Dodaj do ulubionych

spowolnienie internetu przez router

06.12.18, 20:12
Witam.

Mam taki problem.
Prędkość internetu podczas połączenia modem PC kablem wynosi 125mb/s
Prędkość tego samego internetu ale podczas połączenia modem router, router PC (oba kablem) wynosi 75 mb/s

testowałem to na 4 rożnych routerach (TP-link 150mbps, 300mbps, 450mbps oraz Tenda 867mbps) 2 komputerach a także z braku już jakichkolwiek rozwiązań powymieniałem wszystkie kable i resetowałem ustawienia wszystkich modemów...

Dzwoniłem do mojego dostawcy ale on twierdzi ze skoro na modemie wszystko ok to problem leży po mojej stronie a oni nie znają rozwiązania tego problemu.

Czy ktoś zna jakiś sposób na rozwiązanie problemu bo ja nie bardzo.
Obserwuj wątek
    • awariant Re: spowolnienie internetu przez router 06.12.18, 21:51
      > testowałem to na 4 rożnych routerach

Czy wszystkie routery miały gigabitowe porty WAN i LAN?
      Czy wszystkie porty ustawiły się na 1 Gb/s?
      Czy spróbowałeś użyć portów LAN routera jako switcha?

> i resetowałem ustawienia wszystkich modemów...

chyba routerów? Trochę byłbym zdziwiony, gdyby dostawca pozwalał konfigurować modem.

Coś bliżej możesz napisać o samych urządzeniach?
      I coś o dostawcy, bo oferta 125 Mb/s jest dość nietypowa.
      • marjan2033 Re: spowolnienie internetu przez router 07.12.18, 16:07
        >chyba routerów? Trochę byłbym zdziwiony, gdyby dostawca pozwalał konfigurować modem.

Tak routerów. mój błąd

>Coś bliżej możesz napisać o samych urządzeniach?

Routery:
        TP-Link TL-WR740N (150 Mbps)
        TP-Link TL-WR841N (300 Mbps)
        TP-Link TL-WR940N (450 Mbps)
        TENDA AC1200 (867Mbps)

Modem:
        ARRIS CM920S

>I coś o dostawcy, bo oferta 125 Mb/s jest dość nietypowa.

Napisałem 125 bo taki wynik mi ostatnio wyszedł na SpeedTest'ie
        ogólnie mam 120Mb/s sieci Multimedia

>Czy wszystkie routery miały gigabitowe porty WAN i LAN?
        >Czy wszystkie porty ustawiły się na 1 Gb/s?
        >Czy spróbowałeś użyć portów LAN routera jako switcha?

wyższa szkolą jak dla mnie nie ogarniam porostu je resetowałem do ustawię fabrycznych przyciskiem na nich
        • awariant Re: spowolnienie internetu przez router 07.12.18, 21:17
          marjan2033 napisał:
          Wszystkie podane routery TP-Linka mają łącza Ethernet 100 Mb/s LAN i WAN
          www.tp-link.com/pl/products/details/TL-WR740N.html#specifications
          www.tp-link.com/pl/products/details/cat-9_TL-WR841N.html#specifications
          www.tp-link.com/pl/products/details/cat-9_TL-WR940N.html#specifications
          najsłabszy router AC1200 od Tendy też ma tylko porty 100 Mb/s
          www.tendacn.com/pl/product/specification/AC6.html
          i pewnie masz taki - wyższe modele mają już gigabitowe porty Ethernet.

czyli nie będzie można wykorzystać pełnej szybkości łącza 120 Mb/s
          ponieważ router pozwala na maksymalnie 100 Mb/s zarówno do modemu
          jak i komputera i jest po prostu nieco za słaby do takiego połączenia.

Jeszcze raz sczytaj mi pełne oznaczenia modemu.
          • marjan2033 Re: spowolnienie internetu przez router 07.12.18, 22:03
            przepraszam za kolejny blad ARRIS CM820S
            • awariant Re: spowolnienie internetu przez router 07.12.18, 23:53
              Za wiele w tych konfiguracjach nie zdziałasz, bo szybkość przesyłania między komputerem
              a routerem i między routerem a modem jest ograniczana przez Ethernet 100 Mb/s.
              Ale i tak realne 75 Mb/s to jakby trochę za mało. Być może przyczyną jest kiepska
              współpraca firmware'u routera z modemem. W Internecie znalazłem opis perypetii
              z podłączaniem TL-WR740 z tym Arrisem i to przy łączu o połowę wolniejszym:
              tplinkforum.pl/t/arris-cm820s-i-tp-link-740-n/8145
              ale nie bardzo można to uogólnić na pozostałe routery.
              W każdym razie warto sprawdzić, czy routery mają aktualny firmware
              lub wgrać alternatywny. Albo zdecydować się na nowszy router.

• marjan2033 Re: spowolnienie internetu przez router 08.12.18, 00:13
                jutro postaram się ogarnąć jakiegoś archera z tp linkow widziałem ze prawie wszystkie maja porty do 1000 jak nie to odezwę się w przyszłym tygodniu bo nie będę miał czasu się z tym bawić
                • marjan2033 Re: spowolnienie internetu przez router 08.12.18, 13:22
                  Archer'a C2 będę miał na wtorek wiec dopiero wtedy napisze jak poszły testy. I przy okazji dziękuje za zainteresowanie tematem.
              • allegropajew Re: spowolnienie internetu przez router 09.12.18, 15:01
                Ja bym dla pewności sklonował do ruterka MAC adresik kompa.....Nie zaszkodzi....

Gościula
                • allegropajew Re: spowolnienie internetu przez router 09.12.18, 15:27
                  Psia kość!!! Nie tu komentarz!

Dla tanich routerów 100 Mbps (a te TP-linki to po kilkadziesiąt złotych obecnie stoją) połączenie WAN-LAN (NAT-owane) na poziomie 75 Mbps nie jest wcale takie najgorsze!

Powinien sprawdzić jeszcze połączenie bezpośrednie Laptop-modem ale z użyciem switchy z owych routerów. Spodziewałbym się w zasadzie jakichś 90Mbps.

Gościula
                  • awariant Re: spowolnienie internetu przez router 09.12.18, 23:43
                    > Dla tanich routerów 100 Mbps (a te TP-linki to po kilkadziesiąt złotych obecnie stoją) połączenie
                    > WAN-LAN (NAT-owane) na poziomie 75 Mbps nie jest wcale takie najgorsze!

Przy Speedteście na pojedynczym połączeniu kablowym nie jest dobre.
                    To 25% straty biorąc pod uwagę wynik bezpośredniego połączenia przez modem.

> Powinien sprawdzić jeszcze połączenie bezpośrednie Laptop-modem ale z użyciem switchy z owych routerów.

Tylko to nie prowadzi do konkluzji, żeby użyć switcha albo posiadanego routera w roli switcha - ten modem
                    nie ma funkcjonalności routera, a porty LAN w routerach są tylko setkowe - lepiej poszukać pasujących urządzeń.
                    • allegropajew Re: spowolnienie internetu przez router 10.12.18, 22:23
                      Skoro wszystkie testowane przez niego urządzenia wykazują ten sam wynik, a ewidentnie mają ten sam chip (przynajmniej TP Linki), to to jest właśnie charakterystyka tego taniuteńkiego sprzętu (841 można kupić już za 70 zł nówka sztuka w dużym sklepie stacjonarnym).
                      Gościula
                    • allegropajew Re: spowolnienie internetu przez router 10.12.18, 22:49
                      Ciężko znaleźć, ale ktoś rok temu testował 841 i wyszło mu 95 Mbps LAN-WAN, ale testował tylko pobieranie (ruch w jedną stronę).
                      Może faktycznie modem się mocno dławi, oczekując "normalnie" połączenia 1Gbps, stąd to 75 niezależnie od podpiętego sprzętu.
                      Gościula
                    • allegropajew Re: spowolnienie internetu przez router 10.12.18, 22:51
                      Tylko to nie prowadzi do konkluzji, żeby użyć switcha albo posiadanego routera w roli switcha - ten modem
                      nie ma funkcjonalności routera, a porty LAN w routerach są tylko setkowe - lepiej poszukać pasujących urządzeń.

Ale potwierdziłaby się ewentualnie "nieumiejętność" idealnego rozmawiania tego modemu z L2 100 Mbps.

Gościula
                      • awariant Re: spowolnienie internetu przez router 10.12.18, 23:13
                        Szybciej będzie przestawić szybkość portu Ethernet w komputerze.
                        Wyłączenie serwera DHCP i WiFi na routerze to więcej klikania.

Ale koncepcja, że modem źle sobie radzi z wolniejszym Ethernetem lub chipy
                        lub firmware'y modemu i routerów "nie lubią się" jest warta sprawdzenia.
                        Stawiam bardziej na firmware, skoro ktoś już to sprawdzał z sukcesem.

Poczekamy, aż autor wątku skombinuje odpowiedniejszy router, bo i tak musi
                        go wymienić, jeśli chce wyciągnąć tyle, ile obiecywał dostawca Internetu.
                      • awariant Re: spowolnienie internetu przez router 10.12.18, 23:21
                        > ... "nieumiejętność" idealnego rozmawiania tego modemu z L2 100 Mbps.

Może L2, a może raczej L1. Ethernet ma stałą szybkość warstwy fizycznej.
                        Trudno gdybać, gdzie jest problem.
              • allegropajew Re: spowolnienie internetu przez router 09.12.18, 16:13
                Trudno sobie wyobrazić jakieś problemy w warstwie L2. Byłoby o tym głośno. Ot tani router ma kiepskie parametry NAT-owania.

Znacznie lepszy, gigabitowy WR1043ND wyciąga przy sprzętowym NAT jakieś 850 Mbps. Ale byle opcję włączysz, choćby QoS i spada do niecałych 500.

Po prostu chcesz mieć 1000, kupujesz router za 1000, a nie za 120 zł.

Gościula
          • marjan2033 Re: spowolnienie internetu przez router 11.12.18, 18:48
            Dorwałem Archer'a C2 i działa prawidłowo

Podsumowując:
            Problemem były zbyt mały przepust LAN i WLAN moich routerów (100mbps)
            Zakupienie Archer'a C2 z przepustem 100/1000 rozwiązało problem

ps TP-Link Archer C2 kosztował mnie 170 zl wiec to tez nie jest wysokobudżetowy zakup a wystarczył do moich potrzeb.

dziękuje za wielka pomoc awariant. Strzała
            • awariant Re: spowolnienie internetu przez router 11.12.18, 21:04
              Chcąc zaskarbić sobie wdzięczność innych użytkowników podłącz jeszcze raz stary router
              i spróbuj znaleźć, co mogło spowodować spadek przepustowości łącza do 75Mb/s.
              Na moje wyczucie i doświadczenie powinno być tego przynajmniej z 10Mb/s więcej.
              Możesz sprawdzić sugestię użycia routera w roli samego switcha, możesz również
              połączyć routery kaskadowo (komputer do starego, stary do nowego, nowy do modemu).
              • mlekomleko Re: spowolnienie internetu przez router 13.12.18, 16:00
                u siebie mam podłączone kaskadowo i problem ustąpił, być może komuś się przyda
              • allegropajew Re: spowolnienie internetu przez router 16.12.18, 22:15
                Można jeszcze przestawić w kompie kartę na 100 i wtedy zobaczyć, co się dzieje. Moja hipoteza jest taka, że modem durnieje, jak nie może przepchnąć całego ruchu bezzwłocznie.

Gościula
    • allegropajew Re: spowolnienie internetu przez router 01.06.19, 11:50
      Wznowię wątek, bo dzisiaj zwiększyłem prędkość internetu z 60 do 120 (w dodatku obniżyłem miesięczne opłaty o 60 zł). Nie zmieniłem jednak ruterka, nadal mam swój sprawdzony WRN841. Pokazuje on 95-96 Mbps bez reguł pasma oraz 92-93 po ich włączeniu. Uplink to zaledwie 10 Mbps, tu QoS nie ma wpływu
      • allegropajew Re: spowolnienie internetu przez router 02.06.19, 20:18
        Nie ma nic takiego, kupuję Archera C9. Instalację print serwera na kompie jakoś odżałuję.
        Gościula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka