Dodaj do ulubionych

Poczta e mail

19.07.10, 18:21
Witam
Chciałbym poprosić użytkowników forum gazeta.pl , o spostrzeżenia (zdanie) na temat zalet b.dobrej poczty e mail tzn jej funkcjonalność, parametry, obsługa itd (czyli jak ona ma wyglądać, oraz co najbardziej sobie cenicie.

Proszę o szczere wypowiedzi.
Dziękuje
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tomek-aj Re: Poczta e mail 20.07.10, 12:33
      Więc zaczynając od pojemności to odkąd gmail wyznaczył nowe standardy
      nie trzeba się za bardzo tym przejmować bo o ile poczta nie będzie
      odbierała dużej ilości maili z bagażem załączników to te kilka Gb
      powinno wystarczyć. Jeśli już mowa o załącznikach to dla mnie jest
      dość znaczące żeby to ograniczenie wielkości załącznika było jak
      najwyżej, bo nie jednokrotne dzielenie plików na części jest dość
      nużące. Obecnie jest też standardem grupowanie wątków, czy
      przyklejanie etykiet co bardzo ułatwia pracę. poza tym większość
      użytkowników ma kilka kont email... jedne są dość stare ale czasami
      są powiązane z jakimiś portalami dlatego przydatną rzeczą jest
      możliwość importowania wiadomości z innych kont. To tak pobieżnie na
      co ja zwracam uwagę.
      • Gość: o w morde Re: Poczta e mail IP: *.c194.msk.pl 27.07.10, 20:18
        tomek-aj napisał:

> Jeśli już mowa o załącznikach to dla mnie jest
        > dość znaczące żeby to ograniczenie wielkości załącznika było jak
        > najwyżej, bo nie jednokrotne dzielenie plików na części jest dość
        > nużące.

tak to jest gdy sie nie wie, ze system sam dzieli za duze pliki przed wyslaniem
        a po stronie odbiorcy sam je scala
        tak bylo i jest od zawsze w windzie - nie ma potrzeby robic tego ....recznie
        • smutas Re: Poczta e mail 03.10.10, 20:57
          "tak to jest gdy sie nie wie, ze system sam dzieli za duze pliki przed wyslaniem a po stronie odbiorcy sam je scala"

O w morde, ale zes blysnal geniuszem wiedzy sieciowej :-) Juz to widze jak chcesz przeslac 50MB pliczek kozystajac ze skrzynki o max rozmiarze zalacznika 20MB. Taaak, Winda za ciebie podzieli te ten plik na kawalki a potem go posklada - chyba snisz :-)

cheers
      • bambooooocha Re: Poczta e mail 03.10.10, 15:00
        zgadzam się w zupełności z tomek-ajem.
        Pojemność skrzynki - jak największa, w gmail rzeczywiście nie ma z tym kłopotów.
        Limit wielkości załącznika - jak najwyższy, tu już mi trochę zaszedł za skórę bo u nich chyba 25 mega jest tylko.
        Co do posiadania kilku kont też się zgodzę, dlatego ostatnio zrobiłam przeprowadzkę na wp (osławiony a-dresik ;) ) i muszę przyznać że jak na razie jest bardzo dobrze - załącznikami bije na łeb (100mb) i brak limitu pojemności skrzynki (chociaż tego mi nigdy nie brakowało) - powiązałam sobie wszystkie maile i jestem zadowolona :)
        • dorota.k2 Re: Poczta e mail 03.10.10, 19:35
          też mam a-dresik, 100 MB załącznika to już coś, mi się akurat podoba to, że mogę tam odbierać maile z różnych kont, no i nic mi się nie przeładuje, bo nie ma ograniczeń ;)
          • cyrkonia11 Re: Poczta e mail 03.10.10, 20:12
            słyszałam że na poczcie wp jest bardzo skuteczny antywirus. a ja ostatnio najbardziej narzekam właśnie na wirusy,
            a co do pojemności to naprawdę pokaźna.
            • bambooooocha Re: Poczta e mail 04.10.10, 00:20
              mi jeszcze nigdy nie wyskoczył żaden wirus z poczty, ale może po prostu mam szczęście (albo o czymś nie wiem). Bądź co bądź dobry antywirus to dobra rzecz
              • dorota.k2 Re: Poczta e mail 04.10.10, 16:27
                zapomniałam o aktówce, dla mnie taki mini ftp to duży plus, korzystacie?
                • bambooooocha Re: Poczta e mail 05.10.10, 23:25
                  jeszcze nie, a o co w tym chodzi w ogóle? jedyne z czego kojarzę to "moja aktówka" w starych wersjach Windowsa, wtedy też nie wiedziałam z czym się to je :P
                  • dorota.k2 Re: Poczta e mail 07.10.10, 12:03
                    możesz tam przechowywać swoje pliki, wtedy jeśli wysyłasz np. ten sam załącznik wielokrotnie, nie musisz go szukać, ani przesyłać wielokrotnie na serwer...
                    dla mnie to duży plus, bo trzymam tam swoje podstawowe dane do pracy i w razie czego mogę bez problemu pracować na obcym kompie
      • hrabia-monter-christo Re: Poczta e mail 06.10.10, 08:20
        tomek-aj napisał:

> Jeśli już mowa o załącznikach to dla mnie jest
        > dość znaczące żeby to ograniczenie wielkości załącznika było jak
        > najwyżej, bo nie jednokrotne dzielenie plików na części jest dość
        > nużące.

nawet nie wiesz, ze nic nie potrzeba dzielic - system sam dzieli plik na odpowiednio mniejsze czesci a u odbiorcy - po sciagnieciu - sam je scala w jeden plik
        • bambooooocha Re: Poczta e mail 06.10.10, 14:19
          nie wiem, nie pamiętam już jak to u mnie jest bo się uczuliłam na te duże załączniki i przestałam je wysyłać jakiś czas temu, ale z tego co pamiętam to po prostu się nie dało jeśli przekroczyło 25 mega
          • dorota.k2 Re: Poczta e mail 07.10.10, 14:38
            znam to, dlatego dla mnie im większy załącznik tym lepiej, tutaj WP wypada znacznie lepiej niz gmail
          • bambooooocha Re: Poczta e mail 09.10.10, 10:50
            też mi się tak wydaje.
    • Gość: wrkilu Re: Poczta e mail IP: *.static.korbank.pl 16.03.11, 23:44
      Aktówka jest dla mnie ważna , wrzucam sobie jakiś plik i mam gdzie chcę, obsługa zewnętrznych kont też jest potrzebna (żebym wszystkie miał w kupie). Generalnie ja mam konto na kemi.pl, dostałem tam 2 adresy email (co też jest fajne), bez spamu , bez reklam! i jeszcze wybór z 40 domen! (to też jest fajne podczas zakłądania konta), pozdro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka