Dodaj do ulubionych

Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spamem?

IP: 217.96.65.* 15.03.04, 21:17
Bill Debil szaleje z zarabianiem kasy!! MOZE ABONAMENT ZA 1KM RUCHÓW MYSZKĄ??
Obserwuj wątek
    • Gość: asnigdynieodmawia gates - wstydu nie masz chciwy buraku !! IP: *.dsl.pipex.com 15.03.04, 21:18
      gates - wstydu nie masz chciwy buraku !!
      • Gość: Wacuś Tylko tyle umiesz powiedzieć? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.04, 01:33
        A że Balcerowicz musi odejść? Zapomniałeś?!
        • Gość: Nie fan Gatesa Ech Wacuś, Wacuś... IP: *.chello.pl 16.03.04, 07:48
          Gates przespał rozkwit Sieci, i załapał się do przedostatniego wagonu. To teraz
          kombinuje jakby tu przesiąść się do lepszego. Ponieważ ma już chyba monopol na
          mechanizmy rozsyłające pocztę bez wiedzy użytkownika, czas na tym zarobić, nie
          sądzisz?

Całe szczęście, że Sieć nie wygląda tak jak to widzi przeciętny użytkownik
          Explorera.
          • Gość: Ludwik Re: Ech Wacuś, Wacuś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 10:12
            Żadnego monopolu nie ma, większość serwerów poczty działa pod kontrolą Linuxa.
            Na szczęście.
            • stonka69 Ja bym płacił 5gr za każdy email... 16.03.04, 16:29
              ...gdybym miał gwarancję, że nie będę dostawał spamu.
              Wysyłam mniej niż 10 maili dziennie - wychodzi 15 zł miesięcznie - nie majątek,
              według mnie warto.
              • Gość: Jaś Re: Ja bym płacił 5gr za każdy email... IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 16.03.04, 17:02
                A ja bym nie płacił.

Spam to nie chciane wiadomości. A od kiedy Bill Gates wie, co ja chcę - a
                czego nie chcę otrzymywać?

Ludzie - czy Bill Gates ma prawo brać nas za aż tak wielkich kretynów? Problem
                "zapychania sieci" przez spam nie polega na ilości e-maili (100
                jednokilobajtowych listów nie jest obciążeniem, jeden 100 MB może być), nie w
                ich "masie" (jeżeli 60% to spam, to jest to i tak niewielka redundancja), ale
                w samej ideii reklamy - bo jak nie będzie spamu w e-mail, to banery, jak nie
                banery to ... - i tak dalej. Co ciekawe, pieniądze na reklamę jakoś się
                znajdą: co w tym trudnego aby jakiś producent np. samochodów kupił "znaczek" i
                nękał nas... o nie, już nie spamem, ale "opłaconą korespondencją"? Na dziś
                wystarczają: a. filtry (kill-file) odbiorcy e-mail (nie gdzieś tam "odgórna
                cenzura", ale po prostu w dobrym programie klienta); b. łapanie spamerów
                naruszających prawo (np. oferujących narkotyki itp.). Wreszcie, jak ktoś
                bardzo chce, to może nie odbierać wiadomości nie podpisanych podpisem
                cyfrowym. Problemu więc nie ma.

A że są ludzie, co to by chcieli aby za powietrze płacić... cóż jest to i
                chore i nagminne. Jak Bill Gates chce "znaczków" - niech zbuduje drugi
                Internet. Bo od tego ręce precz.
    • Gość: Leszek Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spamem? IP: 80.55.222.* 15.03.04, 21:20
      Beznadzieja. Ja wysylam ok 50-100 maili dziennie (i to tylko dlatego ze juz
      nie mam czasu na spam:), wraz z kolegami w naszej niewielkiej firmie bedzie
      to ok 400 dziennie = 8000 miesiecznie == 400 zl/m-c. Gates sie starzeje i
      szuka kasy metodami naszych Urzedow Skarbowych. W koncu przeciez byl u nas na
      szkoleniu w ubieglym roku :)
      • Gość: Andrzej Najlepiej uniemozliwic wysylke spod Windows:-) IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 00:39
    • Gość: Jazz Najważniejsze powiedzieć ludziom czego mają chcieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 21:22
      Jak łatwo zauważyć Bill Gates ma genialną koncepcję "opodatkowania"
      wszystkiego, co tylko jest możliwe. A ja mam w nosie filtry antyspamowe.
      Czyszczę pocztę codziennie, a to co mi przeszkadza wyrzucam nie czytając.
      Wiele wody w Wiśle upłynie zanim stwierdzę, że spam jest dla mnie problemem.
      Myślę, że problem spamu jest nagłaśniany specjalnie dla "przygotowania
      gruntu" pod wprowadzenie opłat za e-mile. Obym był złym prorokiem.
      • Gość: jacek Re: Najważniejsze powiedzieć ludziom czego mają c IP: *.cs.ubc.ca 15.03.04, 21:44
        Jak bedziesz otrzymywal 100 listow-smieci dziennie (nie wliczajac listow
        generowanych przez wirusy - te sa latwe do wykrycia), to Ci sie reczne
        czyszczenie znudzi (no chyba ze nie masz innego zajecia). Nie wspomne juz o
        stanie skrzynki po kilkudniowej przerwie w czytaniu poczty.

Co do oplat to rzeczywiscie jakas bzdura. Na jakim poziomie zaczynalyby sie
        oplaty? Chyba nie musielibysmy placic za przesylanie emaili w obrebie jednej
        firmy/instytucji, ale co gdy firma ma odzialy w roznych miastach//panstwach itd.

Pozdro,
        Jacek
        • Gość: maciej Za dużo spamu? Zmień adres! IP: *.client.comcast.net 15.03.04, 22:49
          100 spamów dziennie to rzeczywiście dużo. Zamiast narzekania, sugeruję koledze
          zmianę adresu emailowego. Z mojego doświadczenia wynika, że jest to niezwykle
          skuteczny sposób (choć oczywiście zmiana wymaga nieco wysiłku). Nowy adres
          trzeba pilnować jak numer karty kredytowej, i odmawiać jego podania, o ile nie
          jest to absolutnie konieczne. Do zakupów online lepiej stosować osobny adres,
          zmieniany co kilka miesięcy.
          Ostatnio dokonałem takiej operacji i uciąłem spam z kilkunastu śmieci tygodniowo
          (tak, już takiej ilości miałem dosyć) do zera.
          • stonka69 Re: Za dużo spamu? Zmień adres! 16.03.04, 16:32
            Wystarczy, że ktoś wpisze go do swojej książki adresowej i wirus roześle go po
            świecie, albo, że ktoś wyśle coś do wszystkich w swojej książce i nie ukryje
            adresów... Najlepiej pilnowany adres po jakimś czasie będzie zaspamowany.
            • Gość: Jaś Re: Za dużo spamu? Zmień adres! IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 16.03.04, 17:08
              Jeżeli chcesz nie dostawać spamu, to wystarczy że poprosisz o podpisywanie
              e-maili przez nadawców podpisem cyfrowym. Program do czytania e-maili na dzień
              dobry zostawia w skrzynce tylko te, które mają podpisy ok. Problem?
        • Gość: Antyspamer Re: Najważniejsze powiedzieć ludziom czego mają c IP: *.ydp.com.pl 16.03.04, 08:28
          A ja sobie sam skonfigurowałem własne filtry i z pewnych określonych domen
          maili nie odbieram i juz. Przeciez wystarczy tylko przejrzec naglowki takich
          maili. bardzo czesto powtarzaja sie te same domeny, zmieniajac tylko loginy
          nadawcow, to co za problem zrobic filtr ktory wyrzuci wszystkie maile majace w
          nazwie hosta np.: costamcostamcostam.com :)
          U mnie dziala. updejduje filtr dodajac kolejne wpisy gdzies tak raz w miesiacu,
          wiec nie jest to wielki wysilek. Baaa i da sie to nawet pod winda zrobic :)

Trzeba tylko chciec.
        • Gość: mirek nie daje się swojego adresu byle komu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 09:25
          ja jakoś nie dostaję żadnych spamów na niektóre swoje adresy, ponieważ
          otrzymali je tylko odpowiedzialni ludzie, którzy nie handlują danymi. Zacznij
          od siebie i zacznij chronić swoje dane osobowe
        • Gość: Ludwik Re: Najważniejsze powiedzieć ludziom czego mają c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 10:15
          DLa mnie spam przestał być problemem odkąd używam inteligentnego filtru
          antyspamowaego w Mozilli. Wszystko mi ładnie odfiltrowuje.
    • Gość: msz Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: *.137.hiper0-nic2.std.dialup.ncf.ca 15.03.04, 22:27
      Gość portalu: user napisał(a):

> Bill Debil szaleje z zarabianiem kasy!! MOZE ABONAMENT ZA 1KM RUCHÓW MYSZKĄ??

Absolutnie sie zgadzam z wypowiedzia. W Polsce nalezy opatentowac liczbe 0 oraz
      1 i kazac sobie placic innym.

GW:
      "Płacenie pięciu groszy za wysłanie e-maila nie zrujnowałoby statystycznego
      internauty, byłoby jednak poważnym problemem dla spamerów, którzy rozsyłają
      tysiące e-maili dziennie. "

Ta ciagla nieodparta chec polozenia lapy na Internecie i branie mamony.
    • Gość: ane Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: *.wroclaw.mm.pl 15.03.04, 23:04
      smerfny pomysł... Bill pracuje na pozycję niekwestiowanego lidera wsród
      najbogatszych ludzi swiata i zapewnia ja sobie na najbliższe
      5000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 lat ;)
    • Gość: Gosc Oburzac sie mozna ale ze spamem cos zrobic trzeba IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.03.04, 23:12
      Tylko co?
    • Gość: Marcin M. Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: *.aster.pl / 212.76.39.* 15.03.04, 23:40
      To jakis obled. Gates znalazl kolejny sposob na wyciagniecie od nas, zwyklych
      uzytkownikow pieniedzy za... nic! Jak juz wprowadzac oplaty za maile, to i za
      posty na usenecie, jak za posty na usenecie, to moze i za notki na forum takim
      jak to? Za ogladanie www, za klikanie mysza i klepanie w klawiature na IRCu? No
      i najwazniejsze - KOMU uzytkownicy internetu mieliby placic? Providerowi? Niby
      jakim prawem dwa razy za te sama usluge? A moze pan Gates powola
      jakas "Organizacje Chroniaca Internautow Przed Spamem" i w gescie dobrej woli
      stanie na jej czele i bedzie pobierac oplaty za maile? Srodki oczywiscie
      przeznaczy na jakis "zbozny cel", jak chocby ciche finansowanie kolejnej firmy
      twierdzacej iz posiada prawa autorskie do jakiejs wersji linuksa..
      • Gość: Lech Taczka Komentarz godny artykułu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.04, 01:34
        .
    • Gość: Immortal I to jest słuszna koncepcja IP: *.icpnet.pl 15.03.04, 23:53
      Wliczanie w abonament np. 1 zł za, powiedzmy, możliwość wysłania 1000 e-maili
      nie zrujnuje przeciętnego internauty, a może zasadniczo zmienić ilość
      rozprzestrzenianego spamu. Mnie spam ten tak bardzo irytuje, że byłbym skłonny
      zapłacić nawet 10 zł miesięcznie więcej, byleby tylko nie dostawać maili z
      paniami rozkładającym przede mną swe uda w każdej wiadomości, albo reklam
      cudownego specyfiku na wzrost członka. Tymczasem każdego ranka dostaję na swoje
      konto kilkanaście-kiladziesiąt egzemplarzy podobnego śmiecia. Billu czasem gada
      od rzeczy, ale tym razem inicjatywa zasługuje choćby na dłuższe zastanowienie,
      nim się ją zupełnie odrzuci.
      • Gość: ksin Re: I to jest słuszna koncepcja IP: 80.50.5.* 16.03.04, 07:05
        nie trzeba bylo przegladac po nocach
        stron tego typu iupodawac swoj adres
        • Gość: Immortal [...] IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 08:51
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Jaś [...] IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 16.03.04, 17:16
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Jaś Re: I to jest słuszna koncepcja IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 16.03.04, 17:11
        Wyłącz HTML i załączniki. Zero ud zobaczysz. Stosuj prawdziwy system
        operacyjny, a nie jego namiastkę zwaną Windows. I zasłoń dobrze okna, gdyby
        przypadkiem latem wróciła moda na mini.
    • Gość: jendrysz Re: Czy znaczki - spamy z konta Gates-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 00:30
      Spamerzy zapłacą i nadal będą wysyłąć.
      Ciekawe co by zrobił Gates, gdyby z jego konta jakiś haker rozsyłał miliony listów?
      Znacznie lepszym rozwiązaniem jest wyrażanie zgody na odbieranie listów od
      zgłaszającego chęć korespondowania.
      Czyli: najpierw każdy chętny na korespondencje ze mną powinien przysłać mi
      (zamiast typowego maila) swoją prośbę-wizytówkę i dopiero po otrzymaniu mojej
      zgody mógłby wysyłac do mnie listy. Taka prośba, zgoda powinna być jednokrotna i
      standardowa, by nie mogła zawierać reklamy.
      • Gość: Ludwik Re: Czy znaczki - spamy z konta Gates-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 10:19
        Taki pomysł został już zrealizowany w protokole Jabber (www.jabberpl.org) i
        chyba rzeczywiście się sprawdza.
    • Gość: Lech Taczka Panie Hubercie Saliku, czy Pan... IP: 62.87.141.* 16.03.04, 00:57
      ...ma jakiś kompleks na punkcie Billa Gatesa?
      Pozbierał Pan do kupy jakieś skorupy z internetu i wysmażył kolejny artykuł, w
      którego osią jest Micro$oft. Przecież nie tylko ta firma zgłasza rozmite i nie
      zawsze seksowne pomysły dotyczące ograniczenia spamu. Umknęły Pańskiej łaskawej
      uwadze?
      Znowu niedobry i pazerny Bill G podpiera Pańską twórczość. Może uda się
      wprowadzić jakąś okresową rotację, co?
      • Gość: Ludwik Re: Panie Hubercie Saliku, czy Pan... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 10:23
        Może dlatego, że jak pan X bredzi głupoty o przyszłości internetu to sobie
        bredzi. Ale jak bredzi, ktoś z takimi możliwościami jak pan Gates - to już robi
        się problem.
    • Gość: maruda ciekawe IP: *.gdynia.mm.pl 16.03.04, 05:39
      Płacenie pięciu groszy za wysłanie e-maila nie zrujnowałoby statystycznego
      internauty, byłoby jednak poważnym problemem dla spamerów, którzy rozsyłają
      tysiące e-maili dziennie.

Niezbyt trafia mi ten sposób do przekonania. Może dlatego, że wysyłanie e-maili
      już płacę - w postaci abonamentu za hosting (1), w postaci abonamentu za
      korzystanie z internetu i związanej z tym możliwości posiadania skrzynek (2)
      oraz godzenia się na reklamy w przypadku korzystania z tzw. skrzynek darmowych (3).

Dlaczego miałbym jeszcze dopłacać?

• Gość: ksin Re: ciekawe IP: 80.50.5.* 16.03.04, 07:12
        bo wielki brat ze stanow
        chce zaczac pobierac oplaty

jedyne wyjscie przestac uzywac (kupowac) jakiekolwiek ich produkty,
        aby nie mieli kasy na lapowki(lobbing, marketing - u nich chyba tak to zwa),
        propagujace chore pomysły bila-debia
        • Gość: Zenobiusz Re: ciekawe IP: *.ydp.com.pl 16.03.04, 08:32
          Heheheeh jak ludzie przsestaną kupować produkty MikroSzoftu, to upadnie cała
          światowa gospodarka hehehehe ;>
          (taki żarcik).
          Pozdrawiam i popieram!
          Olejmy ich i bedziemy miec spokoj, zarowno ze spamem jak i z Billem :)
        • Gość: maruda Re: ciekawe IP: *.gdynia.mm.pl 16.03.04, 08:33
          Gość portalu: ksin napisał(a):

> bo wielki brat ze stanow
          > chce zaczac pobierac oplaty
          >
          > jedyne wyjscie przestac uzywac (kupowac) jakiekolwiek ich produkty,
          > aby nie mieli kasy na lapowki(lobbing, marketing - u nich chyba tak to zwa),
          > propagujace chore pomysły bila-debia

Ja bym się nie wieszał na Billu. Bo większość skrzynek mam na serwerach
          linuksowych. Krytykuję jedynie pomysł, a raczej to, co przedstawił Hubert Salik.

• Gość: robert Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.04, 07:11
      Nie wiem, czy rozwiązaniem nie byłyby darmowe konta, przy założeniu których
      podpisywałoby się umowę z portalem tak jak konta bankowe na podstawie dowodu
      osobistego lub paszportu. Jak ktoś robi przekręty to go za tyłek i spokój...
    • Gość: internauta Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: 213.199.204.* 16.03.04, 07:12
      A może wprowadzić każdą pocztę szyfrowaną /tylko co na to CIA i FBI/ i
      obowiązkowe e-podpisy. Spamer nie zastosuje podpisu, bo się da przez to
      zidentyfikować. A potem można blokować listy bez podpisu /oczywiście na
      życzenie użytkownika/. A to tego dochodzą klucze do deszyfrowania. Nie podasz
      hasła - nie odczytujesz. A po za tym przestajcie podawać swoje adresy na każdej
      stronie, która o to poprosi. Po tą konta darmowe, by można ich używać podobnie
      do aliasów - zmieniać
    • Gość: Jupiter Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.04, 07:25
      A gdyby na etepe produkcji procesorów komputerowych zaprogramować w nich
      automacik a generującego niepowtarzalny kod komputera. Rzecz w tym że gdyby taki
      kod był dołączany do każdego e-maila,łatwo byłoby zidentyfikować kogoś kto
      wysyła ogromne ilości spamu. Jupiter
      • Gość: spokojny Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: 217.8.162.* 16.03.04, 07:34
        Spoko, czym się tak podniecacie!
        Nie czytać! Wyrzucać!
        A ci, głupcy, co chcą dobrowolnie płacić niech sobie znajdą jakiś szczytny cel.
        Np. konto najbliższego Urzędu Skarbowego.
    • Gość: ron|n Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.03.04, 08:47
      Dlaczego tego Gatesa nikt po prostu nie zastrzeli? Przeciez to po prostu
      absurdalne!
    • Gość: Gość Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: 195.94.204.* 16.03.04, 08:51
      Żeby wysłać spam nie trzeba korzystać z oprogramowania microsoftu. MOzna go
      wysyłać z własnego serwerka np. linuksowego. Znajdą sie na to sposoby i Bill
      będzie i tak mógł myszkę polizać za to statystyczny użytkownik będzie płacił za
      wysłanie maila.
    • Gość: adi Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: *.bsk.vectranet.pl / 195.85.229.* 16.03.04, 10:58
      wcześniej czy póżniej i na spam w płatych mailach znajdzie sie sposób bo to dla
      niektorych jest najtańsza forma reklamy ciekawe naco wtedy wpadnie bili
    • Gość: Horpyna Mam inny pomysł - całkiem poważnie IP: 212.122.214.* 16.03.04, 11:21
      A nie lepiej byłoby wprowadzić wpisywanie hasełek lub ciągów znaków przy
      wysyłaniu maili? Coś jak przy wysyłaniu SMSów w Idei albo przy zakładaniu
      skrzynek na Yahoo. Jeden adresat wiadomości - jedno hasełko. Zrobienie czegoś
      takiego w interfejsie poczty na stronie WWW nie jest chyba wielkim problemem. A
      do Outlooka i innych klientów pocztowych można byłoby wymyślić jakiegoś patcha,
      który przy łączeniu się z serwerem pobierałby hasełko do wpisania i je
      wyświetlał (tak jak przy wysyłaniu SMSów z GG czy tlenu). Może wtedy spamerom
      odechciałoby się śmiecenia, a normalni internauci nie musieliby płacić za
      wysyłanie poczty?

Innym pomysłem byłoby skrócenie okresu ostatniego logowania, które pozwala
      zachować skrzynkę. Nie używasz - żegnaj! Spam często rozsyłany jest z takich
      zakładanych specjalnie kont. Ale to z kolei uderza w osoby, które rzadziej
      sprawdzają pocztę. No, to chyba pozostanę przy konieczności wpisywania
      hasełek :)
    • Gość: QOOD Moze zaczniemy placi za ilosc litere w mailu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 11:45
      Moze zaczniemy placi za ilosc litere w mailu do jest interes , ciekawe ze
      jeszcze BILL G na to nie wpadl , PLACMY ZA WSZYSTKO A CO NIECH BILL TEZ MA COS
      OD ZYCIA , ---------
    • Gość: Joanna NAJLEPSZY POMYSŁ i bez opłat za mail... IP: *.net.autocom.pl 16.03.04, 11:46
      Najprościej wprowadzić odpowiednie rozwiązania prawne oraz podpis
      elektroniczny. Mail bez podpisu? Do kosza.

W Internecie jest tyle śmieci dlatego, że wszystkim wydaje się, ze to
      anonimowe. Jeśli wszystko przestanie być anonimowe (oczywiście i tak nie jest
      anonimowe, ale jak będzie wyraźnie jawne) to skonczy się spam, głupie listy na
      forach, strony-śmieci....
    • Gość: Bond, James Bond czy ktoś jadł rotfisha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 14:14
    • Gość: Andrzej K. Rozwiązanie problemu IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 14:38
      Wystarczy zeby za wysłanie maila do osoby trzeba było jej na konto przesłać 5
      gr ... gdy dostajemy maile otrzymujemy tez kase gdy wysyłamy maile płacimy ...
      spamer wysyłajac duzo maili musi duzo płacić, natomiast zwykły uzytkownik
      zwykle wysyła tyle maili ile otrzymuje ... proste jest piekne ... i nikt na tym
      nie zarabia :)

pozdrawiam
    • Gość: shamandgg Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: *.bu.amu.edu.pl 16.03.04, 15:49
      GATES, pieprzony chciwiec.
      Ja nie dostaje spamu
    • Gość: Lukasz Kozicki Re: Czy znaczki na e-maile uchronią nas przed spa IP: *.gdynia.mm.pl 16.03.04, 17:55
      To wcale nie Gates zaproponował pierwszy e-znaczki - ta idea była juz
      dyskutowana około roku 1995. I jeśli nadawca miałby płacic odbiorcy (a nie np.
      do kasy Państwa czy jakiejś instytuji) - pomysł wcale nie musi być zły, o ile to
      odbiorca będzie decydował o wysokości opłaty - np. darmo od znajomych, 1zł od
      obcych z domen *.pl, ale 10 zł za każdy e-mail od znanych spamerów :-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka