Dodaj do ulubionych

Za gorąco? To tylko ogrzewanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 18:15
We Wrocławiu też istniał problem w autobusach Volvo z ogrzewaniem wystarczyło
przeprogramować program w autobusie odpowiedzialny włączanie się pieca, w
Jelczach wystarczy zakręcić zawór, który znajduje się koło silnika. Nie wiem w
czym widzą problem w MZK, instrukcje obsługi dostali, to może warto poczytać,
zjeżdżając na zajezdnie poprosić mechaników o zakręcenie zaworu czy
przeprogramowanie programu. Wielka mi logika, przecież te autobusy nie są z
Chin i nie mają instrukcji po Chińsku.
Obserwuj wątek
    • Gość: =D= Za gorąco? To tylko ogrzewanie IP: *.welnowiec.net 18.06.09, 18:53
      Moje podatki idą na klimę w warszawskich autobusach???!!! O czymś takim w
      komunikacji miejskiej na Południu nikt nie słyszał, a tam się oburzają pudelki,
      że klimy brak... brak słów!
      • ondskan Re: Za gorąco? To tylko ogrzewanie 18.06.09, 19:03
        MPK Kraków ma 6, albo 7 klimatyzowanych autobusów (zwykle linie 132 i 105), ale i tak klima _zawsze_ jest w nich wyłączona.
        • Gość: krakus Re: Za gorąco? To tylko ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 21:46
          trzy lata temu, teraz już w komunikacji krakowskiej klimatyzację ma ok 10% autobusów
      • Gość: Franti Re: Za gorąco? To tylko ogrzewanie IP: *.centertel.pl 18.06.09, 19:46
        Pewnie, że Twoje. Ale tylko jeśli rozliczasz się w Warszawie... czyli krócej,
        jesteś jej mieszkańcem. Wawa na siebie zarabia, a to że na południu nikt o tym
        nie słyszał to już nie "nasza" wina.
      • Gość: woj Re: Za gorąco? To tylko ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 14:28
        Ja mieszkam we Wrocku ale popieram Warszawiaków,jak można jeżdzić po
        ludzku w odpowiedniej temperaturze to co w tym złego,nie dajcie
        się!!!
      • Gość: ans Re: Za gorąco? To tylko ogrzewanie IP: *.chello.pl 04.07.09, 14:14
        Na południu mieszkam teraz i różnica jest gigantyczna, na południu nie widuje się pasażerów wystających, jak na prlowskich zdjęciach, poza tramwaj, na południu nie widuje się ludzi w autobusach i tramwajach rozkwaszonych na szybach i drzwiach. Tu zwyczajnie nie ma aż takiego tłoku, czasem bywa ciasnawo, ale nigdy tak, że ludzie są poupychani jak szprotki w konserwie i dociśnięci drzwiami, które jakimś cudem jeszcze się domykają, tu połowa ludzi nie zostaje na przystanku, omijając dwa następne autobusy, zwyczajnie dlatego, że nie ma jak wsiąść. I tak, podatki od tego właśnie są, żeby autobusów było więcej, żeby nie było w nich tłoku i żeby godzinny dojazd do pracy nie zamieniał się w drogę przez mękę.
    • Gość: kajet 22 stopnie? powaliło ich?? IP: *.chello.pl 18.06.09, 19:10
      W 22 stopniach komfortowo jest w koszulce z krótkim rękawem i cienkich
      spodniach. I niczym więcej. I teraz powiedzmy, że na dworze jest 12 stopni,
      ludzie w kurtkach, bluzach, etc. W autobusie mają się wszyscy porozbierać, bo
      skisną??? i nie wierzę, że tego badziewia nie da się wyłączyć bez odpalania klimy!
      • Gość: Harry_man Burżuazja? IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.09, 19:30
        Patrzcie jaka to z polaczków burżuazja się zrobiła. Dupy chcą wozić w
        klimatyzowanych autobusach... śmiechu warte. Większość miast w Polsce pewnie
        nawet nie ma autobusów z klimatyzacją (nie licząc kabiny kierowcy).

Klimatyzacja to bardzo dobry wynalazek ale jest mi niezmiernie przykro, bo w
        takim typie działalności jakim jest komunikacja miejska to nigdy nie znajdzie
        zastosowania. Zamiast klimatyzacji lepiej byłoby zamawiać po prostu autobusy z
        dużymi otwieranymi oknami - jak w starych ikarusach.
        • fawad Re: Burżuazja? 18.06.09, 19:58
          > Klimatyzacja to bardzo dobry wynalazek ale jest mi niezmiernie
          > przykro, bo w takim typie działalności jakim jest komunikacja
          > miejska to nigdy nie znajdzie zastosowania

Jeździłem autobusami miejskimi w Waszyngtonie, Miami i Bostonie. Każdy z nich
          miał (włączoną) klimiatyzację w czasie lata. I była ona wielka ulgą.

- TomiK
          • seinsein Re: Burżuazja? 18.06.09, 20:10
            Z czym ty Polske porównujesz ? My przy nich to jeszcze wczesne średniowiecze.
            Może za 100 lat... Chociaż patrząc na polityków mam ochote dodać jeszcze jedno
            zero...
            • Gość: zzz Re: Burżuazja? IP: 24.42.121.* 03.07.09, 05:47
              Wez jeszcze pod uwage klimat - w Polsce w lecie zwykle wystarczy otworzyc okno.
              W Miami czy Waszyngtonie - nie.
        • Gość: popeye Re: Burżuazja? IP: *.acn.waw.pl 18.06.09, 23:44
          Czlowieku, jeszcze nie tak dawno ludzie srali do dolow przez dziure w
          desce, jakos nikt nie podejrzewa ludzi posiadajacych kibelek o
          burzujstwo. To sie nazywa postep.Przy okazji sporym i przykrym
          problemem Polakow jest to ze nie myja sie wystarczajaco cieplo. Zima
          i wczesna wiosna jezdzilem tramwajem do pracy bo tak szybciej i
          bardziej ekologicznie. Od polowy maja jezdze jednak samochodem bo
          czasami trudno zapaszek wytrzymac.Klimatyzacja w autobusach i
          tramwajach moze troszeczke ten problem zlagodzic - oczywiscie nie
          zlikwiduje przyczyny :(
        • Gość: Aga Re: Burżuazja? IP: 62.29.137.* 19.06.09, 08:10
          Zgadzam się, niech będą duże okna. Ale jak zamawiają autobusy z tymi
          szparkami zamiast okien to już niech raczą włączyć klimatyzację,
          którą zainstalowano właśnie przez te szparki...
        • strikemaster Re: Burżuazja? 04.07.09, 14:15
          Wyłażąpolskie kompleksy? A nimy dlaczego autobusy nie mogą być klimatyzowane?
    • seinsein Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie 18.06.09, 20:08
      Polacy nie skarżą się na brak klimatyzacji w autobusach, bo są już
      przyzwyczajeni i nauczeni wieloletnim doświadczeniem, że w tym chorym kraju to
      i tak nic nie da, no chyba, że zdarzy się cud i sprawą zainteresują się media,
      wtedy sprawa na drugi dzień, w większości przypadków, jest rozwiązana.
      • theorema Re: Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie 26.06.09, 20:55
        Ja bym bardzo chciała, żeby po interwencji mediów coś się rozwiązywało w tym
        kraju, ale to już nie te czasy....niestety...
        Kiedyś zwróciłam uwagę kierowcy, żeby wyłączył ogrzewanie, właśnie jechaliśmy
        Trasą Toruńską, termometr wskazywał 27 stopni. I co? Z mordą na mnie wyjechał,
        że mu się klima popsuła, to co, ma do zajezdni zjechać? Korki, opóźnienia, a ja
        robię problemy. W tym momencie jakaś pani z tyłu zemdlała, no i się naprawdę
        zrobiło opóźnienie. Nie wiem, czy pojechał dalej i czy wszyscy dożyli w zdrowiu
        końca podróży. ja wysiadłam i czekałam w smrodzie spalin na następny, ale
        wszystko już było lepsze...
        inna rzecz, że często, pod wieczór, kiedy nie jest już gorąco, a nawet całkiem
        zimno, po burzy np.- jedzie sobie autobus, klapy otworzone, wszystkie okna też,
        wieje jak cholera - i też nikogo to nie rusza...no ale ja prospołeczna jestem,
        do samochodu się póki co nie przesiądę:)
    • pnti Z klimatyzacją sprawa jest prosta ... 18.06.09, 20:12
      Z klimatyzacją problem jest prosty - zwiększa zużycie paliwa, dlatego
      się jej nie włącza, włącza się jedynie górne okienka, a ludzie jadą
      jak w piekarniku i nikogo to nie obchodzi. Wmawianie że jest inaczej
      jej po prostu kłamstwem.

Dla młodego człowieka jest to tylko niedogodność, dla starszego może
      być męczarnią lub nawet zagrożenie zdrowia i życia. Jak kilka osób
      umrze na serce w autobusie w którym kierowca "zapomniał" włączyć
      klimatyzację, to on albo firma przewozowa nie wypłacą się do śmierci.
      • Gość: uzurpator Re: Z klimatyzacją sprawa jest prosta ... IP: *.chello.pl 18.06.09, 21:21
        Jezdze codziennie autobusami, w wiekszosci wypadkow nowymi lub bardzo nowymi i
        nigdy nie jest wlaczona klima. Co najciekawsze gdy klima jest wylaczona, to mimo
        wszystko nie da sie otworzyc okien, bo sa poblokowane. Rano jeszcze ujdzie
        jechac gdy jest cieplo, ale popoludniu w srodku jest jak w saunie.
        • Gość: aaa Re: Z klimatyzacją sprawa jest prosta ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 21:25
          Racja, chyba się trzeba rozejrzeć za jakimś patentem do odblokowywania okien w
          tych nowszych solarisach, bo można zdechnąć jak nie jest całkiem pusty i
          przyświeci słońce
      • Gość: 152 Po co klima jak ludzie okna otwieraja ... IP: *.autocom.pl 18.06.09, 22:11
        Przynajmniej w Krakowie mamy do czynienia z takim zjawiskiem.Autobus z wlaczona
        klimatyzacja,na oknach naklejki,zeby okien nie otwierac a lud swoje... Zyj tu z
        takimi ,,ludzmi"
      • kamuszex Re: Z klimatyzacją sprawa jest prosta ... 18.06.09, 23:07
        taaak pewnie - więcej paliwa zużyje się otwierając okno, bo wtedy jest większy
        opór powietrza, więc auto potrzebuje więcej energii, żeby utrzymać prędkośc,
        czyli zużywa więcej paliwa niż klimatyzacja.
        • Gość: studentozo Re: Z klimatyzacją sprawa jest prosta ... IP: *.chello.pl 19.06.09, 01:37
          lol.. co za młot... opór.. no straszny opór masz ale chyba w mysleniu -.-
        • Gość: zzz Re: Z klimatyzacją sprawa jest prosta ... IP: 24.42.121.* 03.07.09, 05:54
          to raczej jezeli chodzi o samochod osobowy na autostradzie - nie wiem jak z
          autobusem w ruchy miejskim, ale raczej opor powietrza z powodu otwartych okien
          to pikus.
    • mimose Re: Za gorąco? To tylko ogrzewanie 18.06.09, 21:43
      Kierowców guzik to obchodzi, bo oni sobie okienko otworzą, a ludzie mogą
      pozdychać. Okien dachowych też nie otwierają (ciężko im nacisnąć przycisk, albo
      na pętli ręcznie otworzyć, a jak się upomnisz to jeszcze z buzią wyskoczy). Po
      co kupują te nowy autobusy z klimą jak 1) klimy nie będzie 2) są o wiele
      droższe. Niech się przejedzie taki jeden prezesik z drugim w godzinach szczytu w
      upale (30 stopni w cieniu), może inaczej będzie śpiewał.
    • 1stanczyk Kolejne chciejstwo przekraczajace nasze mozliwosci 18.06.09, 22:10
      Kupic autobusy z kliamtyzacja jest prosto.
      Zorganizowac i egzekwowac codzienna wlasciwa eksploatacje duzo trudniej jako,
      ze to wymaga stalej walki z nasza glupota, bezczelnoscia, sobiepanstwem i
      zwyklym zlodziejstwem.

Kliamtyzacja w eksploatacji kosztuje okolo 10% paliwa (+ naprawy). Wszystkie
      autobusy majace klimatyzacje te paliwo na pewno rejestuja jako zuzyte. Co sie
      z nim dzieje kazdy moze sie domyslec.

Wyjasienia Stawickiego sa albo bez sensu albo swiadcza o kryciu tego
      zlodziejskiego procederu.

Kierowcy autobusow, jak wszyscy w naszym kraju niezaleznie od miejsca pracy,
      glownie dbaja o swoja wygode a dyrekcji nie chce sie podejmowac walki w ktorej
      bez dyscyplinarnych zwolnien kierowcow niczego sie nie osiagnie.

Bez zwolnien sa braki to robia co im sie zywnie podoba bo inaczej czeka na
      nich zawsze "chetny" lekarz by dac zwolnienie, zwiazkowiec by "zawalczyc" w
      firmie o odszkodowanie za bledy formalne przy zwolnieniu itd itd ...
      I tak sie kreci ten nasz burdel chciejstwa w ktorym kroluje glownie i od lat
      narzekanie wszystkich na wszystkich (kiedys bylo na komune).

Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie
      • Gość: vvv Re: Kolejne chciejstwo przekraczajace nasze mozli IP: *.subscribers.sferia.net 22.06.09, 13:45
        "Co sie z nim dzieje kazdy moze sie domyslec.
        Wyjasienia Stawickiego sa albo bez sensu albo swiadcza o kryciu tego
        zlodziejskiego procederu."

Najlepiej zabierac głos jak się nie ma pojecia o czym sie mówi, prawda? Doinformuję cię, że klimę maja tylko nowe autobusy. Nowe autobusy są równiez naszpikowane elektroniką. Czy zdajesz sobie sprawę, ze z nowego autobusu nie spuścisz ropy, poniewaz każda taka próba unieruchamia pojazd? Nowe autobusy to nie stare samochody ciężarowe, gdzie kierowcy druga pensję na paliwie dorabiaja.

"Bez zwolnien sa braki to robia co im sie zywnie podoba"

No cóż, prawo wolnego rynku. Towar deficytowy jest drogi.
        Jak tak dobrze maja kierowcy autobusów, to zrób prawko na autobus i idż pracować do MZA. Przeciez nikt ci nie broni. Przekwalifikowanie się jest też prawem wolnego rynku. Trzeba byc elastycznym w gospodarce wolnorynkowej.
        • test1410 Re: Kolejne chciejstwo przekraczajace nasze mozli 23.06.09, 17:27
          owszem są naszpikowane (po ubytku paliwa wyskakują błędy), ale da się spuścić
          ropę po tankowaniu (jak się odpowiednio zatankuje) - widać na złodzieja nie ma
          100% skutecznego sposobu :/

Możliwe, że mają niskie normy, ew. premie za niskie spalanie.
    • mzyo Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie 18.06.09, 23:21
      Znajoma ostatnio uświadomiła mnie ,że kierowcy za oszczędzenie paliwa
      dostają premie. Tak więc wyłączona klimatyzacja to nie jest
      'niedopatrzenie kierowcy, a świadomy wybór. Tak samo jest z
      opóźnieniami. Musiałem pisać już kilka skarg bo autobus z pętli rusza
      5 minut wcześniej żeby nie było opóźnień!!?
      Wracając do klimatyzacji to np 9 metrowe Solarisy nie mają ani
      klimatyzacji ani normalnych okien co skutkuje tym że już kilka razy
      widziałem tam zasłabnięcia, a po 20 minutach jazdy czuje się jak po
      wyjsciu z basenu. Osobiście w lato mam tak opracowane plany przejazdu
      żeby podróżować tylko klimatyzowanymi i tymi mniej zatłoczonymi
      liniami.
      Niestety dopóki ZTM nie będzie używał klimatyzacji w każdym autobusie
      i te urządzenia nie będą wydajne dopóty osobiście zamierzam wyłamywać
      tyle 'rygli' w oknach ile bedzie konieczne dla uzyskania komfortu
      podróżowania na jakimś przynajmnniej minimalnym poziomie.
      • Gość: vvv Re: Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie IP: *.subscribers.sferia.net 22.06.09, 13:48
        Widzisz debilu i kółko sie zamyka. Jak ma klimatyzacja efektywnie chłodzic jak taki bałwan jak ty wyłamie rygiel i otworzy okno? Sami nie chcecie żeby klima była włączona.
        • Gość: hehe Re: Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie IP: 94.254.193.* 22.06.09, 19:30
          sam się puknij w czółko! kierwca za dychę się znalazł :P
    • Gość: elmer Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie IP: *.chello.pl 19.06.09, 00:57
      ludziom od tego dobrobytu sie juz w tylkach poprzewracalo. kiedys byly glosne
      nieklimatyzowane ikarusy i wszystcy sie cieszyli, ze jada autobusem, a ne
      musza zachrzaniac na piechote.
      • Gość: tom Re: Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 09:49
        A jechałeś takim nowoczesnym autobusem z wyłączoną klimą i poblokowanymi oknami
        w lecie? W ikarusach komfort podróży jest o wiele większy, mimo że są
        głośniejsze i bardziej bujają
    • Gość: edek Załamują mnie Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 06:50
      W lecie grzeją, w zimie będą chłodzić i jeszcze powiedzą, że nic się nie da
      zrobić. I się tego k.... nie wstydzą. Po ryju chama jednego i drugiego, bo jak
      cham z rana w mordę nie dostanie to przez cały dzień nie wie co ze sobą zrobić.
    • Gość: kretek Za gorąco? To tylko ogrzewanie IP: 89.174.38.* 19.06.09, 07:45
      Paradoksalnie pod względem temperaturowo-przewiewowych w lecie w mieście najlepiej się podróżuje Ikarusami... Bo mają okna, które można otworzyć a nie wizjery dla snajperów. Jak się miasto decyduje zakupić autobusy bez otwieranych okien, tylko z kilkoma lufcikami przystosowane tylko do jazdy z klimatyzacją, to trzeba klimatyzować, a nie udawać, że nie ma problemu i wozić ludzi w rozgrzanych do 40-50 st. C prodiżach.
      Prawdę mówiąc ja w lecie wolę sprawną wentylację niż klimatyzację.
      • Gość: vvv Re: Za gorąco? To tylko ogrzewanie IP: *.subscribers.sferia.net 22.06.09, 13:30
        po pierwsze to trzeba byc debilem żeby narzekać na niewłączona klimatyzacje. podczas gdy na zewnątrz jest 15 stopni. Przecież w tym roku praawdziwych upałów jeszcze nie było.
        Po drugie, w zeszłym roku, gdy były upały po 30 stopni, to nawet klima nie pomagała. Dlaczego? Ponieważ:

a) autobusy maja przystanki, a w godzinach szczytu, zanim jedni wyjdą a drudzy wejdą, to troche czasu mija. I tutaj pojawia się kolejna kwestia. Kultura. Wszystko szło by sprawniej, (wsiadanie i wysiadanie), gdyby wsiadające bydło, dało wysiąść wysiadającym. Ale nie, bydło pcha sie na siłę, zastawia szczelnie drzwi, tak że nie można wysiąść. W tym czasie autobus nagrzewa się w środku i całe chłodzenie można o kant dupy potłuc. A wystarczy troche kultury i cały postój na przystanku z otwartymi drzwiami można skrócic do minimum.

b) Niejednokrotnie było słychac że klima zasuwa na pełnych obrotach. Na oknach sa kartki informujące, że jeżeli klima jest włączona, to okna są poblokowane. Ale nie, kulturalni Polacy na siłę otwieraja.
        I ciepło "wpada", a chłodniej ma tylko ten, który siezi przy oknie i wpada na niego bezpośrednio powietrze podczas jazdy. Chociaż to tez jest wątpliwa przyjemność bo przy 30 stopniach na zewnątrz powietrze jest tak rozgrzane, ze niewele daje siedzenie przy otwartym oknie.

c) Autobus, gdy ma włączoną klimę, to uruchomiony jest system otwierania drzwi przez pasażera. I co można zaobserwowac? Autobus podjeżdża na przystanek, nikt nie wysiada danymi, nkt tez nie wsiada, ale jakis matol jadacy autobusem naciska guzik i otwiera drzwi, bo mu gorąco.

Nie dziwcie się więc, że MZA oszczędza na włączaniu klimy, jak przez swoją postawe pasażerowie pokazują, że jest ona nie potrzebna.
        • mimose Re: Za gorąco? To tylko ogrzewanie 22.06.09, 17:38
          To, że dla Ciebie niedawne prawie 30 stopni nie jest upałem nie znaczy, że dla
          kogoś innego też. Taki mądry a prostej rzeczy nie rozumie - że ludzie są różni i
          każdy inaczej wszystko odczuwa.

Jak jest ciepło na zewnątrz to otwarte okno i tak dużo daje, przynajmniej jest
          czym oddychać.
    • Gość: daszek Za gorąco? To tylko ogrzewanie IP: *.chello.pl 22.06.09, 23:16
      Pierdoły opowiadają.

Kierowcy nie włączają klimy, bo wzrasta zużycie paliwa.
      Nie wiadomo tylko czy mają 'ciche' polecenie, czy też płacą im za oszczędności.
    • Gość: Siostra Diesel Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie IP: 155.140.122.* 23.06.09, 09:29
      Proszę bardzo, dzisiaj, godzina 8 rano. Po kolei wsiadałwem do 520, 522 i 190.
      We wszystkich zamknięte na amen okna i wyłączona klima. Nie dało się jechać,
      więc wysiadałem po jednym przystanku. W końcu jechałem tramwajem.
    • Gość: ans Za gorąco w autobusie? To tylko ogrzewanie IP: *.chello.pl 04.07.09, 14:10
      Mieszkałam w Wawie przez 6 lat. Ikarusy, które ciągle jeżdżą, zimą
      działają raczej jak samochody dostawcze z mrożonkami (dziury w aut.
      gdzie się da, zero ogrzewania i stanie w korkach). Co do nowych
      autobusów - owszem klimatyzacja jest... zawsze wyłączona. NIGDY nie
      jechałam klimatyzowanym autobusem. Pootwierane szyberdachy, które
      stanowczo nie wystarczają przy tym tłoku, klimatyzacja wyłączona,
      okna co najwyżej poodsuwane, a są bardzo małe i nieskuteczne.
      Cokolwiek mówi administracja, to kierowca decyduje, że klima jest
      włączona, a raczej, że nie jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka