie trzeba będzie dopłacać?
        Jak kogoś w domu nie było, to dostawał karteczkę z prośbą o kontakt telefoniczny i informacją, że pojemnik można odebrać w siedzibie MZO ul. Stefana Bryły 6 w Pruszkowie. Kto wiedział, kiedy i na której ulicy będą rozwożone pojemniki? Jak sam siebie reprezentowałem w kontaktach z firmami, to takie rzeczy uzgadniałem. Teraz reprezentuje mnie Wójt Gminy Raszyn i mam stale warować w domu w oczekiwaniu na pojemnik? Do mnie zapukali w niedzielę około 9.30.
        Stoperanie75, jeżeli
        Za późno uruchomili przetarg licząc na to, że nie będzie protestów i odwołań, które w przetargach wielomilionowych są dość częste. to znaczy, że nie przewidzieli dość częstych sytuacji. Władza, która nie przewiduje, to władza co się kompromituje.
        Jeżeli ta władza nas reprezentuje, to nas kompromituje.
        Na sąsiednim wątku opisywana jest problem, że jeden z wysokich gminnych urzędników nie podaje w urzędzie ręki jednemu ze znanych sobie mieszkańców. Tu widać, że to nie jednostkowy przypadek. Urząd Gminy z wójtem na czele chowa dłoń i informacje przed mieszkańcami gminy.
        • konradzubko Niestety to nie żart 23.06.13, 13:30
          W niedzielę 23.06.2013 o godzinie 12.55 otrzymałem informację od mojego dotychczasowego odbiorcy odpadów, że rozmowy w Urzędzie Gminy są zaplanowane na wtorek 25.05 na godzinę 11.00.
          MZO Pruszków ma za przyzwoleniem Wójta Gminy Raszyn ponad 100 godzin przewagi nad konkurentami w sprawie organizacji pomostowego wywozu odpadów. Ponadto sprawa prze wójta jest zorganizowana tak, ze mieszkańcy traktowani są jak przedmioty, a nie podmioty.
        • jacek-wisniewski Re: to chyba żart 23.06.13, 17:54
          Dalsze prawne "ale'.
          Firma MZO jeździ z listą mieszkańców, którzy złożyli ankiety. Tam gdzie gmina nie ma ankiety, tam nawet nie zachodzą. Firma MZo to jedna z kilkudziesięciu z listy na stronie gminnej. Kto i na jakich zasadach dał prywatnej firmie dane mieszkańców? Jak są one chronione? Czy inne firmy od wtorku (bo podobno spotkanie z innymi firmami jest we wtorek) też dostaną takie zestawienia?
          I proszę nie pisać, ze jako ktoś kto nie podpisał umowy z gminą nie jestem zainteresowany. Ustawa obowiązuje wszystkich obywateli. Mnie też. Ale i urzędników w urzędzie gminy również ta i wszystkie inne. Jak nie potrafią czegoś zrobić to bycie urzędnikiem nie jest pańszczyzną. Można sobie założyć prywatna firmę, lub zająć się czymś co się umie robić.
    • jacek-wisniewski To chyba nie żart 23.06.13, 11:23
      Dziś byłem świadkiem dostarczania przez gminę pojemników. Firma MZO rozwozi pojemniki i zostawia je pod warunkiem podpisania jakiejś umowy z .... firmą MZO na 3 miesiące. Pracownik wręcza tez ulotkę chyba od wójta. Jednocześnie twierdzi, że jego firma wygrała przetarg. Część osób podpisuje i bierze pojemnik, część osób wygania pracowników MZO ze swoich posesji.
      To chyba dalsza odsłona bałaganu.
      Wbrew twierdzeniu Darka Marcinkowskiego nie cieszę się z tego bałaganu. Ale jako osoba, która może przewidywać konsekwencje takiego bezprawnego działania jakiejś firmy i chyba urzędników nie mogę informować dzwoniących znajomych w tej sprawie, ze jest wszystko O. K. Bo nie jest. Firma MZO nie wygrała przetargu. I nie wiadomo, czy protest konkurencji nie będzie skuteczny. Czytałem specyfikację. Znam się na przetargach. Jeżeli ktoś wpisuje do specyfikacji wymagania, których nie ma w ustawie to stąpa po cienkiej linie ryzykując przy jakimś proteście uwalenie przetargu. A z tego co czytam tak niestety jest. Nie moja sprawa. To chyba sprawa Wójta. Jednak, czy ktoś w urzędzie zastanowił się nad konsekwencjami unieważnienia tego przetargu i ewentualnym wygraniu drugiego przez inna firmę? A co z ludźmi, którzy będą mieli umowy z MZO na 3 miesiące? I jeszcze jedno, czy taka "współpraca" MZO z naszą gminą nie narusza zasady konkurencyjności. Bo niby pojemniki gminne, niby firma wygrała, niby mamy umowy z gminą a w konsekwencji po kilku dniach 6 tysięcy gospodarstw w gminie będzie obsługiwała jedna firma bez żadnej legitymacji prawnej.
      Wolałbym, gdyby ktoś na stronie gminnej napisał: "Daliśmy d.... sytuacja jest awaryjna. Jak ktoś może przedłużyć umowy z firmą, która do tej pory go obsługiwała to niech to we wspólnym interesie zrobi, jak nie, to prosimy o zwrócenie się do każdej z listy i poinformowanie urzędu w formie kopii umowy lub oświadczenia, że ta a nie inna firma będzie śmieci odbierała".

Takie męskie zachowanie byłoby szacunkiem dla mieszkańców. A tak mam niestety wrażenie, że ktoś znowu traktuje nas jak bezmyślne i bezrozumne bydło.

Kwestia płacenia faktur to jeszcze odrębna sprawa do prawnego ustalenia tego, czy mieszkaniec może płacić po 1 lipca czy też nie. Według mojej opinii nie może. Powinna płacić gmina, a od nas odbierać opłaty zgodnie z uchwałą Rady Gminy Raszyn.
      P.S.
      Mnie Wójt może podziękować. Ja nie złożyłem do dziś ankiety, której treść jest sprzeczna ze stanowiskiem GIODO i moje śmieci to mój problem smile. Z ostrożności nie zerwałem umowy z firmą, która mnie obsługiwała przez ostatnie 20 lat. W poniedziałek ustalę, czy będą odbierać do czasu zakończenia "kryzysu śmieciowego w Gminie Raszyn".
      • b.czysty_motocykl Czytanie ze zrozumieniem 23.06.13, 14:41
        Ja też dostałem wczoraj pojemnik. I ulotkę. A w niej czarno na białym - gmina dostarcza pojemniki, żeby ludzie mieli gdzie wrzucać śmiecie. Robi to, co powinna realizując ustawę. Nie może natomiast podpisać umowy z nikim innym jak z wykonawcą wyłonionym w przetargu. Jeśli wykonawca nie jest wyłoniony - każdy z mieszkańców musi to zrobi sam, a gmina za to zapłaci. Tak literalnie mówi ustawa. Firma, która pojemniki rozwozi - razem z pojemnikiem wręcza ulotkę, na której są adresy i telefony wszystkich pozostałych firm. Komunikat jasny i czytelny, pod warunkiem, ze się chce go zrozumieć. Ale na temat ulotki, to żaden z trybunów ludowych nawet się nie zająknął. To takie dla nich typowe.
        Niestety, czytanie ze zrozumieniem zostało przez nich zastąpione własnymi dywagacjami na temat, albo co gorsza wynurzeniami godnymi domorosłych prawników. A wystarczyłoby zajrzeć do ustawy.Tam wszystko jest wyjaśnione. Szczególnie dziwi mnie p. Zubko, bo dotąd czytanie regulaminów i przepisów wydawało się być jego konikiem. Widać mu przeszło.
        Jest tylko jedno wytłumaczenie - po prostu chodzi o zadymę, a nie zrobienie czegoś sensownego. Panowie, jak dobrze, że to nie wy rządzicie.
        Najgorsze jest jednak to, że jeżeli to prawda, że tak dużo ludzi to forum czyta, to im po prostu mieszacie w głowie. To nieodpowiedzialne.
        To co robicie jest takim samym tworzeniem alternatywnej rzeczywistości, jak wmawianie, mimo moich protestów, że jestem p. Kucharskim. Przestałem się odzywać, bo trudno jest dyskutować z ludźmi, którzy uważają, że zawsze wiedzą lepiej. Ja im piszę - nie jestem Kucharski (nawet go nie znam), ale oni, jak zawsze wiedzą lepiej. Taka to już widać natura. Pokręcona mocno, przyznacie. Ale konsekwentna - gdzie tylko można być zadyma, tam Panowie pierwsi, a jak nie ma zadymy, to trzeba ją stworzyć.
        • meszugga Re: Czytanie ze zrozumieniem 23.06.13, 15:45
          Pojemniki, ulotki, gmina zapłaci, firmy do wyboru, zabiorą śmieci albo nie zabiorą.
          To najzwyklejszy kolejny burdel w wykonaniu administracji.
          Od 1 lipca śmieci będę wystawiała przed furtkę we własnych workach i mało mnie obchodzi czy odbierze je wójt taczkami czy premier który nas wpędził w ten bajzel (przymusowo).
        • stoperan75 Re: Czytanie ze zrozumieniem 23.06.13, 15:52
          >MZO Pruszków ma za przyzwoleniem Wójta Gminy Raszyn ponad 100 godzin przewagi nad konkurentami w sprawie organizacji pomostowego wywozu odpadów.

Niby tak, ale zapewne w piątek U.G. podjął decyzję o systemie pomostowym i skonstruowali opublikowaną wczoraj listę firm. A więc wystarczy kulturalnie odmówić MZO i jutro odebrać pojemnik od dowolnej innej firmy z listy.

>umowa do "nie wiadomo kiedy"
          w sensie prawnym na taki okres, jak się podpisze z daną firmą, w realnym do rozpatrzenia skargi przez KIO

>brak uzgodnienia pojemności kubła i częstotliwości odbioru
          a nie, bo jak najbardziej można wybrać spośród 120L i 240L, a o odbiorze MZO informuje, że co 2 tyg. , zgodnie z przetargowym SIWZ

>indywidualne podpisywanie umów przez mieszkańców (?) kiedy to gmina odpowiada za odpady
          tu przyznaję rację, bo to głupota i nadmiarowość i błąd formalno-prawny, jako że dokładnaie ta sama usługa nie może być świadczona w tym samym czasie i przez UG Raszyn i pomostową firmę śmieciową. To jest bubel i zdecydowanie "śmieciowcy" nie powinni podsuwać umowy, tylko oświadczenie, że się odebrało kubeł w dzierżawę i zobowiązuje się go nie zniszczyć, etc.

>Władza, która nie przewiduje, to władza co się kompromituje.
          Jeżeli ta władza nas reprezentuje, to nas kompromituje.

I tak i nie, nie do końca można się zgodzić z tą tezą. Przetarg mogli odpalić dopiero po odpowiednio długim okresie zbierania deklaracji. A nie trzeba czytać forum żeby wiedzieć, że niektórzy mieszkańcy byli na tyle sprytni/cwani/uczciwi inaczej, że zignorowali powszechne obecnie w Polsce deklaracje śmieciowe pod dowolnym pretekstem (nie znajdą nas, nikt nam nic nie zrobi, "my ich a nie oni nas", śmieci przepalę, a kasę wydam to na flaszkę). Moim zdaniem za słabo informowali i mobilizowali mieszkańców gminy, głównie wiosek podraszyńskich. Od tego są sołtysi a nawet i radni, żeby stanowić kontakt ludzi-wyborców z władzą i informować o ważnych sprawach osobiście, a nawet dopilnować, żeby deklaracja była podpisana i 100% mieszkańców uczciwie weszło do nowego systemu.
          Owszem, z tym "dali ciała", ale nie podzielam opinii, że siebie czy nas tym skompromitowali. Nie ten kaliber błędu, nie upoważnia on też do formułowania zarzutów typu "kryzys w gminie", ktore wywołują śmiech u nawet przeciętnie inteligentnego odbiorcy.

>Firma MZO nie wygrała przetargu.
          Owszem, wygrała przetarg, dając najniższą cenę i spełniając warunki i kryteria zamówienia. Zwykle to tak bywa, że firmy mają swoich prawników i wiedzą lepiej, a i też chcą złośliwie zaszkodzić konkurencji i zemścić się protestem i odwołaniem. Inna sprawa, że skoro odwołali się, to jest podejrzenie, że specyfikacja przetargu mogła nie być w 100% dobrze napisana. Pytanie, kto ją tworzył? Czy sami wójt z zastępcą, czy wzięli kancelarię prawniczą do tego? Bo jeśli się gdzieś machnęli, to faktycznie trzeba będzie SIWZ poprawić i ponownie ogłośić przetarg, gdzie ceny są już znane, więc Hetman czy ktoś inny będzie mógł przydumpingować...
          Okaże się za 2-3 mies. po orzeczeniu KIO.

>ktoś znowu traktuje nas jak bezmyślne i bezrozumne bydło.
          z całym szacunkiem, jeśli (pan) poczułeś się bydłem, ja bynajmniej nie, a obywatelem za słabo informowanym przez gminę na bieżąco

>Ja nie złożyłem do dziś ankiety, której treść jest sprzeczna ze stanowiskiem GIODO i moje śmieci to mój problem
          Brawo za spryt, czyli reszta mieszkańców to najwyraźniej naiwni frajerzy nie znający się na prawie. Jeśli masz (pan) ekspertyzę prawną, że ankieta/deklaracja jest wadliwa, to czemu nie poinformowałeś (pan) wcześniej urzędników gminnych?

>A wystarczyłoby zajrzeć do ustawy
          Nie zakładasz chyba, że wszyscy właściciele 7000 gospodarstw domowych w gminie mają czas, chęci i ogarnięcie, aby czytać i interpretować ustawy? smile Od tego akurat jest gmina, aby ludzi informować, radni i sołtysi. Po to startowali w wyborach, żeby ludzi reprezentować i być ich kontaktem z władzą.

>Jest tylko jedno wytłumaczenie - po prostu chodzi o zadymę, a nie zrobienie czegoś sensownego. Panowie, jak dobrze, że to nie wy rządzicie.
          Najgorsze jest jednak to, że jeżeli to prawda, że tak dużo ludzi to forum czyta, to im po prostu mieszacie w głowie. To nieodpowiedzialne.
          Zgadzam się w 100%, szukanie taniej sensacji i podsycanie emocji.

>To co robicie jest takim samym tworzeniem alternatywnej rzeczywistości, jak wmawianie, mimo moich protestów, że jestem p. Kucharskim
          Witaj w klubie. Uparciuchy lepiej wiedzą, kto pisze pod jakim loginem i nie dopuszczają myśli, że kolejni mieszkańcy się uaktywniają społecznie i tu piszą, po czym uciekają widząc to śmierdzące bagno pełne mułu.
          • b.czysty_motocykl Re: Czytanie ze zrozumieniem 23.06.13, 16:23
            Podoba mi się ta analiza, choć nie mogę się do końca z nią zgodzić. Oczywiste jest, że jeżeli nie można rozstrzygnąć przetargu, to najlepiej byłoby, gdyby gmina mogła swoje zadania, realizować czasowo podpisując umowę z jakąś firmą. Niestety tak się nie da. Ustawa określa to jednoznacznie. A nawet jeśli my, mieszkańcy możemy o tym dyskutować, wójt jest związany jej zapisami. Gorzej, jakby się nie zastosował do tego, grożą mu poważne kary. W Warszawie prawnicy dokładnie to analizowali. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest to co poniżej:

Art. 6s W przypadku gdy gmina nie realizuje obowiązku odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości, właściciel nieruchomości jest obowiązany do przekazania odpadów komunalnych, na koszt gminy, podmiotowi odbierającemu odpady komunalne od właścicieli nieruchomości, wpisanemu do rejestru działalności rejestrowanej.

I to zostało mieszkańcom przekazane. A kubły, jak rozumiem są po to, żeby nie powstała sytuacja, w której mieszkańcy, szczególnie ci mniej zaradni niż p. Wiśniewski, mieli co ze swoimi śmieciami zrobić. Nie chcą kubełka MZO - nie muszą brać, ale nie mogą też zarzucić, że gmina pozostawiła ich samym sobie.
            I coby nam się nie wydawało, to moc ustawy ma swoje znaczenie.
            I to tyle w tym temacie.
        • patrzacy.z.boku Re: Czytanie ze zrozumieniem 23.06.13, 16:01
          raszyn.blox.pl/html
          zamiescie panowie czysty i piotrze te ulotki o ktorych mowawink
          • b.czysty_motocykl Re: Czytanie ze zrozumieniem 23.06.13, 16:26
            Dopiero jutro. Dziś nie mam dostepu do skanera. Może p. Iwicki ma, a może któryś inny czytelnik forum, który ma ulotke, skaner i lubi, jak się mówi prawdę.
            • patrzacy.z.boku Re: Czytanie ze zrozumieniem 23.06.13, 18:32
              www.raszyn.pl/ to o ta ulotke wg pana piotra chodzi.ale w zaistnialej sytuacji czy na tym samochodzie narysowanym nie powinno widniec logo samochodu ktory rozwozil te kubly na smieci?czy gmina raszyn dysponuje taka ciezarowka,czy to dalsza zacheta dla tych, ktorzy nie osiedlili sie jeszcze w naszej gminie a osiedlą jak zobacza jakim taborem do wywozu smieci dysponuje gminawink
        • starix62 Re: Czytanie ze zrozumieniem 24.06.13, 00:02
          Jeżeli został wyłoniony wykonawca w przetargu a przetarg został oprotestowany, to trzeba go rozpisać na nowo ! ( to chyba zrozumie nawet czysty) Dlaczego gmina, na siłę promuje MZO Pruszków ? Pojemniki na śmieci rozwożą nawet w niedzielę, ten " pośpiech " to reakcja na poniedziałkową sesję zwołaną przez złych radnych. A i jeszcze jedno, jakim prawem gmina udostępniła nasze dane osobowe MZO ? czysty 105, twoja nerwowa reakcja pokazuje, że w gminie, źle się dzieje. Taki przetarg powinien być rozpisany na początku roku !!!!!!!!!!!!!
          • b.czysty_motocykl Re: Czytanie ze zrozumieniem 24.06.13, 07:39
            Oprotestowanie przetargu to nie jest od razu jego unieważnienie. Oprotestować może każda firma, która bierze w nim udział, a KIO w ciągu dwóch tygodni orzeka - racja czy nie. Tak mówią przepisy. Może się jeszcze okazać, że protest tej firmy odrzuci. Wtedy wygrana MZO Pruszków będzie faktem. Myślę, że dlatego gmina właśnie od nich dzierżawi pojemniki. W zasadzie mogli, jak Warszawa, tego nie robić, bo zgodnie z ustawą, mieszkaniec ma obowiązek zapewnić sobie w takiej sytuacji odbiór śmieci. Rozumiem, że dostarczenie pojemników miało nam ułatwić życie i nie dopuścić do sytuacji, kiedy nie ma gdzie tych śmieci wrzucać. Wtedy na umówienie się na odbiór jest jakiś czas. Malkontentom przypominam, że mamy właśnie gorący czerwiec i nie jest obojętne, co się ze śmieciami dzieje.
            Rozumiem też, że malkontenci, w tej gminie, to taka specjalna grupa, dla której im jest gorzej, tym jest lepiej.
            A co do danych osobowych, to powinieneś starix62 koniecznie zgłosić to do GIODO.
            A co do nerwowych reakcji - ty znów starix62 nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Jesteś jak ten miś o bardzo małym rozumku - jak ci coś raz do głowy przyjdzie (np. czysty to Kuchrski), to nie ma żadnej siły, żebyś potrafił pomyśleć inaczej. Ot, po prostu - wdrukowało się i siedzi.

• starix62 Re: Czytanie ze zrozumieniem 24.06.13, 22:21
              czysty, nigdy nie nazwałem ciebie kucharskim ( zjadłeś nawet literkę we własnym nazwisku) Uważasz że jestem hater, panie czysty 105, swoimi wPISami jeszcze bardziej utwierdzasz mnie w przekonaniu że to ty ! I na koniec napisz, dlaczego przetarg nie był rozpisany na początku roku ? Dziś nie byłoby takiego dziadostwa na sesji !!! ( ucieszka radnej przed głosowaniem) Jednym słowem ; jaja jak berety ! Już nie mogę doczekać się relacji z tej szopki.
              • b.czysty_motocykl Re: Czytanie ze zrozumieniem 25.06.13, 09:01
                A nie mówiłem? MIŚ O BARDZO MAŁYM ROZUMKU. Jak się uprze to koniec. Ale to nie jego wina, bo w jego małym rozumku mieści się tylko jedna informacja na konkretny temat. Jak już wejdzie, to dla innych nie ma miejsca.
        • j.aranowski Re: Czytanie ze zrozumieniem 24.06.13, 06:37
          No to masz Pan fart. Do mnie MZO, czy jakoś tam, dotarło w sobotę. Nie dostałem żadnej ulotki, nie zaproponowano mi żadnej umowy i w dodatku dostałem o połowę mniejszy pojemnik niż wynikało to z wcześniejszych ustaleń z Gminą i złożonej deklaracji, 120 l zamiast 240l Podobnie moja siostra. Na nasze argumenty, że miał być większy, Pan stwierdził że ma listę z Gminy z wielkością pojemników i ją realizuję. Zapytałem więc, czy w zaistniałej sytuacji będą zabierać śmiecie co tydzień? Wówczas dowiedziałem się, że mogę sobie zadzwonić do jakiejkolwiek firmy, ale raczej będzie to co dwa tygodnie. Nadal nie było mowy, że z tą "jakąkolwiek firmą" mam podpisać umowę. Powtarzam, Pan powiedział "zadzwoni Pan do jakiejkolwiek firmy, może Pan do nas, oni wywiozą śmieci a zapłaci Gmina". Gdzie tu mowa o konieczności podpisania przeze mnie umowy? To nie wszystko. Okazuje się, że w mojej miejscowości są takie osoby, które deklarowały 3 osoby w posesji a dostały pojemniki po 240l. Są i takie, które deklarowały że mają swoje pojemniki i maja, widziałem na własne oczy, a mimo to na liście były i pojemniki z MZO dostały. Niepokoi mnie jeszcze jedno. Jestem sołtysem, otrzymuję od mieszkańców mnóstwo pytań w sprawie wywozu nieczystości od 1 lipca. Nikt z Gminy nie przekazał mi żadnych informacji o tym jak to ma być. Ma Pan rację Panie "czysty". To nie jest bałagan. To jeden wielki "burdel". Gdyby nie dzisiejsza sesja zwołana z wniosku radnych i to forum, pewnie żyli byśmy w nieświadomości dalej. Mam nadzieję, że sesja nie będzie kolejną próbą udowodnienia przez obóz Pana Wójta tym co mają odmienne zdanie że są "pieniaczami" a ich działania są czysto polityczne. Ja chciałbym przede wszystkim usłyszeć dziś wypowiedzi prawników co do zgodności z prawem zaproponowanych rozwiązań tymczasowych. Mój niepokój budzi np. fakt, jak mogę podpisać umowę na odbiór śmieci z dowolną firmą, w której będzie zawarte sformułowanie, że płatnikiem będzie Gmina, nie mając odrębnej umowy z tą że Gminą na taki fakt? Ciekaw też jestem, czy podobnie jak miało to miejsce w Warszawie, Wójtowi starczy odwagi na znalezienie winnych całej sytuacji i ich ukarania? I wcale nie chodzi tu o to, żeby zaraz zwalniać swoich zastępców czy p.o. p.o. sekretarza. Chodzi o to, by zapobiec takim przypadkom na przyszłość. Kurde, spóźnię się do roboty....
          • grocholica Re: Czytanie ze zrozumieniem 24.06.13, 09:15
            Niektórzy myślą, że poza tym forum to ciemna masa, a forum to krytykanci. Ciemna masa zaś zadowolona z czegokolwiek. Otóż te Wykształciuchy jak tu jeden pan pisze podpisały umowę. A moi nieforumowi sąsiedzi, w tym naprawdę starsi państwo odmówili.
            Mają swój ogromny kosz,a przywieziono im 120 l; sąsiedniej rodzinie 6 os też dali taki sam.
            Nikt nie przyjął, nikt nie wziął kosza.

A ja podpisałam umowę, w której nie ma ani słowa o tym jak często będą wybierać - może nigdy, ani że będą odbierać przesortowane i teraz mi głupio
            • myszka_84 Re: Czytanie ze zrozumieniem 24.06.13, 15:18
              byłam dziś w gminie w tej sprawie, mam swój własny kosz 120l dostawili mi drugi też 120l (zgłoszone 4 os., 3os. i więcej otrzymują właśnie 240l). Śmieci będą wywożone co 2tyg, harmonogram będzie do końca tyg., w kontenerach będą śmieci komunalne, segregowane w workach jak do tej pory, płacimy zgodnie z tym kto co deklarował tj. 9zł za posegregowane i 13zł za mieszane resztę płaci gmina. w gminie leżą worki i żółte i zielone jak ktoś potrzebuje. Był przy mnie pan który dostał kontener 120l ale mówi, że on sam mieszka i mały kontenerek wystawia raz na miesiąc a co dopiero ten. Nam dali ten drugi ale my i tak wystawiamy 120l co 2 tyg i w sumie więcej nie mamy można w takiej sytuacji pisać do nich o zmniejszenie kontenerów (zamianę) ale opłata i tak pozostanie taka sama więc chyba nie ma sensu, a niech sobie stoi jak ma gdzie. Tak samo ma się sprawa jak komuś za mało (podobno). MZO mi powiedziało że harmonogram dostaniemy z gminy, gmina mówiła że MZO powinno nam dać więc pewnie każde ze stron liczy na coś jeszcze na jutrzejszym spotkaniu stąd brak szczegółów. Na stronie MZO jest jakiś harmonogram z terminami wywozów dla terenu powiatu pruszkowskiego ale wywozy są tam 1 w mies. ja wiem jedno - jeśli mi do 14 lipca nie opróżnią kontenera to zawiozę im te śmieci pod budynek gminy. Nie pozwolę na to żeby mi śmieci (w tym pieluchy dziecka czy resztki z mięsa) śmierdziały cały miesiąc pod oknem.
              • stoperan75 Re: Czytanie ze zrozumieniem 24.06.13, 18:30
                mam wrażenie, że nawet proste sprawy ludzie sobie mniej lub bardziej świadomie komplikują...

podsumujmy fakty:
                - rozdawane są tylko 2 typy kubłów - 120L i 240L
                - wielkość kubłów dobierana jest wg deklaracji, 1-2 os. dostają 120L, 3 os. i więcej 240L
                - częstotliwość wg ustawy i SIWZ to: nie rzadziej, niż co 2 tygodnie
                - ustawa mówi też, że każda ilość śmieci musi być przez gminę odebrana, czyli np. 1 kubeł + kilka worków śmieci zmieszanych luzem
                - kubły i worki na odpady segregowane dostarcza wykonawca umowy, czyli firma śmieciowa, w przyszłości zapewne zamiast worków będą kolorowe kubły, jak już w niektórych gminach w Polsce - przechowywanie worków w domu to żenada, już lepiej załatwić własny kubeł albo trójpojemnik z allegro
                - rozwoziciele z MZO pytani o pierwszy odbiór potwierdzają, że po 2 tygodniach, czyli patrząc na kalendarz pewnie 13 lub 15 lipca, jak będzie w innych firmach, to nie wiem
    • andrzej_zygmuntowicz WIZYTA MZO na ulicy CHOPINA 24.06.13 około 17.oo 24.06.13, 19:33
      W dniu dzisiejszym zameldowała się u nas na ulicy z koszami w/w firma. Spora ilość mieszkańców podpisała umowy podając dane osobowe. Umowy te zostały wzięte przez panów żeby nie obrazić... "potocznie śmieciarzy" i rzycone na podszybie.
      W następstwie podjechano do mnie i moich najbliższych sąsiadów. I zaczęło się... Po zadaniu pytań na jakiej podstawie zawierają w/w umowy, poproszeni o okazanie umowy z urzędem, po zaprotestowaniu podawaniu danych osobowych i stwierdzeniu ze nikt nie podpisze z nimi umowy, tylko podpiszą odbiór kosza panowie z dużego samochodu burcząc w miare głośno odjechali nic nie mówiąc.
      Po godzinie przyjechali z urzędnikiem gminnyym, panem Emilem. I znowu to samo... Po przedstawieniu swoich, naszych racji trochę się kręcił bo brak mu było chyba wiedzy.
      Kończąc, nie wdając się we wszystkie meandry rozmowy... zapadła obietnica z jego strony.
      1. Będzie zamieszczona pełna informacja śmieciowa z interpretacją... na stronie urzędu
      2. Panowie zlikwidują podpisane dziś umowy, chyba że ktoś sobie ją pozostawi.
      3. Wyjaśni na stronie dlaczego kwoty płacone przez mieszkańców na rzecz gminy są o połowę niższe niż płacone przez gminę w okresie przejsciowym na rzecz MZO
      4. Zamieszczą wzór potwierdzenia odbioru przez mieszkańca kosza.
      A w związku z tym że kosze zostają wydane przez MZO aktoś podpisze umowę z inną firmą to wspomniana firma będzie odbierać śmiecie z koszy MZO i obciążać urząd... a my zapłacimy do końca sierpnia za dwa miesiące zgodnie ze złożona deklaracją......

Pozdrawiam
      • patrzacy.z.boku Re: WIZYTA MZO na ulicy CHOPINA 24.06.13 około 17 25.06.13, 01:20
        m.onet.pl/wiadomosci/kraj/warszawa,wkmjh
        czy nasza gmina jest w tych 42?wink
    • basia.z.urzedu Re: to chyba żart 25.06.13, 08:31
      Wójt za stratę w GOSP na kwotę 4000 zwolnił kierowniczkę Ale ona była od Rakowskiego. Sprawa śmieci już dziś kosztuje 54 000. Ciekawe czy wójt kogoś zwolni czy zamienię pod dywan.
      • starix62 Re: to chyba żart 25.06.13, 10:04
        A czy wójt, zwolni kogoś ze swojej sitwy za niemoc, niekompetęcjie, w pozyskawaniu funduszy z UNI ? Mineło prawie trzy lata, więc pracę " fachowców " można już ocenić. panie czysty 105, powiedz, ile twoja ekipa ( oczywiście z przewielebnym ) pozyskała tej kasy na inwestycje typu ;dom k, austeria ? Czy te inwestycje, to kolejne pożyczki ?
    • jacek-wisniewski "Światełko w tunelu" śmieciowym 26.06.13, 08:24
      Wczoraj firma MPO, która odbiera ode mnie od prawie 40 lat śmieci poinformowała mnie, że do kiedy będę chciał mogą obsługiwać moją posesję. smile Czyli: a/ nie utonę w śmieciach, b/ nie będę zapisywał sie do klubu ludzi noszących worki na parking przed urzędem.
      Nadal twierdzę, że jestem najmniej męczącym w sprawie śmieci mieszkańcem Gminy Raszyn smile.
      • andrzej_zygmuntowicz Re: "Światełko w tunelu" śmieciowym 26.06.13, 09:37
        jacek-wisniewski napisał:

> Wczoraj firma MPO, która odbiera ode mnie od prawie 40 lat śmieci poinformowała
        > mnie, że do kiedy będę chciał mogą obsługiwać moją posesję. smile Czyli: a/ nie u
        > tonę w śmieciach, b/ nie będę zapisywał sie do klubu ludzi noszących worki na p
        > arking przed urzędem.
        > Nadal twierdzę, że jestem najmniej męczącym w sprawie śmieci mieszkańcem Gminy
        > Raszyn smile.

No niestety utoniesz ... chyba że podpiszesz umowe z inną firmą... właśnie otrzymałem zwronnego maila od firmy MPO że od 1 lipca 2013 roku od klientów indywidualnych śmiecie NIE BĘDĄ ODBIERANE !!!
        • stoperan75 Re: "Światełko w tunelu" śmieciowym 26.06.13, 18:52
          od klientow indywidualnych, ale od gminy będą odbierać. od gminy, czyli od tych mieszkańców, którzy podpisali deklarację.

mnie podoba się zapis ustawy, że po 1 lipca muszą odbierać każdą ilość śmieci, czyli można co 2tyg. nawet równowartość 3 kubłów naprodukować smile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka