Dodaj do ulubionych

Słowacja - gorące źródła

IP: 213.77.34.* 29.07.03, 13:59
Czy ktoś z Was był kiedyś w gorących źródłach na Słowacji. Chciałabym się tam
wybrać w tym roku, ale nie wiem w którym regionie dokładnie się znajdują i
jakie sa możliwości noclegu. Napiszcie jakie macie wrażenia z pobytu.Poproszę
o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: mala_asia Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.prox.pl / 192.168.10.* 29.07.03, 15:54
      hej!
      moge polecic Ci przygraniczne slowackie miasto Komarno - sa tam gorace zrodla,
      cala masa basenow zarowno po slowackiej, jak i po wegierskiej stronie
      (przechodzi sie po prostu przez most), poza tym mozna robic ciekawe wypady do
      innych miast przygranicznych, do Esztergom, no i ofkors do Budapesztu (1,5
      godziny pociagiem). Po slowackiej stronie wszystko jest bajecznie tanie, np.
      caly dzien na basenie to wydatek rzedu ok. 4 zl.
      pozdrawiam:)
      mala a.
    • Gość: bah7 Re: Słowacja - gorące źródła... IP: 213.192.80.* 30.07.03, 08:25
      Kąpieliska termalne na Słowacji :

www.ambasada-slowacji.pdi.pl/turystyka_kapieliska.htm

bah7
      • Gość: dOROTA Re: Słowacja - gorące źródła... IP: *.icnet / 192.168.196.* 01.08.03, 13:27
        Witaj!
        Właśnie wróciłam ze Słowacji i mogę Ci napisać parę słów nt. gorących źródeł.
        Spałam w Besenowej-są tam baseny ( 6 basenów i zjeżdzalnia) z bardzo ciepła
        wodą.Minusem jest ogromna ilość ludzi, szczególnie w niedzielę i
        sobotę.Ceny:150 koron dorośli, dzieci 100 koron.Zjeżdzalnia osobno płatna i
        parking także 50 koron.
        W lipcu tego roku koło Liptowskiego Mikulasza otwarto park wodny.I tutaj także
        jest zabójcza ilość ludzi.Jest to teren na 5ha-baseny, zjeżdzalnie(4),plac
        zabaw dla dzieci, można pograć w szachy i inne atrakcje.Jest co robić przez
        cały dzień.Cenowo wygląda lepiej.Wstęp 250 koron, dzieci powyżej 140 cm wzrostu
        150 koron.W cenie jest wszystko-parking, korzystanie z wszystkiego na terenie
        parku.Otwarte od 9-21.
        Polecam Ci kilka ciekawych miejsc w okolicach Liptowa:
        LUCKY-5 km od Besenowej-szmaragdowe jeziorko przy wodospadzie.Woda znacznie
        chłodniejsz niź w basenach, ale ludzi mało i bardzo urokliwe miejsce.
        LIPTOVSKi JAN- są baseny.Blisko kościoła,skręt przy restauracji coś z końmi,
        jest źródełko z wodą siarczano-żelazawą.Ludzi mało.Obok źródełka,w którym można
        być max.20 minut,jest mały basenik gdzie można popływać.
        KALAMANY-2 km od Lucky.Źródełko w lesie( wjazd na parking płatny 30 koron).Woda
        bardzo śmierdząca i okropna ilość much końskich, które są strasznie agresywne.
        Polecam Słowację.Oprócz kąpieli w basenach także interesujące góry i
        jaskinie.Pozdrowienia.
        • Gość: mp Re: Słowacja - gorące źródła... IP: *.lanet.net.pl 25.05.04, 21:46
          Vitanova noclegi parę km za przejściem granicznym w Suchej Horze, basen
          termalny w Oravicy ok 6km. Blisko Zakopca, ładna okolica, piękne widoczki,
          nocleg ok 200KCs, basen 100
    • ryszardtom Re: Słowacja - gorące źródła 03.08.03, 12:40
      dorota powiedziała prawie wszystko. Pamiętaj tylko, że Słowacj to nie tylko
      baseny z wodą twrmalną ale także piękny Słowacki Raj i te jaskinie (masz co
      robić gdy pada deszcz): Demianowska, Dobszyńska, Aragonitowa, Domicza itd
      wszędzie można dojechać w ciągu kilku godzin ale i tak nie ma to jak w Raju
      • Gość: raz2ras Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 12:09
        poczytaj o Słowacji www.dogory.prv.pl
        Źródło wiedzy niezbędnej dla wybierających się na Słowację (baseny, Tatry,
        S.Raj itp.)
    • Gość: zackus Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.pl / 62.233.226.* 19.02.04, 10:34
      hmm,,co moge powiedziec,,,,,polecam,,nie ze bylem,,ale duzo slyszalem,,,a ze na
      codzien mieszkam i zyje z dziewczyna ze Słowacji, ,,to przerabiamy
      wszystkie "gąrące tematy",,i mam je podane ze" pierwszego
      źródła"...Warto,,jedz,,i jak mozesz nie wracaj sam a dlugo bedziesz pozniej
      jeszcze cieszyl sie wyjazdem
    • Gość: wujek Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.chcg3.il.corecomm.net 19.02.04, 19:14
      bylem na slowacji w miejscowosci sturovo dawniej parkany tuz przy granicy
      wegierskiej mieszkancy to wegrzy ale mowia po slowacku a po polsku rozumieja
      w miescie jest jeden kryty basen czynny caly rok zima pusto pare osob to wszystko
      czasami przychodza dzieci ze szkoly woda oczywiscie goraca i tylko lekko
      zajezdzajaca zdrowiem procz tego sauna zabiegi itp
      dojazd bardzo latwy pociagiem z wawy bezposrednio np batory ostatnia stacja na
      slowacji po drugiej stronie dunaju esztergom piekny na piechote przez most
      do budapesztu autobusem 1,5h a do bratyslawy tez cos takiego pociagiem
      ja bylem dziewiec dni i sobie bardzo chwale ciche urocze miasteczko no nie
      latem oczywiscie bo otwieraja baseny na zewnatrz tak z dziesiec na oko i nawet
      nie chce myslec co sie tam dzieje
      ogolnie bardzo tanio ja mieszkalem w (na ) ubytowaniu czyli kwaterze prywatnej
      znalazlem przez internet czysto ludzie bardzo mili czestowali mnie a to swoim
      winem a to jakims miejscowym piwem a to zarciem
      polecam wszystkim
      wujek
    • Gość: wujek Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.chcg3.il.corecomm.net 19.02.04, 19:25
      i jeszcze
      raj dla milosnikow piwa pyszne i tanie
      i jak sie pije lane to tylko i wylacznie male jak ich pytalem dlaczego to
      roznica polega na czasie lania bo wyedy piana jest inna czy cos takiego
      jedzenie wysmienite takie prawdziwe jeszcze i nie skazone cywilizacja
      w miescinie bardzo schludnie (ponoc dlatego ze to sami wegrzy a oni sa bardziej
      cywilizowani tak przynajmniej o sobie mowia)
      w miescie nie ma ani jednej taksowki wiec uwaga jak sie mocno chce to facet
      przyjedzie z sasiedniego miasteczka ale sa autobusy ichniego pekaesu ktore
      dojezdzaja wszedzie troche trzeba sie nagimnastykowac z rozkladem
      w ostatecznosci kierowca jakos tam wytlumaczy
      a najwiekszy plus to ludzie wszyscy sa mili i uprzejmi i tlumacza i staraja
      sie pomoc czasami az za bardzo
      to tyle
      jakies pytania chetnie odpowiem
      wujek
    • Gość: Byłem w Mikulov Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.04, 18:30
      Byłem tam może z 6,7 lat temu miejscowość to Mikulov, czy mikulosz coś takiego.
      Super jednym słowem baseny z ciepłą wodą o różnych temperaturach nocne
      kompiele , prześwietne widoki przecież w tatrach, na pposiłki szczególnie na
      śniadania to polecam hotel "Start" 3 albo nawet 4 gwiazdkowy za 50 koron
      słowackich jest szwedzki stół i można nawet kanapki na cały dzień porobić ;-) a
      i soczek sobie w kartoniku wziąść. Tanio tanio i jeszcze raz tanio a przy tym
      super.

• aseretka Re: Słowacja - gorące źródła 23.05.04, 22:25
      Co do noclegów zobacz link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=184&w=11829846&a=12119668
      Słowacki Raj jest naprawdę piękny. Moi poprzednicy wiele ci już na ten temat
      powiedzieli, więc nie będę sie powtarzała.
    • Gość: mmm Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.pl / *.pl 23.05.04, 22:40
      KIlka razy w Beszeniowej.Najlpsze wrażenia są zimą gdy w górach wokoło lezy
      śnieg.Im cieplej na zewnątrz tym mniej miło w basenie z ciepłą wodą. No ale
      może leczniczo?Tanio w knajpkach, miło , jadłospisy po polsku. Poleca nocleg w
      domku u Ivana Krala w Partizanskiej Lupcy 6 km od basenów.Śliczny domek jak z
      bajki. Nocleg wszędzie bez problemu.
    • Gość: pepeck Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 16:38
      Witam
      wróciłem kilka dni temu z Velkego Mederu. Fakt jest niedrogo, ale zatrzęsienie
      ludzi. Zasadniczo brak innych rozrywek oprócz basenów. Na obiektach niezbyt
      czysto, a w basenach bród i smród. Na terenie na którym mieszkaliśmy,
      zetkneliśmy się ze skandalicznym zachowaniem słowaków i czechów. Dzień w dzień
      robili hałaśliwe imprezy trwające do 2-3 rano, personel reagował bardzo słabo w
      zasadzie bez skutku. Z chamstwem świadomie skierowanym przeciw obcej nacji
      zetknołem sie również w Bratysławie, gdzie w centrum miasta cieć z płatnego
      prkingu przy Tesco chciał mnie pobić za to że nie zdecydowałem się na wjazd na
      jego parking.
      • loginka1 Re: Słowacja - gorące źródła 05.08.04, 08:21
        Gość portalu: pepeck napisał(a):

> Witam
        > wróciłem kilka dni temu z Velkego Mederu.

No to byliśmy razem :-))) Ja wróciłam w sobotę. Fakt, że tłoczno i w przypadku
        niepogody miasteczko nie proponuje żadnych innych atrakcji, ale jak dla mnie na
        basenach nie jest aż tak tragicznie. Zwłaszcza nowa, częściowo kryta część
        jest całkiem ok. Trzy lata temu, gdzy byłam tam pierwszy raz, było dużo, dużo
        gorzej.
        Z noclegami na kwaterach nie ma żadnych problemów, "ubytowanie" w prawie każdym
        domu po 150 koron za łóżko. Wstęp na baseny 100 koron.
        • Gość: maga Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.ssnet.pl 06.08.04, 20:22
          A ja jutro tam jadę:-)))Mam nadzieję, że nie jest aż tak źle jak piszecie.:-( W
          sumie dla mnie najważniejsze baseny- chcę sobie dużo popływać.:-)
          • Gość: maga Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.ssnet.pl 15.08.04, 16:24
            Było świetnie.Pogoda super.Taniocha.Wstęp na basen (na cały dzień) 100 koron.
            Na basenach jest czysto (specjalnie się przyglądałam!) -no, parę petów na
            trawnikach i kilka much w basenach odkrytych:-)Polecam
            • loginka1 Re: Słowacja - gorące źródła 16.08.04, 09:40
              Ja niestety trafiłam na chłodniejsze dni.
              A jadłaś coś w Basa Becsali? Smaki ich potraw chodzą za mną od przyjazdu.
              • Gość: maga Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:41
                Niestety,mieliśmy wyżywienie w hotelu (więc w restauracjach już nie jadłam),
                które zresztą było totalną porażką. Np. na kolację na 3 dania do wyboru żadnego
                bezmięsnego- a ja jestem wegeterianką! Ale wykłóciłam się z kucharką, żeby
                przynajmniej dawali mi więcej surówki!
                Kawkę pijałyśmy w Bamboo Cafe (chyba jeden z najładniejszych lokali w
                miasteczku).
                Rzeczywiście w restauracji (nazwy nie pamiętam) na ul. św. Stefana były świetne
                wegetariańskie potrawy do wyboru. Bo następnym razem na pewno nie zkorzystam z
                oferty z "wyżywieniem"!!
    • Gość: styczenka@onet.pl Re: Słowacja - gorące źródła IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.04, 14:10
      byłam w orawicach--18km od zakopanego przeiscie w chochołowie bardzo polecam
      ważne jest tez jak czesto zmnieniaja tam wode w orawicach codziennie ,w innych
      kąpieliskach raz wtygodniu nocleg na kwaterze mozna juz znależc za 150 koron
      slowackich ale sa też i droższe na ile stać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka