kk-82 24.09.07, 14:46 Lekarz ginekolog zasugerował mi zrobienie densytometrii. Chcialabym sie dowiedziec jakiego odcinka to jest badanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaka73 Re: Densytometria 25.09.07, 09:01 Ja miałam z kręgosłupa - podobno najbardziej miarodajne, a bolą mnie kości nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Densytometria 08.10.07, 11:27 dokłądnie tak. Kręgsłup lub szyjka udowa. Bywają mobilne aparaty robiące pomiar z kości pięty ub przedramienia, jednak dla lekarzy nie są one miarodajne. Mgą jedynie być wskazówką do przeprowadzenia dokładniejszych badań. Ich zaletą jest znacznie niższa cena, często w ramach działań promocyjnych w aptekach i przychodniach badanie z kości przedramienia bywa bezpłatne, sposorują je często firmy farmaceutyczne produkujące różne preparaty wapniowe. Jeżeli jednak jest już wskazanie lekarskie, t lepej nie tracić czasu na takie badanie, bo i tak dla lekarza prowadzącego ważniejsze będzie kręgosłupowe lub z szyjki udowej. Z tego co wiem, t nie wszędzie jednak takie badanie jest bezpatne. W mojej okolicy koszt to 80 zł z kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
kk-82 Re: Densytometria 22.10.07, 14:27 Dziekuje za odpowiedzi. A do jakiego lekarza idzie sie z wynikami densytometrii? Internisty? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Densytometria 24.10.07, 14:52 kobieta w oresie menopauzalnymmoże udać się do ginekologa (nie potrzeba skierowania), pozostałe osoby jeżeli państwowo na NFZ, to jednak napierw do internisty, on da sierowanie do reumatologa, ortopedy lub endokrynologa... Pryatnie w zależności od potrzeb - reumatolog/endokrynolog lub ortopeda. Ten ostatni to mniej przy słabych wynikach, ale przy bardzo złych warto. Ewentualnie od razu do poradni leczenia osteoporozy, z tym, ze w mojej okolicy to działa wyłącznie prywatnie, lub tylko w bardzo złych wynikach - ze skierowaniem dla kobiet po menopauzie od ginekologa lub internisty. Przy osteopenii nie chcą u nas w tej przychodni państwowo przyjmować, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
kk-82 Re: Densytometria 03.12.07, 17:56 U mnie (jestem z Opola) samego kregoslupa kosztuje 120zl:/ a jesli dodatkowo chce sie szyjke udowa to razem kosztuje 280zl! Odpowiedz Link Zgłoś
kk-82 Re: Densytometria 03.01.08, 18:41 Zrobiłam densytometrie! w koncu! i oto wynik badania: Badanie 3D QCT kręgosłupa lędźwiowego wykonano w płaszczyznach poprzecznych równoległych do trzonów kręgów L1-L2 w technice spiralnej,0,75:1. Wtórnie wykonano rekonstrukcje przestrzenne i oceniono stopień mineralizacji istoty gąbczastej (zawartości K2HPO4 w mg/cm3) - BMD. Wnioski: Gęstość istoty gąbczastej trzonów kręgów L1-L2 wg wskaźnika BMD jest w dolnej granicy normy, ale poniżej normy dla grupy wiekowej (20-30 lat dla kobiet). Stopień mineralizacji trzonów kręgów L1-L2 (zawartości K2HPO4 wynosi: L1 - 111; L2 - 117, wskaźnik T: 2,08 , wskaźnik Z: 2,35 Na podstawie analizy gęstości trzonów kręgów L1-L2 ryzyko złamania jest niskie. Należy rozważyć leczenie farmakologiczne biorąc pod uwagę czynniki ryzyka (osteoporoza w rodzinie, zaburzenia gospodarki hormonalnej). Celem oceny dynamiki zmian wskazane badanie kontrolne. Czy powinnam się martwić i gnać od razu do lekarza (jeśli tak to jakiego?). Czy nic się nie dzieje? Może mi ktoś pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
ewikom Re: Densytometria 14.03.09, 11:12 Twoje badanie tyle kosztowało bo wykonałaś je za pomocą tomografii komputerowej gdzie niestety mimo dokładności tego badania naświetliłaś się niepotrzebnie za dużo, bo do oceny gęstości mineralnej kości najlepiej służą aparaty tzw. densytometry ale tylko te metodą rentgenowską, bo ultrasonograficzną są tylko przesieowe badania robione. Apropo twój wynik jest po prostu dobry i jeżeli dbasz o siebie i spozywasz dostateczną ilość produktów zawierających nabiał, nie palisz i nie pijesz i latem lubisz się opalać to wszystko bedzie o.k. Odpowiedz Link Zgłoś