Dodaj do ulubionych

Podłączenie internetu

30.01.10, 06:18
Witam proszę o pomoc, chcę podłączyć internet z firmy lokalnej,
przyszli spece podłączyli kabel sygnał jest bo sprawdzili na swoim
laptopie i strony ściąga ale na moim kompie nie ma nic. Niby adres
pobiera z serwera tej firmy i normalnie się łączy, pakiety wysyła o
wiele więcej niż sciąga. Karta sieciowa zintegrowana z płytą główną
ASUS, system operacyjny xp. Proszę o jakieś sugestie, może jakiś
port zablokowany. Antywirus nod odinstalowałem, firewall był z
envidii gdy próbuje go włączyć brakuje jakiegoś składnika chyba nie
działa. Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: smutas Re: Podłączenie internetu IP: *.dsl.bell.ca 30.01.10, 06:55
      A tak wlasciwie to co sie dzieje? Jakie wyskakuja komunikaty w przegladarce gdy
      chcesz otworzyc jakas strone. Co pokazuje ipconfig /all (nie interesuja mnie
      zupelnie 2 ostatnie octety adresu). Czy da sie "pigowac" jakies znane serwery
      (ping gazeta.pl albo ping 80.252.0.145)? Jak masz skonfigurowana karte sieciowa?
      Czy kabel to Ethernet czy inny wynalazek (np koncentryk z TV kablowej)?

powodzenia
      • przemo9504 Re: Podłączenie internetu 30.01.10, 08:45
        Jeżeli chodzi o pingi np. wp.pl to nic nie przechodzi upływa zaraz
        czas i koniec, o konfiguracji nic nie wiem, a kabel wygląda na
        koncentryk trudno jest mi powiedzieć.
        • przemo9504 Re: Podłączenie internetu 30.01.10, 08:54
          Pakiety są wysyłane na serwer ale nic nie przychodzi np 2000
          pakietów wysłanych a odebranych 10
          • Gość: smutas Re: Podłączenie internetu IP: *.dsl.bell.ca 30.01.10, 16:39
            Czyli masz internet z firmy kablowej i komputer podlaczony jest do modemu.
            Jaki adres IP pokazuje ipconfig? tak jak mowilem wazny jest w zasadzie pierwszy
            octet - powinno byc cos na krztalt 83.xxx.xxx.xxx. Jesli wyswietla sie
            192.xxx.xxx.xxx, 10.xxx.xxx.xxx to sa to adersy prywatne to najczesciej wskazuje
            na zle zaktywowany modem. Chociaz niekoniecznie, mozliwe jest ze po prostu
            komputery ustawione sa za NATem.
            Pingowanie zwiazane jest tez z pewnym trickiem. Otoz nie wszystkie serwery
            odpowiadaja na paczki ICMP. Np. Microsoft nalezy do grupy ignorujacej pingi.

Jesli chodzi o twoj przypadek to wyglada na firewall blokujacy ruch ze swiatem
            zewnetrznym. Sprobuj zalogowac sie w trybie awaryjnym z dostepem do sieci.
            Sprobuj wylaczyc zabezpieczenia lub je usun. Sprawdz czy siec ci zadziala. Jesli
            wystko pojdzie pomyslnie zaloguj sie ponownie w trybie normalnym i zainstaluj
            np. Avast lub AVG.
            cheers
            • przemo9504 Re: Podłączenie internetu 30.01.10, 16:54
              komputer podłączony jest do sieci przez kabel nie do modemu adres jest
              prawidłowy, firewalla chyba już nie mam miałem z nviddi próbuje zalogować się
              awaryjnie może to coś da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka