Dodaj do ulubionych

Ciekawa retoryka UE

IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 15.03.04, 19:52
Unia Europejska zada od Microsoftu aby ten wylaczyl Media Player z Windowsa
po to aby inna firma Real Networks mogla sie lepiej rozwijac.
Zada takze ujawnienia kodu zrodlowego Windows dla firmy Sun zeby ta mogla
lepiej dostkonalic swoj produkt i przez to tez lepiej sie rozwijac.

Moze latwiej byloby zazadac aby Microsoft podzielil sie czescia zyskow ze
sprzedazy swoim wyrobow z innymi fimami.

Okazuje sie ze dla UE system operacyjny i inne oprogramowanie komputera nie
jest wlasnoscia jego tworcy a wlasnoscia publiczna. Mozna wiec narzucac i
wymagac dokonywania zmian w nim.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pollak Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.04, 20:05
      Zobacz co Unia ZADA od Polski prawie codziennie.
      • Gość: cs Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.k241.webspeed.dk 16.03.04, 00:36
        Chciala Polska do Unii, to musi sie dostosowac.
        Nikt na sile nas nie ciagnal.
    • maciejpoczta Re: Ciekawa retoryka UE 15.03.04, 20:11
      Uważam, że wszelkie kwestie dotyczące udostępnienia bądź nie kodu źródłowego programu powinny zależeć od woli producenta, w tym przypadku Microsoft'u. Jak zechce to ujawni, nie zechce to nieujawni. Proste, w końcu on jest właścicielem praw autorskich. A firma Sun niech sobie doskonali swój produkt. Na zdrowie. Natomiast co do wymogu aby można było CAŁKOWICIE usunąć z dysku WMP, czy IE to jestem jak najbardziej za. Sam do niedawna używałem wyłącznie WMP9 i uważam go za całkiem przyzwoity odtwarzacz, ale znalazłem inny, bardziej mi odpowiadający. Przyznam, że te kilkadziesiąt MB, (a razem z IE, którego również nie używam pewnie ok 100MB) miejsca na HDD wolałbym przeznaczyć na co innego niż aplikacja, której nie potrzebuję.
      • Gość: piecyk gazowy Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.visp.energis.pl 15.03.04, 23:16
        Twa "teza" o odinstalowaniu WMP może okazać się mylna. Zdecydowana większość
        windowsowskich playerów korzysta z WMP, jest on praktycznie zintegrowany z
        sytemem (wszak najważniejsze są kodeki). U mnie katalog WMP zajmuje 16 MB, z
        czego 9 MB to instalator WMP 9 (którego zaraz wyrzucę, bo jest zupełnie
        niepotrzebny).

Po "odinstalowaniu" praktycznie usuwa się z systemu tylko
        tę "powłokę", "skórę", interefejs. „Bebechy” ;-) WMP zostają i są
        wykorzystywane np. przez Winampa.

Przy okazji: WMP oferuje najwyższą jakość dzięku w Windows. A np. Apple’owskie
        iTunes pod tym względem wypada tragicznie!

Pozdrawiam! :-)
        • maciejpoczta Re: Ciekawa retoryka UE 16.03.04, 09:27
          Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Twa "teza" o odinstalowaniu WMP może okazać się mylna. Zdecydowana większość
          > windowsowskich playerów korzysta z WMP, jest on praktycznie zintegrowany z
          > sytemem (wszak najważniejsze są kodeki). U mnie katalog WMP zajmuje 16 MB, z
          > czego 9 MB to instalator WMP 9 (którego zaraz wyrzucę, bo jest zupełnie
          > niepotrzebny).

Oczywiście wiem, że w chwili obecnej nie ma możliwości całkowitego odinstalowania zarówno WMP, jak i IE. Chodziło mi o to, żeby Microsoft w następnej odsłonie okien był zobowiązany wprowadzić taką możliwość. Nawet kosztem radykalnej przebudowy windowsa.

> Przy okazji: WMP oferuje najwyższą jakość dzięku w Windows. A np. Apple?o
          > wskie iTunes pod tym względem wypada tragicznie!

Myślisz chyba nie tyle o samym WMP9, ile o formacie WMA? Zgadzam się. Z tym, że ten format obsługują też inne odtwarzacze. Co do WMP9, to faktycznie, jak na moje potrzeby, oferuje całkiem przyzwoitą jakość dźwięku, ale odtwarzacz którego od jakiegoś czasu używam w niczym mu nie ustępuje.
          • Gość: piecyk gazowy Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.04, 09:45
            maciejpoczta napisał:

> Myślisz chyba nie tyle o samym WMP9, ile o formacie WMA? Zgadzam się. Z tym,
            że
            > ten format obsługują też inne odtwarzacze. Co do WMP9, to faktycznie, jak na m
            > oje potrzeby, oferuje całkiem przyzwoitą jakość dźwięku, ale odtwarzacz
            którego
            > od jakiegoś czasu używam w niczym mu nie ustępuje.

Nie. Myślę o iTunes i jego kodekach. Przykładowo: ta sama mp3 odtwarzana w
            iTunes brzmi ZDECYDOWANIE GORZEJ niż w WMP.

Pozdrawiam. :-)
    • Gość: piecyk gazowy Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.visp.energis.pl 15.03.04, 22:06
      Mnie też śmieszy, że Unia żąda, aby w Windows nie było żadnego playera. Co to
      ich obchodzi?! Jak MS będzie chciał żeby w Windows był Office, to jego sprawa.
      Widać w tej UE za bardzo się nudzą.
      • Gość: kell Re: Ciekawa retoryka UE IP: 24.42.162.* 15.03.04, 22:51
        taa, zgadzam sie, teraz to juz troche za pozno, moze trzeba bylo zareagowac
        kilka lat temu jak ms nieuczciwa konkurencja niszczyl netscape, gdy w usa toczyl
        sie proces antymonopolowy.. a teraz to mysle, ze najlepiej by ukarali microsoft
        nie zmuszaniem do zmieniania produktu, ale raczej wylaczeniem produktow nie
        spelniajacych unijnych wymagan z roznorakich przetargow...

btw. 2ga sprawa jest taka, ze nasi dzielni poslowie wywalczyli 0 na siec, tylko
        nikt nie mowi, ze w obecnej formie czekaja uzytkownikow wieksze podwyzki niz w
        przypadku tego co unia zalecala. czasem nie wszystko z bliska jest tak pieknie
        jak sie blyszczy z daleka
        • Gość: jck.x Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 15.03.04, 23:24
          > btw. 2ga sprawa jest taka, ze nasi dzielni poslowie wywalczyli 0 na siec,
          tylko
          > nikt nie mowi, ze w obecnej formie czekaja uzytkownikow wieksze podwyzki niz w
          > przypadku tego co unia zalecala. czasem nie wszystko z bliska jest tak pieknie
          > jak sie blyszczy z daleka

ha, ha pisałem o tym na forum, nawet wykazując ten fakt na konkretnych liczbach.
          ale nie mam paranoi, ani manii wielkości i nie frustruję się że posłowie akurat
          nie czytali moich postów. Szkoda mi tylko, że jak widać z głosów na forum
          ludzie poddali się znakomicie manipilacji polityków (głównie z PiS i SLD).
          Przyczyną drogiego internetu jest tymczasem monpol tpsa a nie 22% vat zamiast
          zw. (I Balcerowicz, jak często, ma rację). As simple as that !
          • Gość: kell Re: Ciekawa retoryka UE IP: 24.42.162.* 15.03.04, 23:47
            tak to potem jest. ktos z rzadu cos powie, dziennikarz w tv przekreci, a potem
            wyjdzie, ze to wszystko wina unii, balcerowicza i diabel wie czego innego.
      • maciejpoczta Re: Ciekawa retoryka UE 16.03.04, 09:34
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Mnie też śmieszy, że Unia żąda, aby w Windows nie było żadnego playera. Co to
        > ich obchodzi?! Jak MS będzie chciał żeby w Windows był Office, to jego sprawa.
        > Widać w tej UE za bardzo się nudzą.

Chciałbym, żebyś dobrze zrozumiał moje poprzednie posty. Oczywiście również nie przeszkadza mi, że microsoft dostarcza wraz z systemem inne oprogramowanie. Tak samo jest w przypadku wszystkich chyba dystrybucji Linuksa i nikogo to nie razi. Chodzi mi tylko o to, żeby była możliwość usunięcia aplikacji z których nie korzystasz.
    • Gość: JP Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.03.04, 06:09
      Myslalem, ze kell i jego koledzy sie uciesza :) UE grozi sankcjami jezeli MS
      nie zmieni sposobu sprzedazy Windowsa w europie.
      Jakimi sankcjami? Tego sie nie doczytalem. Wszystko odbywa sie za zamknietymi
      drzwiami.
      Wszystko wskazuje na to ze jezeli MS nie dostosuje sie do regol UE to UE wyda
      embargo dla Windows.

Oczywiscie jest to czysta polityka nie majaca nic wspolnego z dobrem konsumenta.
      Takze, proces ten moze sie ciagnac latami.
      Pierwsze jednak reakcje na wypowiedz szefa The European Union’s antitrust
      spowodowaly male spadki notowan MS na gieldzie.
      • Gość: kell Re: Ciekawa retoryka UE IP: 24.42.162.* 16.03.04, 06:34
        retoryka powiadasz?:) micro$oft dba o dobro klienta dlatego obniza ceny, dlatego
        dodaje swoje wspaniale dodatki, by zaden uzytkownik nie musial meczyc sie z
        takimi nedznymi rzeczami jak winamp, itunes, real player i wszystko inne...
        to jest tylko i wylacznie sprawa $$$ a nie tego co uzytkownik chce.
        gdyby do windows zamiast wmp byly dolaczone itunes, to pewnie kazdy by uzywal
        itunes etc.
        tutaj dobro uzytkownika nie ma nic na celu, chodzi tylko o kase. ciekawe jak
        sobie microsoft poradzi. w usa wiedzial na jakiego kandydata postawic w czasie
        ostatnich wyborow (i proces zostal praktycznie umozony).. ciekawe czy jak sie
        zmieni rzad, to znowu bedzie chcec dowalenia w monopolo. oj dostac sie w 2
        fronty, od ue i usa.. nieciekawa bylaby sytuacja microsoftu.

wiesz gdyby bylo tak "niech wygra lepsze" to by nie bylo problemu, ale jak to z
        microsoftem bywa to na sile przepychaja swoje zamkniete formaty audio/video
        ograniczajac te konkurencji (dlaczego wma nie obsluguje ra i qt?) potem taki
        zupelnie zielony uzytkownik wchodzi na www, chce odtworzyc plik real audio, a tu
        dostanie komunikat o bledzie. myslisz, ze bedzie chcial sciagnac real audio
        player? guzik, przecietna lama wybierze inny format. i to jest wlasnie
        nieuczciwa konkurencja.
        • Gość: JP Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.03.04, 07:11
          Zazdroszcze ci twojego wieku i sposobu myslenia :))

Postaraj sie o swoj wlasny biznes a wtedy porozmawiamy.

Myslisz ze Hiszpania wycofa teraz wojska?
          • Gość: kell Re: Ciekawa retoryka UE IP: 24.42.162.* 16.03.04, 07:34
            wiesz, z punktu widzenia biznesu to taka sytuacja jest zrozumiala, ale nie mylmy
            biznesu z dobrem uzytkownika. dla mojego dobra moge popierac ue. jako uzytkownik
            systemu nie-m$ mam ograniczony dostep do takich technologii, nigdy nie bede miec
            narzedzi, bo albo nie beda wlaczane do dystrybucji (beda komercyjne, o ile
            microsoft udzieli licencje konkurentowi - watpliwe), nie bede mial natywnych
            kodekow (na razie wiele systemow korzysta z dll windowsa, dzial niestety tylko
            na cpu intela), bo jezeli ktos je napisze to zostanie podany do sadu za zlamanie
            patentu. wiec sadzisz, ze dla uzytkownika ta sytuacja jest taka ok?

z punktu widzenia biznesu, chyba kazdy dazy do dominacji, inne systemu
            operacyjne rowniez:) zreszta ostatnio na 'system developement' byla o tym mowa,
            ze firma bedzie uzywac produktow konkurencji jezeli tylko bedzie mogla na tym
            zarobic, wypiscic wlasny produkt szybciej (byla mowa o zastosowaniu macow przez
            ibm w latach 80tych by polepszyc prace developerow:) tylko czy dobro biznesu to
            to samo co dobro klienta? tutaj mam spore watpliwosci..

co do tej hiszpanii.. wycofa sie czy nie. najsmutniejsze jest, ze gdy tak sie
            stanie, to tylko udowodni to niewlasciwym ludziom, ze wystarczy zabic te
            kilkaset osob by doprowadzic do wycofania wojsk. nie chcialbym byc zlym
            prorokiem, ale chyba nie trzeba sie domyslac w jakim kraju bedzie mozna
            sprawdzic to ponownie ..:(
            • Gość: JP Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.03.04, 07:54
              A kto powiedzial ze biznes kieruje sie dobrem uzytkownika? Jak by to byla
              prawda to np. blacha samochodow bylaby grubsza a moze i nierdzewna.

Pisalem to tylko w takim kontekscie ze UE walczac z Microsoftem zaslania sie
              dobrem uzytkownika a w konsekwencji zupelnie nie o to chodzi.

Co do Hiszpanii to ja stawiam, ze nie wycofaja i zupelnie nie dlatego ze
              ewentualne wycofanie byloby wygrana Al Kaidy. Jeszcze raz zwyciezy prawo
              dolara.
              • gray Re: Ciekawa retoryka UE 16.03.04, 08:01

a więc skoro i UE i M$ w swoich postępowaniach kieruje się jednakowo
                pojętym "dobrem użytkownika" to chyba nie ma sprawy. pora jedynie żeby trzeci
                wykorzystał to, że dwóch się bije :)

Gość portalu: JP napisał(a):

a więc skoro i UE i M$ w swoich postępowaniach kieruje się jednakowo
                pojętym "dobrem użytkownika" to chyba nie ma sprawy. pora jedynie żeby trzeci
                wykorzystał to, że dwóch się bije :)

> Co do Hiszpanii to ja stawiam, ze nie wycofaja i zupelnie nie dlatego ze
                > ewentualne wycofanie byloby wygrana Al Kaidy. Jeszcze raz zwyciezy prawo
                > dolara.

a mi się wydaje, że sobie pójdą. dolary dolarami ale tak sobie się ich nie
                dostaje - hiszpania wygrała jakieś przetargi na odbudowę iraku?
                • gray trochę mi redagowanie nie poszło, sorry ;) [n/t] 16.03.04, 08:06

• Gość: kell Re: Ciekawa retoryka UE IP: 24.42.162.* 16.03.04, 08:09
                  > a więc skoro i UE i M$ w swoich postępowaniach kieruje się jednakowo
                  > pojętym "dobrem użytkownika" to chyba nie ma sprawy. pora jedynie żeby trzeci
                  > wykorzystał to, że dwóch się bije :)

a ja bede powtarzac to samo. uzytkownik korzysta tak dlugo jak ma wybor pomiedzy
                  roznymi produktami. jezeli ue zmusi ms to w pewnym sensie user bedzie mial
                  wybor. praktycznie, to nic nie zmieni bo system bedzie dzialac dobrze dopiero z
                  wmp. gra o marchewke i kary:)

> a mi się wydaje, że sobie pójdą. dolary dolarami ale tak sobie się ich nie
                  > dostaje - hiszpania wygrała jakieś przetargi na odbudowę iraku?

tez tak mysle, moze nie od razu, ale po malu zaczna sie wycofywac. do tego chyba
                  zmienia zdanie w sprawie konstytucji i podzialu glosow. no coz, polacy powinni
                  sie w koncu jednak zdecydowac (chociaz ten rzad poszedl tak w zaparte, ze
                  predzej padnie niz oni zgodza sie na ustepstwa), ze usa sa daleko, a sila i
                  przyszlosc lezy we ue.
                • Gość: JP Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.03.04, 08:30
                  Tutaj niema trzeciego.
                  To poczatek wojny gospodarczej miedzy US i UE.
                  Ten podany przypadek jest jednym malym elementem tej gry.

Hiszpania "wygrala" kontrakty przed wojna i to nie w Iraku.
                  • gray Re: Ciekawa retoryka UE 16.03.04, 15:52
                    Gość portalu: JP napisał(a):

> Tutaj niema trzeciego.

i ludzie myślący w ten sposób bardzo się, imo, zdziwią :)

> To poczatek wojny gospodarczej miedzy US i UE.
                    > Ten podany przypadek jest jednym malym elementem tej gry.

a wiesz, że wojna napędza gospodarkę? a wiesz, że w europie nie ma microsoftu?
                    a wiesz co jest? :)

> Hiszpania "wygrala" kontrakty przed wojna i to nie w Iraku.

a zatem na jaką cholerę mają narażać tyłki za darmo (i to nie tylko tyłki
                    żołnierzy jak się niedawno okazało)?
    • Gość: JP Re: Ciekawa retoryka UE IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 19.03.04, 04:01
      No i juz sie wszystko wyjasnilo. Unia Europejska chce 100ml euro.
      Widac potrzebuja zatkac jakas dziure w wydatkach unijnych a moze zatrudnic
      dodatkowo kilku pracowanikow administracyjnych i brakuje im na place.

Trzeba bylo tak odrazu. Tyle pieniedzy to Gates nosi w swojej podrecznej
      aktowce. Mysle ze wspomoze UE i jej komisarza d/s konkurencji.
      • Gość: kell Re: Ciekawa retoryka UE IP: 24.42.162.* 19.03.04, 06:11
        ooo:) i teraz panowie komisarze z UE, badzcie konsekwentni, ruszcie open source
        do administracji unijnej, bo inaczej to skok na kase, skoro ktos jest zly ale
        uzywamy jego softu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka