Dodaj do ulubionych

Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka

13.10.09, 12:40
Dla informacji autora Kadu nie jest tylko na Mac, ponieważ jest dostępna także
na inne platformy systemowe. Należało by wpierw przeczytać to co pisze na
stronie autorów
komunikatora
.

Wracając do tematu GG na Linuksa i Maka to pomyłka wolę Kadu czy inny
komunikator wykorzystujący ten protokół, ponieważ niema tych denerwujących reklam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Sosnowska Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka IP: *.agora.pl 13.10.09, 13:32
      Dziękuję za dobre chęci, ale doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że Kadu
      dostępne jest także na inne systemy. W artykule podaję jedynie przykłady
      komunikatorów będących alternatywą dla GG na platformach innych niż Windows.
      • pamejudd Dlaczego zatem dziecinko... 13.10.09, 14:35
        ...nie podajesz najbardziej popularnego komunikatora dla MacOS, czyli Adium?
      • Gość: usr Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka IP: *.chello.pl 13.10.09, 15:01
        droga autorko... PRzydałoby się minimum sceptycyzmu przy podejściu
        do notek pr wypuszczanych przez GG...

"Najwyraźniej jednak dość duża ilość osób z sentymentem wspominała
        rozmowy na GG"

bardzo wątpię w sentyment i jakąkolwiek presję. Może 10 lat temu...
        W tej chwili użytkownicy obu wspomnianych systemów mają
        multikomunikatory, wyposażone w obsługę GG i ostatnią rzeczą, na
        jaką z wytęsknieniem czekamy to instalacja dodatkowego
        oprogramowania - wyświetlającego reklamy.
      • Gość: fleetsave Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka IP: *.icpnet.pl 13.10.09, 17:13
        w artykule zaznaczyłaś to tak, że Kadu jest głównie stworzony dla Mac'a. A to
        nie prawda. Kadu było tworzone z mysłą o Linuxie, a dokładniej o środowisku
        graficznym KDE. Stąd w nazwie jest K.
        • pamejudd I jeszcze probowala sie klocic :) 13.10.09, 20:04
          Urocze :)
    • Gość: autor Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 13:49
      Na Makach najpopularniejsze jest Adium (multikomunikator) , jest także
      Palringo , na intelach można się łączyć przez makowego tlena , można
      też wchodzić na gg przez bramki Jabbera - choćby w iChat. I wszystko
      to bez banerów reklamowych. :)
    • Gość: ech tylko po co? IP: *.ovh.net 13.10.09, 14:21
      To jeden z najgorszych komunikatorów, nawet Kadu jest lepsze...
      • Gość: zzz Re: tylko po co? IP: *.171.127.130.static.crowley.pl 13.10.09, 14:28
        Jak to po co? ekspansja reklam na nowe systemy ;)
      • Gość: po co? Re: tylko po co? IP: 194.174.65.* 13.10.09, 14:29
        j.w.
    • ssamiec Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka 13.10.09, 14:25
      W regulaminie GG jest że nie wolno używać innych programów do łączenia się w
      protokole gg. Do tej pory przymykali oko na programy linuksowe, bo zwyczajnie
      nie było możliwości używania firmowego programu.

Ciekawe czy teraz będą usuwać konta za używanie Kadu...
      • tymon99 Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka 13.10.09, 14:30
        strach pomyśleć nawet jak to będzie działać!
      • Gość: ssamica Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka IP: *.net 13.10.09, 14:32
        a po czym poznaja? przeciez alternatywne komunikatory beda sie przedstawiac jak
        oryginal. jak tylko cos zmienia to i komunikatory zostana dopasowane. pozatym
        procentualnie pryszczersi sa w granicach bledu statystycznego, tak jak ci co
        blokuja adserver.gadu-gadu.pl
        • pamejudd Masz na mysli "procentowo"? 13.10.09, 14:57
          .
    • furry Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X 13.10.09, 14:29
      Pewnie autorów boli, że tylu ludziom nie wyświetlają się reklamy na Kadu,
      Pidginie czy ekg.

Dodatkowo pewnie całkowicie zmieni się protokół GG, co teoretycznie wytnie z
      rynku konkurencyjne programy. Ale Polak potrafi...
    • Gość: marian zawadzki ale brednie IP: *.net 13.10.09, 14:30
      czy Autorka naprawde wierzy ze ludzie uzywajacy komunikatorow bez reklam,
      obslugujacych wiele protokolow, majacych filtry antyspamowe, i oferujacymi
      wszytsko to co ma oryginalne GG, z sentymentem wspominaja soft ktory sie co
      chwila sypie, zre niesamowite ilosci pamieci i denerwuje reklamami?

o słodka naiwnosci!

pozdrawiam
      Marian Zawadzki
      PZMSA - Polski Zwiazek Milosnikow Systemow Alternatywnych
      • fakej Re: ale brednie 13.10.09, 14:35
        Gość portalu: marian zawadzki napisał(a):

> pozdrawiam
        > Marian Zawadzki
        > PZMSA - Polski Zwiazek Milosnikow Systemow Alternatywnych

Powinno być PZMSAISWS

ISWS - I Sweterków W Serek
        Pozdro - Fakej
        MZMWSO - Międzynarodowy Związek Miłośników Wiodących Systemów Operacyjnych (i
        seksu z kobietami
        • furry Re: ale brednie 13.10.09, 15:21
          Software is like sex: it's better when it's free.

No nie mogłem się powstrzymać :-)
        • Gość: VEGAN REICH Re: ale brednie IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.09, 17:21
          Patrząc na styl pisania, to chyba kobiet z rozszerzeniem .jpg po imieniu.
    • Gość: chuop Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka IP: *.icpnet.pl 13.10.09, 14:30
      Fiu fiu gadu na Linuksa, miło, przynajmniej jeśli chodzi o wdrożenie linuksa windziarzowi. GG jest FF jest, jeszcze tylko photoshop zostaje.
      • Gość: trp Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka IP: *.warszawa.mm.pl 13.10.09, 14:35
        tylko jeszcze antywirusów mało :))))
        • furry Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka 13.10.09, 15:19
          Antywirusy są, i to dobre.

Problem w tym, że brakuje wirusów, o czym pisaliby w Chipie co miesiąc?

"Zabezpiecz swoją fedorę", "Przegląd najlepszych antywirusów na Ubuntu",
          "Skonfiguruj iptables w trzech prostych krokach".

:-)

Jakoś znajomych windowsiarzy nie mogę przekonać do jabbera. Nawet jak ktoś używa
          linuksa, zaraz instaluje sobie klienta gg.
          • Gość: a Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 15:49
            ja probowlame, nie moge znalezc zadnego porzadnego serwera, co jakis czas padaja
            - znasz jakis stabilny?
            • Gość: pipi Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka IP: *.josettihoefe.de 13.10.09, 16:51
              własny? ;-)
            • pamelus Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka 13.10.09, 16:58
              czeski jabbim. Albo dyndns, jabberd2 i stawiasz sam (świetna komunikacja wewnątrzfirmowa).
          • luni8 Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka 13.10.09, 18:08
            > Jakoś znajomych windowsiarzy nie mogę przekonać do jabbera. Nawet jak ktoś używa
            > linuksa, zaraz instaluje sobie klienta gg.

Bo Z jabbera korzysta niewielki % użytkowników, wygodniej jest mieć 1 multikomunikator (Konnekt/pidgin) niż Jabbera z transportem.
            • furry Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka 14.10.09, 11:48
              > Bo Z jabbera korzysta niewielki % użytkowników, wygodniej jest mieć 1 multikomu
              > nikator (Konnekt/pidgin) niż Jabbera z transportem.

No ale przecież pigdin obsługuje i GG i XMPP...
        • kosmiczny_swir Avast jest 11.12.09, 19:01
          Avast jest.
      • kosmiczny_swir Najwazniejsze, ze na Linuxa jest Matlab 11.12.09, 19:01
        Najwazniejsze, ze na Linuxa jest Matlab. Cala reszta dla mnie nie ma znaczenia.
    • Gość: enka Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: *.chello.pl 13.10.09, 14:32
      i tak najlepszy klient na Mac Os to Adium, wszystkie komunikatory w
      jednym, lacznie z obsluga czata facebooka. Do tego mnostwo dodatkow i
      wszystko do skonfigurowania pod sibie. Nie widze powodow dla ktorego
      uzytkowanik Maca mialby w tym momencie przesiadac sie na MacGG..
    • fakej Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka 13.10.09, 14:32
      mariust86 napisał:

> Dla informacji autora Kadu nie jest tylko na Mac, ponieważ jest dostępna także
      > na inne platformy systemowe. Należało by wpierw przeczytać to co pisze na
      > stronie autorów
      > komunikatora
      .

Dla informacji mariust86:

Kadu dla maka zamyka się przy zamknięciu okna, co czyni je zupełnie
      nieużywalnym. No chyba, że od zeszłego roku coś poprawili.

> Komunikator Gadu Gadu w wersji desktopowej ma w końcu być dostępny
      > w wersjach dla osób korzystających z Linuksa oraz Maka.

A to w sumie słuszna uwaga, bo wg. ostatnich doniesień to wersja serwerowa już
      ponoć została przeniesiona na linuksa i na windowsa jest pewnie tylko wersja
      archiwalna ;-).
    • Gość: onn Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.09, 14:36
      Na Maka? Wystarczy przecież Adium i możliwość skoncentrowania w jednym
      miejscu kilku komunikatorów.
    • Gość: i84 Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: *.tomaszow.mm.pl 13.10.09, 14:37
      "Można było też rozmawiać przez inne aplikacje, takie jak np. GNU Gadu na
      Linuksie czy Kadu na Makach."

Poprawcie to i nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
    • Gość: Kris Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: 85.89.230.* 13.10.09, 14:38
      Można też spokojnie zainstalować GG na Ubuntu poprzez WINE wersję na Windows.
      W sumie to wydaje mnie sie że Kadu jest częściej wybierane na Linuksa a nie
      Mac OS X. Zdecydowanie chyba częściej w użyciu jest Pidgin z racji zebrania
      kilku w jednym i nie zgodzę się że pod linuksem są błędy i problemy z
      komunikatorem typy Kadu czy Pidgin.
      Mam wrażenie że osoba pisząca ten news nie za bardzo zna Linuksa, lub wcale
      nie zna.
      • Gość: a Re: Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac O IP: *.elgrom.laz.digi.pl 13.10.09, 15:04
        a ja uzywam kadu na windowsie :)
        • Gość: Beno Re: Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac O IP: 89.204.202.* 13.10.09, 16:27
          To jest właśnie coś - nie gadu-gadu na limuksa tylko kadu na windowsa. Ostatnio
          byłem zmuszony korzystać u znajomych z gadu-gadu i to była tragedia. Od lat tego
          nie używałem i nawet nie wiedziałem, że zmiany poszły w tym kierunku - duże okna
          reklamowe bez standardowego przycisku zamykania, jakieś wyskakujące gadżety,
          tygryski czy inne śmieci, coś strasznego. Pomysł, że mógłbym sobie dobrowolnie
          coś takiego zainstalować na Ubuntu zwalił mnie z nóg.
    • Gość: Gość Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.09, 14:43
      Dobre i to .Gdyby tylko jeszcze inni producenci programów i gier zauważyli te
      inne systemy to mogło by być ciekawie, była by to dobra alternatywa
      konkurencji.A tak to M$ wciąż jest monopolistą i będzie tak długo jak
      producenci będą pomijać inne systemy faworyzując jeden.Linux a w moim przypadku
      UBUNTU niczym nie jest gorszy od Windowsa a nawet w wielu przypadkach rzekłbym
      że jest lepszy do potrzeb domowych doskonale się sprawdza ma tylko jedną wadę
      producenci oprogramowania go nie zauważają dlatego jestem skazany na płatny Windows.
      • furry Re: Gadu-Gadu będzie na Linuksa i Maka 13.10.09, 15:24
        Nie ma tragedii, jak ktoś uzależniony od windowsowych programów, np. ipla.pl
        ostatnio wypuściła klienta pod "alternatywne" os-y

www.ipla.pl/Ipla_Lite,3387/index.html
    • Gość: gizmo Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: *.chello.pl 13.10.09, 15:10
      Pomysl dodania GG na Linuksa i Mac'a jest bardzo dobry. Bardzo spozniony, ale
      dobre i to. Szczegolnie na Maca powinien byc to sukces.

Wyzszosc opensourcowych komunikatorow? Przeciez na windowsa tez sa dostepne, a
      popularnosc gadu-gadu i tak jest niezagrozona.
      Trzeba sobie uzmyslowic, iz nie kazdy user maca czy linuksa to "hardkorowiec",
      ktory musi wiedziec o istnieniu innych dostepnych programow. Szczegolnie
      dotyczy to Mac'a, ktory przypominam jest "idiot friendly" z gruntu.
      Kadu nie jest konkurencja dla Gadu-gadu, a jedynie smutna koniecznoscia dla
      statystycznego usera maca.
      Linuksiarze to troche inna grupa, ktora pewnie masowo nie przejdzie na gadulca.
    • s0ber Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X 13.10.09, 15:11
      Mogliby przyjąć standardy XMPP w końcu, bo na razie to zajmują się wszystkim,
      tylko nie tym, co najważniejsze. Radio, telewizja, przełącznik na kwaśne
      mleko, a szyfrowania jak nie było, tak nie ma, nie wspomnę o autoryzacji czy
      powiadamiania o pisaniu.
    • gobi05 Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X 13.10.09, 15:12
      Pigdin www.pidgin.im/ pozwala używac ICQ
      i 15 innych sieci, w tym GG, a klient GG TYLKO GG.

No i te reklamy na cały prawie ekran, dziadostwo.
      • jsokol89 Re: Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac O 13.10.09, 17:00
        Z takich komunikatorów to polecam PALRINGO.
        www.palringo.com
        Obsługuje GG, mnóstwo innych komunikatorów, w odróżnieniu od pingin'a obsługuje
        także "opisy" no i dostępny jest także na telefony komórkowe tak więc jest
        alternatywą dla mobilnego gadu gadu, bo jest całkowicie darmowy! Płacisz jedynie
        za przesył informacji przez GPRS'a.
        Nie zajmuje dużo miejsca, nie zamula systemu, bo to co się dzieje z GG to
        przerasta wszystko... Palringo jest do komunikacji i w swojej dziedzinie
        sprawdza się bezbłędnie.
        Pozdrawiam
        • hekatonchejr Re: Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac O 13.10.09, 17:29
          Ależ Pidgin jak najbardziej obsługuje opisy. Jak również awatary/ikony
          użytkownika czy jak tam nazywają się te obrazki przypisane do kont.

A pomysł zainstalowania komunikatora GG zamiast multikomunikatora, który na
          dodatek od Ubuntu 9.04 jest domyślnie podpięty pod indicator-applet i ogólnie
          zintegrowany z systemem uważam za chybiony.
        • gobi05 Re: Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac O 13.10.09, 22:13
          Na Debianie zainstalował mi się Pidgin
          i chyba nie będę zmieniać, bo po co?
    • Gość: www.qkiz.pl Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: 212.160.99.* 13.10.09, 15:27
      I tak będę używał Kadu na Linuksie.
    • Gość: Rambo Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: 193.0.99.* 13.10.09, 15:56
      Interesujące jest to, że w GG 7:
      - używa glib do "uproszczenia" kodu.
      - GUI jest oparte na Qt 4,
      - GStreamer jest używany do rozmów głosowych
      Pozostaje tylko pytanie - CO TAK DŁUGO TRWAŁO (nic jak tylko portować)!
    • Gość: m Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 16:31
      To chyba z tej racji gg właśnie padło...x)
    • Gość: Barbarian Gadu-Gadu - zmien na Spik! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 16:57
      GG to taka sama kategoria co Winamp, tyle opcji i taki ciężar plików plus tony
      reklam że ta pierwotna idea szybkiej komunikacji zdechła przygnieciona tym o
      czym wspomniałem wcześniej; tego nie da się już używać.
      Zatem polecam komunikator SPIK http://spik.wp.pl/ i robię
      to za friko bo mam sentyment do starej dobrej oldschool'owej szkoły
      programowania, czyli: Lekkość, funkcjonalność, prostota.
    • Gość: Fan GNU Gadu Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: *.impaq.com.pl 13.10.09, 17:03
      Ale Gaetano Paoleono???
      Przecie krzak to robiu.
    • Gość: mkrzyzanowski Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.09, 17:27
      Jestem jednym z autorów programu GNU Gadu. Informacje w podlinkowanym artykule
      wykazują nieprawidłowości oraz wskazują na niekompetencję osoby piszącej tę
      notkę. Strona projektu to www.gnugadu.org/
      • gobi05 Re: Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac O 13.10.09, 22:28
        Rzeczywiście pobieranie pod Linuksem pliku *.exe
        to moim zdaniem porażka. Producent GG proponuje mi
        web.gadu-gadu.pl czyli GG w Firefoksie. Cóż, można
        i tak, ale to jakieś ułomne jest...

A co do GNU Gadu, to obsługuje Tlen, GG i Jabber,
        czyli jest jednym z wielu multikomunikatorów.
        To nie to samo, co GG dla Linuksa.

A tamte reklamy w GG są wredne!
    • Gość: wyjć Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac OS X IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.09, 17:35
      Ten artykuł to stek bzdur i niekompetencji. A projekt GNU Gadu ma innych
      autorów i inną stronę domową.
      • e-ftalo Re: Gadu-Gadu - będzie wersja dla Linuksa i Mac O 14.10.09, 01:10
        web gadu to bardzo powolny ułomny skrypt js obsługujący protokół gg.Naprawdę
        jest to wielkie badziewie.Po pierwsze wymusza na użytkowniku aby zmaksymalizował
        okno przegladarki na rozdzielczość 1024x768.A jak mam inną?A Jak chcę mieć małe
        okienko gg osobne okna rozmowy osobne?I tego już nie zrobię na web gadu.
        Wspomniany mulący skrypt i długie czasy oczekiwania na logowanie ,odpowiedzi
        serwera.Jakieś zakładki zamiast normalnych okien gg.gg to nie strona www i nie
        powinno być w zakładkach.Taką durnotę wprowadzili prawdopodobnie w tym nowym
        gg,ale tego nei wiem bo mam gg61 więc żygać się chce na widok tego co oni
        porobili na tej stronie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka