Gość: LEZIM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 17:31 na zawsze 2000 PROFESIONAL nic innego reszta to bzdury Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafał(uczeń gimn.) PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: 81.15.254.* 09.11.04, 17:32 W pełni się z tym z gadzam polskie szkoły przedstawiają uczniom jedynie programy firmy Microsoft, TO SIĘ MUSI ZMIENIĆ!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MrL Nareszcie ktos zaczal o tym glosno mowic IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.11.04, 18:02 Zeby tylko nie skonczylo sie na jednorazowej awanturce i zeby cos zaczeli z tym robic. W polskich szkolach powszechna jest sytuacja w ktorej nauczyciel informatyki umie mniej niz jego uczniowie. wlacz/wylacz komputer, obsluga worda, to standardowe kwalifikacje nauczyciela geografii po dwutygodniowym kursie "informatyki". - a bedziemy w tym semestrze cos robic z linuxa? - co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don pedro Re: Nareszcie ktos zaczal o tym glosno mowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:07 może i masz rację (nie wiem czy sytuacja jest aż tak powszechna, ale zdarza się), ale to nie wina tego nauczyciela od geografii. Rybka śmierdzi od głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usiruf Awantura na pokaz IP: 212.187.228.* 09.11.04, 19:03 No to juz sobie pan Dorn zaskarbil wzgledy wszystkich zwolennikow Linuxa. Teraz jakies cieple slowko o Mac-u, BSD moze jeszcze, i o sprawie mozna zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:07 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.geod.agh.edu.pl 09.11.04, 18:21 Drogi Rafale - przeciez system operacyjny to jest tylko standard narzedzia. Tu potrzebna jest wlasnie unifikacja! Zapytaj starszych, jakie klopoty sprawia istnienie dwoch rodzajow gwintow (calowy i metryczny), opartych na calu jednostek dlugosci, powierzchni i objetosci obok systemu metrycznego, ruchu prawo- i lewostronnego. Zajrzyj do podrecznika fizyki i zobacz jaki porzadek przynioslo wprowadzenie ukladu jednostek SI, a potem sprobuj sobie wyobrazic jaki nastapilby chaos, gdyby kazdy autor podrecznika czy kazda szkola stosowala wlasne uklady jednostek. To wspaniale, ze sa zapalency pracujacy nad innymi systemami operacyjnymi, dzieki nim ulepsza sie rowniez standard Microsoftu. Ale negowanie tego standardu prowadzi do przegranej. Znam to z wlasnej dzialki: pewien uniwersytet amerykanski udostepnial bardzo dobry program z zakresu GPS. Zdobyli uznanie, popularnosc, szerokie rzesze uzytkownikow. I wtedy wprowadzili ogranicznie: "NIE udostepniamy go uzytkownikom Netscape'a!". Skutek? - bardzo malo sie o ich oprogramowaniu ostatnio slyszy, rynek zajely inne, nie kwestionujace standardow firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:52 Tak uwazasz? To wyobraz sobie sytuacje w ktorej istnieje tylko jeden producent gwintow ktory na dodatek za kazdy egzemplarz pobiera wysoka cene (np. 10 zlotych zamiast 3). Roznica miedzy Windows a standardem gwintow polega na tym, ze ten drugi jest standardem otwartym (tak jak linuks) czyli kazdy kto chce moze produkowac gwinty i nie musi od tego nikomu zadnych tantiemow placic. Natomiast Windows jest produktem jednej firmy ktora kaze sobie za niego slono placic (Microsoft jest firma z najwiekszymi na swiecie zasobami gotowki) i ktora wykorzystuje swoja monopolistyczna pozycje do gnebienia innych producentow softwaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serge Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.sip.bct.bellsouth.net 09.11.04, 19:22 Jestem kolego X bardzo zniesmaczony. Jesteś na uczelni technicznej i nie rozumiesz pojęcia standard. I to na uczelni, której jestem absolwentem. Jakoś osobiście nigdy nie miałem problemu z calami jak i z systemem metrycznym i to nie tylko jako pomocnik hydraulika. Faktem jest, że taki stary to ja wtedy nie byłem i może łatwiej mi się było dostosować. Co innego określanie standardu takiego jak SI, GSM, GPRS, TCP/IP przez niezależną organizację, a co innego firma której polityka rynkowa polega na: 1. Jeżeli jest jakiś produkt stykający się z jakimkolwiek z naszych produktów, należy stworzyć coś podobnego i nawet, jeżeli to będzie w pierwszych wersjach złe lub niedobre to do następnej wersji konkurencja nie przeżyje.(patrz przypadki firm Lotus, Novell, DR-DOS) 2. Jeżeli jest jakiś produkt opierający się na jakimś ustalonym standardzie to należy zrobić jakieś dodatki, które będą poza standardem do naszego produktu. Z powodu ilości kopii systemów operacyjnych naszej produkcji następną wersję produktu należy dodać za darmo i konkurencja nie wytrzyma. Jeżeli wytrzyma to nasze dodatki do standardu firmę wykoszą na 100% (patrz przypadek firmy Netscape, czy prawie zabitą Jave firmy SUN) 3. Po co cokolwiek wymyślać coś nowego. Jesteśmy tacy duzi, że kupimy 100 firm, które mają jakiś nowy pomysł lub patent, i jeżeli tylko w dwóch przypadkach odniesiemy sukces komercyjny to i tak się opłaca niż utrzymanie własnego R&D. Standardy narzucane przez takiego molocha jak Microsoft nie mają na celu usystematyzowania danej dziedziny. Mają tak ją nagiąć żeby przynosiła więcej profitu ze szkodą oczywiście dla klientów. W najgorszym przypadku firma M$ wypuszcza coś nowego, produkt rozpowszechnia się bardzo szybko, potem okazuje się, że w procesie projektowym kompletnie zapomniano o bezpieczeństwie. Bogu, dzięki, że jest jakaś alternatywa dla ActiveX. Słyszałem ostatnio kawał autorstwa Robin Williams’a Bill Gates jest na przesłuchaniu komisji senackiej Senator: When did you realize Mr. Gates what you are creating a monopoly? Bill Gates: Monopoly it’s just a game senator. I am trying to control the fucking world. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:18 Zauwaz, ze najczesciej to produkty microsoftu sa niezgodne ze standardami. Chociazby taki Internet Explorer - strony internetowe w eksplorerze bardzo czesto wygladaja inaczej niz w reszcie przegladarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 07:19 A odchodzenie od standardu rozpoczął swoimi rozszerzeniami NETSCAPE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Dla porzadku ... IP: 212.160.172.* 09.11.04, 18:42 Najprosciej rozwiazac ten "socjalistyczny problem" przez prywatyzacje szkol. KROPKA. Rozumiem, ze teraz Ministerstwo Budowy Spoleczenstwa Informacyjnego bedzie decydowac ile procent jakiego systemu ma sie znajdowac w szkolach?! Tylko jak to wyliczyc??? No problem, nie z takimi problemami walczono juz w PRL i w III RP. Oczywiscie bez trockisty L. Dorna wolne oprogramowanie nie bedzie sie rozwijac. Konieczny jest program, a najlepiej plan ... 6 letni???. Niech wprowadza jeszcze ostanie unijne pomysly na patenty i bedzie miod i mleko. Ten cymbal uwaza dodatkowo, ze: "Ludzi trzeba kształcić w możliwościach dokonywania wyborów" - powiedział "Gazecie" poseł Ludwik Dorn. Rzeczywiscie skoro przez 15 lat do Sejmu i rzadu wybiera sie tych samych idiotow to byloby wskazane. Ale na powaznie, ludziom trzeba stwarzac mozliwosci wyboru a juz z samym wyborem doskonale sobie poradza. Oczywiscie te mozliwosci najlepiej stwarza gospodarka wolnorynkowa a nie Dorn i reszta czerwonej brygady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomaszQ W szkołach dominuje lenistwo... IP: 82.177.79.* 21.11.04, 13:27 Nie mogę się z tym zgodzić. W mojej szkole uczniowie mają okazję zapoznać się z Windows'em (98), Linux'em (Mandrake i Aurox) i MacOSX. Niestety to częściej uczniowie naciskają na używanie Windows (wypowiedzi typu: To tu nie ma Worda? To po co mi taki komputer?). Osobiście jestem jak najbardziej za współistnieniem tych systemów w szkole i zapoznawaniem uczniów z każdym z nich, pokazywaniem ich zalet i wad (których żadnemu z systemów nie brakuje). Nieprawdą jednak jest, że ministerstwo naciska na używanie Microsoft. Nie ma problemu aby nauczyciel wyposażył swoją pracownię w Linux'a. Jest to raczej kwestia chęci i samozaparcia. Jest to bardzo mocno związane z ideologią Linux'a. Tutaj nikt nie proponuje gotowych rozwiązań. Trzeba włożyć trochę własnej pracy w instalację, nauczenie się nowego systemu, poznanie oprogramowania dostępnego dla tej platformy. Stąd, wydaje mi się jasna już konkluzja, że w naszych szkołach dominuje lenistwo i niechęć do rozwiązywania problemów. A przecież nie musi tak być, czego i państwu życzę. Pozdrawiam wszytskich nauczycieli informatyki i życzę owocnej pracy, TomaszQ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Microsoft dominuje w polskich szkołach i na uczeln IP: 150.254.124.* 09.11.04, 18:01 Na uniwersytetach jest ten sam problem! Brawo naszym politykom za refleks :-( Ale dobre i to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Microsoft dominuje w polskich szkołach i na u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:14 Ta. ten sam problem. Tylko Linux. nic nie mozna zrobic pod Windows. Linux i tylko Linux i wkolko Linux. I Linux. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Microsoft dominuje w polskich szkołach i na u 09.11.04, 18:54 I dlatego pracownie informatyczne w szkołach fundowane przez rząd mają tylko windowsy. A potem ludzie przychodzą na uczelnię i linuxa widzą pierwszy raz na oczy. Jeżeli kształcimy dzieci do tego, żeby umiały korzystać z edytora textu i arkusza kalklacyjnego to POWINNO się to robić na Open Office;ach - nie ma istotnych róznic, a są za darmo. I zamiast kupować 10 kompów + windowsy itp mozna kupić 15 kompów + darmowy system. Jeżeli kształcimy w czymś głębiej, to powinno być wszystkiego po trochu. Nie wiadomo, czy uczeń gimnazjum będzie w przyszłości księgowym, grafikiem czy fizykiem. A kształci się tylko w Windowsach, nie biorąc pod uwagę że w niektórych zastosowaniach lepsze są maki a w innych linuxy czy freebsdy :) Ja w szkole mam linuxy ( fedore i slackware ) w redakcji Windows 98, w domu XP i Mandrake 10.0. I ponieważ znam te wszystkie systemy mogę mówić o wyborze. Do wszystkich zastosowań ( multimedia, biuro, internet) używam Mandrake'a, XP trzymam praktycznei tylko żeby sobie w coś pograć raz na pół roku. Muszę jednak przyznać, że cierpi na tym moja wiedza informatyczna - nie mam pojęcia o żadnych antywirusach i rozwiązywaniu problemów tecfhnicznych - bo taskowe mnie nie nękają po prostu. Nikogo siłą nie zmuszam - choć gorąco namawiam - do korzystania z Linuxa. Ale niech wybór Windows będzie prawdziwym wyborem "używam Windows, bo bardziej mi się podoba, niż Linux, FreeBDS czy co tam jeszcze" a nie "używam Windows, bo nic innego w zyciu nie widziałem". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Microsoft dominuje w polskich szkołach i na u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 01:50 ale mimo wszytsko w wiekszosci instytucji spotyka sie windows. I dlatego w szkoloach ucza jego(i programow pod niego napisanych) obslugi. A jesli chcesz sie nauczyc obslugi innych systemow - prosze bardzo. nikt ci nie broni. nie mowcie ni tu o tym ze powinnen byc wybor czy ze powinnismy uczyc tego a tego SO. jesli tak ma nyc to powinno tez byc podobnie z jezykami obcymi. W wiekszoci szkol jest 2 gora 3 jezyki do wyboru (i to nie zawsze) a przeciez jezykow jest znacznie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Microsoft dominuje w polskich szkołach i na u 10.11.04, 14:05 z drugiej strony to jest samonakrecajace sie kolo - w wiekszosci spotyka sie Windows, wiec uczymy windows. Potem ci co umieja tylko windows wprowadzaja znowu windows i kolko sie zamyka A ja pisalem o tym, ze do obslugi edytora textu czy arkusza kalkulacyjnego Windows nie jest potrzebny - taksamo swietnie mozna sie tego nauczyc w Open Office np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:02 A ja chcę się uczyć Open VMS-a, a nie Gnuliksa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobody Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:16 A ktoś ci broni? Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 22:45 Z tego, co wiem, OpenVMS można uruchomić na maszynie wirtualnej pod Linuksem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kbnlover Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.icpnet.pl 09.11.04, 18:02 Mialem okazje kilka razy wspolpracowac z KBNem. To wstyd, zeby jednostka rozprowadzajaca tak ogromne srodki byla tak zacofana informatycznie i organizacyjnie. Mozna tylko przypuszczac, ze w pozostalych ministerstwach jest podobnie... tt Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 22:46 Podobno 'szewc bez butów chodzi'. Dla kontrastu, na szczęście Ministerstwo Finansów jest podobno całkiem nieźle zinformatyzowane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttw Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:05 freewarowych politykow na wersje bardziej profesjonal. Bo ci lacznie z panem Dornem to zwykli szmaciarze. "Innych systemow niz Windows w ogole w polskich szkolach nie ma." Panie posle dobrze ze chociaz Wndows jest a i to nie za czesto. Gdyby nie wysilek szkol spolecznosci i organizacji pozarzadowych to w polskich szkolach do dzis nawet o Amige byloby trudno. Kolejna gatka szmatka z okazji wyborow. Po socjalach dla ubogich Janosikowaniu kosztem najbogatszych gejach lesbijkach aborcji karze smierci przyszedl czas zeby macic w glowach ludziom w dziedzinie komputeryzacji i internetyzacji kraju. I to jeszcze z pelna premedytacja bo wal jeden z drugim wie ze kazdy internauta i abonent TPSA marzy o spojnym rzadowym programie rozwoju spoleczenstwa informatycznego tak jak kania o dzdzu. Palant sadzi ze internauci to taka sama ciemna tluszcza jak ta rzesza niewyksztalconych bezrobotnych biedakow ktorym mozna bez konca obiecywac i udawac ze to nie ja psuje panstwo to tamci rzad i ci co przed nami byli. Pamietam jak dzis kiedy to jasniepan Miller w wielkiej auli podczas wiecu przedwyborczego obiecywal ze za jego rzadow internet i polaczenia stanieja a kraj wejdzie na szybka sciezke rozwoju internetu i nowoczesnych technologi. Obwieszony byl przy tym cala gama nowiusienkich gadzetow. A z tym internetem wyszlo tak jak i z jego rzadami nic tylko wrzucic do kibla trzasnac klapa i spuscic wode. ZABIERZCIE SIE WRESZCIE BANDO DARMOZJADOW DO CZYNU. POLACY PLACA WAM 10000 NIE PO TO ZEBYSCIE ODKRYWALI AMERYKE TYLKO ZEBYSCIE WPROWADZALI W CZYN TO O CZYM W POLSCE NAWET NIEMOWLE WIE - ZE MALO KOMPUTEROW ZE MALA WIEDZA O INTERNECIE O INNYCH PROGRAMACH ZE DROGIE SA TELEFONY I SAMA SIEC. GADANIEM KONSTATOWANIEM PAN NIC NIE ZMIENISZ TYMBARDZIEJ TA MASA BUBLI PRAWNYCH - TO JEDYNE NA CO WAS STAC W DZIEDZINIE CZYNU I DOPOKI TAK BEDZIE JA TWIERDZE ZE NIE JESTES I NIE BEDZIESZ PAN LEPSZY OD MILLERA WIECEJ WIESZCZE ZE TAK SAMO JAK TEN BALWAN PAN SKONCZYSZ CZYLI ALBO NA POLITYCZNEJ EMERYTURZE ALBO W CIUPIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 21:12 Sam jesteś szmaciarz: 1) Blagam, zrob mi laske i zacznij pisac po polsku. 2) Nawe nie wiesz, jakie ilości pieniędzy rządy władowały w te organizacje pozarządowe "rozdające" szkołom komputery z pełnym wyposażeniem. 3) Nie wrzucaj Dorna do jednego worka z Millerem. 4) Właśnie PiS zwrócił uwagę na możliwości oszczędności związane z Wolnym Oprogramowaniem - tego im nie możesz odmówić. Koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttw Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 00:14 1) Nie jestem pedalem jak ty lachmaniarzu a jesli bym byl to jesli bym sie puszczal to nie robilbym tego z kazdym. 2) Moze sie zdziwisz ale wiem - sam widzialem rozliczne wizyty filmowane przez rzadowa TV w stylu wyprawa Gierka na na wies zabita dechami ktora nawiasem sam zabijal a teraz w przyplywie wielkodusznosci kilka desek przybyl odbic. Widzialem jak te balwany rozdawaly z wielka pompa to co powinni zapewniac z uwagi na obowiazki jakie pelnia w tym panstwie. 3) Nie wrzucam do worka bron Boze... - nie musze bo on sam do niego wlezie sam go zawiaze i sam razem z Millerem rzuci sie ze szczytu spolecznych notowan w glebie politycznego niebytu. 4)Tak masz racje zwrocil - zwrocil uwage...-i tyle. I tylko tyle potrzeba takim jak ty - pospolitym zjadaczom kielbachy - zeby szczytowac na jego widok a w przyplywie ekstazy leciec do lokalu wyborczego by kolejny raz oddac Polske w rece karierowiczow cwaniakow nierobow dyletantow kryminalistow. I on doskonale o tym wie a ty przekonasz sie o tym dopiero po fakcie; ze facet cie wzial wydy..cyckal na wszystkie strony i rzucil jak ku...rtke gorzej bo dales mu... poparcie - za darmo. KONIEC I KROPKA fajansiarzu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 22:43 Twoje mądrości wyglądają jakby przyprawione sosem z szamba. Dawno nie widziałem tak plugawych myśli. Przy tobie kibole to bardzo przyzwoici obywatele. Naucz się wreszcie pisać ą, ę, ś, ź i resztę potrzebnych literek. Przecież mieszkasz w Polsce, więc nie udawaj Greka (przepraszam wszystkich Greków za porównanie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.NIPR.MIL 12.11.04, 18:05 ty RADEK nie czepiaj sie slowek bo jak widac malo wiesz , i fakt jestes fajansiarzem :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttw Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 00:03 Raz - co do literek masz racje ale - jak pewnie wiesz - przez długi czas w internecie istniała nie pisana zasada nie uzywania polskich znaków. Dwa - sam popieram prawice m.in. Dorna i PIS ale jak widzę jak zdobywją poparcie i co wyprawiaja to nóż mi się w kieszeni otwiera chce wyć widząc ich gierki i trace panowanie nad sobą. Od czasu do czasu każdemu się zdarza wyrzucić z siebie podobne - masz racje - szambo. Jesli czytasz mą odpowiedz - niniejszym Cię przepraszam poniosło mnie. Masz racje język godny stadionowych chamow choc i wielcy artysci (gdzie mi tam do nich) potrafili w przyplywie furii wykrzyczec (napisac) takie bluzgi ze uszy wiedną - moje wypociny to przy nich okaz niewinnosci i poprawności. POZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 18:25 jak to powiedzieć ..... MS daje support jest legalny wszyscy na nim sie znają :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 22:47 Wyobraź sobie, że z Linuksem jest podobnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 11.11.04, 16:30 Nie widzis kpiny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamnik Czy pan Dorn IP: *.k-raj.com.pl 09.11.04, 18:39 ma udziały w jakiejś firmie, produkującej oprogramowanie GIS-owskie na Mac-a, czy po prostu usilnie próbuje zjednać sobie elektorat, pracujący na linuxie...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy pan Dorn IP: *.chomiczowka.waw.pl 09.11.04, 18:47 Zmuszanie do korzystania z Platnika pod Windows tez jest przegieciem. Niech go napisza np w Javie bedzie dzialac praktycznie pod kazdym systemem. Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: Czy pan Dorn 09.11.04, 22:48 Może napiszą w CLR, wtedy będzie można spróbować uruchomić to w mono albo pnet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Naprawdę , pozytywnie mnie zaskoczył poseł Dorn IP: *.pl 09.11.04, 18:53 Zwłaszcza w urzędach , byłaby to spora oszczędność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Naprawdę , pozytywnie mnie zaskoczył poseł Do IP: *.ztpnet.pl 09.11.04, 19:00 Ciekawe jak te oszczędności wyliczyłeś. Bo pewnym miastom FRN wyszło inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Naprawdę , pozytywnie mnie zaskoczył poseł Do IP: *.pl 09.11.04, 19:26 hedera.linuxnews.pl/_news/2003/04/12/_long/1850.shtml Opis , a zresztą , oszczędność na samych programach antywirusowyc h to juz jest ładny pieniądz . Ale trzeba na coś uważać .... potrzebna jest inna kadra infomatyczna , a z tym w Polsce nie jest najlepiej . Nie moze tym zajmować się syn pani Zosi ,zatrudniony po znajomościach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wo Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.ztpnet.pl 09.11.04, 18:57 I to źle? Ponad 90% komputerów osobistych na świecie działa na systemach operacyjnych tej firmy. Czego szkoły mają uczyć? Folkloru? Większe jest prawdopodobieńtwo praktycznego wykorzystania wiedzy z obsługi produktów Microsoftu niż innych wynalazków. A jeśli ktoś się zainteresuje informatyką pozna i zastosuje to co zechce. Lepiej niech politycy nie zabierają głosu na tematy o których nie mają pojęcia bo to i śmieszne i groźne. Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 22:50 Microsoft dominuje na rynku komputerów osobistych, ale akurat te komputery to tylko mało znacząca część światowej infrastruktury informatycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 23:30 Nie jestem politykiem, pracuję w szkole. Uważam, że to jest okropna rozrzutność, że tam, gdzie do przeglądania internetu i używania programów biurowych wystarczyłby jeden średni komputer z kilkoma monitorami, klawiaturami i myszkami (np. Hewlett-Packard proponuje 4 terminale do jednego komputera) z Linuksem, stawia się kilka komputerów z Windowsami. Ta rozrzutność nie ma racjonalnego uzasadnienia, jedynie brak kompetencji decydentów. Takie rozrzutne wyposażenie dostają biblioteki miejskie, szkoły, świetlice. Te zakupy robią ludzie w imieniu ministerstwa, prezydenta a nawet samorządów lokalnych. To wina monopolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Tez mi sensacja, PiS wlasnie odkrylo IP: *.glos.ac.uk 09.11.04, 19:13 Ameryke! Nasi politycy (wiekszosc, nie tylko z PiSu!!) ciagle szukaja bzdur, zeby zaistniec. Calkiem jak gazety. Wiekszosc tak naprawde nie troszczy sie o rozwiazanie podstawowych problemow: korupcji, wysokich podatkow, niesprawiedliwie przyznawanych rent czy zlej edukacji. O ile mi wiadomo, Linux nie poprawi jej jakosci. A na Windowsie po prostu latwiej jest pracowac. Zreszta nie chce mi sie rozwodzic nad tym, ze mamy wolny rynek i kazdy dyrektor decyduje sam. Jak go stac, kupuje Windows, jak nie - bierze Linuksa. A od Microsoftu jest urzad antymonopolowy, a nie PiS. Jak ja bym chcial, zeby ten Matrix z Lepperem, Giertychem i innymi oszolomami sie wreszcie w Polsce skoczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał jakiego systemu używa pos. Dorn? IP: *.icm.edu.pl 09.11.04, 19:36 Szukanie poklasku to brzydki styl, ale dopóki nie udowodnimy Dornowi złej woli przyjmijmy jego zaangażowanie za dobrą monetę. Związany z PiS-em "Międzynarodowy Przegląd Polityczny" juz w zeszłym roku zamieścił słynną korespondencję między Microsoftem a peruwiańskim senatorem Villanueva, który dowodził, że lepiej popierać to, co tanie, przysparza miejsc pracy i nie naraża na ryzyko. Dobrze, że się nie skończyło na tej jednej publikacji. W ramach sprawdzania dobrej woli posła Dorna proponuję zapytac go jaki system ma na swoim komputerze i czy jest z niego zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Tez mi sensacja, PiS wlasnie odkrylo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 21:22 Nieprawda - dyrektor nie decyduje, czy go stać. Szkoła dostaje pracownię bez wnikania w koszty. Jeśli ktoś pyta o radę, to słyszy: "zawsze możecie schować Windows do szuflady i zainstalować Linuksy, więc bierzcie z Windowsem". Po czym dostaje skierowania na szkolenia w Windowsach... Gdyby dyrektorzy rzeczywiście liczyli wydawane pieniądze, to linuksowych pracowni byłoby na setki. Obecnie przyznawane komputery są dość mocne do pracy jako stanowiska uniksowe, nie tak jak było jeszcze 5 lat temu. Dzisiejsze generacje Linuksa są równie sprawne i wygodne w obsłudze dla Zwykłego Użytkownika, jak inne systemy operacyjne. Pod względem bezpieczeństwa nie ma mowy o porównywaniu Windows do jakiegokolwiek działającego systemu operacyjnego. Jedyny problem, to to, że panie sekretarki z ministerstwa nie umieją używać nic innego, niż MS Office, więc reszta kraju też musi to mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emarc nalezy uczyc wiedzy praktycznej IP: *.icpnet.pl 09.11.04, 19:20 No i bardzo dobrze ze tak jest! mimo ze uwazam linuxa za zdecydowanie lepszego OSa od windy. Mysle ze mlodziez na poziomie gimnazjum i LO musi nabywac przede wszystkim wiedze praktyczna! - taka ktora prawdopodobnie wykoszystaja w przyszlym zyciu zawodowym! A jakich by agrumetow nie przytoczyli fanatycy linuxa to fakty mowia: ponad 90% uzytkowikow pcow na swiecie uzywa Windowsa (choc oczywiscie podreslam ze popularnosc nie idzie zawsze idzie w parze z jakoscia) W kazdym razie poznawanie systemow linuxowych na tym poziomie edukacji powinno byc prowadzone jedynie w szloklach/klasach profilowanych (choc z drugiej strony jedna czy dwie lekcje uswiadamiajace dzieciaki ze swiat nie konczy sie na windows tez powinny byc przeprowadzona) Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: nalezy uczyc wiedzy praktycznej 09.11.04, 22:53 W informatyce dziesięć lat to cała epoka. Prawdopodobnie kiedy dzisiejsi gimnazjaliści rozpoczną (sensowną) pracę zarobkową, komputery PC albo znikną, albo będą wyglądać zupełnie inaczej niż dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3L [ot] A ja się czepnę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 19:26 Linux, Linu_ks_a, Linu_ks_owi, Linu_ks_a, Linu_ks_em, Linu_ks_ie, Linux! Linu_ks_y, Linu_ks_ów, Linu_ks_om, Linu_ks_y, Linu_ks_ami, Linu_ks_ach, Linu_ks_y! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: [ot] A ja się czepnę... IP: 219.133.139.* 09.11.04, 19:29 ale wolacz od Linux to chyba Linuksie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3L Re: [ot] A ja się czepnę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:17 Gość portalu: a napisał(a): > ale wolacz od Linux to chyba Linuksie! OK, może być :) Odpowiedz Link Zgłoś
plafar I co w tym zlego... 09.11.04, 19:41 No to ladnie sie robi w ojczyznie... Wszystkich przeciwnikow microsoftu zachecam niech wywala swoje systemy operacyjne, zobaczymy co dalej, nikt nikogo nie zmusz do uzywania windows i aplikacji chodzacych pod nimi, ja nigdy nie uzywalem w pracy PC, tylko macintoshe, ale nie wyobrazam sobie nie miec Excela i Worda, Outlooka i innych produktow micrsoft, mieszkam od lat w USA, microsoftu moze tu nie lubia, ja nie przepadam za nim, ale zdrowy rozsadek zdrowym rozsadkiem, jezeli inni beda lepsi od niego, lepsi nie tylko softwarowo ale tez marketingowo, to go wyeliminuja, ale jak narazie odajmu microsoftowi co microsoftu. albo mamy inne wyjscie... Wiec zacznijmy uczyc w polskich szkolach jezyka bulgarskiego zamiast angielskiego, a niech nasze dzieci nie maja pojecia nic o programach microsoftu - potem pojda na studia i do pracy ... a tam beda jedynymi wyksztalconymi ludzmi, ktorzy beda musieli sie uczyc wszystkiego od nowa.. za Microsoftem przyjdzie czas na walke z Adobe..., to tez silna firma .. a dla zapominalskich to przypomne jak sugerowano w Poslce zakaz uzywania agielskojezycznych nazw w informatyce:)... pamietacie dwumlaski i belki dialogowe, to chyba bylo pana Jana Bieleckiego (konsultanta microsoftu w wielu dziedzinach, jesli sie myle, to chcialem przeprosic powyzszego, zreszta autora bardzo wielu ksiazek nie tylko o microsoftowych produktach, ale wielu innych tez np. o Fortranie 77) .... na szczescie sie nie przyjelo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielski Re: I co w tym zlego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:11 No ja nie mam, moja żona też nie. Bez Worda i excela jakoś żyję całkiem wygodnie. Outlooka nigdy nie używałem, jest kilka lepszych produktów. IE jest do bani. Co do zdania: "zachecam niech wywala swoje systemy operacyjne" mam pytanie dlaczego mam wywalać swój system GNU/Linux? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: I co w tym zlego... 09.11.04, 20:38 To tak jak ja ;) Mam Office'a, ktory czyta formaty MS Offica ( w druga strone nie dziala) Mam Opere - i niech sie schowa IE, czy nawet mozilla :) A do tego za komplet legalnego oprogramowania zaplacilem 39 zl i tylko dlatego, ze nie mialem jak z sieci sciagnac :) Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Re: I co w tym zlego... 09.11.04, 22:54 Microsoft w USA to jeden z symboli kapitalizmu, podobnie jak kiedyś fabryki Forda. Ale w Europie mało kto jeździ dziś Fordem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: I co w tym zlego... IP: *.cobico.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 10:02 Gdybyś choć trochę interesował się tematem w którym zabierasz głos, to byś wiedział że Adobe zabrało się za udostępnienie swoich produktów pod Linuxa Odpowiedz Link Zgłoś
plafar Re: I co w tym zlego... 10.11.04, 18:19 Nic panowie nie rozumiecie, ale widze ze jest to normalne, po prostu nienawisc wam oczy zacmila (microsoft robi nie tylko systemy operacyjne). wiec nie wyjezdzac z linuxami i inymmi UNIX-a pochodnymi, przeciez tu o co innego chodzi, dzisiaj zakazac uzywania microsoftu, a za 10 lat linuxa, tu jest pies pogrzebany, macie sznse wyboru wiec wybierajcie sami, nie ze ktos za Was tego dokona, zreszta szkoda slow, nie jestescie powazni. Czy Adobe robi cos pod linux? swietnie, jak cos zrobi to daj znac, Adobe stworzylo tez monopol, na dwa produkty, teraz kreuje nastepny, niedluge bedzie o nim glosniej, te dwa pierwsze to postscript nie wiem czy Slawek wie co to jest, drugi to wiazacy sie z nim PDF ... A Adobe? nie wiem czy w ogole cos o nich slyszalem Slawku Milego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inc! Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.11.04, 21:39 nie sądziłem, że kiedyś się zgodzę z jakimś PiSiakiem, ale w tym wypadku ten pan ma absolutną rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:52 Ja bym się tak nie ekscytował. Czy wiesz coś na temat ich Internetowego Studium Wolnego Oprogramowania, które zapowiedzieli w kwietniu? Zdaje się, że z tego argumentu wyborczego nie będą chcieli zrezygnować przez lata - to tak, jak ze zwalczaniem kieszonkowców przez policję (trzeba ich zwalczać, ale bez przesady, bo zabraknie pracy). Wejdź na stronę PiS-u www.pis.org.pl/kampanie/informatyzacja/index.htm i zobacz, co naobiecywali... Podpisał się Piotr Piętak personalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pdemb Zamiast pustych deklaracji i wszczynania kłótni, 09.11.04, 22:41 wreszcie któraś z parlamentarnych partii politycznych powinna na stałe wpisać w swój program wsparcie dla organizacji związanych z wolnym oprogramowaniem. Mnie osobiście zniesmaczył fakt, że swego czasu w Polsce prezesa firmy Microsoft podejmował sam premier, a lidera ruchu wolnego oprogramowania 'jedynie' senator. Tak swoją drogą, to szkoły mają możliwość wyboru platformy sprzętowo-programowej podczas informatyzacji. Po prostu większość dyrektorów i nauczycieli informatyki decyduje się na system Microsoftu, bo ten znają najlepiej i uważają, że jest najbardziej 'przyszłościowy'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebo Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 23:53 Ameryki, to poseł nie odkrył. Tak było od poczatku informatyki w szkołach. Ale teraz, to już chyba ktoś przegina. Pracownia komputerowa dostarczona w zeszłym roku to same Windowsy XP plus serwer Microsoft Small Business Server. O ile zastosowanie stacji WinXP można jeszcze jakoś uzasadnić, to już zupełnie nie rozumiem po co komu ten serwer SBS. Ja mam w pracy Debiana z Sambą i efekt taki sam. A argument o tym, że łatwiej obsługiwać serwer Microsoftu, to lipa. Serwer po uruchomieniu działa bez ingerencji czyjejkolwiek tak długo aż padnie. No bo o ile średnio rozgarnięty nauczciel od informatyki potrafi (jesli musi) zmienić hasło i dodać/usunąc konto, to poza tym zostawia serwer samemu sobie. Pewnie ma racje bo przecież działa, a mógłby coś jeszcze czasem popsuć. Jak serwer pada (bo mu na przykład zabrakło miejsca na dysku) to wzywa się INFORMATYKA. A taki uczeń: *system operacyjny = Windows, *arkusz kalkulacyjny = Excel, *edytor tekstu = Word, *baza danych = Acces *jak okienka nie działają to tragedia bo komputer popsuty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobody Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 02:06 Jesli sie ktos interesuje informatyka to wie o innych systemach operacyjnyh niz windows (i przestancie mowic tylko o Linuxie - na nim sie ten swiat nei konczy) a zyklemu szaremu uzytkownikowi, ktoremu komputer sluzy do napisania jakioegos tekstu i pogrania wyndows w zupelnosci wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbor Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.11.04, 15:23 Zwykłemu szaremu użytkownikowi to do napisania listy wystarczy Linux, bo ma standardowo w dystrybucji edytory tekstu i pakiety biurowe - czego mie można powiedzieć o Windows gdzie mamy do dyspozycji tylko jeden notatnik i kalkulator za reszte trzeba płacić.Ms tak dba o użytkowników swojego systemu ,że nie ma w nim standardowo kodeków do filmów ,żeby można było odtwarzać filmy inne niż w formacie mpeg.Tymczasem linuxowe odtwarzacze odtwarzają filmy we wszyskiech możliwych formatach.Instalując Linuxa mamy do niego soft do wielu zastosowań a Windows jest goły. Wiec z czym do ludzi z Windowsem ?? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: 217.96.6.* 10.11.04, 09:39 Faktem jest, że Microsoft jest dominujący, ale nie wynika to tylko z polityki tego koncernu! Po pierwsze - Windows dominuje w Polsce na rynku użytkownika więc staje sie naturalne, że uczniowie poznają właśnie ten program. Po drugie - Sam system operacyjny to nie wszystko! Kluczem do sprawy sa programy użytkowe. A właśnie te programy tylko Microsoft sprzedaje szkołom w takiej cenie, że są one dla nich osiągalne. Może nad tym powinni zastanowić się inni producenci?! Gdyby tak Macromedia, Adobe, Corel zastosowały daleko idącą obniżkę ceny za swoje programy dla szkół to naturalne się stanie, że właśnie te programy będę poznawać uczniowie. A tak, przy dzisiejszej ofercie tych firm szkół nie jest stać na wyposażenie np. 10 stanowisk w legalne produkty tych firm. Microsoft to wie i dlatego cena jego oprogramowania dla szkół jest o ok 90% mniejsza od ceny rynkowej. W ten sposób wygrywa, nie tylko w dziedzinie systemu operacjnego ale i w pozostałych rodzajach oprogramowania użytkowego. Konkluzja? - Jeżeli PiS'owi zależy na zachowaniu konkurencji i możliwości wyboru niech najpierw zasili kasę szkół na zakup tej "konkurencji" a wtedy będziemy mogli mówić o dokonywaniu wyboru przez uczniów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cobico@lh.pl Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.cobico.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 10:15 I następnemu muszę wytykać :) Corel mój drogi jest w wersji dla Linuxa i to zupełnie za darmo, Adobe szykuje się do wydania swojego softu dla Linuxa a pliki *swf juz od dawna można było robić pod linuxem. Powiem tak , jak czytam te wszystkie posty to 80% z nich wynika z braku wiedzy . Mam spore doświadczenie we wdrażaniu Linuxa i największą przeszkodą zawsze jest jeden problem " nie bo nie" i tyle. Z facetami jest zazwyczaj normalnie ale jak babie trzeba coś zmienić to pazurami drapie i mordę drze jak by jej ktoś chciał życie do góry nogami przewrócić. Używam Linuxa do wszystkiego i nie mam żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator gdzie logika, Nauczycielu? IP: *.artcom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 10:55 na poczatek jedno zdanko: mialem przyjemnosc uzytkowania wszystkich produktow MS od MS-DOS do Windows XP, i od 1991 roku po 2003, kiedy to powiedzialem temu systemowi i firmie papa, i to wcale nie dlatego, ze produkty MS sa zle (dzisiaj wiem ze sa, ale wtedy tego jeszcze nie wiedzialem), ale dlatego, ze wszystko to co robilem(ie) w swojej pracy (DTP, prezentacje multimedialne, internet, standardowe biurowe aplikacje, etc) i za co (by nie byc zlodziejem i moc to wykorzystywac komercyjnie) placilem ciezkie tysiace zlotych, po przejsciu na Linuksa dostalem _za darmo_. No i teraz, Szanowny Nauczycielu, argument nr 1: Polska jest zbyt biednym krajem, by nabijac kase Billowi G., ktorego zaslugi dla popularyzacji komputerow sa zreszta niepodwazalne 2. dominujaca pozycja MS wynika wlasnie z _plityki_ tego koncernu, czesto popartej niezbyt rynkowymi praktykami (polecam lekture wielu tekstow o bojach MS z sadami na calym swiecie, wlasnie w sprawie naduzywania praktyk monopolistycznych)... 2. to prawda, ze system operacyjny to nie wszystko, a kluczem sa programy uzytkowe.... i wlasnie dlatego podziekowale produktom MS, ktore sa odplatne, zawodne, nieoodporne na wirusy, "nie trzymajace" standardow, itd. itp. ostatnio postawilem znajomemu linuksa i tak go skonfigurowalem, ze dopiero po paru godzinach uzywania systemu uswiadomilem mu (bo sam tego nie zauwazyl), ze uzywa zupelnie innego systemu operacyjnego niz jego dotychczasowa Winda i zupelnie innych narzedzi biurowych niz jego dotychczaswowe MOffice ;-) 3. wlasnie dlatego, ze MS wprowadza 90% upusty na zakup swoich programow dla mlodziezy szkolnej nalezy z calych sil krzyczec, ze to jest tylko kolejny chwyt marketingowy, ktorego efektem beda za kilka lat Polska, zupelnie uzalezniona od produktow Pana G. Horrendalnie drogich produktow!!! 4. PiS (nie bardzo ich lubie - tak na marginesie), nie musi zasilac szkol pieniedzmi na zakup konkurencji, bo przynajmniej niektore produkty konkurencji sa za darmo, to raczej niech wszelkiej masci Nauczyciele nie ida na latwizne, a rusza glowa i pomysla nie tylko o wygodzie swojej pracy, ale i o przyszlosci tego kraju... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lun Re: gdzie logika, Nauczycielu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 16:19 polecam wpis: "Sprawe trzebaby zbadać dokładniej" ; Gość: lun, 21.11.2004 16:14 Myślę że sie uzupełniliśmy ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szumek Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 10.11.04, 11:32 Brawo PIS, brawo Dorn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dad Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: 212.122.206.* 10.11.04, 18:15 Kiedyś to miałem. Dziura na dziurze i dziurą pogania.Najgorszy z Windowsów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeHQ Taaaaa... IP: *.retsat1.com.pl 10.11.04, 23:08 najpierw nauczcie dzieciaków DOS-a, a później wciskajcie linuxa. W przeciwnym wypadku i tak będzie nic. Rzućcie kamieniem w okno! Linia poleceń dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do "myslacych" Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 00:13 A kto pozwolil, zeby Platnik ZUS dzialal tyko pod winshitem? Ile firm musialo kupic winshita, zeby obslugiwal transfery do ZUS-u? Trzeba porzadnie stuknąć staruchow w leb, zeby pozwolili mlodym swobodnie wybierac system operacyjny. Podstawowki i gimnazja jeszcze dlugo nie przejda na linuxy, bo tam ucza frajerzy. Dziwi mnie sytuacja na uczelniach wyzszych. Profesorowie, doktorowie chyba dostaja w łape za kupienie licencji na windowsa i slono platnych programow pod winshita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingwin Re: PiS: Micro$oft dominuje w polskich szkołach IP: 62.111.139.* 11.11.04, 00:34 Win2k jest najlepszy wśród windowsów a Linux wsród Systemów Operacyjnych. Linux jest systemem dla wszystkich, ale nie wszyscy są dla Linuxa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 21:51 Widzę również złą znajomość sprawy legalności oprogramowania wśród uczniów głównie klas szkół podstawowych i gimnazjalnych. Nauczyciele powinni przedstawić ten temat na pierwszych zajęciach z informatyki, aby uczniowie używali świadomie oprogramowania na swoich komputerach (nawet wiedząc że jest nielegalny). Wtedy może nie było by takiej sytuacji której byłem świadkiem że ktoś chciał ściągnąć oczywiście legalnie z internetu pakiet MS Office. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siara Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.witnet.gda.pl 14.11.04, 17:59 Wszechobecność okienek także wydatnie przyczynia się do rozwoju piractwa na rynku oprogramowania.Ciekawe w ilu prywatnych komputerach zainstalowany jest legalny windows? Ja osobiście nie dam nawet 10 gr za tego OS-a. Po prostu nie mam czasu na resetowanie kompa z zacinającą się windą. Nie życzę sobie także, aby oprogramowanie będące w moim pececie, wysyłało komukolwiek informacje, co mam w nim zainstalowane. Nie lubię też pakietu biurowego produkcji firmy pana Billa G. Obecny tam edytor tekstu ma dosyć magiczny charakter, gdyż lubi zmieniać wstawione obrazki na duże czerwone "IKSY". Poza tym trwają przygotowania, aby w UE standardowym formatem plików z dokumentami był opensourcowy XML, który może być dostępny na wszystkie systemy. Zdecydowanie wolę linuxa i w całej rozciągłości uważam, że należy go popularyzować. Nigdy nie słyszałem, aby Urząd Antymonopolowy zajmował jakiekolwiek stanowisko w tej sprawie. W związku z tym będę popierał PiS i pana posła Dorna, ponieważ jako pierwsi zamierzają zrobić coś z tym problemem. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:56 Ja też wolę Linuksa. Natomiast pana Dorna i PiS-u nie będę popierać, ponieważ oni w istocie nic nie robią dla popularyzacji Open Source w Polsce, a szczególnie w szkolnictwie. Raz lub dwa razy w roku rzucą jakąś deklarację typu "należy". Te problemy są znane wszystkim politykom w Polsce, ale wszyscy oni liczą na forsę od MS albo innych firm, a trudno spodziewać się "wsparcia finansowego" od gromady hakerów. Smutne jest to, że nie ma polskich polityków, którzy próbowaliby mówić o oszczędnościach w skali kraju. Taka jest prawda - im więcej wydają, tym więcej im się do rąk przykleja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lun Sprawe trzebaby zbadać dokładniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 16:14 Jeżeli chodzi o sprawy dotyczące wyboru oprogramowania - wszystko zależy od przedsiębiorstw wygrywających przetargi na realizację tego typu zamówień. Troche jaśniej: na stronie www.menis.gov.pl jest publikowane ogłoszenie przetargu - specyfikacja zamówienia zależy od MENiS - jeżeli firmy nie oferują rozwiązań opartych o oprogramowanie innego producenta niż Microsoft to nie ma się kogo czepiać. Natomiast jeżeli specyfikacja zamówienia wyraźnie mówi, że przedmiot zamówienia ma być zrealizowany wykorzystując oprogramowanie firmy Microsoft to juz jest nieprawidłowość i należałoby zareagować. Trzecia możliwość to są nieprawidłowości w rozstrzyganiu przetargów - to akurat reguluje prawo o zamówieniach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś