Dodaj do ulubionych

ryby i owoce morza

03.11.05, 22:23
prosze o odpowiedz eksperta:
jak to jest z rybami i owocami morza (glownie chodzi mi o krewetki) - czy sa
tuczace? sa przeciez ryby tluste (tluste z natury, nie dlatego, ze smazone na
oleju;) ), ale mowi sie, ze to jest zdrowy tluszcz... taki losos np, albo
ryba maslana jest bardziej tlusta niz np tunczyk. jakie ryby sa 'bezpieczne'?
(mam tu na mysli ryby grillowane lub pieczone bez tluszczu)

i co z krewetkami? ja zawsze slyszalam, ze sa malo kaloryczne i nie tucza,
ale czy to faktycznie prawda?

i jeszcze jedno - jak to jest z sushi? zdrowe i dietetyczne (w sensie nie
tuczy) czy raczej unikac, jesli sie dba o linie?
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: ryby i owoce morza 10.11.05, 12:21
      Racjonalna i urozmaicona dieta nie zakłada wyłączania z diety żadnego produktu.
      W umiarkowanych ilościach można jeść praktycznie wszystkie produkty i potrawy(w
      tym także sushi). Ryby i owoce morza to w diecie przeciętnego Polaka “towar
      deficytowy”, statystyczny Polak zjada w ciągu roku około 10 kg ryb. To bardzo
      mało! Spożywamy przy tym głównie ryby chude takie jak dorsz, czy morszczuk
      (dostarczają wartościowego białka), a do diety warto wprowadzić także tłuste
      ryby morskie (halibut, łosoś, makrela).Są one źródłem niezbędnych nienasyconych
      kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodziny omega-3, których w naszej diecie
      brakuje najbardziej. Organizm ludzki nie wytwarza ich sam i dlatego muszą one
      być dostarczone wraz z pokarmem, a jak sama nazwa wskazuje są niezbędne, gdyż
      zapobiegają miażdżycy, zawałom, udarom mózgu. Wniosek jest jeden, nie należy ich
      unikać!
      Krewetki w 100g mają 106kcal(dla porównania wieprzowina w 100g ma 200kcal), a
      zatem nie stanowią zagrożenia dla figury, poza tym charakteryzują się wysoką
      wartością odżywczą. Ich największą wadą jest jednak spora dawka cholesterolu,
      jaka zawierają i dlatego właśnie nie należy spożywać ich w nadmiarze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka