Dodaj do ulubionych

PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 17:31
na zawsze 2000 PROFESIONAL nic innego reszta to bzdury
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał(uczeń gimn.) PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: 81.15.254.* 09.11.04, 17:32
      W pełni się z tym z gadzam polskie szkoły przedstawiają uczniom jedynie
      programy firmy Microsoft, TO SIĘ MUSI ZMIENIĆ!!
      • Gość: MrL Nareszcie ktos zaczal o tym glosno mowic IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.11.04, 18:02
        Zeby tylko nie skonczylo sie na jednorazowej awanturce i zeby
        cos zaczeli z tym robic.

W polskich szkolach powszechna jest sytuacja w ktorej nauczyciel informatyki
        umie mniej niz jego uczniowie. wlacz/wylacz komputer, obsluga worda, to
        standardowe kwalifikacje nauczyciela geografii po dwutygodniowym kursie
        "informatyki".

- a bedziemy w tym semestrze cos robic z linuxa?
        - co?
        • Gość: don pedro Re: Nareszcie ktos zaczal o tym glosno mowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:07
          może i masz rację (nie wiem czy sytuacja jest aż tak powszechna, ale zdarza
          się), ale to nie wina tego nauczyciela od geografii. Rybka śmierdzi od głowy
          • Gość: usiruf Awantura na pokaz IP: 212.187.228.* 09.11.04, 19:03
            No to juz sobie pan Dorn zaskarbil wzgledy wszystkich zwolennikow Linuxa. Teraz jakies cieple slowko o Mac-u, BSD moze jeszcze, i o sprawie mozna zapomniec.
        • Gość: . [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:07
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: x Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.geod.agh.edu.pl 09.11.04, 18:21
        Drogi Rafale - przeciez system operacyjny to jest tylko standard narzedzia. Tu
        potrzebna jest wlasnie unifikacja! Zapytaj starszych, jakie klopoty sprawia
        istnienie dwoch rodzajow gwintow (calowy i metryczny), opartych na calu
        jednostek dlugosci, powierzchni i objetosci obok systemu metrycznego, ruchu
        prawo- i lewostronnego. Zajrzyj do podrecznika fizyki i zobacz jaki porzadek
        przynioslo wprowadzenie ukladu jednostek SI, a potem sprobuj sobie wyobrazic
        jaki nastapilby chaos, gdyby kazdy autor podrecznika czy kazda szkola stosowala
        wlasne uklady jednostek. To wspaniale, ze sa zapalency pracujacy nad innymi
        systemami operacyjnymi, dzieki nim ulepsza sie rowniez standard Microsoftu. Ale
        negowanie tego standardu prowadzi do przegranej. Znam to z wlasnej dzialki:
        pewien uniwersytet amerykanski udostepnial bardzo dobry program z zakresu GPS.
        Zdobyli uznanie, popularnosc, szerokie rzesze uzytkownikow. I wtedy wprowadzili
        ogranicznie: "NIE udostepniamy go uzytkownikom Netscape'a!". Skutek? - bardzo
        malo sie o ich oprogramowaniu ostatnio slyszy, rynek zajely inne, nie
        kwestionujace standardow firmy.
        • Gość: y Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:52
          Tak uwazasz? To wyobraz sobie sytuacje w ktorej istnieje tylko jeden producent
          gwintow ktory na dodatek za kazdy egzemplarz pobiera wysoka cene (np. 10 zlotych
          zamiast 3). Roznica miedzy Windows a standardem gwintow polega na tym, ze ten
          drugi jest standardem otwartym (tak jak linuks) czyli kazdy kto chce moze
          produkowac gwinty i nie musi od tego nikomu zadnych tantiemow placic. Natomiast
          Windows jest produktem jednej firmy ktora kaze sobie za niego slono placic
          (Microsoft jest firma z najwiekszymi na swiecie zasobami gotowki) i ktora
          wykorzystuje swoja monopolistyczna pozycje do gnebienia innych producentow softwaru.
        • Gość: Serge Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.sip.bct.bellsouth.net 09.11.04, 19:22
          Jestem kolego X bardzo zniesmaczony. Jesteś na uczelni technicznej i nie
          rozumiesz pojęcia standard. I to na uczelni, której jestem absolwentem.

Jakoś osobiście nigdy nie miałem problemu z calami jak i z systemem metrycznym i
          to nie tylko jako pomocnik hydraulika. Faktem jest, że taki stary to ja wtedy
          nie byłem i może łatwiej mi się było dostosować.

Co innego określanie standardu takiego jak SI, GSM, GPRS, TCP/IP przez
          niezależną organizację, a co innego firma której polityka rynkowa polega na:

1. Jeżeli jest jakiś produkt stykający się z jakimkolwiek z naszych produktów,
          należy stworzyć coś podobnego i nawet, jeżeli to będzie w pierwszych wersjach
          złe lub niedobre to do następnej wersji konkurencja nie przeżyje.(patrz
          przypadki firm Lotus, Novell, DR-DOS)
          2. Jeżeli jest jakiś produkt opierający się na jakimś ustalonym standardzie to
          należy zrobić jakieś dodatki, które będą poza standardem do naszego produktu. Z
          powodu ilości kopii systemów operacyjnych naszej produkcji następną wersję
          produktu należy dodać za darmo i konkurencja nie wytrzyma. Jeżeli wytrzyma to
          nasze dodatki do standardu firmę wykoszą na 100% (patrz przypadek firmy
          Netscape, czy prawie zabitą Jave firmy SUN)
          3. Po co cokolwiek wymyślać coś nowego. Jesteśmy tacy duzi, że kupimy 100 firm,
          które mają jakiś nowy pomysł lub patent, i jeżeli tylko w dwóch przypadkach
          odniesiemy sukces komercyjny to i tak się opłaca niż utrzymanie własnego R&D.

Standardy narzucane przez takiego molocha jak Microsoft nie mają na celu
          usystematyzowania danej dziedziny. Mają tak ją nagiąć żeby przynosiła więcej
          profitu ze szkodą oczywiście dla klientów. W najgorszym przypadku firma M$
          wypuszcza coś nowego, produkt rozpowszechnia się bardzo szybko, potem okazuje
          się, że w procesie projektowym kompletnie zapomniano o bezpieczeństwie. Bogu,
          dzięki, że jest jakaś alternatywa dla ActiveX.

Słyszałem ostatnio kawał autorstwa Robin Williams’a

Bill Gates jest na przesłuchaniu komisji senackiej
          Senator: When did you realize Mr. Gates what you are creating a monopoly?
          Bill Gates: Monopoly it’s just a game senator. I am trying to control the
          fucking world.
        • Gość: jk Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:18
          Zauwaz, ze najczesciej to produkty microsoftu sa niezgodne ze standardami.
          Chociazby taki Internet Explorer - strony internetowe w eksplorerze bardzo
          czesto wygladaja inaczej niz w reszcie przegladarek
          • Gość: rr Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 07:19
            A odchodzenie od standardu rozpoczął swoimi rozszerzeniami NETSCAPE.
      • Gość: REALISTA Dla porzadku ... IP: 212.160.172.* 09.11.04, 18:42
        Najprosciej rozwiazac ten "socjalistyczny problem" przez prywatyzacje szkol.
        KROPKA.
        Rozumiem, ze teraz Ministerstwo Budowy Spoleczenstwa Informacyjnego bedzie
        decydowac ile procent jakiego systemu ma sie znajdowac w szkolach?! Tylko jak
        to wyliczyc??? No problem, nie z takimi problemami walczono juz w PRL i w III
        RP.
        Oczywiscie bez trockisty L. Dorna wolne oprogramowanie nie bedzie sie rozwijac.
        Konieczny jest program, a najlepiej plan ... 6 letni???. Niech wprowadza
        jeszcze ostanie unijne pomysly na patenty i bedzie miod i mleko.
        Ten cymbal uwaza dodatkowo, ze:
        "Ludzi trzeba kształcić w możliwościach dokonywania wyborów" -
        powiedział "Gazecie" poseł Ludwik Dorn. Rzeczywiscie skoro przez 15 lat do
        Sejmu i rzadu wybiera sie tych samych idiotow to byloby wskazane. Ale na
        powaznie, ludziom trzeba stwarzac mozliwosci wyboru a juz z samym wyborem
        doskonale sobie poradza. Oczywiscie te mozliwosci najlepiej stwarza gospodarka
        wolnorynkowa a nie Dorn i reszta czerwonej brygady.
      • Gość: TomaszQ W szkołach dominuje lenistwo... IP: 82.177.79.* 21.11.04, 13:27
        Nie mogę się z tym zgodzić. W mojej szkole uczniowie mają okazję zapoznać się z Windows'em (98), Linux'em (Mandrake i Aurox) i MacOSX. Niestety to częściej uczniowie naciskają na używanie Windows (wypowiedzi typu: To tu nie ma Worda? To po co mi taki komputer?). Osobiście jestem jak najbardziej za współistnieniem tych systemów w szkole i zapoznawaniem uczniów z każdym z nich, pokazywaniem ich zalet i wad (których żadnemu z systemów nie brakuje). Nieprawdą jednak jest, że ministerstwo naciska na używanie Microsoft. Nie ma problemu aby nauczyciel wyposażył swoją pracownię w Linux'a. Jest to raczej kwestia chęci i samozaparcia. Jest to bardzo mocno związane z ideologią Linux'a. Tutaj nikt nie proponuje gotowych rozwiązań. Trzeba włożyć trochę własnej pracy w instalację, nauczenie się nowego systemu, poznanie oprogramowania dostępnego dla tej platformy. Stąd, wydaje mi się jasna już konkluzja, że w naszych szkołach dominuje lenistwo i niechęć do rozwiązywania problemów. A przecież nie musi tak być, czego i państwu życzę. Pozdrawiam wszytskich nauczycieli informatyki i życzę owocnej pracy, TomaszQ.
    • Gość: student Microsoft dominuje w polskich szkołach i na uczeln IP: 150.254.124.* 09.11.04, 18:01
      Na uniwersytetach jest ten sam problem!

Brawo naszym politykom za refleks :-( Ale dobre i to
      • Gość: student Re: Microsoft dominuje w polskich szkołach i na u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:14
        Ta. ten sam problem. Tylko Linux. nic nie mozna zrobic pod Windows. Linux i
        tylko Linux i wkolko Linux. I Linux.
        • tomek854 Re: Microsoft dominuje w polskich szkołach i na u 09.11.04, 18:54
          I dlatego pracownie informatyczne w szkołach fundowane przez rząd mają tylko windowsy. A potem ludzie przychodzą na uczelnię i linuxa widzą pierwszy raz na oczy.

Jeżeli kształcimy dzieci do tego, żeby umiały korzystać z edytora textu i arkusza kalklacyjnego to POWINNO się to robić na Open Office;ach - nie ma istotnych róznic, a są za darmo. I zamiast kupować 10 kompów + windowsy itp mozna kupić 15 kompów + darmowy system.

Jeżeli kształcimy w czymś głębiej, to powinno być wszystkiego po trochu. Nie wiadomo, czy uczeń gimnazjum będzie w przyszłości księgowym, grafikiem czy fizykiem. A kształci się tylko w Windowsach, nie biorąc pod uwagę że w niektórych zastosowaniach lepsze są maki a w innych linuxy czy freebsdy :)

Ja w szkole mam linuxy ( fedore i slackware ) w redakcji Windows 98, w domu XP i Mandrake 10.0. I ponieważ znam te wszystkie systemy mogę mówić o wyborze. Do wszystkich zastosowań ( multimedia, biuro, internet) używam Mandrake'a, XP trzymam praktycznei tylko żeby sobie w coś pograć raz na pół roku.

Muszę jednak przyznać, że cierpi na tym moja wiedza informatyczna - nie mam pojęcia o żadnych antywirusach i rozwiązywaniu problemów tecfhnicznych - bo taskowe mnie nie nękają po prostu.

Nikogo siłą nie zmuszam - choć gorąco namawiam - do korzystania z Linuxa. Ale niech wybór Windows będzie prawdziwym wyborem "używam Windows, bo bardziej mi się podoba, niż Linux, FreeBDS czy co tam jeszcze" a nie "używam Windows, bo nic innego w zyciu nie widziałem".

Pozdrawiam
          • Gość: q Re: Microsoft dominuje w polskich szkołach i na u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 01:50
            ale mimo wszytsko w wiekszosci instytucji spotyka sie windows. I dlatego w
            szkoloach ucza jego(i programow pod niego napisanych) obslugi. A jesli chcesz
            sie nauczyc obslugi innych systemow - prosze bardzo. nikt ci nie broni. nie
            mowcie ni tu o tym ze powinnen byc wybor czy ze powinnismy uczyc tego a tego
            SO. jesli tak ma nyc to powinno tez byc podobnie z jezykami obcymi. W wiekszoci
            szkol jest 2 gora 3 jezyki do wyboru (i to nie zawsze) a przeciez jezykow jest
            znacznie wiecej.
            • tomek854 Re: Microsoft dominuje w polskich szkołach i na u 10.11.04, 14:05
              z drugiej strony to jest samonakrecajace sie kolo - w wiekszosci spotyka sie Windows, wiec uczymy windows. Potem ci co umieja tylko windows wprowadzaja znowu windows i kolko sie zamyka

A ja pisalem o tym, ze do obslugi edytora textu czy arkusza kalkulacyjnego Windows nie jest potrzebny - taksamo swietnie mozna sie tego nauczyc w Open Office np.
    • Gość: rr Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:02
      A ja chcę się uczyć Open VMS-a, a nie Gnuliksa.
      • Gość: nobody Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:16
        A ktoś ci broni?
      • pdemb Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 22:45
        Z tego, co wiem, OpenVMS można uruchomić na maszynie wirtualnej pod Linuksem :)
    • Gość: kbnlover Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.icpnet.pl 09.11.04, 18:02
      Mialem okazje kilka razy wspolpracowac z KBNem. To wstyd, zeby jednostka
      rozprowadzajaca tak ogromne srodki byla tak zacofana informatycznie i
      organizacyjnie. Mozna tylko przypuszczac, ze w pozostalych ministerstwach jest
      podobnie...
      tt
      • pdemb Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 22:46
        Podobno 'szewc bez butów chodzi'. Dla kontrastu, na szczęście Ministerstwo
        Finansów jest podobno całkiem nieźle zinformatyzowane :)
    • Gość: ttw Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:05
      freewarowych politykow na wersje bardziej profesjonal.

Bo ci lacznie z panem Dornem to zwykli szmaciarze.

"Innych systemow niz Windows w ogole w polskich szkolach nie ma."

Panie posle dobrze ze chociaz Wndows jest a i to nie za czesto.
      Gdyby nie wysilek szkol spolecznosci
      i organizacji pozarzadowych
      to w polskich szkolach do dzis
      nawet o Amige byloby trudno.

Kolejna gatka szmatka z okazji wyborow.
      Po socjalach dla ubogich
      Janosikowaniu kosztem najbogatszych
      gejach lesbijkach
      aborcji karze smierci przyszedl czas zeby macic
      w glowach ludziom w dziedzinie komputeryzacji i internetyzacji kraju.
      I to jeszcze z pelna premedytacja bo wal jeden z drugim wie
      ze kazdy internauta i abonent TPSA marzy
      o spojnym rzadowym programie rozwoju
      spoleczenstwa informatycznego tak jak kania o dzdzu.

Palant sadzi ze internauci to taka sama ciemna tluszcza jak
      ta rzesza niewyksztalconych bezrobotnych biedakow
      ktorym mozna bez konca obiecywac i udawac
      ze to nie ja psuje panstwo to tamci rzad i ci co przed nami byli.

Pamietam jak dzis kiedy to jasniepan Miller
      w wielkiej auli podczas wiecu przedwyborczego
      obiecywal ze za jego rzadow internet
      i polaczenia stanieja a kraj wejdzie
      na szybka sciezke rozwoju internetu i nowoczesnych technologi.
      Obwieszony byl przy tym cala gama nowiusienkich gadzetow.
      A z tym internetem wyszlo tak jak i z jego rzadami
      nic tylko wrzucic do kibla trzasnac klapa i spuscic wode.

ZABIERZCIE SIE WRESZCIE BANDO DARMOZJADOW DO CZYNU.
      POLACY PLACA WAM 10000 NIE PO TO ZEBYSCIE ODKRYWALI AMERYKE
      TYLKO ZEBYSCIE WPROWADZALI W CZYN TO
      O CZYM W POLSCE NAWET NIEMOWLE WIE - ZE MALO KOMPUTEROW
      ZE MALA WIEDZA O INTERNECIE O INNYCH PROGRAMACH
      ZE DROGIE SA TELEFONY I SAMA SIEC.
      GADANIEM KONSTATOWANIEM PAN NIC NIE ZMIENISZ TYMBARDZIEJ TA
      MASA BUBLI PRAWNYCH - TO JEDYNE NA CO WAS STAC
      W DZIEDZINIE CZYNU I DOPOKI TAK BEDZIE
      JA TWIERDZE ZE NIE JESTES I NIE BEDZIESZ PAN LEPSZY OD MILLERA
      WIECEJ WIESZCZE ZE TAK SAMO JAK TEN BALWAN PAN SKONCZYSZ
      CZYLI ALBO NA POLITYCZNEJ EMERYTURZE ALBO W CIUPIE.
      • Gość: Radek Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 21:12
        Sam jesteś szmaciarz:
        1) Blagam, zrob mi laske i zacznij pisac po polsku.
        2) Nawe nie wiesz, jakie ilości pieniędzy rządy władowały w te organizacje
        pozarządowe "rozdające" szkołom komputery z pełnym wyposażeniem.
        3) Nie wrzucaj Dorna do jednego worka z Millerem.
        4) Właśnie PiS zwrócił uwagę na możliwości oszczędności związane z Wolnym
        Oprogramowaniem - tego im nie możesz odmówić. Koniec i kropka.
        • Gość: ttw Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 00:14
          1) Nie jestem pedalem jak ty lachmaniarzu
          a jesli bym byl to jesli bym sie puszczal
          to nie robilbym tego z kazdym.
          2) Moze sie zdziwisz ale wiem - sam widzialem
          rozliczne wizyty filmowane przez rzadowa TV
          w stylu wyprawa Gierka na na wies zabita dechami
          ktora nawiasem sam zabijal a teraz w przyplywie
          wielkodusznosci kilka desek przybyl odbic.
          Widzialem jak te balwany rozdawaly z wielka pompa
          to co powinni zapewniac z uwagi na obowiazki
          jakie pelnia w tym panstwie.
          3) Nie wrzucam do worka bron Boze... - nie musze bo on
          sam do niego wlezie sam go zawiaze
          i sam razem z Millerem rzuci sie
          ze szczytu spolecznych notowan
          w glebie politycznego niebytu.
          4)Tak masz racje zwrocil - zwrocil uwage...-i tyle.
          I tylko tyle potrzeba takim jak ty - pospolitym zjadaczom
          kielbachy - zeby szczytowac na jego widok a w przyplywie ekstazy
          leciec do lokalu wyborczego by kolejny raz oddac Polske w rece
          karierowiczow cwaniakow nierobow dyletantow kryminalistow.
          I on doskonale o tym wie a ty przekonasz sie o tym
          dopiero po fakcie; ze facet cie wzial wydy..cyckal
          na wszystkie strony i rzucil jak ku...rtke
          gorzej bo dales mu... poparcie - za darmo.
          KONIEC I KROPKA fajansiarzu...
          • Gość: Radek Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 22:43
            Twoje mądrości wyglądają jakby przyprawione sosem z szamba. Dawno nie widziałem
            tak plugawych myśli. Przy tobie kibole to bardzo przyzwoici obywatele.
            Naucz się wreszcie pisać ą, ę, ś, ź i resztę potrzebnych literek. Przecież
            mieszkasz w Polsce, więc nie udawaj Greka (przepraszam wszystkich Greków za
            porównanie).
            • Gość: d Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.NIPR.MIL 12.11.04, 18:05
              ty RADEK nie czepiaj sie slowek bo jak widac malo wiesz , i fakt jestes
              fajansiarzem :]
            • Gość: ttw Re: Ja bym proponowal wymienic naszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 00:03
              Raz - co do literek masz racje
              ale - jak pewnie wiesz - przez długi czas w internecie
              istniała nie pisana zasada nie uzywania polskich znaków.

Dwa - sam popieram prawice m.in. Dorna i PIS
              ale jak widzę jak zdobywją poparcie i co wyprawiaja
              to nóż mi się w kieszeni otwiera chce wyć
              widząc ich gierki i trace panowanie nad sobą.

Od czasu do czasu każdemu się zdarza wyrzucić z siebie
              podobne - masz racje - szambo.
              Jesli czytasz mą odpowiedz - niniejszym Cię przepraszam
              poniosło mnie. Masz racje język godny stadionowych chamow
              choc i wielcy artysci (gdzie mi tam do nich)
              potrafili w przyplywie furii
              wykrzyczec (napisac) takie bluzgi ze uszy wiedną
              - moje wypociny to przy nich okaz niewinnosci i poprawności.
              POZDR.
    • szczurbiurowy Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 18:25
      jak to powiedzieć ..... MS daje support
      jest legalny
      wszyscy na nim sie znają
      :)))
      • pdemb Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 22:47
        Wyobraź sobie, że z Linuksem jest podobnie :)
        • szczurbiurowy Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 11.11.04, 16:30
          Nie widzis kpiny:)
    • Gość: jamnik Czy pan Dorn IP: *.k-raj.com.pl 09.11.04, 18:39
      ma udziały w jakiejś firmie, produkującej oprogramowanie GIS-owskie na Mac-a, czy po prostu usilnie próbuje zjednać sobie elektorat, pracujący na linuxie...?
      • Gość: Marek Re: Czy pan Dorn IP: *.chomiczowka.waw.pl 09.11.04, 18:47
        Zmuszanie do korzystania z Platnika pod Windows tez jest przegieciem. Niech go
        napisza np w Javie bedzie dzialac praktycznie pod kazdym systemem.
        • pdemb Re: Czy pan Dorn 09.11.04, 22:48
          Może napiszą w CLR, wtedy będzie można spróbować uruchomić to w mono albo pnet.
    • Gość: Mariusz Naprawdę , pozytywnie mnie zaskoczył poseł Dorn IP: *.pl 09.11.04, 18:53
      Zwłaszcza w urzędach , byłaby to spora oszczędność
      • Gość: wojtek Re: Naprawdę , pozytywnie mnie zaskoczył poseł Do IP: *.ztpnet.pl 09.11.04, 19:00
        Ciekawe jak te oszczędności wyliczyłeś. Bo pewnym miastom FRN wyszło inaczej.
        • Gość: Mariusz Re: Naprawdę , pozytywnie mnie zaskoczył poseł Do IP: *.pl 09.11.04, 19:26
          hedera.linuxnews.pl/_news/2003/04/12/_long/1850.shtml
          Opis , a zresztą , oszczędność na samych programach
          antywirusowyc h to juz jest ładny pieniądz .
          Ale trzeba na coś uważać .... potrzebna jest inna kadra
          infomatyczna , a z tym w Polsce nie jest najlepiej .
          Nie moze tym zajmować się syn pani Zosi ,zatrudniony
          po znajomościach .
    • Gość: wo Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.ztpnet.pl 09.11.04, 18:57
      I to źle? Ponad 90% komputerów osobistych na świecie działa na systemach
      operacyjnych tej firmy. Czego szkoły mają uczyć? Folkloru? Większe jest
      prawdopodobieńtwo praktycznego wykorzystania wiedzy z obsługi produktów
      Microsoftu niż innych wynalazków. A jeśli ktoś się zainteresuje informatyką
      pozna i zastosuje to co zechce. Lepiej niech politycy nie zabierają głosu na
      tematy o których nie mają pojęcia bo to i śmieszne i groźne.
      • pdemb Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach 09.11.04, 22:50
        Microsoft dominuje na rynku komputerów osobistych, ale akurat te komputery to
        tylko mało znacząca część światowej infrastruktury informatycznej.
      • Gość: Radek Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 23:30
        Nie jestem politykiem, pracuję w szkole. Uważam, że to jest okropna rozrzutność,
        że tam, gdzie do przeglądania internetu i używania programów biurowych
        wystarczyłby jeden średni komputer z kilkoma monitorami, klawiaturami i myszkami
        (np. Hewlett-Packard proponuje 4 terminale do jednego komputera) z Linuksem,
        stawia się kilka komputerów z Windowsami. Ta rozrzutność nie ma racjonalnego
        uzasadnienia, jedynie brak kompetencji decydentów. Takie rozrzutne wyposażenie
        dostają biblioteki miejskie, szkoły, świetlice. Te zakupy robią ludzie w imieniu
        ministerstwa, prezydenta a nawet samorządów lokalnych. To wina monopolu.
    • Gość: Michal Tez mi sensacja, PiS wlasnie odkrylo IP: *.glos.ac.uk 09.11.04, 19:13
      Ameryke! Nasi politycy (wiekszosc, nie tylko z PiSu!!) ciagle szukaja bzdur,
      zeby zaistniec. Calkiem jak gazety. Wiekszosc tak naprawde nie troszczy sie o
      rozwiazanie podstawowych problemow: korupcji, wysokich podatkow,
      niesprawiedliwie przyznawanych rent czy zlej edukacji. O ile mi wiadomo, Linux
      nie poprawi jej jakosci. A na Windowsie po prostu latwiej jest pracowac.
      Zreszta nie chce mi sie rozwodzic nad tym, ze mamy wolny rynek i kazdy dyrektor
      decyduje sam. Jak go stac, kupuje Windows, jak nie - bierze Linuksa. A od
      Microsoftu jest urzad antymonopolowy, a nie PiS.

Jak ja bym chcial, zeby ten Matrix z Lepperem, Giertychem i innymi oszolomami
      sie wreszcie w Polsce skoczyl...
      • Gość: Rafał jakiego systemu używa pos. Dorn? IP: *.icm.edu.pl 09.11.04, 19:36
        Szukanie poklasku to brzydki styl, ale dopóki nie udowodnimy Dornowi złej woli przyjmijmy jego zaangażowanie za dobrą monetę. Związany z PiS-em "Międzynarodowy Przegląd Polityczny" juz w zeszłym roku zamieścił słynną korespondencję między Microsoftem a peruwiańskim senatorem Villanueva, który dowodził, że lepiej popierać to, co tanie, przysparza miejsc pracy i nie naraża na ryzyko. Dobrze, że się nie skończyło na tej jednej publikacji. W ramach sprawdzania dobrej woli posła Dorna proponuję zapytac go jaki system ma na swoim komputerze i czy jest z niego zadowolony.
      • Gość: Radek Re: Tez mi sensacja, PiS wlasnie odkrylo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 21:22
        Nieprawda - dyrektor nie decyduje, czy go stać. Szkoła dostaje pracownię bez
        wnikania w koszty. Jeśli ktoś pyta o radę, to słyszy: "zawsze możecie schować
        Windows do szuflady i zainstalować Linuksy, więc bierzcie z Windowsem". Po czym
        dostaje skierowania na szkolenia w Windowsach... Gdyby dyrektorzy rzeczywiście
        liczyli wydawane pieniądze, to linuksowych pracowni byłoby na setki. Obecnie
        przyznawane komputery są dość mocne do pracy jako stanowiska uniksowe, nie tak
        jak było jeszcze 5 lat temu. Dzisiejsze generacje Linuksa są równie sprawne i
        wygodne w obsłudze dla Zwykłego Użytkownika, jak inne systemy operacyjne. Pod
        względem bezpieczeństwa nie ma mowy o porównywaniu Windows do jakiegokolwiek
        działającego systemu operacyjnego.
        Jedyny problem, to to, że panie sekretarki z ministerstwa nie umieją używać nic
        innego, niż MS Office, więc reszta kraju też musi to mieć.
    • Gość: emarc nalezy uczyc wiedzy praktycznej IP: *.icpnet.pl 09.11.04, 19:20
      No i bardzo dobrze ze tak jest! mimo ze uwazam linuxa za zdecydowanie lepszego
      OSa od windy.
      Mysle ze mlodziez na poziomie gimnazjum i LO musi nabywac przede wszystkim
      wiedze praktyczna! - taka ktora prawdopodobnie wykoszystaja w przyszlym zyciu
      zawodowym! A jakich by agrumetow nie przytoczyli fanatycy linuxa to fakty
      mowia: ponad 90% uzytkowikow pcow na swiecie uzywa Windowsa (choc oczywiscie
      podreslam ze popularnosc nie idzie zawsze idzie w parze z jakoscia) W kazdym
      razie poznawanie systemow linuxowych na tym poziomie edukacji powinno byc
      prowadzone jedynie w szloklach/klasach profilowanych (choc z drugiej strony
      jedna czy dwie lekcje uswiadamiajace dzieciaki ze swiat nie konczy sie na
      windows tez powinny byc przeprowadzona)
      • pdemb Re: nalezy uczyc wiedzy praktycznej 09.11.04, 22:53
        W informatyce dziesięć lat to cała epoka. Prawdopodobnie kiedy dzisiejsi
        gimnazjaliści rozpoczną (sensowną) pracę zarobkową, komputery PC albo znikną,
        albo będą wyglądać zupełnie inaczej niż dzisiaj.
    • Gość: 3L [ot] A ja się czepnę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 19:26
      Linux,
      Linu_ks_a,
      Linu_ks_owi,
      Linu_ks_a,
      Linu_ks_em,
      Linu_ks_ie,
      Linux!

Linu_ks_y,
      Linu_ks_ów,
      Linu_ks_om,
      Linu_ks_y,
      Linu_ks_ami,
      Linu_ks_ach,
      Linu_ks_y!

Pozdrawiam :)
      • Gość: a Re: [ot] A ja się czepnę... IP: 219.133.139.* 09.11.04, 19:29
        ale wolacz od Linux to chyba Linuksie!
        • Gość: 3L Re: [ot] A ja się czepnę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:17
          Gość portalu: a napisał(a):

> ale wolacz od Linux to chyba Linuksie!

OK, może być :)
    • plafar I co w tym zlego... 09.11.04, 19:41
      No to ladnie sie robi w ojczyznie...
      Wszystkich przeciwnikow microsoftu zachecam niech wywala swoje systemy operacyjne,
      zobaczymy co dalej, nikt nikogo nie zmusz do uzywania windows i aplikacji chodzacych pod
      nimi, ja nigdy nie uzywalem w pracy PC, tylko macintoshe, ale nie wyobrazam sobie nie miec
      Excela i Worda, Outlooka i innych produktow micrsoft, mieszkam od lat w USA, microsoftu
      moze tu nie lubia, ja nie przepadam za nim, ale zdrowy rozsadek zdrowym rozsadkiem, jezeli
      inni beda lepsi od niego, lepsi nie tylko softwarowo ale tez marketingowo, to go wyeliminuja,
      ale jak narazie odajmu microsoftowi co microsoftu.
      albo mamy inne wyjscie...
      Wiec zacznijmy uczyc w polskich szkolach jezyka bulgarskiego zamiast angielskiego, a niech
      nasze dzieci nie maja pojecia nic o programach microsoftu - potem pojda na studia i do pracy ...
      a tam beda jedynymi wyksztalconymi ludzmi, ktorzy beda musieli sie uczyc wszystkiego od
      nowa..
      za Microsoftem przyjdzie czas na walke z Adobe..., to tez silna firma .. a dla zapominalskich to
      przypomne jak sugerowano w Poslce zakaz uzywania agielskojezycznych nazw w
      informatyce:)...
      pamietacie dwumlaski i belki dialogowe, to chyba bylo pana Jana Bieleckiego (konsultanta
      microsoftu w wielu dziedzinach, jesli sie myle, to chcialem przeprosic powyzszego, zreszta
      autora bardzo wielu ksiazek nie tylko o microsoftowych produktach, ale wielu innych tez np. o
      Fortranie 77)
      .... na szczescie sie nie przyjelo
      • Gość: zielski Re: I co w tym zlego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:11
        No ja nie mam, moja żona też nie. Bez Worda i excela jakoś żyję całkiem wygodnie. Outlooka nigdy nie używałem, jest kilka lepszych produktów. IE jest do bani. Co do zdania: "zachecam niech wywala swoje systemy operacyjne" mam pytanie dlaczego mam wywalać swój system GNU/Linux?
        • tomek854 Re: I co w tym zlego... 09.11.04, 20:38
          To tak jak ja ;) Mam Office'a, ktory czyta formaty MS Offica ( w druga strone nie dziala)

Mam Opere - i niech sie schowa IE, czy nawet mozilla :)

A do tego za komplet legalnego oprogramowania zaplacilem 39 zl i tylko dlatego, ze nie mialem jak z sieci sciagnac :)
      • pdemb Re: I co w tym zlego... 09.11.04, 22:54
        Microsoft w USA to jeden z symboli kapitalizmu, podobnie jak kiedyś fabryki
        Forda. Ale w Europie mało kto jeździ dziś Fordem :)
      • Gość: Slawek Re: I co w tym zlego... IP: *.cobico.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 10:02
        Gdybyś choć trochę interesował się tematem w którym zabierasz głos, to byś
        wiedział że Adobe zabrało się za udostępnienie swoich produktów pod Linuxa
        • plafar Re: I co w tym zlego... 10.11.04, 18:19
          Nic panowie nie rozumiecie, ale widze ze jest to normalne, po prostu nienawisc wam oczy
          zacmila (microsoft robi nie tylko systemy operacyjne). wiec nie wyjezdzac z linuxami i inymmi
          UNIX-a pochodnymi, przeciez tu o co innego chodzi, dzisiaj zakazac uzywania microsoftu, a za
          10 lat linuxa, tu jest pies pogrzebany, macie sznse wyboru wiec wybierajcie sami, nie ze ktos za
          Was tego dokona, zreszta szkoda slow, nie jestescie powazni.
          Czy Adobe robi cos pod linux? swietnie, jak cos zrobi to daj znac, Adobe stworzylo tez monopol,
          na dwa produkty, teraz kreuje nastepny, niedluge bedzie o nim glosniej, te dwa pierwsze to
          postscript nie wiem czy Slawek wie co to jest, drugi to wiazacy sie z nim PDF ...
          A Adobe? nie wiem czy w ogole cos o nich slyszalem Slawku
          Milego dnia.
    • Gość: inc! Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.11.04, 21:39
      nie sądziłem, że kiedyś się zgodzę z jakimś PiSiakiem, ale w tym wypadku ten pan
      ma absolutną rację.
      • Gość: Radek Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:52
        Ja bym się tak nie ekscytował. Czy wiesz coś na temat ich Internetowego Studium
        Wolnego Oprogramowania, które zapowiedzieli w kwietniu? Zdaje się, że z tego
        argumentu wyborczego nie będą chcieli zrezygnować przez lata - to tak, jak ze
        zwalczaniem kieszonkowców przez policję (trzeba ich zwalczać, ale bez przesady,
        bo zabraknie pracy). Wejdź na stronę PiS-u
        www.pis.org.pl/kampanie/informatyzacja/index.htm i zobacz, co
        naobiecywali... Podpisał się Piotr Piętak personalnie.
    • pdemb Zamiast pustych deklaracji i wszczynania kłótni, 09.11.04, 22:41
      wreszcie któraś z parlamentarnych partii politycznych powinna na stałe wpisać w
      swój program wsparcie dla organizacji związanych z wolnym oprogramowaniem. Mnie
      osobiście zniesmaczył fakt, że swego czasu w Polsce prezesa firmy Microsoft
      podejmował sam premier, a lidera ruchu wolnego oprogramowania 'jedynie' senator.

Tak swoją drogą, to szkoły mają możliwość wyboru platformy sprzętowo-programowej
      podczas informatyzacji. Po prostu większość dyrektorów i nauczycieli informatyki
      decyduje się na system Microsoftu, bo ten znają najlepiej i uważają, że jest
      najbardziej 'przyszłościowy'.
    • Gość: Sebo Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 23:53
      Ameryki, to poseł nie odkrył. Tak było od poczatku informatyki w szkołach. Ale
      teraz, to już chyba ktoś przegina. Pracownia komputerowa dostarczona w zeszłym
      roku to same Windowsy XP plus serwer Microsoft Small Business Server. O ile
      zastosowanie stacji WinXP można jeszcze jakoś uzasadnić, to już zupełnie nie
      rozumiem po co komu ten serwer SBS. Ja mam w pracy Debiana z Sambą i efekt taki
      sam. A argument o tym, że łatwiej obsługiwać serwer Microsoftu, to lipa. Serwer
      po uruchomieniu działa bez ingerencji czyjejkolwiek tak długo aż padnie. No bo o
      ile średnio rozgarnięty nauczciel od informatyki potrafi (jesli musi) zmienić
      hasło i dodać/usunąc konto, to poza tym zostawia serwer samemu sobie. Pewnie ma
      racje bo przecież działa, a mógłby coś jeszcze czasem popsuć. Jak serwer pada
      (bo mu na przykład zabrakło miejsca na dysku) to wzywa się INFORMATYKA.
      A taki uczeń:
      *system operacyjny = Windows,
      *arkusz kalkulacyjny = Excel,
      *edytor tekstu = Word,
      *baza danych = Acces
      *jak okienka nie działają to tragedia bo komputer popsuty
      • Gość: nobody Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 02:06
        Jesli sie ktos interesuje informatyka to wie o innych systemach operacyjnyh niz
        windows (i przestancie mowic tylko o Linuxie - na nim sie ten swiat nei konczy)
        a zyklemu szaremu uzytkownikowi, ktoremu komputer sluzy do napisania jakioegos
        tekstu i pogrania wyndows w zupelnosci wystarcza.
        • Gość: zbor Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.11.04, 15:23
          Zwykłemu szaremu użytkownikowi to do napisania listy wystarczy Linux, bo ma
          standardowo w dystrybucji edytory tekstu i pakiety biurowe - czego mie można
          powiedzieć o Windows gdzie mamy do dyspozycji tylko jeden notatnik i kalkulator
          za reszte trzeba płacić.Ms tak dba o użytkowników swojego systemu ,że nie ma w
          nim standardowo kodeków do filmów ,żeby można było odtwarzać filmy inne niż w
          formacie mpeg.Tymczasem linuxowe odtwarzacze odtwarzają filmy we wszyskiech
          możliwych formatach.Instalując Linuxa mamy do niego soft do wielu zastosowań a
          Windows jest goły. Wiec z czym do ludzi z Windowsem ?? :))))
    • Gość: nauczyciel Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: 217.96.6.* 10.11.04, 09:39
      Faktem jest, że Microsoft jest dominujący, ale nie wynika to tylko z polityki
      tego koncernu! Po pierwsze - Windows dominuje w Polsce na rynku użytkownika
      więc staje sie naturalne, że uczniowie poznają właśnie ten program. Po drugie -
      Sam system operacyjny to nie wszystko! Kluczem do sprawy sa programy użytkowe.
      A właśnie te programy tylko Microsoft sprzedaje szkołom w takiej cenie, że są
      one dla nich osiągalne. Może nad tym powinni zastanowić się inni producenci?!
      Gdyby tak Macromedia, Adobe, Corel zastosowały daleko idącą obniżkę ceny za
      swoje programy dla szkół to naturalne się stanie, że właśnie te programy będę
      poznawać uczniowie. A tak, przy dzisiejszej ofercie tych firm szkół nie jest
      stać na wyposażenie np. 10 stanowisk w legalne produkty tych firm.
      Microsoft to wie i dlatego cena jego oprogramowania dla szkół jest o ok 90%
      mniejsza od ceny rynkowej. W ten sposób wygrywa, nie tylko w dziedzinie systemu
      operacjnego ale i w pozostałych rodzajach oprogramowania użytkowego.

Konkluzja? - Jeżeli PiS'owi zależy na zachowaniu konkurencji i możliwości
      wyboru niech najpierw zasili kasę szkół na zakup tej "konkurencji" a wtedy
      będziemy mogli mówić o dokonywaniu wyboru przez uczniów :)
      • Gość: cobico@lh.pl Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.cobico.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 10:15
        I następnemu muszę wytykać :) Corel mój drogi jest w wersji dla Linuxa i to
        zupełnie za darmo, Adobe szykuje się do wydania swojego softu dla Linuxa a pliki
        *swf juz od dawna można było robić pod linuxem. Powiem tak , jak czytam te
        wszystkie posty to 80% z nich wynika z braku wiedzy . Mam spore doświadczenie
        we wdrażaniu Linuxa i największą przeszkodą zawsze jest jeden problem " nie bo
        nie" i tyle. Z facetami jest zazwyczaj normalnie ale jak babie trzeba coś
        zmienić to pazurami drapie i mordę drze jak by jej ktoś chciał życie do góry
        nogami przewrócić. Używam Linuxa do wszystkiego i nie mam żadnych problemów.
      • Gość: Obserwator gdzie logika, Nauczycielu? IP: *.artcom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 10:55
        na poczatek jedno zdanko: mialem przyjemnosc uzytkowania wszystkich produktow MS od MS-DOS do Windows XP, i od 1991 roku po 2003, kiedy to powiedzialem temu systemowi i firmie papa, i to wcale nie dlatego, ze produkty MS sa zle (dzisiaj wiem ze sa, ale wtedy tego jeszcze nie wiedzialem), ale dlatego, ze wszystko to co robilem(ie) w swojej pracy (DTP, prezentacje multimedialne, internet, standardowe biurowe aplikacje, etc) i za co (by nie byc zlodziejem i moc to wykorzystywac komercyjnie) placilem ciezkie tysiace zlotych, po przejsciu na Linuksa dostalem _za darmo_.

No i teraz, Szanowny Nauczycielu, argument nr 1: Polska jest zbyt biednym krajem, by nabijac kase Billowi G., ktorego zaslugi dla popularyzacji komputerow sa zreszta niepodwazalne
        2. dominujaca pozycja MS wynika wlasnie z _plityki_ tego koncernu, czesto popartej niezbyt rynkowymi praktykami (polecam lekture wielu tekstow o bojach MS z sadami na calym swiecie, wlasnie w sprawie naduzywania praktyk monopolistycznych)...
        2. to prawda, ze system operacyjny to nie wszystko, a kluczem sa programy uzytkowe.... i wlasnie dlatego podziekowale produktom MS, ktore sa odplatne, zawodne, nieoodporne na wirusy, "nie trzymajace" standardow, itd. itp.
        ostatnio postawilem znajomemu linuksa i tak go skonfigurowalem, ze dopiero po paru godzinach uzywania systemu uswiadomilem mu (bo sam tego nie zauwazyl), ze uzywa zupelnie innego systemu operacyjnego niz jego dotychczasowa Winda i zupelnie innych narzedzi biurowych niz jego dotychczaswowe MOffice ;-)
        3. wlasnie dlatego, ze MS wprowadza 90% upusty na zakup swoich programow dla mlodziezy szkolnej nalezy z calych sil krzyczec, ze to jest tylko kolejny chwyt marketingowy, ktorego efektem beda za kilka lat Polska, zupelnie uzalezniona od produktow Pana G.
        Horrendalnie drogich produktow!!!
        4. PiS (nie bardzo ich lubie - tak na marginesie), nie musi zasilac szkol pieniedzmi na zakup konkurencji, bo przynajmniej niektore produkty konkurencji sa za darmo, to raczej niech wszelkiej masci Nauczyciele nie ida na latwizne, a rusza glowa i pomysla nie tylko o wygodzie swojej pracy, ale i o przyszlosci tego kraju...

pozdrawiam
        • Gość: lun Re: gdzie logika, Nauczycielu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 16:19
          polecam wpis:
          "Sprawe trzebaby zbadać dokładniej" ; Gość: lun, 21.11.2004 16:14
          Myślę że sie uzupełniliśmy ;P
    • Gość: szumek Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 10.11.04, 11:32
      Brawo PIS, brawo Dorn.
    • Gość: dad Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: 212.122.206.* 10.11.04, 18:15
      Kiedyś to miałem. Dziura na dziurze i dziurą pogania.Najgorszy z Windowsów.
    • Gość: BeHQ Taaaaa... IP: *.retsat1.com.pl 10.11.04, 23:08
      najpierw nauczcie dzieciaków DOS-a, a później wciskajcie linuxa. W przeciwnym wypadku i tak będzie nic. Rzućcie kamieniem w okno! Linia poleceń dla wszystkich!
    • Gość: Do "myslacych" Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 00:13
      A kto pozwolil, zeby Platnik ZUS dzialal tyko pod winshitem?
      Ile firm musialo kupic winshita, zeby obslugiwal transfery do ZUS-u?
      Trzeba porzadnie stuknąć staruchow w leb, zeby pozwolili mlodym swobodnie
      wybierac system operacyjny. Podstawowki i gimnazja jeszcze dlugo nie przejda na
      linuxy, bo tam ucza frajerzy. Dziwi mnie sytuacja na uczelniach wyzszych.
      Profesorowie, doktorowie chyba dostaja w łape za kupienie licencji na windowsa i
      slono platnych programow pod winshita.
    • Gość: pingwin Re: PiS: Micro$oft dominuje w polskich szkołach IP: 62.111.139.* 11.11.04, 00:34
      Win2k jest najlepszy wśród windowsów a Linux wsród Systemów Operacyjnych. Linux
      jest systemem dla wszystkich, ale nie wszyscy są dla Linuxa.
    • Gość: adam Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 21:51
      Widzę również złą znajomość sprawy legalności oprogramowania wśród uczniów
      głównie klas szkół podstawowych i gimnazjalnych. Nauczyciele powinni przedstawić
      ten temat na pierwszych zajęciach z informatyki, aby uczniowie używali świadomie
      oprogramowania na swoich komputerach (nawet wiedząc że jest nielegalny). Wtedy
      może nie było by takiej sytuacji której byłem świadkiem że ktoś chciał ściągnąć
      oczywiście legalnie z internetu pakiet MS Office.
      • Gość: Siara Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.witnet.gda.pl 14.11.04, 17:59
        Wszechobecność okienek także wydatnie przyczynia się do rozwoju piractwa na
        rynku oprogramowania.Ciekawe w ilu prywatnych komputerach zainstalowany jest
        legalny windows? Ja osobiście nie dam nawet 10 gr za tego OS-a. Po prostu nie
        mam czasu na resetowanie kompa z zacinającą się windą. Nie życzę sobie także,
        aby oprogramowanie będące w moim pececie, wysyłało komukolwiek informacje, co
        mam w nim zainstalowane. Nie lubię też pakietu biurowego produkcji firmy pana
        Billa G. Obecny tam edytor tekstu ma dosyć magiczny charakter, gdyż lubi
        zmieniać wstawione obrazki na duże czerwone "IKSY". Poza tym trwają
        przygotowania, aby w UE standardowym formatem plików z dokumentami był
        opensourcowy XML, który może być dostępny na wszystkie systemy. Zdecydowanie
        wolę linuxa i w całej rozciągłości uważam, że należy go popularyzować. Nigdy nie
        słyszałem, aby Urząd Antymonopolowy zajmował jakiekolwiek stanowisko w tej
        sprawie. W związku z tym będę popierał PiS i pana posła Dorna, ponieważ jako
        pierwsi zamierzają zrobić coś z tym problemem. Pzdr.
        • Gość: Radek Re: PiS: Microsoft dominuje w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:56
          Ja też wolę Linuksa. Natomiast pana Dorna i PiS-u nie będę popierać, ponieważ
          oni w istocie nic nie robią dla popularyzacji Open Source w Polsce, a
          szczególnie w szkolnictwie. Raz lub dwa razy w roku rzucą jakąś deklarację typu
          "należy".
          Te problemy są znane wszystkim politykom w Polsce, ale wszyscy oni liczą na
          forsę od MS albo innych firm, a trudno spodziewać się "wsparcia finansowego" od
          gromady hakerów. Smutne jest to, że nie ma polskich polityków, którzy
          próbowaliby mówić o oszczędnościach w skali kraju. Taka jest prawda - im więcej
          wydają, tym więcej im się do rąk przykleja.
    • Gość: lun Sprawe trzebaby zbadać dokładniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 16:14
      Jeżeli chodzi o sprawy dotyczące wyboru oprogramowania - wszystko zależy od
      przedsiębiorstw wygrywających przetargi na realizację tego typu zamówień. Troche
      jaśniej: na stronie www.menis.gov.pl jest publikowane ogłoszenie przetargu -
      specyfikacja zamówienia zależy od MENiS - jeżeli firmy nie oferują rozwiązań
      opartych o oprogramowanie innego producenta niż Microsoft to nie ma się kogo
      czepiać. Natomiast jeżeli specyfikacja zamówienia wyraźnie mówi, że przedmiot
      zamówienia ma być zrealizowany wykorzystując oprogramowanie firmy Microsoft to
      juz jest nieprawidłowość i należałoby zareagować. Trzecia możliwość to są
      nieprawidłowości w rozstrzyganiu przetargów - to akurat reguluje prawo o
      zamówieniach publicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka