reszczu75 20.10.10, 16:00 Na osiedlu Regaty w gdz wieczornych ciśnienie wody jest beznadziejne czy coś z tym zrobią ? A tu nowe bloki w budowie i pewnie jeszcze się zmniejszy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogimik Re: CIŚNIENIE WODY 21.10.10, 08:55 w okolicy Juranda ze Spychowa również, od jakiegoś miesiąca. Spadek ciśnienia wody najczęśceij do południa, choć po południu też. Kilka razy zamierzałam zadzwonić "do wodociągów" i się dowiedzieć o co chodzi, ale na zamierzeniach się skończyło. Podobno na www.tvnwarszawa.pl, coś jest o powodach spadku ciśnienia wody, ale jeszcze nie doczytałam. Ech...............ciągły brak czasu Odpowiedz Link
reszczu75 Re: CIŚNIENIE WODY 26.10.10, 10:41 TAK O LEWANDOWIE CHYBA MÓWILI, ŻE ZDAJE SIĘ STARA INSTALACJA JEST Odpowiedz Link
rokos Re: CIŚNIENIE WODY 26.10.10, 12:02 A jakie ciśnienie powinno być? U mnie kiedyś, jak był hydraulik to powiedział, że jest za duże i że dobrze byłoby założyć reduktor tegoż. Mieszkam przy Juranda.... Odpowiedz Link
agnieszkaborowska Re: CIŚNIENIE WODY 26.10.10, 17:12 Jeśli dobrze zanotowałam ... to na stanardowej umowie z MPWiK jest napisane, że powinno być 0,25 MPa Odpowiedz Link
rokos Re: CIŚNIENIE WODY 27.10.10, 11:37 Dziś (27.10) o 6:30 rano na moim ciśnieniomierzu było 0,4 (juranda) Odpowiedz Link
waldek_roszak Re: kilka informacji + uchwała rady dzielnicy 26.10.10, 18:51 reszczu75 napisał: > Na osiedlu Regaty w gdz wieczornych ciśnienie wody jest beznadziejne czy coś z > tym zrobią ? > A tu nowe bloki w budowie i pewnie jeszcze się zmniejszy reszczu75 napisał: > TAK O LEWANDOWIE CHYBA MÓWILI, ŻE ZDAJE SIĘ STARA INSTALACJA JEST Sprawa obniżenia ciśnienia wody w instalacjach wodociągowych na Zielonej Białołęce w ostatnim czasie dotyczy (w mniejszym lub większym stopniu) wielu osiedli mieszkaniowych. Dla przypomnienia, magistrala wodociągowa o średnicy 500mm znajduje się w ul.Annopol (tam gdzie tramwaj). To właśnie stamtąd prowadzi większość "dróg z wodą". Średnice rur na terenach zabudowy z ostatnich lat (Ostródzka, Skarbka z Gór, Głębocka) są na tą chwilę (wg MPWiK) ok. Problemem jest brak "dużych" połączeń pomiędzy Ostródzką i Annopolem. Docelowym rozwiązaniem jest właśnie zbudowanie tam dodatkowych wodociągów o średnicach 250/300/400mm, między innymi w ulicy Daniszewskiej, Juranda ze Spychowa itd. Te inwestycje jednak (z powodu przeciągających się problemów z terenem) nie będą zbyt szybko zrealizowane. Zarząd dzielnicy rozmawia w ostatnim czasie z MPWiK, co można zrobić wcześniej. Po pierwsze MPWiK ma spróbować podnieść ciśnienie wody na jednej z "podstacji", co powinno pomóc na kilka miesięcy. Czekamy na wynik ich testów w te sprawie. Po drugie, naciskamy, aby na początku przyszłego roku wykonać którąś z mniejszych inwestycji, która powinna wystarczyć do czasu doprowadzenia docelowej "rury". Pod uwagę jest branych kilka propozycji, m.in.: "Pod" mostem na Kanale Żerańskiem, przy ul.Białołęckiej jest wodociąg 250mm. W ul.Brzeziny, pomiędzy Ostródzką a nowym hotelem znajduje się nowy wodociąg 150mm. Aby połączyć obie rury brakuje 150m drogi, która jest w rękach prywatnych. Proponuje się szybkie pozyskanie tego terenu. W ul.Hemara (przy nowym gimnazjum przy Ostródzkiej) jest wodociąg 200mm. Trzeba go połączyć z wodociągiem w Białołęckiej (jak w propozycji powyżej), prowadząc go w ul.Warzelniczej. Tutaj także jest problem z gruntem. Dodatkowym rozwiązaniem może być też połączenie ul.Głębockiej z wodociągiem w ul.Współczesnej (boczna Ostródzkiej dla niewtajemniczonych). I kilka innych pomysłów... **************************** Naciski na MPWiK należy wykonywać na wszystkie możliwe sposoby. Problem z ciśnieniem jest szczególnie widoczny ostatnio na osiedlach Lewandów przy Głębockiej. 30 wrześnie odbyła się sesja rady dzielnicy. Przygotowałem uchwałę rady dzielnicy na ten temat, którą zaprezentowałem na sesji. Została ona jednogłośnie przegłosowana. Wzywamy w niej MPWiK do niezwłocznego rozwiązania problemów z niskim ciśnieniem wody w naszej okolicy. Uchwałę znajdziecie T U T A J Pozdrowienia Waldek Roszak Odpowiedz Link